SON DAKİKA
Hava Durumu

#Gazeteciler

QHA - Kırım Haber Ajansı - Gazeteciler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gazeteciler haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Haber

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Türkiye’de gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kaydediyor. 10 Ocak, basın mensuplarını onurlandırmak için sadece Türkiye'de kutlanmasının dışında, haber uğruna görev başında hayatını kaybeden gazetecilerin anıldığı bir gün olma özelliği de taşıyor. Ülkede ve dünyada yaşanan gelişmeleri en doğru, en objektif şekilde vatandaşlara ulaşmasını sağlayan gazetecilik mesleği uzun yıllardır ayakta kalmayı başarıyor. Gazeteciler, 1961'den beri her yıl 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor. Türkiye'de basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı kanunun 4 Ocak 1961'de kabul edilip, 10 Ocak 1961'de Resmi Gazete'de yayımlanması, gazetecilik mesleğinin dönüm noktası oldu. "İş sözleşmelerinin yazılı yapılması" ve "Sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılmasını"  içeren ve gazetecilere sosyal haklar veren kanun, bazı gazete sahipleri tarafından tepkiyle karşılandı. 212 SAYILI YASANIN ÖNEMİ NEDİR? Yasayla kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete sahibi, "212 sayılı Yasa" ve "Basın İlan Kurumunun Oluşmasına İlişkin 195 sayılı Yasa'nın" mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden ortak bildiriye imza attı ve gazetelerin baskısını üç günlüğüne durdurduklarını duyurdu. "9 Patron Olayı" olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca "Basın" adlı bir gazete yayımlamaya karar verdi. Basın gazetesi, 11 Ocak'ta faaliyetine başlayıp 3 günlük boykot sırasında düzenli olarak yayımlandı. 9 PATRON OLAYI NEDİR? Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen dönemin 9 büyük gazetesinin patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumunun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. ÇALIŞAN GAZETECİLER BAYRAMI “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçe gelişme üzerine Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı. "10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ” 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanışı nedeniyle 10 Ocak tarihi, kutlama günü olmuştur. 1961-1971 arasında “Çalışan Gazeteciler Bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirilmiştir.

Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, Türk dünyası gazetecileri ile görüştü Haber

Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, Türk dünyası gazetecileri ile görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan'dan gelen gazetecilerin ve bağımsız haber ajanslarının editörleriyle görüşme yaptı. Görüşmeye, Kırım Platformu Destek Servisi Başkanı Maria Tomak ve Bilgi Destek Departmanı Başkanı Yevgen Bondarenko da katıldı. Türk dünyası gazetecilerinden oluşan heyet, basın dünyasının Ukrayna hakkında daha fazla bilgi edinmesini ve Rusya’nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü topyekun işgal girişiminin sonuçları hakkında doğru bilgileri öğrenerek yaymasını sağlamak amacıyla düzenlenen toplantı çerçevesinde, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilciliğine ziyaret gerçekleştirdi. TÜRK DÜNYASI GAZETECİLERİ, RUS PROPAGANDASININ ETKİSİNE DİKKAT ÇEKTİ Gazeteciler görüşme sırasında, Rus propagandasının Orta Asya ülkeleri üzerindeki etkisine dikkat çekti ve buna karşı mekanizmalar geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Gazeteciler, Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirterek; Ukrayna'nın diğer ülkelere; anadilini konuşmanın ve Rusya'nın sömürge politikasıyla değerini düşürmek istediği ulusal sembolleri, gelenekleri unutmamanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini kaydetti. TAŞEVA, RUS İŞGALİNDEKİ KIRIM'DAKİ MEVCUT DURUMU ANLATTI Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, gazetecilere 2014’ten beri Rus işgali altında bulunan ve işgalcilerce bir asker üsse dönüştürülen Kırım’da yıllardır devam eden insan hakları ihlalleri hakkında bilgi verdi.  Tamila Taşeva, “Rusya, vatandaşlarımızı Ukrayna sembolü üç dişli mızrak şeklindeki dövmeleri olduğu, mavi ve sarı tırnaklı ojeler kullandığı için alıkoyuyor. Bu nedenle işgalciler, güya ‘Rus silahlı kuvvetlerinin itibarını zedeleme’ iddiasıyla insanları idari para cezalarına çarptırıyor ve haklarında ceza davaları açıyor. Sadece yarımadanın tamamen işgalden kurtarılması Rusya'nın suç teşkil eden eylemlerine son verecektir" ifadelerini kullandı. Bununla birlikte görüşmede, Ukrayna’nın yerli halkları konusu ve Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasından sonra atılacak ilk adımlar ve Kırım’ın yeniden entegrasyonu ele alındı.

Gazeteciler, Kırım’daki Rus askeri tesislerine dair interaktif harita hazırladı Haber

Gazeteciler, Kırım’daki Rus askeri tesislerine dair interaktif harita hazırladı

Gazeteciler, işgal altında bulunan Kırım’daki Rus askeri tesislerine dair bilgi toplayarak interaktif harita oluşturdu. Haritada, Rus askeri üslerin, gemi, askeri lojmanları, mühimmat depoları ve benzer askeri tesislerinin bulunduğu yerleri görmek mümkün. Krım.Realii haber ajansı ayrıntılı bir araştırma sonucunda Rusya’nın Kırım’daki askeri tesislerine dair bir harita hazırladığını duyurarak, “Gazetecilerimiz işgal altındaki Kırım’da Rusya’ya ait 223 aktif, geçici ve faaliyeti askıya alınan askeri tesisi tespit etti. Artık onları interaktif haritanın üzerinde görebilirsiniz.” ifadelerini kullandı. Gazeteciler, #Kırım’daki Rus askeri tesislerine dair interaktif harita hazırladı ???? https://t.co/44rXNhxYeG pic.twitter.com/PLI5RP4Sed — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 11, 2023 KIRIM’IN FARKLI YERLERİNDE BULUNAN RUS ASKERİ TESİSLERİ ORTAYA ÇIKARILDI Açıklamaya göre tespit edilen askeri tesisler arasında; poligonlar, yakıt depoları, mühimmat depoları, ağır askeri teçhizatın konuşlandırıldığı yerler, askeri karargahlar, üsler, askeri havalimanları, Karadeniz Filosunun üsleri ve daha fazla tesis yer alıyor. Haritada askeri tesislerin kesin koordinatları ve fotoğrafları dahil tüm verilerinin belirtildiğine dikkat çeken gazeteciler, bu çalışmayı yaparak Kırım’da Rus askeri tesisleri yakınında yaşayan sivilleri tehlike konusunda uyarmak istediklerini belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.