Orhun Yazıtları, lise öğrencilerinin ellerinde hayat buldu
Konya’nın Taşkent ilçesinde yer alan Afşar Çok Programlı Anadolu Lisesinde “Göktürk Alfabesi (Orhun Yazıtları)” isimli bir TÜBİTAK projesi gerçekleştirildi. Dil ve edebiyat alanında ele alınan proje, kültürel miras temasıyla hayata geçirildi. Kırım Haber Ajansı (QHA), yürütücülüğünü okulun Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hilal Sağlam’ın yaptığı proje hakkında bilgi aldı.
PROJENİN AMACI, TÜRK KÜLTÜRÜNE KAYNAKLIK EDEN ESKİ YAPITLARI TANITMAK
Projenin yapım sürecinde yer alan ve Afşar Çok Programlı Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni olan Burak Köse ise projeyle ilgili ayrıntıları QHA’ya aktardı. Projenin amacının Türk kültürüne kaynaklık eden en eski yapıtların önemine dikkat çekmek ve bu yapıtları halka tanıtmak olduğunu belirten Köse, proje yöntemi hakkında da bilgiler verdi.
ANITLARIN YAPIMININ HER ADIMINDA ÖĞRENCİLERİN EMEĞİ VAR
Köse, projenin yapılış aşamaları hakkında şöyle konuştu:
Proje yöntemimize değinecek olursak; öncelikle öğrencilerimizle birlikte yazıtlarımız ve Göktürk alfabesi hakkında kapsamlı bir araştırma yaptık. Bilge Kağan, Kül Tigin ve Tonyukuk yazıtlarından kısa bölümler belirledik. Öncelikle kağıt üzerinde deneme aşamaları gerçekleştirdik. Bilge Kağan ve Kül Tigin Yazıtları için yatay ytong blok, Tonyukuk Yazıtı için ise dikey ytong blok kullandık. Bloklar üzerine kalemle harflerimizi işledik. Daha sonra gravür yardımıyla kazıma işlemimizi gercekleştirdik. Kazınan bölümleri akrilik boya ile boyadık. Son olarak blokları beton yapıştırıcı ile birbirine sabitledik.
Aynı zamanda Köse; Bilge Kağan, Kül Tigin ve Tonyukuk yazıtlarının yanında ek olarak Göktürk alfabesini de aynı işlemler doğrultusunda proje kapsamına dâhil ettiklerini aktardı.