Prof. Dr. Sezai Özçelik: Biden dün aldığı kararla Trump'ın kucağına el bombası attı
Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara
İşgalci Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı başlattığı geniş çaplı işgal girişimi, 3. yılını dolduracak. Geçen süreçte, Ukrayna'ya ağır silahlar ve uzun menzilli füzeler sağlamakta yavaş kalan ABD ve Avrupa ülkeleri, Rus saldırganlığına karşı sürpriz bir adım attı.
Başkanlık seçimlerinin ardından görevini Donald Trump'a teslim edecek olan Joe Biden, Ukrayna'ya askeri destek hususunda ciddi bir kararı imzaladı. New York Times gazetesine konuşan bazı ABD'li yetkililerin açıklamaları, Ukrayna-Rusya Savaşı'na ilişkin gündeme damgasını vurdu.
The New York Times'ın (NYT) 17 Kasım 2024 tarihli iddiasına göre ABD, Ukrayna'nın Rusya Federasyonu topraklarında ATACMS füzeleri kullanmasına izin verdi. ABD'yi takip eden Batı ülkeleri ise benzer bir karara imza attı. Fransız Le Figaro gazetesi, Fransa ve Birleşik Kralık'ın da Ukrayna'ya SCALP/Storm Shadow füzelerini Rusya'da kullanması için onay verdiğini öne sürdü.
"BİDEN, TRUMP'IN KUCAĞINA EL BOMBASI ATTI"
Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik, Kırım Haber Ajansının (QHA), "Trump hükûmeti gelmeden önce Biden'ın tarihi hamlesini", "Batı'nın askerî desteğini" ve "söz konusu kararların Ukrayna-Rusya Savaşı'nı nasıl etkileyeceğini" ele aldığı sorularına yanıt verdi.
Prof. Dr. Özçelik, ABD'nin onay verdiği füzelerin "balistik" olmasının son derece önemli olduğunu, ancak menzilinin 300 kilometreye kadar ulaşabildiğini belirtti. Askerî açıdan bu kararın gerekli olmadığını ifade eden Özçelik, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararı beklediğini ve bu bağlamda tedbir aldığını söyledi. Özçelik, "Zaten bütün Rus teçhizatı 300 kilometrenin gerisine çekilmiş durumda" bilgisini verdi.
Biden'ın hamlesinin ABD'nin iç politikasını etkileyen bir karar olduğu yönünde değerlendirmede bulunan Özçelik, "Biden'ın bu hareketi, Trump'ın kucağına el bombası atmak gibi. Trump'ın gelir gelmez bir krizle uğraşması amacını taşıyor. Biden, ülkede etkili bir kriz yaratmayı hedeflliyor. Maalesef, Biden'ın bu onayı dış politikada yarar sağlaması gereken geç kalınmış bir adımdır" dedi. Özçelik, Rusya ordusu saflarında savaşan Kuzey Koreli askerlere dikkat çektiği açıklamasında, Biden'ın, Kuzey Kore ve Çin'e de bir mesaj verdiğini iletti.
BATI, ABD'NİN ASKERÎ ADIMINI TAKİP ETTİ
Aynı zamanda bu kararın Batılı ülkeler arasındaki safların belirlenmesini de amaçladığını aktaran Özçelik, Fransa ve Birleşik Krallık'ın bahsi geçen seyir füzeleri kararını hatırlattı. Bu kapsamda gözlerin Almanya'ya çevrildiğini dile getirdi. Uluslararası İlişkiler Uzmanı, "Scholz (Almanya Başbakanı) ilk önce Putin ile konuşmayı tercih etti. Ancak Putin konuşmaktan anlamıyor. Konuşmak Putin'i daha da saldırgan hâle getiriyor" diyerek, Batı'nın askerî takibine işaret etti.
Özçelik, füzelerin Rusya topraklarında kullanılmasına izin verilmesinin askerî açıdan değil politik açıdan önemli olduğunun altını çizdi.
"TRUMP, BELİRSİZ VE TAHMİN EDİLEMEZ..."
QHA'nın, "Ukrayna'nın gözünden bu kararlar nasıl bir şekilde karşılanıyor? Kararın savaşa etkisi ne olacaktır?" sorusuna ise Özçelik, Trump'ın koltuğa oturmasıyla birlikte tutumunun değişme ihtimalinin olduğunu belirtti. Özçelik, "Trump'ın belirsiz ve tahmin edilemez olması hem avantaj hem de dezavantajdır. Biden'ın atmayacağı adımları da atabilir. Bu nedenle Ukrayna açısından bir belirsizlik var" yorumunu yaptı.
"STRATEJİK ORTAKLARINI TANIMASI İÇİN BU ADIM, UKRAYNA'NIN ELİNİ GÜÇLENDİRECEK"
Öğretim Üyesi, füzelerin kullanım izninin savaşın daha sıcak bir döneme evrileceği yönündeki ihtimaller açısından gerekli bir adım olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:
"Bu, diğer Batılı ülkelerin tutumunu da etkileyebilir. Örneğin, 'ABD izin verdi, diğer Ukrayna müttefikleri ne yapacak?' diye düşündürtmek amaçlanmış da olabilir. Bu açıdan Ukrayna'nın da önünü görmesi lazım. Hem ABD'nin hem de Batı'nın hareketlerini görmesi, nasıl bir strateji geliştireceği ve yalnız kalıp kalmayacağı açısından önemli olan bu adım Ukrayna'nın elini güçlendirecektir."
"KURSK, UKRAYNA'NIN ELİNDE İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARA KARŞI BİR KOZ"
Özçelik, Kırım'ın da bu noktada önem arz ettiğini, Ukrayna'nın Kursk bölgesinin ise barış müzakerelerinde bir koz olarak elinde tuttuğunu belirttiği açıklamasında sözlerine, "Putin'in Kuzey Koreli askerleri Kursk'ta konuşlandırmasına karşılık, ABD bu eylemi harekete geçirmiş de olabilir. Kursk'un bu süreçte elde tutulması için Ukrayna toprak kazanımı sağlayabilir. Ukrayna, Kırım dahil olmak üzere işgal altındaki topraklarını Kursk'a karşı alabilir" ifadeleriyle son verdi.