SON DAKİKA
Hava Durumu

#Festival

QHA - Kırım Haber Ajansı - Festival haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Festival haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Norveç'te Uygur Kültür Festivali düzenlendi Haber

Norveç'te Uygur Kültür Festivali düzenlendi

Dünya'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Uygur Türkleri bulundukları devletlerde Uygur kültürünü yaşatmaya devam ediyor Bu kapasmda, Norveç’in Bergen şehrinde 9 Kasım 2024 tarihinde Uyguryar Derneği, Bergen Belediyesi ve Bergen Kütüphanesi iş birliğiyle "Uygur Kültür Festivali" düzenlendi. Festival, Norveç'te yaşayan bazı Uygur Türkü aydınlar ve Uyguryar Derneği kurucusu Abduveli Ayup’un katılımıyla gerçekleştirildi. Törende, Uygur kültürü ve Uygur Türkçesi hakkında sunumlar yapılırken; Çin hükumetinin Doğu Türkistan’daki etnik soykırım suçları da konuşuldu. NORVEÇLİLER VE UYGUR TÜRKLERİ BİR ARADA Festivale, Bergen'de yaşayan Uygur Türklerinin yanı sıra yerel Norveçliler ve Bergen Üniversitesi öğrencileri büyük bir katılım sağladı. Ayup etkinlikte yaptığı konuşmada, "Yurt dışında Uygurlar olarak sadece kendi acılarımızı dile getirmek değil yerel halkları da Doğu Türkistan hakkında duyarlılığa sevk etmek çok daha önemli" diyerek, etkinliğin amacına dikkat çekti. SANAT VE BELGESEL İLE DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ SOYKIRIM ANLATILDI Etkinlik kapsamında, Uygur Türkü şairlerinin şiirleri Norveççe’ye çevrilerek katılımcılara sunuldu. Ayrıca, Ayup'un Çin polisleriyle yüzleştiği anların yer aldığı “Maskenin Arkasında” adlı belgesel de gösterildi. Bu film, katılımcılara Uygur Türklerinin yaşadığı dramı bir kez daha hatırlatarak duygusal anlar yaşattı. Norveçli katılımcılar filmin ardından gözyaşlarını tutamadı. UYGUR MÜZİĞİYLE DUYGUSAL BİR HAVA Festivalin sürpriz isimlerinden biri de İsveç’ten gelen Uygur Türkü genç şarkıcı Yusuf Can oldu. Etkinlikte, Norveçli ve Uygur katılımcılara Uygur makamında bir şarkı seslendiren Yusuf Can, özellikle "Maskenin Arkasında" filmi gösterildikten sonra bazı katılımcıların gözyaşlarını tutamadığını belirtti. Uygur sanatçı, müziğin gücünün, Uygur Türklerinin acılarını daha geniş bir kitleye iletmek için önemli bir araç olduğunu vurguladı.  

Romanya'da Türk-Tatar kültürü festivali! Haber

Romanya'da Türk-Tatar kültürü festivali!

Romanya Tatarları, Türk-Tatar kültürünü muhtelif oyunlar, müzikler ve danslarla tanıtacağı renkli bir festivale hazırlanıyor.  TÜRK VE TATAR KÜLTÜRÜ TANITILACAK Tatar Demokratik Birliği (UDT) tarafından bu sene 9'uncusu düzenlenecek olan Uluslararası Türk-Tatar Festivali, "Kurultay" başlığıyla tertip edilecek. 27-29 Eylül 2024 tarihleri arasında Romanya'nın Köstence kentinde gerçekleşecek olan festivalde birbirinden renkli gösteriler Türk dünyasının kültürünü tanıtacak.  Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Romanya Millî Komisyonu himayesinde ve Romanya Kültür Bakanlığının desteğiyle ikinci kez düzenlenen festivalde Türk-Tatar kültürünü tanıtmayı ve korumayı amaçlayan projeler ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek.  KÜLTÜREL OYUNLAR SERGİLENECEK UDT Başkanı Naim Belgin, Kırım Haber Ajansına (QHA) yaptığı açıklamada, festivalin 27 Eylül'de kortej ile başlayacağını, ardından Türk dünyası başta olmak üzere Malezya, Endonezya, Brezilya gibi ülkelerden gelen gruplarla toplantı yapılacağını duyurdu. Başkan Belgin, festivalin ikinci günü olan 28 Eylül'de Türk dünyasından kültürel oyunların (güreş, okçuluk, at üstünde oyunlar, akıl oyunları...) sergileneceğini, konserin ardından resmî açılışın gerçekleşeceğini belirtti. Açılışta, festivale katılan farklı ülkelerin yetkilileri, Romanya'daki büyükelçiliklerin temsilcileri, kültür, sanat ve insan hakları alanında tanınmış isimler yer alacak.  KIRIM TATARLARI FESTİVALDE YER ALACAK Belgin ayrıca ikinci gün havai fişek ve şaman gösteriminin olacağını da sözlerine ekledi. Türk dünyasından yemeklerin ikram edileceği festivale katılanlar 29 Eylül'de Köstence'deki müzeleri, türbeleri ve tarihi alanları gezdikten sonra Kültür Gecesi'ne katılacak. Festival aynı akşam tanışma yemeği ile sona erecek. Festivale katılanlar arasında Türkiye'deki Kırım Tatar diasporası da olacak. Ayrıca Kırım Tatar müzisyen Rüstem Memed ve Gülizar Bekir festival kapsamında sahne alacak. "TÜRK DÜNYASINI BİR TUTACAK ÇALIŞMALAR YAPILACAK" Bu kapsamda Belgin QHA'ya verdiği bilgilerin ardından sözlerine, "Bu festivalimizin amacı Türk dünyasını bir tutacak çalışmalar yapmaktır." ifadesiyle son verdi.

Kıyiv'deki festivalde Kırım rüzgarı esti Haber

Kıyiv'deki festivalde Kırım rüzgarı esti

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de geleneksel olarak düzenlenen Hayaller Dünyası (Krayina Mriy) Festivali'nin yirmincisi, bu yıl 21-23 Haziran tarihleri arasında düzenlendi. Ukrayna Bilimler Akademisine bağlı Grışko (Hryshko) Milli Botanik Bahçesi'nde gerçekleşen festival kapsamında Kırım’ı temsil eden Bahçesaray Sahnesi açıldı. Festival boyunca Bahçesaray Sahnesi'nde Ukrayna ordusuna hizmet eden Kırımlı askerlerin hikayelerini anlatan serginin yanında Kırım Tatar siyasi tutsaklarının hikayelerini anlatan “Kırım’dan Hikayeler” başlıklı sergi ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. "KIRIM'I GERİ ALACAĞIZ" Kırım Sahnesi'nin açılışına katılan festival kurucusu, Ukraynalı şarkıcı Oleg Skripka, 18 yıldır Hayaller Ülkesi festivalinde Kırım Sahnesi'nin kurulduğuna dikkat çekerek, “Bilirsiniz, bir şeyi kaybettiğimizde işte o zaman gerçek değerini anlarsınız. Kırım'ın bağlarını, plajlarını, dağlarını hatırlıyorum. Tüm bunları geri alacağız. Kırım kalbimizde kalmaya devam ediyor.” dedi ve konuşmasını Kırım Tatarca, “Qırım serbest olacak! (Kırım özgür olacak).” ifadesiyle bitirdi. Sanatçı, katılımcılara festivalde tanıtılan Kırım Tatar edebiyatını, halk oyunlarını ve müziğini keşfetme çağrısında bulundu. Üç gün boyunca devam eden festivalde aralarında; Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Onurlu Akademik Şarkı ve Dans Topluluğu Sanatçısı, Kırım Tatarı İsmail Kurt-Umer, Kırım Tatar şarkıcı Aliye Hacabadinova (Hajabadinova), Ruslan Bolat, Kırım Tatar besteci ve müzisyen Usein Bekirov (Usain Bekirov Quintet), Tanya Şa (Sha) ve "Shopping Hour" müzik grubu, Çayir (Chayir) grubunun da bulunduğu bir dizi sanatçı sahne alarak ziyaretçilere Kırım’ı tanıttı. Ayrıca Kırım Tatar dili ve edebiyatının yayılmasını ve gelişmesini teşvik etmek amacıyla başlatılan Kırım İnciri Edebiyat Yarışması çerçevesinde yazılan eserlerin okuması yapıldı. Bunun dışında ziyaretçiler için Kırım Tatar halk oyunları, Kırım Tatar kuşak güreşi atölyesi yapıldı. Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin’in çalışmaları tanıtılırken festival kapsamında seramik atölyesi düzenlendi. DAVETLİLER "ÖZGÜR KIRIM'A MEKTUPLAR" KAMPANYASINA KATILDI Kırım Sahnesi'ni ziyaret edenler “Özgür Kırım’a Mektuplar” kampanyasına katılarak Rus işgali altındaki Kırım'da işgalci yönetim tarafından açılan düzmece davalar çerçevesinde yasa dışı olarak alıkonulan Kırımlı siyasi tutsaklara mektup yazdı. Yanı sıra festivalde,"Yok Olma Tehlikesi Altında: Kırım Tatarlarının Dili" ve "Kırım Yolunda: Bir Bağ ve Kök Olarak Edebiyat" başlıklı panel icra edildi. Ayrıca festivalin son gününde Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Anrdiy Sıbiga (Andrij Sybiha), Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov’un katılımıyla “Kırım ve Barış. Kırım Neden Mutlaka İşgalden Kurtarılmalı?” başlıklı tartışma paneli düzenlendi. Panelde konuşan KTMM Başkanı Çubarov, Kırım’ın Rusya’ya bırakılması durumunda Kırım Tatar halkının yok olacağını vurguladı.

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Kırım rüzgârı esecek! Haber

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Kırım rüzgârı esecek!

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de geleneksel olarak düzenlenen Hayaller Dünyası (Krayina Mriy) Festivali'nin yirmincisi, bu yıl 21-23 Haziran 2024 tarihlerinde tertip edilecek. Ukrayna Bilimler Akademisine bağlı Grışko (Hryshko) Milli Botanik Bahçesi'nde düzenlencek olan festivalin Bahçesaray bölümünde Kırım Sahnesi de yer alacak. "KIRIM TATARLARI KİEVLİLERİN KALBİNİ YENİDEN FETHEDECEK" Kırım Tatar kültür ve geleneklerinin kapsamlı bir şekilde tanıtılacağı festival çerçevesinde, çeşitli müzik türlerinde Kırımlı sanatçı ve grupların performansları yer alacak. İlk defa 2004 yılında gerçekleştirilen Hayaller Dünyası uluslararası etnik müzik festivali kapsamında, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Onurlu Akademik Şarkı ve Dans Topluluğu Sanatçısı, Kırım Tatarı İsmail Kurt-Umer, Kırım Tatar şarkıcı Aliye Hacabadinova (Hajabadinova), Kırım Tatar besteci ve müzisyen Usein Bekirov (Usain Bekirov Quintet), Tanya Şa (Sha), "Shopping Hour" müzik grubu, Çayir (Chayir) ve Ruslan Bolatov sahne alacak. Festival kapsamında, Kırım Tatar kültür ve geleneklerini merak edenler için Kırım Tatar dansları ve kuşak güreşi dersleri verilecek. Organizasyonda geleneksel ve el sanatları fuarı, Kırım İnciri yazarlarının şiir ve nesir okumaları, Kırım Tatar yemekleri ve çok daha fazlası yer alacak. Yine, Kırım Sahnesi'nin bir parçası olarak, festivalin minik konukları için çocuk oyun alanı oluşturulacak. Toplamda 3 gün sürecek olan etkinlikte ayrıca çeşitli tematik paneller, Ukrayna ordusundaki Kırım Tatar askerlerin anılarının yer aldığı bir sergi ile "İşgal Altındaki Kırım'dan Hikayeler" sergisi de yer alacak. Bununla birlikte, konuklar Kırım'dan gelen askerler için toplanan bağışlara katılabilecek ve geliri Ukrayna Savunma Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına bağışlanacak olan müzayedede yer alabilecek. "SEMBOLİK BİR ANLAM TAŞIYOR" Festival organizastörleri, yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Kırım Sahnesi, Kırım'ın işgalinden çok önce geleneksel Krayina Mriy Festivali'nin bir parçası olmuştur. Bu nedenle, festivalinin 20. yılında konuklarının bir kez daha Kırım Yarımadası'nın renkli kültürel atmosferine girme fırsatı bulacak olması sembolik bir anlam taşıyor."  Kırım Sahnesi programı, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği, Kırım Platformu Ofisi, ZMINA İnsan Hakları Merkezi, "KrımSOS" sivil toplum kuruluşu, Ukrayna-Kırım Tatar edebiyat projesi olan Kırım İnciri, Kırım Evi, TRO Medya, "Kitap Qalesi" sivil toplum kuruluşu ve Kırım Tatar Dilini Geliştirme Enstitüsünün desteğiyle gerçekleştirilecek. Kırım Haber Ajansı (QHA), festivalin medya ortakları arasında yer alacak.

Ukrayna Geleneksel Borşç Festivali ile yetim ve öksüz çocuklara destek Haber

Ukrayna Geleneksel Borşç Festivali ile yetim ve öksüz çocuklara destek

İzmir Ukraynalılar Derneği, işgalci Rus saldırıları yüzünden savaşta ailesini kaybeden ve Türkiye'ye sığınan Ukraynalı çocukların ihtiyaçlarını karşılıyor. Ukrayna Geleneksel Borşç Festivali ile katılımcıların yapacağı yardım, Türkiye'de yaşayan 300'den fazla Ukraynalı çocuğa destek olacak.  KERMESTE SATILAN ÜRÜNLERİN GELİRİ İLE UKRAYNALI ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARI KARŞILANACAK Derneğin Türk Kıızlay desteği ile düzenlediği, Savaşsız Çocuklar Yardım Projesi kapsamında 18 Mayıs 2024 tarihinde İzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi'ndeki festival konser ile başlayacak. Saat 13.30 ile 15.00 arasında gerçekleşecek olan konser, katılımcılara keyifli anlar yaşatacak. Ardından festivale katılanlara Ukrayna'nın geleneksel yemeklerinden biri olan Borşç çorbası ikram edilecek. Kermeste satışı yapılan ürünlerin geliri ise Ukraynalı çocuklara bağışlanacak.  Festivalden önce yardım göndermek isteyenler aşağıda yer alan hesap numaralarından yardım gönderebilir. KIZILAY: TRY: TR77 0001 0001 3700 0018 6855 85 Açıklamaya lütfen “Geleceğin Nesli Projesi için” diye belirtiniz. USD: TR73 0001 0001 3700 0018 6868 21 USD SWIFT KODU: TCZBTR2AXXX EURO: TR53 0001 0001 3700 0018 6868 90 EURO SWIFT KODU: TCZB2AXXX CHIPS KODU: 409993 SAVAŞSIZ ÇOCUKLUK: TRY: GELECEĞİN NESLİ DERNEGİ ZİRAAT BANKASI TR 70 0001 0020 4897 6874 1350 01 Açıklama: Geleceğin Nesli Projesi için

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'in kuruluşu: Bişkek Şehir Günü kutlandı Haber

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'in kuruluşu: Bişkek Şehir Günü kutlandı

Kırgız Cumhuriyeti'nin başkenti Bişkek'te 29 Nisan'da şehrin kuruluşunun 146. yıl dönümü kutlandı. Şehir Günü onuruna başkentin belediye başkanlığı bir şenlik programı hazırladı. Kutlamalar, şehrin ismini taşıyan Bişkek Kahramanı Anıtı önünde düzenlenen tiyatro oyunu ve mini konserle başladı. Okullarda, "En sevdiğim Bişkek şehri" ve "Bişkek şehrinin tarihi" konulu dersler verildi. Şehrin kuruluşunun 146. yıl dönümü kutlamaları, hükûmet binası önündeki Turdakun Usubayev Meydanı'nda kalabalık vals gösterisi ve konserle devam etti. Meydanda düzenlenen kutlamalarda İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığına bağlı okulların öğrencileri, genç dans grupları, kişisel gelişim kurslarına katılan kadınlar ile gösteriyi izlemeye gelenler vals yaptı. Belediye Başkanı Aybek Cunuşaliyev, etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada, "Başkentimiz gelişmelidir. Her şehir sakini başkentte yaşadığını hissetmelidir. Şehri inşa etmeye, geliştirmeye ve gurur duymaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu. "Bişkek zorlu bir tarihi yoldan geçti. Kırgızistan'daki tüm değişim ve gelişmelere tanık oldu. Şehrimiz her geçen gün dönüşüyor." diyen Cunuşaliyev, şehrin coğrafi olarak da genişlediğini ve şehrin bütçesinin artırıldığını belirtti. Bişkek şehri Tanrı Dağları'nın eteğinde, parkları, heykelleri, geniş meydanları ve caddeleriyle Orta Asya'nın yeşil kenti olarak dikkati çeken Bişkek, 1878'de kurulmaya başlandı. Pişpek adı verilen şehrin ilk resmi yerleşimcileri, toplam 182 nüfustan oluşan 9 Rus ailesi, 48 Özbek ailesi ve 1 Tatar ailesiydi. Resmi verilere göre, şehrin nüfusu 1 milyon 200 binden fazla. Sovyet yönetimi, 1 Ocak 1918'de Pişpek'i bir şehri olarak ilan etti ve 1926'da şehre, komutan ve tıp doktoru Mihail Frunze'nin adını verdi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 1991'de Frunze şehrinin adı Bişkek oldu. Bişkek adı, Kırgızların öz topraklarına kavuşması için mücadele verirken küçük beylikler halinde yaşayan Kalmukları dağıtan Kırgız kahramanına ait. Türkiye, 1991'de Kırgızistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olurken, 1992'de Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Büyükelçiliğini açtı. Başkentte, Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk parkı ve anıtı, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Türkiye Türkçesi Eğitim Merkezi, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul, lise, İmam Hatip Lisesi, Türk Anadolu Kız Meslek Lisesi, Maarif Okulu, Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi, Türk kafe ve restoranlar ile iş yerleri bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.