SON DAKİKA
Hava Durumu

#Gazi Mustafa Kemal Atatürk

QHA - Kırım Haber Ajansı - Gazi Mustafa Kemal Atatürk haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Devlet erkânı, Atatürk'ün ebediyete irtihâlinin 85. yıldönümünde Anıtkabir'i ziyaret etti Haber

Devlet erkânı, Atatürk'ün ebediyete irtihâlinin 85. yıldönümünde Anıtkabir'i ziyaret etti

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki devlet erkânı, Atatürk'ün ebediyete irtihalinin 85. yıl dönümünde Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir'de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak için tören düzenlendi. ERDOĞAN, MİSAK-I MİLLİ KULESİ’NE GEÇEREK ANITKABİR ÖZEL DEFTERİ’Nİ İMZALADI Anıtkabir’deki tören, devlet erkanının Aslanlı Yol’da yürüyüşü ile başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki heyet, Anıtkabir’de saat 09.05’te Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Erdoğan, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. "BUGÜN DE AŞKLA ÇALIŞIYORUZ" Erdoğan Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Aziz Atatürk, vefatınızın 85’inci sene-i devriyesinde bir kez daha zat-ı Âlinizi, silah arkadaşlarınızı, vatanımız için toprağa düşen kahraman şehitlerimizi ve aynı ideal uğrunda kanlarını akıtan gazilerimizi rahmetle yâd ediyoruz. İlk asrını büyük bir gururla geride bırakıp, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ikinci asrına başladığımız Cumhuriyetimizi ilelebet payidar ve muzaffer kılmak için 21 yıldır olduğu gibi bugün de aşkla çalışıyoruz." MAZLUMLARIN UMUDU TÜRKİYE Mazlumların umudu, kimsesizlerin kimsesi, vatandaşlarının gurur kaynağı olan Türkiye Cumhuriyeti’ni her alanda yüceltmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin yükselişine, Türkiye Yüzyılı’nın inşasına ve milletimizin asırlık hedeflerine ulaşmasına hiçbir güç engel olamayacaktır. Ruhun şad olsun."

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü andı Haber

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü andı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve Ukrayna Ankara Büyükelçiliği, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü münasebetiyle anma mesajı kaleme aldı. Büyükelçi Bodnar yayımladığı mesajında, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü her zaman örnek alacaklarını bildirerek, "Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki önemli rolü ve Türkiye'nin kalkınmasındaki mirasını, 10 Kasım'da vefatının yıldönümünde saygıyla anıyoruz. O'nun çalışmaları her zaman bizlere örnek olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. ''TÜRK MİLLETİNİN ULU ÖNDERİ'' Ukrayna Ankara Büyükeliçiliği ise sosyal medya hesabından yayımladığı mesajına, "Türk Milletinin Ulu Önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ile anıyoruz" ifadelerine yer verdi.  Türk Milletinin Ulu Önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ile anıyoruz. #10Kasım pic.twitter.com/O5KSYcWbQ8 — Ukraine in Türkiye (@UKRinTR) November 10, 2023 TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİREN BİR BAŞKOMUTAN: GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK Büyük Önder Atatürk, 1881'de Selanik'te dünyaya geldi. Annesi Zübeyde Hanım'ın arzusu doğrultusunda ilköğrenimine Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde başlayan Atatürk, daha sonra babası Ali Rıza Efendi'nin isteği ile geçtiği Şemsi Efendi Mektebinde ilkokulu bitirdi. DAHİ BİR DEVLET ADAMI Yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'nı başarıyla yöneten bir komutan olarak değil aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimlerle de dahi bir devlet adamı olarak tarihe geçen Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıl süren yaşamında, milletinin ve vatanının bağımsızlığı için yılmadan çalıştı ve girdiği her mücadeleden zaferle çıktı. 9'U 5 GEÇE HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU Askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de 57 yaşındayken Dolmabahçe Sarayı'nda saat 9'u 5 geçe hayata gözlerini yumdu. Atatürk'ün vefatı sadece Türkiye'de değil bütün dünyada büyük üzüntüyle karşılanırken, yabancı devlet adamları birçok açıklama yaptı ve mesaj yayımladı. Atatürk'ün Türk bayrağına sarılı tabutu, Dolmabahçe Sarayı büyük tören salonunda bir katafalk üzerine yerleştirilerek 3 gün süreyle milletin ziyaretine bırakıldı. 10 KASIM 1953'TE ANITKABİR'E NAKLEDİLDİ Cenaze, daha sonra 20 Kasım 1938'de Ankara'ya getirildi ve 21 Kasım 1938'de büyük bir törenle Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu. Cenaze törenine bütün dünya devletleri özel temsilciler gönderdi. Törende, Çanakkale'de ve diğer muharebelerde Atatürk'e karşı savaşmış yabancı generaller de yer aldı. Atatürk'ün naaşı, ölümünün 15. yılı olan 10 Kasım 1953'te Anıtkabir'e nakledildi.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü Haber

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü

Türk Millî Kurtuluş Savaşı'nın önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tarihler 10 Kasım 1938’i gösterdiğinde saat 09.05’te hayata gözlerini yumdu. Tüm ülkeyi yasa boğan vedanın ardından 85 yıl geçmesine rağmen Büyük Önder Atatürk, Türk milletinin kalbinde yaşamaya devam ediyor. Türkiye, 10 Kasım 1938’de hayata gözlerini yuman Atatürk’ü ebediyete intikalinin 85. yılında saygıyla anıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıllık yaşamında milletinin ve vatanının bağımsızlığı için girdiği her mücadelede askeri ve siyasi dehasıyla ve milletinin yardımıyla zafere ulaşmıştı. TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİREN BİR BAŞKOMUTAN: GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK Büyük Önder Atatürk, 1881’de Selanik’te dünyaya geldi. Annesi Zübeyde Hanım’ın arzusu doğrultusunda ilköğrenimine Hafız Mehmet Efendi’nin mahalle mektebinde başlayan Atatürk, daha sonra babası Ali Rıza Efendi’nin isteği ile geçtiği Şemsi Efendi Mektebinde ilkokulu bitirdi. Yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı’nı başarıyla yöneten bir komutan olarak değil aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimlerle de dahi bir devlet adamı olarak tarihe geçen Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıl süren yaşamında, milletinin ve vatanının bağımsızlığı için yılmadan çalıştı ve girdiği her mücadeleden zaferle çıktı. Askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de 57 yaşındayken Dolmabahçe Sarayı’nda saat 9’u 5 geçe hayata gözlerini yumdu. Atatürk’ün vefatı sadece Türkiye’de değil bütün dünyada büyük üzüntüyle karşılanırken, yabancı devlet adamları birçok açıklama yaptı ve mesaj yayımladı. Atatürk’ün Türk bayrağına sarılı tabutu, Dolmabahçe Sarayı büyük tören salonunda bir katafalk üzerine yerleştirilerek 3 gün süreyle milletin ziyaretine bırakıldı. Cenaze, daha sonra 20 Kasım 1938’de Ankara’ya getirildi ve 21 Kasım 1938’de büyük törenle Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine konuldu. Cenaze törenine bütün dünya devletleri özel temsilciler gönderdi. Törende, Çanakkale’de ve diğer muharebelerde Atatürk’e karşı savaşmış yabancı generaller de yer aldı. Atatürk’ün naaşı, ölümünün 15’inci yılı olan 10 Kasım 1953’te Anıtkabir’e nakledildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü mesajı Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü mesajı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü münasebetiyle mesaj bir yayımladı. "MİLLİ MÜCADELE’NİN BAŞKOMUTANI" Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk'ü vefatının 85. yıl dönümünde rahmetle yad ettiğini belirten mesajında, "Milli Mücadele’nin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete irtihalinin 85’inci yıl dönümünde rahmetle yâd ediyorum" ifadelerini kullandı. TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİREN BİR BAŞKOMUTAN: GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK Büyük Önder Atatürk, 1881'de Selanik'te dünyaya geldi. Annesi Zübeyde Hanım'ın arzusu doğrultusunda ilköğrenimine Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde başlayan Atatürk, daha sonra babası Ali Rıza Efendi'nin isteği ile geçtiği Şemsi Efendi Mektebinde ilkokulu bitirdi. DAHİ BİR DEVLET ADAMI Yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'nı başarıyla yöneten bir komutan olarak değil aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimlerle de dahi bir devlet adamı olarak tarihe geçen Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıl süren yaşamında, milletinin ve vatanının bağımsızlığı için yılmadan çalıştı ve girdiği her mücadeleden zaferle çıktı. 9'U 5 GEÇE HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU Askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de 57 yaşındayken Dolmabahçe Sarayı'nda saat 9'u 5 geçe hayata gözlerini yumdu. Atatürk'ün vefatı sadece Türkiye'de değil bütün dünyada büyük üzüntüyle karşılanırken, yabancı devlet adamları birçok açıklama yaptı ve mesaj yayımladı. Atatürk'ün Türk bayrağına sarılı tabutu, Dolmabahçe Sarayı büyük tören salonunda bir katafalk üzerine yerleştirilerek 3 gün süreyle milletin ziyaretine bırakıldı. 10 KASIM 1953'TE ANITKABİR'E NAKLEDİLDİ Cenaze, daha sonra 20 Kasım 1938'de Ankara'ya getirildi ve 21 Kasım 1938'de büyük bir törenle Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu. Cenaze törenine bütün dünya devletleri özel temsilciler gönderdi. Törende, Çanakkale'de ve diğer muharebelerde Atatürk'e karşı savaşmış yabancı generaller de yer aldı. Atatürk'ün naaşı, ölümünün 15. yılı olan 10 Kasım 1953'te Anıtkabir'e nakledildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşı: 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi Haber

Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşı: 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi

Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri, 104 yıl önce Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları tarafından Sivas Kongresi'nde atıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlattığı ulusal kurtuluş mücadelesini Amasya'dan sonra, 27 Haziran 1919'da 'güvenilir kent' olarak gördüğü Sivas'a gelerek sürdürdü. Sivas'ta yapılan toplantıda ülkenin durumu görüşülerek en kısa zamanda kentte milli bir kongre yapılmasına karar verildi. 4 EYLÜL 1919 SİVAS KONGRESİ Erzurum Kongresi’ne katılmak üzere Amasya'dan ayrılan Mustafa Kemal Paşa, 27 Haziran 1919'da Sivas'a geldi ve halk Paşa'yı coşkuyla karşıladı. Daha sonra, 2 Eylül 1919'da tekrar Sivas'a gelen Paşa, 18 Aralık 1919'a kadar beraberindeki heyet ile 4 Eylül 1919 Perşembe günü saat 14.00'te bugünkü Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi binasında toplandı. 12 EYLÜL 1919'DA KONGRE BEYANNAMESİ YAYIMLANDI Kayıtlara göre resmi çalışmaları 7 gün süren kongrede, Mustafa Kemal başkanlığında devletin kurtuluşu için çeşitli gündem maddeleri görüşüldü. 8-9 Eylül 1919 tarihlerinde "manda" tartışmalarının yaşandığı kongre, 11 Eylül 1919'da sonuç bildirgesinin yayımlanmasıyla kapandı. Kemal Paşa ve Heyeti Temsiliye, 12 Eylül 1919 tarihide halkın da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, devletin kurtuluşu için önemli kararların yer aldığı kongre beyannamesini yayımladı. "MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ" Burada alınan önemli kararların başında, "Ya İstiklal ya Ölüm" ve "Manda ve himaye kabul edilemez" yer aldı. CUMHURİYETİN İLANIYLA TAÇLANDI Atatürk başkanlığında 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Sivas Kongresi, devletin önündeki engelleri ortadan kaldırarak, halkı bir bütün halde çizdiği program doğrultusunda harekete geçirmeyi sağladı. Bu hareket, 9 Eylül 1922'de büyük bir zafere kapı açıp, 29 Ekim 1923'te ise Cumhuriyet'in ilanıyla taçlandı.

Türk milletinin istiklal mücadelesinin sesi: Atatürk'ün talimatıyla kurulan Anadolu Ajansı 103 yaşında Haber

Türk milletinin istiklal mücadelesinin sesi: Atatürk'ün talimatıyla kurulan Anadolu Ajansı 103 yaşında

Milli Mücadele'nin başladığı süreçte emperyalistlere ve Türk yurdunun işgaline karşı direnen, Türk milletinin haklı istiklal mücadelesinin sesi olması amacıyla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatları ile Yunus Nadi (Abalıoğlu) ve Halide Edip (Adıvar) öncülüğünde kurulan Anadolu Ajansı 103. yaşını kutluyor. GAZİ MUSTAFA KEMAL'İN TALİMATIYLA KURULDU Anadolu Ajansının bugün aktardığı haberde yer alan bilgilere göre, o dönem Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla kurulan Anadolu Ajansı, Kurtuluş Savaşı süresince milli birliği tehlikeye düşürecek kışkırtmalara karşı milleti uyanık tutmak, milli mücadeleyi bağımsızlığa ulaştıracak kararları halka bildirmek amacıyla TBMM açılmadan 17 gün önce 6 Nisan 1920'de kuruldu. İstanbul'un fiilen işgalinin ardından Milli Mücadele'ye katılmak için Anadolu'ya geçmek üzere yola çıkan aydınlardan Yunus Nadi ve Halide Edip Anadolu Ajansı'nın doğuş sürecini anılarında yer veriliyor. Yunus Nadi anılarında, Halide Edip ile aralarında geçen konuşmayı şöyle aktarıyor: "Mart 31, sene 1920. Geyve'ye muvasalatımızın dördüncü günü ve üçüncü sabahıdır. Bugün Ankara'ya doğru yolumuza devam edeceğiz. Çünkü beklediğimiz Halide Edip Hanım kafilesi dün akşam üstü Geyve'ye geldiler. Halide Edip Hanım ile ancak Akhisar istasyonundaki bir mola sırasında ayaküstü biraz görüşebildim." Halide Edip'in, Anadolu halkının işgalcilere karşı verdiği haklı mücadelelerini bütün dünyaya anlatabilmek amacıyla "bir ajans teşkilatı" kurma önerisinde bulunduğu diyalog ise tarihe şöyle not düşüyor: "- Birinci şart hanımefendi. Sonra tabii bunun teferruatı gelir; mesela ilk merhalede neşriyat, ki başlı başına teşkilata ihtiyaç gösterir, sonra propaganda... - Tabii sıra ile hepsi yapılır. Fakat benim fikrimce ilk iş ajans olmalıdır. Hatta isterseniz adını burada koyuverelim: Mesela Türk Ajansı, mesela Ankara Ajansı, mesela Anadolu Ajansı... daha da bulunabilir. - Bana 'Anadolu Ajansı' en iyi bir isim gibi görünüyor. - Bana da öyle. Değil mi, evvela kendini ve mümkünse bütün vatanı kurtaracak olan Anadolu'dur. O halde kararımızı vermiş olalım: Anadolu Ajansı... - Evet Anadolu Ajansı hanımefendi..." Böylece Anadolu Ajansının haber yolculuğu, Yunus Nadi ile Halide Edip'in, Geyve'nin Akhisar kazası istasyonunda yaptıkları bu konuşmayla başlıyor.  ATATÜRK'ÜN YAYIMLADIĞI GENELGE  Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bütün yurda gönderdiği genelgeyle Anadolu Ajansının kuruluşunu ilan etmekle kalmadı, emperyalizme ve işgalcilere karşı verdikleri haklı mücadelenin yurtiçi ve yurt dışı kamuoyuna duyurulmasının önemine de işaret etti. Mustafa Kemal'in bütün kolordulara, vilayet ve müstakil livalara, Müdafaa-i Hukuk ve Müdafaa-i Milliye idare heyetlerine gönderdiği 9 Nisan 1920 tarihli Anadolu Ajansının kurulduğuna ilişkin genelge, bugünün Türkçesiyle şöyle: "İslam'ın canevi olan Osmanlı Saltanatı merkezinin düşman işgaline geçmesi, bütün ülke ve ulusumuzun en büyük tehlikeyle karşılaşması sonucu olarak bütün Rumeli ve Anadolu'nun giriştiği ulusal ve kutsal savaşım sırasında, Müslümanların iç ve dış en doğru havadisle aydınlanmalarının zorunlu bir gereksinme olduğu önemle göz önüne alınmış, bunun sonucu, burada en yetkili kişilerden oluşan bir özel kurul yönetiminde, 'Anadolu Ajansı' adı altında bir kurum kurulmuştur." ZİRAAT MEKTEBİ'NDEKİ BİR ODADAN DÜNYAYA SESLENİŞ Kuruluşu Atatürk'ün ilan ettiği genelge ile tüm yurda duyurulan Anadolu Ajansı, bir süre Ziraat Mektebi'nde ayrılan bir odada çalışmalarını yürüterek hem yurtiçine hem yurtdışına Türk milletinin mücadelelerini anlatmaya başladı. Halide Edip de anılarında, Ankara'ya geldiğinin beşinci günü karargahta, dar ve uzun odalardan birinin kendisine ayrıldığını ve eşyaların dosya rafları, sandalye, iki masa ve eski bir yazı makinesinden ibaret olduğunu anlatıyordu. Yurtiçi ve Yurt dışı haberleri, 12 Nisan 1920'den itibaren,Atatürk'ün Halide Edip'e Osmanlı Bankası'ndan temin edeceğini vadettiği daktilo ile yazılarak, "Anadolu Ajansı Tebligatı" başlığı altında kamuoyuna duyuruldu. AJANSIN İLK HABERİ 12 NİSAN 1920'DE YAYIMLANDI O dönemin zor şartları altında kurulan Anadolu Ajansı, ilk haberlerini 12 Nisan 1920'de yayımlamaya başladı. İlk bültende, memleketin içinde bulunduğu durum ortaya konuldu ve bu çerçevede Anadolu Ajansının kuruluş amacına yer verildi. Bültende, Anadolu Ajansı bültenlerinin dağıtımının taşıdığı önemden bahsedilirken, yine ajans bültenlerinin dağıtımı için bir ağ kurulması ve bunun düzenli işletilmesinin gerekliliği vurgulandı. İlk bültende hem yurt içinden hem yurt dışından haberlerin yer alması da dikkati çekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.