SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gazeteciler Günü

QHA - Kırım Haber Ajansı - Gazeteciler Günü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gazeteciler Günü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Doğu Türkistan’da basın özgürlüğü yok: Gazeteciler ve ağır cezalar Haber

Doğu Türkistan’da basın özgürlüğü yok: Gazeteciler ve ağır cezalar

Doğu Türkistan'da gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve aydınlar ifade özgürlüğünden mahrum bırakılıyor. Çin yönetimi, bölgedeki basın mensuplarına yönelik baskıları giderek artırıyor. Gerçekleri yazan gazeteciler, yalnızca yazdıkları nedeniyle tutuklanıyor ve ağır cezalara çarptırılıyor. GÖZALTINA ALINAN VE HAPSE ATILAN GAZETECİLER Çin hükûmeti, Doğu Türkistan’daki hak ihlallerini ve haksızlıkları ortaya çıkaran gazetecileri hedef alıyor. 2009 Ürümçi katliamı hakkında haber yapanlar ve bu konuda yabancı basına demeç veren gazeteciler, suçsuz olmalarına rağmen keyfi olarak tutuklanıyor. İlham Tohti ise tanınan bir akademisyen olmasına rağmen, katliam ile iligili yazı yazdığı için 2014'te "ülkeyi bölmek" suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. ÇİN’İN YABANCI BASIN ÜZERİNDEKİ DENETİMİ Çin yönetimi sadece yerel gazetecilere değil, yabancı basına da engellemeler getiriyor. Uluslararası medya organları, Doğu Türkistan hakkında doğru bilgi almakta zorluk yaşıyor. Özgür Asya Radyosu (RFA), BBC ve diğer uluslararası kuruluşların siteleri Çin’de engellenmişken, yabancı gazetecilerin bölgeye girmesi yasaklanıyor. Yabancı basın, Çin’in işlediği insan hakları ihlalleri hakkında haber yapmak için devletin kontrolündeki ajansların sansürlü içeriklerine mahkûm ediliyor. DOĞU TÜRKİSTAN’DA 79 GAZETECİ HAPİSTE 2024 yılı itibarıyla, Doğu Türkistan’da 79 gazeteci ve basın özgürlüğü savunucusu cezaevlerinde bulunuyor. İnsan hakları ihlallerini gündeme getiren bu gazeteciler, Çin hükümetinin baskıcı politikalarına karşı seslerini duyurdukları için tutuklanmış durumda. Çin, basın özgürlüğü konusunda dünya çapında en kötü sıralamalara sahip ülkelerden biri haline gelmiş durumda. ÇİN’İN BASKI MEKANİZMASI, SINIRLARI AŞIYOR Çin sadece içindeki gazetecileri hedef almakla kalmıyor; yurt dışındaki gazetecilerin ailelerini de cezalandırıyor. ABD’ye göç eden Uygur gazeteci Kasım Abdurehim Kaşgar, eski iş arkadaşlarının ve ailesinin Çin tarafından tutuklandığını duyurdu. Kaşgar, Çin yönetiminin basın özgürlüğünü engelleme konusunda sınır tanımadığını ve bu baskıların uluslararası toplum tarafından ciddiye alınması gerektiğini belirtti. ÇİN’İN GAZETECİLERE YÖNELİK SANSÜRÜ Kasım Abdurehim Kaşgar, Çin’in gazetecilere yönelik uyguladığı baskıyı yalnızca yerel değil, uluslararası düzeyde de sürdürdüğünü vurguladı. Çin, yurt dışında yaşayan gazetecilerin meslektaşlarıyla iletişim kurmalarını engellemek için ailelerine hapis cezaları veriyor. Bu durum, Çin’in basın özgürlüğüne ne kadar derinlemesine müdahale ettiğini gösteriyor.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun! Haber

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun!

Ülkede ve dünyada yaşanan gelişmeleri en doğru, objektif şekilde vatandaşlara ulaşmasını sağlayan gazetecilik mesleği uzun yıllardır ayakta kalmayı başarıyor. Gazeteciler 1961'den beri her yıl 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor. Türkiye'de basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan "212 sayılı Kanun"un 4 Ocak 1961'de kabul edilip 10 Ocak 1961'de Resmi Gazete'de yayımlanması, gazetecilik mesleğinin dönüm noktası oldu. "İş sözleşmelerinin yazılı yapılması", "sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması"nı da içeren ve gazetecilere sosyal haklar veren kanun, bazı gazete sahipleri tarafından tepkiyle karşılandı. 9 PATRON OLAYI NEDİR? Yasayla kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete sahibi, "212 sayılı Yasa" ve "Basın İlan Kurumunun Oluşmasına İlişkin 195 sayılı Yasa"nın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden ortak bildiriye imza attı ve gazetelerin baskısını üç günlüğüne durdurduklarını duyurdu. "9 Patron Olayı" olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca "Basın" adlı bir gazete yayımlamaya karar verdi. Basın gazetesi, 11 Ocak'ta faaliyetine başlayıp 3 günlük boykot sırasında düzenli yayınını sürdürdü. 212 SAYILI YASANIN ÖNEMİ NEDİR? Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumunun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar verdi. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı. 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. 1961-1971 arasında “Çalışan gazeteciler bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ” 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilmiştir. HAYATINI KAYBEDEN GAZETECİLERİ DE ANMA GÜNÜ 2022 yılında AA'da yer alan bilgiye göre 10 Ocak, basın mensuplarını onurlandırmak için sadece Türkiye'de kutlanmasının dışında, haber uğruna görev başında hayatını kaybeden gazetecilerin anıldığı bir gün olma özelliği de taşıyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.