SON DAKİKA
Hava Durumu

#Film

QHA - Kırım Haber Ajansı - Film haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Film haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Haber

"Dr. Sadık Ahmet" filmi, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'nde ödül aldı

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen Dördüncü Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali sona erdi. 12-15 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşen festivalin kapanış gününde, Türk dünyasında birçok film ödüle layık görüldü. Uluslararası Türk Kültür Teşkilatının (TÜRKSOY) açıklamasına göre törene; Türkmenistan Başbakan Yardımcısı Mihricemal Mammedova, Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şamuradov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Özbekistan Kültür Bakanlığı Sinematografi Ajansı Başkanı Şuhrat Rızayev ve çok sayıda davetli katıldı. Türk dünyasının sinema camiasını buluşturan ödül töreninde açılış konuşmalarını yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk bilgini Mahtumkulu Firaki’nin 300. doğum yılını hep birlikte kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Sinema, Türk dünyasının sesini duyuran, halkların hikayesini anlatan, bizi biz yapan değerleri yaşatan bir güçtür" ifadelerini kullandı. TÜRK DÜNYASI SANATÇILARI ÖDÜLLERİNİ ALDI "En İyi Belgesel Film" ödülünü, Mahtumkulu Firaki’nin 300. doğum yılı anısına çekilen “Âleme Belgilidir” adlı yapım kazandı. Özbek ve Türkmen sinemacılar tarafından ortak çekilen “Mağtımgulı Pırağı” yapımı ise "En İyi Uzun Metraj Film" kategorisinde birincilik ödülü kazandı. Bununla birlikte “En iyi Yönetmen'' ödülü, Türkiye'den "Dr. Sadık Ahmet" filmi ile Hakan Yonat'a takdim edildi.  Toplam 20 filmin yarıştığı festivalde Türkiye’den belgesel dalında katılan Vaveyla da ikincilik ödülü aldı. DR. SADIK AHMET KİMDİR? Sadık Ahmet, Yununistan’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleşen 185.000 kişinin hayatını kaybettiği iç savaş (1946-1949) döneminde, 7 Ocak 1947’de Yunanistan’ın Gümülcine şehrinde dünyaya geldi. Türk-Yunan dostluğunun bir kanıtı olarak açılan Celal Bayar Ortaokul ve Lisesi’nde eğitim aldı ve yarım asırlık bir aradan sonra liseden mezun olabilen ilk Batı Trakyalı Türk gençleri arasında yer aldı. Lise yıllarında Batı Trakya Türklerine ait yerel bir gazete olan Akın’daki “Gençliğin Köşesinde” “Batıl İnanışlar” ve “Mislümanlık ve Türklük” adlı iki yazısı yayınlandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’de 1 yıl okuyan Ahmet daha sonra Selanik Aristoteles Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kayıt yaptırdı ve 1974’te tıp doktoru olarak mezun oldu. Ahmet, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin 28 kurucusundan biri oldu ve bir dönem derneğin genel sekreterliğini de yürüttü. Arabasında yapılan arama neticesinde bulunan imzalı kâğıtlar sebebiyle Sadık Ahmet’e dava açıldı. Ancak dava süreci Sadık Ahmet’in kişisel bir meselesi olmaktan çıkıp toplumun meselesi hâline geldi. Yaşadığı sürece Batı Türklerinin hakları için mücadele eden Ahmet, 24 Temmuz 1995’te Lozan Anlaşması’nın 72. yıldönümünde şüpheli bir trafik kazasıyla hayatını kaybeder.

İstanbul Film Festivali’nde Ukraynalı yönetmenin filmine ödül Haber

İstanbul Film Festivali’nde Ukraynalı yönetmenin filmine ödül

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 17-28 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali’nin ulusal ve uluslararası yarışmalarında kısa ve uzun metrajlı toplam 51 film yarıştı. İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü için “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen 10 film yarıştı. ULUSLARARASI ALTIN LALE ÖDÜLÜ SAHİBİ Uluslararası kategoride Altın Lale’yi bu yıl, Ukraynalı yönetmen Anna Buryaçkova’nın Sonsuza Dek adlı filmi kazandı. Ödülü jüri başkanı Kerry Fox takdim etti. Buryaçkova yolladığı video mesajıyla jüriye ve festivale teşekkür ederek bu ödülün kendisi için çok büyük bir anlam ifade ettiğini belirtti. "SONSUZA DEK" FİLMİ Sonsuza Dek, 1990’lı yılların sonlarında Sovyet rejiminin yıkıntıları arasındaki Kıyiv’de yaşayan genç ve asi kalanların hikâyesi. Büyük bir liseden nakil olan Tonia, yeni okulunda güvenlik ve aidiyet arayışıyla serseri bir çeteye katılır. Zamanlarını Kıyiv’in banliyölerinde dolaşıp eğlenerek ve beladan belaya bulaşarak geçirirler. Tonia çok geçmeden Jurik’e âşık olur ama bir yandan da Sanya’yı arzuladığını fark edince, kendini gizli olduğu kadar vazgeçemediği bir aşk üçgeninde bulur. Sonsuza Dek hayatta bazı şeyler anlık olsa da bazı anların da sonsuza dek sürdüğünü bize anımsatan bir film. Yönetmen Anna Buryaçkova, prömiyerini Venedik Film Festivali’nin Ufuklar Extra bölümünde yapan ilk filmini şöyle anlatıyor: “Sonsuza Dek, 1990’ların sonlarındaki kayıp gençliğe yazılmış bir aşk şarkısı. Bu gençliğe tek bir kural dayatılmış: Sevenin yoksa, yaşamaya da hakkın yok demektir”.

Haber

"Sadık Ahmet" filminin galası yoğun katılıma sahne oldu

Batı Trakya Türklerinin merhum lideri Dr. Sadık Ahmet'in hayatı ve mücadelesi beyazperdeye taşındı. Yunan makamlarına karşı mücadele eden Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisi kurucu lideri Dr. Sadık Ahmet'in hayatını konu alan film, 2 Şubat 2024 tarihinde vizyona girecek.  Yönetmenliğini Hakan Yonat, yapımcılığını Mahmut Cüneyt Göz, proje tasarımı ve kreatif yapımcılığını ise Muhammet Usta'nın üstlendiği filmin galası, 30 Ocak'ta İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı. TRT ortak yapımı filmin galasına; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Edirne Valisi Yunus Sezer, Kırklareli Valisi Birol Ekici, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı,  Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Batı Trakya Türklerinin siyasi oluşumu Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Sadık Ahmet, Sadık Ahmet’in oğlu Levent Sadık Ahmet, kızı Funda Sadık Ahmet, oyuncular ve film ekibi katıldı.  "SON NEFESİNE KADAR MİLLETİNE, DAVASINA, İNANCINA SADIK KALMIŞ BİR KARAKTER" TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı gala öncesinde düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi: "TRT ortak yapımları hem Türk hem dünya sinemasına çok katkı sunuyor ve verdiği desteklerle TRT, birçok projenin beyaz perdeye aktarılmasına öncülük ediyor. O misyon yüklü işlerden sonuncusu Sadık Ahmet filmimizdir. Çünkü Sadık Ahmet, Batı Trakya davasını dünyaya duyurmak için hayatını vakfetmiş bir mücadele insanı. Sadık Ahmet özellikle Batı Trakya Türklerinin asimile edilmeye çalışıldığı bir dönemde, onların insanca yaşama hakkını savunma sorumluluğunu üstlenmiş bir karakter. Bu amaç doğrultusunda yargılanmış, hapis cezasına çarptırılmış bir kişi. Ama son nefesine kadar milletine, davasına, inancına sadık kalmış bir karakter. Mücadelesiyle örnek teşkil etmiş ve Türk milletinin asla yok sayılmayacağını dünyaya haykırmış bir karakter. Sadık Ahmet filmi aynı zamanda kimliğimizin gölgelenmesine, bağımsızlığımızın kısıtlanmasına asla izin verilmeyeceğinin TRT açısından bir ilanıdır" ÇEKİMLER EDİRNE'DE YAPILDI Çekimlerin Edirne'de yapıldığını ifade eden Yönetmen Hakan Yonat ise TRT'ye yaptığı değerlendirmede, "Edirne halkının hassasiyeti ve yardımları çok güzeldi. Zor bir projeydi çünkü yakın tarihimizin çok değerli bir kahramanını ve kişiliğini beyaz perdeye aktarmaya çalıştık. Onun cümlelerini elimizden geldiğince doğru kurmaya çalışarak bir film çıkardık ortaya" ifadesine yer verdi. Film gösteriminin sonunda Sadık Ahmet'in ailesi hediye ve çiçek takdim edildi. Filmin oyuncu kadrosunda; Turgay Aydın, Nur Fettahoğlu, Erkan Can, Erdal Beşikçioğlu, Uğur Yücel ve İlker Aksum gibi isimler yer alıyor.

İstanbul'da Haber

İstanbul'da "Ülke Sineması: Ukrayna" programının açılış töreni yapıldı

İstanbul’daki İstiklal Caddesi’nin simge mekânlarından Beyoğlu Sineması’nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) başlattığı “Ülke Sineması Kuşağı” adlı yeni programın ilk konuğu Ukrayna oldu. 14-22 Aralık tarihlerinde Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğunun destekleriyle düzenlenen “Ülke Sineması: Ukrayna” programının açılışı dün gerçekleşti. Açılış etkinliğine Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, Moldova İstanbul Başkonsolosu Sergiu Gurduza, İBB Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan, İBB Dış İlişkiler Daire Başkanı Barboros Büyüksağanak ve İBB Başkanı Dış İlişkiler Danışmanı Osman Turan katıldı. UKRAYNA BAŞKONSOLOSU, UKRAYNA FİLMLERİ HAKKINDA QHA'YA KONUŞTU “Ülke Sineması: Ukrayna” programı hakkında Kırım Haber Ajansına konuşan Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, “Öncelikle İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu'na, İBB Başkanlığının tüm ekibine ve Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğunun tüm ekibine çok kısa bir süre içerisinde bu çok önemli projeyi hazırlamayı başardıkları için teşekkür etmek istiyorum. Bugün İstanbul'da Ukrayna Sinema Günleri başlıyor. Önümüzdeki birkaç gün boyunca 6 Ukrayna yapımı filmi göstereceğiz. Program çerçevesinde bir ya da iki yıl önce gösterime giren çağdaş filmlerin yanı sıra herkesin tanıdığı, Ukrayna sinemasının klasiği ‘Unutulmuş Ataların Gölgeleri’ filmi de gösterilecek.” dedi. PROGRAM KAPSAMINDA “1944.KIRIM.SÜRGÜN” FİLMİ GÖSTERİLECEK Programın “Pamfir” isimli filmin gösterimiyle açılış yaptığını belirten Başkonsolos, “Bu film bu yıl İstanbul Film Festivali'ne de katıldı. Film çok iyi, çok kaliteli, bu yüzden programımıza bu film ile başlamayı tercih ettik. Ayrıca ‘Nöbetçi Kulesi’ filmimiz gösterilecek. Gençler için iyi bir film, çok iyi özel efektleri var, Hollywood seviyesinde bir film olduğunu söyleyebilirim. Özellikle dikkat çekmek isterim ki, 22 Aralık günü saat 16.00'da Beyoğlu Sinemasında "1944. Kırım. Sürgün" filmini göstereceğiz. İstanbul'da ve Türkiye'de büyük bir Kırım Tatar diasporası var ve Ukrayna Sinema Günleri kapsamında Kırım Tatarlarının sürgününü, bu trajediyi anlatan bir filmi göstermek bizim için çok önemliydi, çünkü özellikle Türk izleyicilerin kardeşlerimiz Kırım Tatarlarının trajedisini bilmesi gerekiyor. Bu belgesel film, sürgün trajedisinden kurtulan ailelerin hikayelerini anlatıyor” ifadelerini kullandı. “TÜRK SEYİRCİSİ, UKRAYNA’YI FARKLI PERSPEKTİFTEN GÖRME FIRSATINA SAHİP OLACAK” Ukrayna Film Günleri gibi bir projenin kültürel değişim açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Nedilskıy, “Türk seyircisine Ukrayna sinemasının gelişmekte olduğunu, Ukrayna sinemasının çok modern bir sinema olduğunu, çok kaliteli bir sinema olduğunu göstermek istiyoruz. Göstereceğimiz tüm filmler birçok uluslararası film festivaline katıldı, bazıları ödül kazandı, farklı ülkelerdeki sinemalarda gösterildi ve büyük gişe hasılatları elde etti ki bu da film kalitesinin çok önemli unsurlarından biridir. Dolayısıyla Türk seyircisi, Ukrayna'yı biraz daha farklı bir perspektiften izleme ve görme fırsatına sahip olacak” dedi. "BU ETKİNLİK UKRAYNA-TÜRKİYE KARDEŞLİĞİNE BÜYÜK KATKILAR SUNACAK" Sinema gösteriminden önce konuşan İBB Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan, “Sanatın her dalda olduğu gibi sinemada da birleştirici olduğuna, en kuvvetli anlatım dili olduğuna ve söylemek istediklerimizin en kolay yolu ve evrensel bir dil olduğuna inanıyoruz. Bu sinema günlerini bizim evrensel birlikteliğimiz için, özellikle de yıllardır devam eden Ukrayna-Türkiye kardeşliğine çok büyük katkılar sunacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Film başlamadan önce katılımcılar saygı duruşunda bulunarak Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşta 12 Aralık 2023 tarihinde hayatını kaybeden, "Zakhar Berkut" filmi yapımcılarından birisi olan Ruslan Volodin’i andı. İSTANBUL’DA UKRAYNA SİNEMA GÜNLERİ İBB Kültür’ün başlattığı “Ülke Sineması Kuşağı” kapsamındaki “Ülke Sineması: Ukrayna” programı çerçevesinde 14-22 Aralık 2023 tarihlerinde Beyoğlu Sineması'nda “Pamfir”, “Klondike”, “Unutulmuş Ataların Gölgeleri”, “Zakhar Berkut”, “Nöbetçi Kulesi” ve “1944. Kırım. Sürgün” filmleri gösterilecek.  “Ülke Sineması: Ukrayna” programı; Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna Devlet Film Ajansı, "Ukrayna Yapımı İzle!" Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) destekleriyle düzenleniyor. "Ukrayna Sinema Günleri" programının ücretsiz biletleri "İstanbul Senin" uygulaması üzerinden temin edilebiliyor. Filmler, Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak izleyicilere sunulacak.

Irkçı Yunan vekil, Haber

Irkçı Yunan vekil, "Sadık Ahmet" filminden rahatsız oldu

Batı Trakya Türklerinin unutulmaz lideri, Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisi kurucusu Dr. Sadık Ahmet'in hayatını konu alan film, 29 Aralık 2023 tarihinde Türkiye'de vizyona girecek. TRT ortak yapımı olan ve Dr. Sadık Ahmet'in eşi Işık Sadık Ahmet, oğlu Levent Sadık Ahmet ve kızı Funda Sadık Ahmet'in katılımıyla tanıtımı yapılan "Sadık Ahmet" adlı film, ırkçı Yunan milliyetçilerini rahatsız etti.  YUNAN MİLLETVEKİLİ "SADIK AHMET" FİLMİNDEN RAHATSIZ OLDU Yunanistan Çözüm Partisi Milletvekili Parashos Papadakis, Batı Trakya Türklerinin Yunanistan'da yaşadığı insan hakları ihlallerini ve Dr. Sadık Ahmet'in mücadelesini konu alan filmin beyaz perdeye taşınmasından rahatsız oldu. Milletvekili Papadakis, konuyu Yunanistan Dışişleri Bakanlığına taşıyarak, filmin Batı Trakya'da gösterilmemesini talep etti. Papadakis'in 27 Kasım 2023 tarihinde imzaladığı belgesinde şu ifadeler yer aldı: "Sayın Bakan, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı'nın Ahmet Sadık'ın hayatını konu alan ve kendisine ithaf edilen filmin tamamlanması münasebetiyle bir basın toplantısı düzenlendi. TRT'nin ortak yapımcılığını üstlendiği 'Sadık Ahmet' filmi, onun hayat hikayesini beyazperdeye taşıyor. Film bu yılın sonunda vizyona girecek. Sobacı, 'Sadık Ahmet'in hayatını beyazperdeye taşımak bizim için, TRT için bir dönüm noktasıdır; kimliğimizin gölgelenmesine, bağımsızlığımızın kısıtlanmasına asla izin vermeyeceğiz. Sadık’ın bizim için anlamı çok büyük. Elbette bir doktor olarak Batı Trakya'daki yaraları iyileştirmekle kalmamış, asimilasyonun, cehaletin ve de özgürlükten mahrumiyetin acısını iyileştirmek için de bir mücadele içerisine girmiştir. Bu nedenle bizim için değerlidir' diye konuştu. Basın toplantısında merhumun oğlu (Pantrakikos takımının sponsoru) ve kızı da hazır bulundu. Oğlu ve kızı TRT'ye ve Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür ettiler. Anlaşılacağı üzere, söz konusu film aracılığıyla, Türkiye'den Trakya'mızda, Hristiyanlarla Müslümanlar arasındaki uyumlu ilişkileri zehirlemek ve onları 'Türk' olarak göstermek amacıyla yeni propagandalar yapılıyor. Yukarıda zikredilenlerin tümünü göz önüne alarak, sayın bakana soruyoruz: Söz konusu filmin Yunanistan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin bozulmasına yönelik ek bir neden olarak görülebileceğini ileri sürerek, söz konusu filmin geri çekilmesi veya en azından Trakya'mızda herhangi bir televizyon kanalıyla gösterilmeye çalışılmaması yönünde girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?" FİLM, 5 OCAK 2024'TE VİZYONA GİRECEK Batı Trakya'nın unutulmaz lideri, Dostluk Eşitlik ve Barış (DEB) Partisinin kurucusu, Batı Trakya Türklerinin sorunlarına ömrünü adayan Dr. Sadık Ahmet'in hayatını anlatan filmin çekimler geçen ağustos ayında başladı ve 24 Ekim 2023 itibarıyla sona erdi. Ağustos ayında başlayacak olan filmin çekimleri Türkiye'de; İstanbul, Bursa, Edirne'de yapılacak. Batı Trakya'da ise Gümülcine'de çekilecek. Ayrıca, Yunanistan'ın başkenti Atina’da da çekimler yapılacak. Filmin, 5 Ocak 2024'te izleyiciyle buluşacağı öğrenildi.

Haber

"Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!" filmi 24 Kasım'da vizyonda

Bölücü terör örgütü PKK tarafından 9 Haziran 2017 tarihinde şehit edilen Müzik Öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın'ın hayatı film oluyor. Kendi parasıyla öğrencilerine müzik sınıfı yaptıran Aybüke Öğretmen, öğretmenliğinin ilk senesinde son kez karne dağıtmıştı.  AYBÜKE; ÖĞRETMEN OLDUM BEN FİLMİ 24 KASIM'DA VİZYONDA Şehit Aybüke Yalçın Öğretmen'i anlatan film, 24 Kasım 2023 tarihinde vizyona girecek. Öğretmenler Günü'nde gösterime girecek olan, "Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!" filmi sinemaseverler tarafından merakla bekleniyor. Aralarında genç oyuncuların da bulunduğu kadroyla beyaz perdeye taşınacak olan filmin çekimleri Ankara'nın Haymana ilçesinde yapıldı. Filmin yönetmenliğini, Murat Onbul, yapımcılığını ise İsmail Demir üstlendi. ŞEHİT ÖĞRETMEN ŞENAY AYBÜKE YALÇIN KİMDİR? Şehit Aybüke öğretmen, “Türkiye Cumhuriyeti’nin her karışı vatandır ve oradaki öğrencilerin bize ihtiyacı var” diyerek Batman’ın Kozluk ilçesinde göreve başlamıştı. Henüz 22 yaşında olan öğretmen Aybüke, kendi imkânlarıyla okulun bodrum katını müzik sınıfına dönüştürmüş ve her ay maaşından artırıp sınıfına enstrüman almıştı. Bölgedeki öğrencilerin gelişmesi için varını yoğunu ortaya koymuştu. Aybüke henüz çiçeği burnunda bir öğretmenken, 9 Haziran 2017’de öğrencilerine son kez sarıldı ve son kez başarılar diledi. Son kez karne dağıtmıştı. Aybüke Öğretmen, okuldan sonra arkadaşlarıyla yola çıktığı sırada, dönemin Belediye Başkanına suikast düzenlemek üzere olan PKK’lı teröristlerin hain saldırısının hedefi olmuştu. "BENİ ÖLDÜRENDE YOKTUR DİN İMAN" Genç yaşında şehit düşen Aybüke Öğretmen’den geriye, “Beni öldürende yoktur din iman” türküsünü söylerken kaydedilen görüntüler kaldı. Adını Hocalı’da Ermenilerin kurşunlarına kurban giden Aybüke’den alan şehit öğretmen, soydaşları ile aynı kaderi yaşadı ve aynı karanlık eller tarafından şehit edildi. Çünkü, terörün dili, dini, ırkı ve coğrafyası yoktur! Aybüke Öğretmen hiçbir zaman unutulmadı. Türkiye’de hain teröre karşı duruşun en önemli sembollerinden oldu. Bu topraklar hainlere inat Aybüke Öğretmen gibi ay yüzlü kızlar yetiştirecek. Ömrünün baharında hainler tarafından şehit edilen Aybüke Öğretmen yaşasaydı bugün yüzlerce öğrencisini mezun etmiş 28 yaşında bir öğretmen olacaktı… Şehidimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Bölücü terörü şiddetle lanetliyoruz.

Dr. Sadık Ahmet'i konu alan film 29 Aralık'ta vizyonda Haber

Dr. Sadık Ahmet'i konu alan film 29 Aralık'ta vizyonda

Batı Trakya Türklerinin unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet'in hayatı beyaz perdeye taşınacak. TRT ortak yapımı "Sadık Ahmet" filmi için dün İstanbul'da basın toplantısı yapıldı. Toplantıya, Dr. Sadık Ahmet’in oğlu Levent ve kızı Funda Sadık Ahmet, TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahit Sobacı, TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ziyad Varol, yönetmen Hakan Yonat, yapımcı Mahmut Cüneyt Göz, senarist Mert Dikmen, film oyuncuları Nur Fettahoğlu, Turgay Aydın, Erkan Can, Rehan Bilek, Suzan Kardeş, Ozan Akbaba katıldı.  SADIK AHMET FİLMİ 29 ARALIK'TA VİZYONDA Dr. Sadık Ahmet'in hayat hikayesini ve ömrünü adadığı mücadelesini anlatacak olan film 29 Aralık 2023 tarihinde vizyona girecek.  DR. SADIK AHMET KİMDİR? Batı Trakya’da Türklerin direnişinin sembol ismi Dr. Sadık Ahmet, 7 Ocak 1947'de Gümülcine'nin Sirkeli köyünde dünyaya geldi. Çocukluk yıllarını Gümülcine'de geçiren Sadık Ahmet, üniversite eğitimi için Türkiye’ye geldi, burada tıp eğitimi aldı ve 1985 yılında Batı Trakya’ya geri döndü. Ülkesine döner dönmez Batı Trakya Türklerinin yaşadığı sorunları yakından takip eden ve hukuki haklarını alabilmek içim mücadele etmek gerektiğini düşünen Dr. Sadık Ahmet, 1985 yılında Batı Trakya çapında bir imza kampanyası başlattı. Topladığı 15 bin imza ile oldukça ses getirdi. Dr. Sadık Ahmet, 8 Ağustos 1986 tarihinde bu faaliyeti nedeniyle tutuklandı. BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN İLK SİYASİ PARTİSİNİ KURDU Dr. Sadık Ahmet, 25 Eylül 1987’de Selanik’e giderek, Demokrasi İnsan Hakları toplantısında Türk toplumunun sorunlarını ileten bir broşür dağıttı. 1988 yılında 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. 18 Haziran 1989 seçimlerinde milletvekilliğine adaylığını koydu ancak adaylığı çeşitli gerekçeler ile iptal edildi. 26 Ocak 1990’da Lozan Barış Anlaşması'ndan doğan haklara uygun olarak Batı Trakya Türklerine "Türk" dediği için hapis cezası alan Dr. Ahmet, Selanik Dudullu hapishanesinde iki ay hapis yattı.  Sadık Ahmet, 8 Nisan 1990 genel seçimlerinde bağımsız milletvekili seçildi ve Yunanistan Parlamentosu'na girdi. 13 Eylül 1991 tarihinde Batı Trakya Türklerinin ilk siyasi partisi olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) partisini kuran Sadık Ahmet, 1993 genel seçimlerinde Yunanistan’ın seçim kanunlarında yaptığı adaletsiz değişiklik nedeniyle meclise giremedi. ŞÜPHELİ BİR TRAFİK KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ Dr . Sadık Ahmet, Batı Trakya’daki Türk Azınlığın haklarını hukuken imza altına alan Lozan Barış Antlaşması'nın 72. yılı olan 24 Temmuz 1995 tarihinde Gümülcine’nin Susurköy mevkinde şaibeli bir trafik kazasında, aracına traktör çarpması sonucunda yaşamını yitirdi.

Kırımoğlu'nun sürgün dönemini anlatan filmin galası Estonya'da yapılacak Haber

Kırımoğlu'nun sürgün dönemini anlatan filmin galası Estonya'da yapılacak

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun hayatını anlatan “Oksijen İstasyonu” (Oxygen Station) sinema filminin dünya galası, Estonya'nın başkenti Tallinn’de düzenlenen Uluslararası Kara Geceler Film Festivali'nde yapılacak. Kırımoğlu’nun hayatını konu alan bu film, Ukrayna Devlet Sineması desteğiyle çekildi. Ukrayna Devlet Sineması tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ukraynalı yönetmen İvan Tımçenko’nun açıklamasına yer verildi. Yönetmen, “Oksijen İstasyonu” (Oxygen Station) sinema filminin dünya galasının, 3-19 Kasım 2023 tarihleri arasında  Estonya'nın başkenti Tallinn’de düzenlenen Uluslararası Kara Geceler Film Festivali'nde (PÖFF | Tallinn Black Nights Film Festival) yapılacağını bildirdi. SAVAŞA RAĞMEN KIRIMOĞLU'NUN HAYATINI ANLATAN FİLMİN ÇEKİMİ TAMAMLANDI Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun hayatından bir dönemi konu edinen sinema filminin çekimleri 2021’de başlamıştı. Rusya'nın başlattığı topyekun işgal girişimine rağmen çekim ekibi filmi bitirmek ve seyirciyle buluşturmak için elinden geleni yaparak projeyi tamamladı. "Oksijen İstasyonu" isimli filmde 1980 yılının yazında yaşanan olaylar ele alınıyor.  Ukrayna Devlet Sineması basın servisinden yapılan açıklamada, "Kırımoğlu, 1979 yılında dört yıllık sürgün cezasına çarptırılıyor ve Yakutistan'daki Zıryanka köyüne gönderiliyor. Kırımoğlu, sürgün cezası kapsamında oksijen istasyonunda çalışıyor. Her gün paslı tüplere oksijen dolduran Kırımoğlu onları rıhtıma götürüyor. Monoton ve yorucu bir iş… Olaylar, Kırımoğlu’nun dünyaca ünlü olmasını sağlayan 300 günü aşkın açlık grevinin ardından yaşanıyor. Zıryanka'daki sürgün, Kırım Tatar halkının hakları için mücadele eden savaşçının karşısına çıkan bir dizi sınavdan sadece birisi ancak bu son olabilirdi…” ifadelerine yer verildi. Film senaristi Mıhaylo Brınıh ve yönetmen Ivan Tımçenko, 2016’da Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile tanıştıktan sonra proje üzerinde çalışmaya başladı. Film; Ukrayna, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'nın ortak yapımı olarak çekildi. KIRIMOĞLU’NUN BEŞİNCİ MAHKUMİYETİ Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, halkının anavatan Kırım’da yaşaması için yürüttüğü mücadele yüzünden toplamda 15 yıl ceza evlerinde alıkonulmuştu. Beşinci mahkumiyeti, Zıryanka’da geçti. 1979 yılında sürgüne gönderildiği yer, Saha Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Yakutsk şehrinin 1500 km doğusundaki Zıryanka’ydı. Eksi 50 dereceleri bulan sert kışta, yaz aylarında kilometrelerce genişlikteki bataklıkların oluştuğu bu bölgeden kaçmak imkansızdı. Zıryanka, "ölüm vadisi" olarak da bilinen Koluma Nehri kıyısında idi. Bu bölgede Stalin döneminde on binlerce mahkumun öldüğü bilinmektedir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.