SON DAKİKA
Hava Durumu

#G7 Ülkeleri

QHA - Kırım Haber Ajansı - G7 Ülkeleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, G7 Ülkeleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Birleşik Krallık’tan Ukrayna’ya 3 milyar dolar destek! Haber

Birleşik Krallık’tan Ukrayna’ya 3 milyar dolar destek!

Birleşik Krallık, G7 ülkelerinin 50 milyar dolarlık yardım paketi kapsamında Ukrayna’ya 2,26 milyar sterlin (3 milyar dolar) değerinde ek kredi sağlayacak. Birleşik Krallık Maliye Bakanı Rachel Reeves ve Savunma Bakanı John Healey, parlamentodan geçecek olan yeni yasayla Ukrayna’ya 2,26 milyar sterlin tutarında ek kredi verileceğini duyurdu. Reeves, “Rus varlıklarından elde edilen kârlar artık Rusya’nın kullanımı için saklanmıyor, Ukrayna’yı finanse etmek için kullanılıyor.” açıklamasını yaptı. Savunma Bakanı Healey, yeni kredinin mevcut yardımlara ek olarak verileceğini ve Ukrayna’nın acil ihtiyacı olan mühimmat alımında kullanılacağını belirtti. Birleşik Krallık, bugüne kadar Ukrayna’ya toplam 12 milyar sterline varan askerî destek sağladı. ABD, G7 kapsamında Ukrayna'ya, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilecek gelirle geri ödenmek üzere 20 milyar dolara kadar kredi desteği vermeye hazırlanıyor. G7 ülkeleri, 50 milyar dolar değerindeki kredinin çerçevesi hakkında aylardır görüşmeler yapıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarına katılmak üzere 25 Ekim 2024 tarihinde Vaşington’da bir araya gelecek olan G7 Maliye Bakanlarının, kredi tahsisi ve yapısı konusunda bir açıklama yapması bekleniyor. RUS VARLIKLARDAN ELDE EDİLEN GELİR UKRAYNA İÇİN KULLANILACAK G7 ülkelerinin liderleri, haziran ayında Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen kârları teminat olarak göstererek, Ukrayna'ya 50 milyar dolar (yaklaşık 45 milyar avro) kredi sağlanması konusunda anlaşmaya vardı. Rusya Ukrayna’ya geniş çaplı işgal saldırısı başlattığı 24 Şubat 2022’den bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. Bu tutarın yaklaşık 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor. Dondurulan varlıklar, her yıl milyarlarca dolar faiz geliri sağlıyor. Başta ABD olmak üzere G7 ülkeleri bu geliri Ukrayna'yı desteklemek için kullanmak istiyor.

G7 ülkelerinden ortak bildiri! Haber

G7 ülkelerinden ortak bildiri!

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları ve Avrupa Birliği (AB) temsilcisi, Rusya'nın Ukrayna'da bazı bölgelerine yönelik uluslararası hukuka aykırı ilhakının ikinci yıl dönümünde ortak bir bildiri yayımladı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına güçlü bir şekilde desteklerinin yinelendiği bildiride, "Rusya'nın hukuka aykırı saldırganlığını, insan hakları ihlallerini ve Ukrayna'da gerçekleştirdiği zulümlerini" kınamaya devam edecekleri belirtildi. Ayrıca bildiride şu ifadeler yer aldı: Uluslararası toplumun tüm üyelerini de aynısını yapmaya, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin daimi üyesi Rusya'ya BM Şartı'na ve uluslararası düzenin temelini oluşturan temel ilkelere saygı duymaya çağırıyoruz. Rusya, birliklerini tüm Ukrayna topraklarından derhal, tamamen ve koşulsuz olarak uluslararası kabul görmüş sınırlarına çekerse, Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijjya bölgelerinin yanı sıra Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ilhak etme iddialarından vazgeçerse, bu savaş bugün sona erebilir. G7 ülkeleri; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşuyor. 4 BÖLGEDE SAHTE REFERANDUM Kremlin yönetimi, 23-27 Eylül 2022 tarihleri arasında, Ukrayna'nın işgal altında tuttuğu Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinde Rusya’ya bağlanma konulu sözde “referandumlar” düzenledi. Kremlin kontrolündeki kukla yönetimlerin açıklamalarına göre sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde oylamaya katılanların yüzde 99,23'ü; sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde yüzde 98,42'si; Herson bölgesinde yüzde 85,05'i; Zaporijjya bölgesinde ise yüzde 93,11'i gûya “Rusya’ya bağlanmaya evet” dedi. Sözde referandum sırasında sözde seçim komisyonu üyelerinin silahlı askerlerle birlikte ev ev dolaşarak herkesi oylamaya katılmaya zorladı. İnsanları kapı önünde hiçbir gizlilik olmadan oy pusulasını doldurmaya zorlayan sözde seçim üyeleri, bunları sadece bir poşete topladı. İŞGAL BELGESİ MOSKOVA’DA İMZALANDI Moskova’da 30 Eylül 2022'de düzenlenen törende, Ukrayna’nın işgal edilen Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinin “Rusya’ya bağlanma anlaşmaları” imzalandı. 3 Ekim 2022'de Devlet Duması, 4 Ekim 2022'de ise Rusya Federasyon Konseyi hiçbir hukukî değeri taşımayan söz konusu “anlaşmaları” onayladı.

G7 ülkeleri, Orta Asya'daki projelere 200 milyar dolar yatırım yapacak Haber

G7 ülkeleri, Orta Asya'daki projelere 200 milyar dolar yatırım yapacak

ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı (PGI) Özel Koordinatörü Helaina Matza ve  Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nazira Nurbayeva arasında 19 Temmuz 2024 tarihinde bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede taraflar, ulaştırma ve lojistik, temiz enerji, tarım ürünlerinin üretimi ve işlenmesi, nadir toprak metalleri alanlarındaki projelere yatırım yapma olanaklarını ele aldı. G7 ÜLKELERİNDEN ORTA ASYA'DAKİ ALTYAPI PROJELERİNE 200 MİLYAR DOLAR DESTEK Kazakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından 22 Temmuz 2024 tarihinde yapılan açıklamada "Matza, G7 ülkelerinin Orta Asya'daki altyapı projelerine 200 milyar dolara kadar yatırım yapmaya hazır olduğunu, Kazakistan'ın bu tür projelerin hayata geçirileceği ana istikametlerden biri olduğunu kaydetti."  ifadeleri yer aldı. Bakanlık, programın temel amacının dünyada gıda ve enerji güvenliğinin sağlanması için tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi, çeşitlendirilmesi ve Avrupa pazarlarına daha fazla erişim sağlamak olduğunu kaydetti. Ayrıca açıklamada "Taraflar, önemli altyapı projelerinin hayata geçirilmesi ve ekonomik bağların güçlendirilmesi için iş birliğinin geliştirilmesi konusunda mutabakata vardılar." ifadeleri kullanıldı. G7 ülkeleri; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşuyor.

Dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen kâr Ukrayna'ya nasıl gidecek? Haber

Dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen kâr Ukrayna'ya nasıl gidecek?

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşı geniş çaplı işgal girişimini ve topyekûn saldırılarını sürdüren Rusya, Batılı ülkelerin ekonomik yaptırımlarına takılı kaldı. Ukrayna müttefiki ülkeler, Vladimir Putin idaresindeki Rusya'ya karşı yüzünü dönerek Rus oligark ve yetkililerin banka hesaplarını dondurdu.  UKRAYNA'YA ÖNDEN ÖDEME YAPILABİLİR Mİ? ABD ve G7 ülkeleri tarafından alınan karar neticesinde, dondurulmuş Rus varlıkları Ukrayna'nın savunmasında kullanılacak. ABD Hazine Bakanlığı Uluslararası Finanstan Sorumlu Sekreter Yardımcısı Brent Neiman, alınan kararlarda ilerleme kaydedildiğini ve bununla birlikte Ukrayna'ya sağlanan fonun artırılması yönünde görüşmeler yapıldığını söyledi. Neiman, "Bir olasılık, Ukrayna'ya kısa vadede yardım etmek için önemli miktarda ön borç vermek ve bu kredinin geri ödemesini gelecekteki kâr akışına bağlamak olabilir." önerisinde bulundu.  BU SENE UKRAYNA'YA 50 MİLYAR DOLAR TEDARİK EDİLECEK ABD, buna bağlı olarak Ukrayna'ya bu yıl sağlanması beklenen 50 milyar dolar finansman için G7 ortaklarına çağrıda bulunuyor. ABD Hazine Bakanlığına bağlı çalışan bir başka yetkili ise teknik sorunların olduğunu ve seçeneklerin hala değerlendirme aşamasında olduğunu dile getirdi.  Ayrıca dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen kârın yaklaşık 3 ile 5 milyar dolar değerinde olduğunu belirten ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, gelecek hafta G7 ortaklarıyla bu konuyu masaya yatıracaklarını duyurdu.  G7 ÜLKELERİ G7 ülkeleri; ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşuyor. 

G7 ülkelerinin sonuç bildirisinde Ukrayna’ya dikkat çekildi Haber

G7 ülkelerinin sonuç bildirisinde Ukrayna’ya dikkat çekildi

G7 Dönem Başkanı İtalya'nın Torino kentinde G7 ülkelerinin bakanlarının toplantısı 29-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti. Toplantıda iklim, çevre, enerji ve enerji güvenliği gibi konular ele alındı. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri bakanlarının toplantısının son günü 30 Nisan’da sonuç bildirisi kabul edildi. Bildiride iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirliliğe ilişkin sorunlara değinilmesinin yanı sıra ekonomik ve sosyal aksaklıklar, sağlık tehditleri, enerjiye erişim ve güvenlik zorluklarının süreci zorlaştırdığı belirtildi. Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişiminin genel durumu daha kötüleştirdiği kaydedildi. Bundan dolayı G7 ülkelerinin, bu kritik on yılda acil, kısa-orta vadeli somut eylemler uygulama taahhütleri yinelendi. G7 ÜLKELERİ, UKRAYNA’NIN ENERJİ ÜRETİMİNE VE ELEKTRİK ŞEBEKELERİNE YÖNELİK RUS SALDIRILARINI KINADI Bildiride, Ukrayna’ya özellikle de enerji üretimine ve elektrik şebekelerine yönelik saldırılar kınanarak "Ukrayna'nın, Rusya tarafından kasıtlı biçimde tahrip edilen kritik enerji ve çevre altyapısını onarmasına ve eski haline getirilmesine yardım etmeye devam edeceğiz." ifadelerine yer verildi. G7 ÜLKELERİ KÖMÜR KULLANIMINI AZALTIYOR Sonuç bildirisinde, kademeli olarak kömür kullanımının kaldırılacağına işaret edilerek "2035 yılına kadar tamamen veya büyük ölçüde kömürden arınmış bir enerji sektörüne ulaşma taahhüdümüzü teyit ediyoruz." ifadesi kullanıldı. GAZZE İÇİN ATEŞKES ÇAĞRISI Gazze'de 7 Ekim 2023’ten beri devam eden insani krize değinen bildiride ateşkesin sağlanması ve rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2728 sayılı 25 Mart 2024 tarihli kararına uyulması çağrısı yapıldı. İşgalci Rus güçleri, Ukrayna'daki altyapı tesislerini hedef alarak, enerji santrallerine zarar veriyor. Ukraynalı sivilleri katlederek savaş suçlarına imza atan Rusya, Ukrayna genelindeki elektrik kesintilerine, ısı sistemlerinin arızalanmasına ve iletişim araçları yoluyla ulaşımı engellemeye neden oluyor.   

G7 ülkeleri Ukrayna'ya destek taahhüdünü yineledi Haber

G7 ülkeleri Ukrayna'ya destek taahhüdünü yineledi

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne karşı savaş başlatan Rusya, saldırılarına devam ediyor. İşgalci Rus güçlerinin savaşın seyrini değiştiren hamlesi kritik altyapı tesislerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıya karşı Avrupa ülkelerinden şiddetli kınamalar geliyor. Öte yandan bu ülkeler Ukrayna’ya destek olacaklarını yineledi. Almanya’nın dönem başkanlığını yaptığı G7 ülkelerinin çevrimiçi toplantısında Ukrayna’ya verilecek desteğin devamlılığı konuşuldu. Ortak bildiride, “Ukrayna’ya olan sarsılmaz desteğimizi bir kez daha teyit ediyor ve Rusya’nın devam eden savaşı karşısında Ukrayna ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz” ifadeleri kullanıldı. “PUTİN’İ ULUSLARARASI HUKUK UYARINCA SORUMLU TUTACAĞIZ” Toplantıda son dönemde Rusya’nın Ukrayna’daki kritik alt yapılarına yönelik saldırıları “insanlık dışı ve acımasız” kınanarak, sivillere yönelik saldırılarının savaş suçu teşkil ettiği anımsatıldı. Görüşmede Rusya’nın Ukrayna’daki enerji tesislerine yönelik saldırısı yüzünden restorasyon için ödemelerin yapılmasını vurgulanan bildiride, “Savaş suçları ve diğer zulümler için cezasızlık olmamalıdır. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’i ve diğer mesulleri uluslararası hukuk uyarınca sorumlu tutacağız. Rusya’nın sorumsuz nükleer söyleminin kabul edilemez olduğunu ve herhangi bir kimyasal, biyolojik veya nükleer silah kullanımının ciddi sonuçları olacağını bir kez daha teyit ediyoruz” ifadeleri yer aldı. G7 ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna topraklarından tamamen geri çekilmesi için çağrıda bulundu. Ayrıca G7 ülkeleri Türkiye’nin çabalarıyla Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti. UKRAYNA’YA DESTEK TAAHHÜDÜNÜ YİNELEYEN G7 ÜLKELERİ HANGİLERİ? G7 ülkeleri; Amerika BirleşikDevletleri (ABD), Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden oluşuyor. G7 ülkeleri 2014 yılında da Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal etmesini kınamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.