Uluslararası Turan Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu
Ege Üniversitesi (EÜ) ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğiyle düzenlenen "Kızılelma" temalı Uluslararası Turan Film Festivali, 2-3 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirildi.
Türkiye'nin yanı sıra 77 ülkeden bin 55 başvurunun yapıldığı Uluslararası Turan Film Festivali'nde ödüller, 3 Mayıs 2024 tarihinde EÜ Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yunus Emre Salonu'nda gerçekleştirilen kapanış programıyla sahiplerini buldu.
Türkiye'den 158, Azerbaycan’dan 47, Kırgızistan’dan 31, Kazakistan’dan 21, Özbekistan’dan 15 ve Türkmenistan’dan 10 filmin yarıştığı festival kapsamında düzenlenen törene, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, EÜ üst yönetimi, yurt içinden ve dışından sanatçılar, yönetmenler, senaristler, akademisyenler, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
"FESTİVALİMİZİN GELENEKSEL HALE GELMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM"
Ödül töreni öncesi Atatürk Kültür Merkezi Fuaye Alanında; Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının “Sessiz Tanıklar Türk Boylarına Yolculuk” sergisi ile TÜRKSOY’un “Türk Dünyası Resim Sergisi” ve “Türk Dünyası Kültür Başkentleri Fotoğraf Sergisi” sanatseverle buluştu.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bu tür bir festivale ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirerek, “Uluslararası Turan Film Festivali kapsamında uluslararası film yarışması, 3 Söyleşi, 2 Fotoğraf Sergisi, 7 Gösterim Seçkisi, 1 Resim Sergisi, 1 Konser, 1 Dans Gösterisi gerçekleştirildi. Festivale 77 ülkeden bin 55 başvuru yapıldı. Türkiye’den 158 Film, Azerbaycan 47 Film, Kırgızistan 31, Kazakistan 21, Özbekistan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film katılım gösterdi. Yapılan tüm başvurular alanlarında duayen jüri üyelerinden oluşan seçili kurullar tarafından incelendikten sonra dereceye girenleri belirlendi. Bugünkü ödül töreninde dereceye giren filmlere verilecek ödüllerin yanı sıra Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Sinema Sanatına Katkı Ödülü, İnsani Değerlere Katkı Ödülü gibi 13 ayrı kategoride özel ödüller de verilecek. Ödül alacak olan sanatçılarımızı şimdiden tebrik ediyorum. Festivalimizin ileriki yıllarda da Türk dünyasında genişleyerek geleneksel hale gelmesini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“TÜRK DÜNYASININ ZENGİNLİĞİNİ ARŞİVLERLE ORTAYA KOYMAKTAN BAHTİYARIZ”
Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, “Bu etkinliğin, kültürün birleştiriciliği adına çok önemli bir program olduğunu ifade etmek istiyorum. Türk kültürü ve sanatının paylaşımı ve gelişimi adına düzenlenen bu festival son derece anlamlıdır. Bu programın bir paydaşı olarak Türk dünyasının zenginliğini çeşitli arşiv belgeleriyle ortaya koymaktan son derece bahtiyarız. Türkiye olarak dünyanın en büyük arşivlerine sahip olduğumuzu bilmenizi isterim. Festivalimize ev sahipliği yapan Ege Üniversitesine ve Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’a, hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.
"SİNEMA KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEĞE TAŞIMADA EN ÖNEMLİ ARAÇLARDAN BİRİDİR"
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, “Sinema ortak kültür mirasımızı gelecek nesillere taşıma noktasında en önemli araçlardan biridir. Bu etkinlik, Türk sinemasının çeşitliliğini yansıtmasının yanı sıra birliğimizi ve kardeşliğimizi bir kez daha tüm dünyaya gösterme fırsatı verdi. Festivalin gerçekleşmesine katkı sunan kurumlarımıza teşekkür ediyor, yarışan tüm sanatçılarımızı tebrik ediyorum” dedi.
“SİNEMA, DERTLİ İNSANIN İŞİDİR"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ise, “Sinema, dertli insanın işidir. Sinema yapan insan derdini paylaşmak, yarasını göstermek ister. Filmini çektikten sonra da dertleşmek ister. Bu bakımdan festivaller de sinemacıların dertleştikleri yerlerdir. Özellikle uluslararası festivaller bizim için çok önemli. Turan Film Festivali de ilk yılından büyük bir başlangıç yaptı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Turan Film Festivali kapsamında ilk olarak prestij ödülleri verildi. "İnsani Değerlere Katkı Ödülü" Yönetmen Derviş Zaim ile Gönül Dağı dizi yapımcısı Ferhat Eşsiz’e, "Kültürel Çeşitliliğe Katkı Ödülü" TRT AVAZ kurumu adına TRT İzmir Bölge Müdürü Mevlüt Şahbaz’a, "İnsan Haklarına Katkı Ödülü" Karabağ-Azerbaycan Göç ve Mülteciler Bakanlığı Bakan Müşaviri Nesimi Nerimanov’a "Toplumsal Duyarlılık Ödülü" Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven’e verildi. "Sinema Sanatına Katkı Ödülü"nü sırasıyla; Azerbaycan Sinema Ajansı, Kazakfilm, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü adına Talant Osmanov, Özbekistan Kültür Bakanlığı Sinematografi Ajans Uluslararası İlişkiler Daire Koordinatörü Gofurjon Musaev, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ve Oğuzhan Türkmen Film Stüdyosu adına Salisalih Bayramov aldı.
"Ege Üniversitesi 2024 Yılı Vefa Özel Ödülü"nü Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin ve TRT Belgesel Kanal Koordinatörlüğü adına Koordinatör Ahmet Canbaz alırken, "Genç Yetenek Ödülü" Ruslan İbrahimli’ye, "Teknoloji ve Sinema İlişkisi Ödülü" 1453 filmi ile Hamit Keleş’e, "Medya Özel Ödülü" Anadolu Ajansı adına İzmir Bölge Müdürü Ahmet Caner Baysal’a, "Kültürel Hafıza Ödülü" Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Daire Başkanı Dr. Yasin Yıldız’a, "Kültürel Miras Ödülü" Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal’a, "TÜRKSOY Özel Ödülü" ise Rejisör Alovov’a verildi.
Festivalde yarışan filmlerde ise; Azerbaycan birinciliğini “Voice” filmi ile Zamin Mammadov, Kazakistan birinciliğini “Lullaby” filmi ile Dilshat Rakhmatullin, Kırgızistan birinciliğini “Hope” filmi ile Saule Mukanbetova, Özbekistan birinciliğini “Taste of Grapes” filmi ile Dmitriy Lebedev, Türkiye birinciliğini “Tradition” filmi ile Ali Rıza Bayazıt, Türkmenistan birinciliğini “Ümit” filmi ile İskender Muhammet Annamuhammedov, Uluslararası kategori birinciliğini ise “Goli’s Greatest Adventure/Iran” filmi ile Elika Mehranpoor aldı.