"Kırım’ın Gerçek Hikayesi" belgesel ekibi, Türkiye’deki Gerayların izini sürüyor
Rusya'nın yüzyıllardır Kırım hakkında yaydığı yalanlarla dolu mitleri çürütmek için Ukrayna’da “Kırım’ın Gerçek Hikayesi” adlı belgesel filmi hazırlanıyor.
Belgeseli hazırlayan Ukraynalı ekip, Kırım hanlarının soyundan gelen Geray Hanedanı mensuplarının, İstanbul Çatalca'daki Subaşı ve Tekirdağ'ın Saray kasabalarındaki kabirlerini ziyaret ederek çekimler yaptı. Ukrayna ekibine, III. Selim Geray Han’ın soyundan gelen Levent Giray ve Geray sülalesinden diğer isimler eşlik ederek aile hakkında bilgiler verdi.
"KIRIM'IN GERÇEK TARİHİNİ ANLATACAĞIZ"
Çekimler, İstanbul’un Çatalca ilçesine bağlı Subaşı kasabasında ve Tekirdağ’ın Saray kasabasında yapıldı. Hazırladığı proje hakkında Kırım Haber Ajansına bilgi veren Kırım Tatar gazeteci Alim Galimov, “Kırım’ın Gerçek Hikayesi adlı belgesel filmi hazırlıyoruz. Bu belgesel daha büyük bir projenin bir parçası olacaktır. Proje; Kırım’ın Gerçek Hikayesi, Donbas’ın Gerçek Hikayesi ve Odesa’nın Gerçek Hikayesi isimli üç belgeselden oluşacak. Bu proje aracılığıyla biz, Rusya’nın bugün hedef aldığı veya işgal altında tuttuğu bölgelerimizin gerçek tarihini anlatacağız. Bilindiği üzere Rusya devamlı olarak bu bölgelerin kendine ait olduğunu iddia ediyor" dedi.
Galimov, Avrupa Birliğinin desteğiyle hazırlanan projenin, Ukrayna'ya ait “1+1” televizyon kanalı tarafından hayata geçirildiğini aktardı. Kırım Tatar gazeteci, bu belgesel film sayesinde Rusya'nın yaydığı dezenformasyonlara karşı önemli bir cevap verileceğini belirtti.
“ÖĞRENDİĞİM BİLGİLER BENİM İÇİN GÜZEL BİR KEŞİF OLDU”
Proje çerçevesinde öğrendiği bilgilerin kendisi için büyük bir sürpriz olduğunu vurgulayan gazeteci, daha önce de Kırım hakkında hazırladığı birçok proje için Türkiye’de çalıştığını belirterek, “Bu proje, Kırım’ın tarihini daha derin bir şekilde anlatıyor. 18. yüzyılda Kırım’da yaşanan olaylara dikkat çekiyoruz. Şahsen bir Kırım Tatarı olmama ve Kırım Tatar tarihini iyi bilmeme rağmen, Geray sülalesi mensuplarının hala var olduğunu öğrenmek çok büyük bir sürpriz oldu. Bu hanedanlığın izinin, yüzyıllar önce kaybedildiğini düşünüyordum. Ama aslında bu böyle değilmiş. Levent Bey ile tanışmamız ve onun daha sonra Geray sülalesinden başka kişileri getirmesi ve bizimle tanıştırması benim için çok şaşırtıcıydı. Bu insanlar, Kırım Hanlığı’nın çok önemli bir devlet olduğuna işaret eden köklerin taşıyıcısıdır. Kırım hanları, büyük topraklara hükmetti ve arkalarında büyük bir miras bıraktı. Yani benim için bu güzel bir keşif oldu. Bir taraftan bana yakın diğer taraftan ise hiç bilmediğim bir hikaye...” açıklamasını yaptı.
Alim Galimov, hazırladıkları belgeselin, Ukraynalılar ve Kırım Tatarları için yararlı olacağını ve yarımadanın gerçek hikayesini anlatacağını belirtti.
LEVENT GİRAY: 3. SELİM GERAY HAN'IN MİRASINI YAŞATMAK BENİ MUTLU EDİYOR
Belgesel ekibine, büyük atası III. Selim Geray Han’ın mezar taşının bulunduğu Saray kasabasını gezdiren Levent Giray, İstanbul’da doğup büyüdüğünü 2004 yılına kadar hiç Saray’a gelmediğini aktardı. Giray, "2004’te babam bana, 'Bari ben ölmeden önce sana dedelerimizin yattığı toprakları göstereyim' diyerek buralara getirdi. Ondan sonra burada diğer akrabalarım ile tanıştım" ifadelerini kullandı.
Belgesel çekimini değerlendiren Levent Giray, “Kırım Hanlığı ile Osmanlı Devleti'nin arasındaki siyasi, kültürel ve dostluk ilişkilerini içeren bir belgeselin, Ukrayna televizyonu tarafından çekilmesi beni fazlasıyla mutlu etti. 3. Selim Geray Han'ın bugünlere erişmiş olan torunu olarak, onun mirasını yaşatmak beni de memnun ediyor” dedi. Ayrıca Levent Giray, belgesel ekibini; Saray kasabasında yaşayan 4. Devlet Giray’ın soyundan gelen Kaplan Giray ve 3. Selim Giray Han’ın soyundan gelen Fetih Giray, Nebi Giray ve Nebil Giray ile tanıştırdı.
HAKAN KIRIMLI'NIN GERAYLARI ANLATAN ESERİ YAYIMLANDI
Geraylar hakkında Türkiye'de hazırlanan en ayrıntılı çalışma, Prof. Dr. Hakan Kırımlı’nın yazdığı “Geraylar ve Osmanlılar: Kırım Hanlık Hânedânının Osmanlı Devleti’ndeki Hikâyesi” eseridir. Bu eserden Geray Hanedanlığı ve Kırım Hanlığı'nın tarihi hakkındaki merak edilen konular öğrenilebilir. Ayrıca, Hakan Kırımlı'nın QHA'ya eseri hakkında verdiği "Prof. Dr. Hakan Kırımlı: Geraylar, Türk ve İslam tarihinin en önemli hanedânlarından birisidir" röportajına ulaşmak için tıklayınız.