4 gün süren Kırım Tatar Kültür Günleri sona erdi
Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin 27-30 Nisan 2023 tarihlerinde düzenlediği Kırım Tatar Kültür Günlerinin sonuncu gününde de birbirinden farklı konukların sunumlarıyla dolu dolu kültür ve sanat faaliyetleri izleyici ile buluşturuldu.
4 gün süren Kırım Tatar Kültür Günlerinde 15 farklı etkinlik düzenlendi. Etkinliğin ilk günü olan 27 Nisan 2023 tarihinde Av. İlyas Aktaran, “Son Gazi/Yakup Satar” kitap tanıtımını gerçekleştirdi. Ünlü Kırım Tatar gazeteci ve yazar Zera Bekirova, “Tercüman’dan Bugüne Kırım Tatar Matbuatı” sunumunu yaptı. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Rüstem Memed, Arslanbek Sultanbekov eşliğinde “Tarih ve Müzik Dinletisi" etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğin, 29 Nisan 2023 tarihinde yapılan üçüncü oturumda Gönül Şamilkızı “Bir Kırım Tatar Köyü Ballıkpınar” ve Tuncer Kalkay “Ballıkpınar Kırım Tatar Kültür Evi” konuşmalarını gerçekleştirdi. Üçüncü oturumda Ayşe Osman “Kırım Tatar Nakışlarının Dilinden” sunumunun ardından, Kırım Tatar Kültür Günleri akşamında Mâverâ Türk Müziği Topluluğu "II.Gazi Geray Han Eserleri Dinletisi" ile müzik ziyafeti sundu.
ETKİNLİĞE YOĞUN KATILIM
Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin'in moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denıs Zolotaryov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gayana Yüksel, Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, TBMM İYİ Parti Sözcüsü, Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Kürşad Zorlu ve eşi, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı Rıfat Baybörü, Kırım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Olgun Boydak, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şube Başkanı Haluk Yaşayanlar, TURKSİD kurucusu ve iş insanı İsmet Yüksel, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Hakan Kırımlı, gazeteci Elmaz Kırımlı, Kırım Tatar Gazeteci-yazar Zera Bekirova, "Cıyın Ansambli” dans hocası Evelina Kemileva, gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı, Kırım Haber Ajansı ekibi ile pek çok davetli katıldı.
ZAFER KARATAY, EMEL MECMUASINI ANLATTI
Kırım Tatar Kültür Günleri programının son gününün ilk etkinliği ise Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ın "Muhacerette Kırım Emel'i" başlıklı sunumuyla başladı.
EMEL MECMUASI KÜLTÜREL DEĞERLERİ GÜNÜMÜZE TAŞIDI
Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, konuşmasında Emel Mecmuasının Kırım Tatar halkı için öneminden bahsederken; derginin Kırım Tatarlarının kültürel değerlerini günümüze taşıyan bir araç olduğunu ifade etti.
ZERA BERKİROVA, BEKİR SITKI ÇOBANZADE’Yİ ANLATTI
Kırım Tatar Kültür Günleri programının son gününün ikinci etkinliğinin konuşmasını Kırım Tatar Gazeteci-yazar Zera Bekirova, "Bekir Sıtkı Çobanzade 130 yaşında" başlıklı sunumuyla gerçekleştirdi.
"ÇOBANZADE, SADECE KIRIM İÇİN DEĞİL AZERBAYCAN İÇİN DE ÖNEMLİ BİR DÜŞÜNÜR"
Bekir Sıtkı Çobanzade’nin hayatına ilişkin neşredilen eserlerde karmaşa olduğunu ifade eden Bekirova, kendi araştırmalarında kullandığı kaynaklardan bahsetti. Bekirova, Çobanzade’nin hayatının her aşamasını en ince ayrıntılarıyla anlatırken, Çobanzade’nin sadece Kırım için değil Azerbaycan için de önemli bir kişi olduğunun altını çizdi.
EVELİNA KEMİLEVA, KIRIM TATAR DANS TARİHİNİ ANLATTI
Kırım Tatar Kültür Günlerinde, Kırım Derneği Genel Merkezinin halkoyunları ve müzik topluluğu "Cıyın Ansambli”nin hocası Evelina Kemileva “Kırım Tatar Dans Tarihi”, konuşması ile Kırım Tatar dansının tarihini anlattı. Kemileva, Kırım Tatar dansının gelişimine dikkat çekti.
KIRIM TATAR SANATININ BÜYÜK USTALARINDAN BAHSEDİLDİ
Kırım Tatar dansının büyük ustası Hayri Emirzade’nin hayatına dikkat çeken Kemileva, Kırım Tatar sanatının önemli ismi Üsein Bakkal ve Akim Cemilev’den bahsetmeyi de unutmadı.
KIRIM TATAR DANSLARININ ÖNEMİNDEN BAHSEDİLDİ
Kırım Tatar danslarını anlatan Evelina Kemileva, Horan dansının Kırım Tatar halkının "birlik sembolü" olduğunu vurguladı. Tım Tım dansından da bahseden Kemileva, bu dansın Kırım Tatar kadınların tüm zerafetini yansıttığını ifade etti. Bayramların, Ağır Ava dansı ile başladığını söyleyen Kemileva; Ağır Ava’nın ardından Haytarma dansı yapıldığını ilk başta erkeklerin oynadığı dans sonrasında erkek, kadın hep birlikte oynandığını kaydetti.
KIRIM TATAR KÜLTÜR GÜNLERİNDE SERGİDE ÇEŞİTLİ SANATLAR SERGİLENDİ
Kırım Tatar Kültür Günleri kapsamında Kırım Derneği Genel Merkezi Standında, Kırım Tatar kültürünü yansıtan sergi de düzenlendi. Düzenlenen sergide Elvisa Tatarova, keramik eserlerini sergiledi. Sergide Sakine Bayri ve Tülin Sezer, yapmış oldukları resimlerle görsel bir şölen gerçekleştirdi. Feridun Akçura sergi kapsamında, el sanatları kapsamında çeşitli ürünleri sergilerken; Zeynep Şeyma Ersöz tezhip sanatlarını gösterdi.
KIRIM TATAR KÜLTÜR GÜNLERİNİN KAPANIŞ ETKİNLİĞİ, RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU
Kırım Tatar Kültür Günlerinin kapanış etkinliği, Refat Usein rehberliğinde “Genel Merkez Müzik Çalışmaları Dinletisi” ile gerçekleştirildi. Etkinlikte, Kırım Derneğinde eğitim alan genç sanatçılar performanslarını sergiledi. Refat Usein'in pek çok öğrencisi sahnede piyano, bateri ve çeşitli müzik aletlerinde hünerlerini sergiledi.
Kırım Tatar Kültür Günleri, 30 Nisan 2023 tarihinde Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay’ın teşekkür ve kapanış konuşması ile tamamlandı.