SON DAKİKA
Hava Durumu

#Euromaydan

QHA - Kırım Haber Ajansı - Euromaydan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Euromaydan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

21 Kasım Haysiyet ve Özgürlük Günü: Bağımsız Ukrayna için mücadele verenler anılıyor Haber

21 Kasım Haysiyet ve Özgürlük Günü: Bağımsız Ukrayna için mücadele verenler anılıyor

Ukrayna'da 21 Kasım tarihi, haysiyet ve özgürlük duyguları ile ülkenin milli kimliğinin diriliş günü olarak kabul ediliyor.  Haysiyet ve Özgürlük Günü, Ukrayna halkının güçlü iradesini ve özgürlük için savaşma azmini temsil ediyor. UKRAYNA TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASI Dönemin Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşmasını askıya almasının ardından, 21 Kasım 2013’te Kıyiv Bağımsızlık Meydanı'nda ''Euromaydan'' olarak anılan eylemler başlamıştı. Eylemler, 2014 yılının Şubat ayında, Yanukoviç ve çevresinin ülkeden kaçmasıyla son buldu. Olaylarda, 106 kişi hayatını kaybetti ve 2 binden fazla kişi yaralandı. Aynı günlerde Rusya, Kırım Tatar halkının ana vatanı Kırım'ı işgal ederek Ukrayna’ya karşı savaş başlattı. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 13 Kasım 2014’te Ukrayna tarihindeki iki önemli olayı; 2004 Turuncu Devrimi ve 2013 Onur Devrimi'ni (Haysiyet Devrimi) anmak amacıyla 21 Kasım tarihinde Haysiyet ve Özgürlük Günü'nün kutlanmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. "KANLI PERŞEMBE" VE SAVAŞIN BAŞLANGICI 20 Şubat 2014 tarihi Kıyiv’deki İnstıtutska Caddesi'nde meydana gelen olaylar, çağdaş Ukrayna tarihine “Kanlı Perşembe” olarak girdi. O gün, Ukrayna İçişleri Bakanlığının “Berkut” adlı eski polis biriminin keskin nişancıları 48 barışçıl eylemciyi öldürdü.  Aynı gün Rusya, Kırım’ı işgal etmeye başladı daha sonra Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki topraklara girdi. Sekiz yıl boyunca Kırım ve Donbas’ı askerileştiren Rusya, 2022’de Ukrayna’ya karşı topyekun işgal saldırısı ve savaş başlattı. TOPYEKUN SAVAŞTA 1000 GÜN GERİDE KALDI Putin Rusyası'nın, Ukrayna'daki topyekun işgal girişimi ve saldırılarında 1000 gün geride kaldı. Haysiyet ve Özgürlük Günü, Rusya’nın sürdürdüğü topyekun saldırısı bağlamında daha da sembolik bir önem kazandı. Ukrayna, 24 Şubat 2022'den bu yana özgürlük ve bağımsızlık inancıyla işgalci Ruslara direniyor.

Ukrayna Haysiyet ve Özgürlük Günü Haber

Ukrayna Haysiyet ve Özgürlük Günü

Ukrayna'da bugün Haysiyet ve Özgürlük Günü kaydediliyor. Ukrayna’da özgürlük için hayatını kaybeden vatandaşları anmak için 2014’ten itibaren her yıl 21 Kasım’da Haysiyet ve Özgürlük Günü kaydediliyor. Haysiyet ve Özgürlük Günü, Ukrayna halkının güçlü iradesini ve özgürlük için savaşma isteklerini sembolize ediyor. Haysiyet ve Özgürlük Günü, Ukrayna halkının güçlü iradesini ve özgürlük için savaşma isteklerini sembolize ediyor. Tam 10 yıl önce, dönemin Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşmasını askıya almasının ardından, 21 Kasım 2013’te Kıyiv Bağımsızlık Meydanı'nda ''Euromaydan'' olarak anılan eylemler başlamıştı. Eylemler, 2014 yılının Şubat ayında, Yanukoviç ve çevresinin ülkeden kaçmasıyla son buldu. Aynı günlerde Rusya Kırım'ı işgal ederek Ukrayna’ya karşı savaş başlattı. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 13 Kasım 2014’te Ukrayna tarihindeki iki önemli olayı; 2004 Turuncu Devrimi ve 2013 Onur Devrimi'ni (Haysiyet Devrimi) anmak amacıyla 21 Kasım tarihinde Haysiyet ve Özgürlük Gününün kutlanmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Bu günde Ukraynalılar 2013 Onur Devrimi sırasında “Euromaydan” olarak anılan eylemlerde ülkelerinin özgürlüğü için hayatını kaybeden vatandaşlarını anıyor. UKRAYNA TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASI Dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşmasını askıya almasının ardından, 21 Kasım 2013’te Kıyiv Bağımsızlık Meydanı’nda “Euromaydan” olarak anılan eylemler başlamıştı. Eylemler, 2014 yılının Şubat ayında, Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve çevresinin ülkeden kaçmasıyla son bulmuştu. “Euromaydan” eylemlerinde 106 kişi hayatını kaybetti ve 2 binden fazla kişi yaralandı.  "KANLI PERŞEMBE" VE SAVAŞIN BAŞLANGICI 20 Şubat 2014 tarihi Kıyiv’deki İnstıtutska Caddesi'nde meydana gelen olaylar, çağdaş Ukrayna tarihine “Kanlı Perşembe” olarak girdi. O gün, Ukrayna İçişleri Bakanlığının “Berkut” adlı eski polis biriminin keskin nişancıları 48 Euromaydan katılımcısını öldürdü. Aynı gün Rusya, Kırım’ı işgal etmeye başladı daha sonra Rus ordusu Ukrayna’nın doğusundaki topraklara girdi. Sekiz yıl boyunca Kırım ve Donbas’ı askerileştiren Rusya, 2022’de Ukrayna’ya karşı topyekun işgal saldırısı ve savaş başlattı. UKRAYNALILAR YİNE ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN SAVAŞIYOR Haysiyet ve Özgürlük Günü, Rusya’nın sürdürdüğü topyekun saldırısı bağlamında daha da sembolik bir önem kazandı. Ukrayna yine özgürlüğü ve bağımsızlığı için savaşıyor, saldırgana karşı kendini savunuyor. Ukraynalılar, yalnızca despot bir hükumete karşı mücadelede değil aynı zamanda alçak ve kana susamış bir işgalciye karşı bir savaşta da özgürlüklerini savunmaya hazır olduklarını göstermeye devam ediyor.

Euromaydan protestocularına ateş açan eski Haber

Euromaydan protestocularına ateş açan eski "Berkut" görevlileri hakkında alınan mahkeme kararı açıklandı

On yıl önce, dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşması'nı askıya almasının ardından, 21 Kasım 2013’te Kıyiv Bağımsızlık Meydanı’nda "Euromaydan" olarak anılan eylemler başlamıştı. Başkente toplanan yüzlerce protestocu haftalarca Rus yanlısı yönetime karşı çıktı.  Güvenlik güçlerinin, protestoculara sert müdahalesiyle olaylar büyüdü ve yönetim karşıtı binlerce insan sokaklara döküldü. Batı standartlarında yaşam talebinde bulunan göstericiler ile güvenlik güçleri arasında aylarca çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalarda güvenlik güçleri dahil 100'ün üzerinde can kaybı yaşandı. Eylemler, 2014 yılının Şubat ayında, Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve çevresinin ülkeden kaçmasıyla son bulmuştu. 20 Şubat 2014 tarihi Kıyiv’deki İnstıtutska Caddesi'nde meydana gelen olaylar, çağdaş Ukrayna tarihine “Kanlı Perşembe” olarak girdi. O gün, Ukrayna İçişleri Bakanlığının “Berkut” adlı eski polis biriminin keskin nişancıları 48 Euromaydan katılımcısını öldürdü. Aynı gün Rusya, Kırım’ı işgal etmeye başladı daha sonra Rus ordusu Ukrayna’nın doğusundaki topraklara girdi. Sekiz yıl boyunca Kırım ve Donbas’ı askerileştiren Rusya, 2022’de Ukrayna’ya karşı topyekun işgal saldırısı ve savaş başlattı. PROTESTOCULARA ATEŞ AÇAN 5 ESKİ POLİS HAKKINDAKİ KARAR AÇIKLANDI Kıyiv’deki Svyatoşınskıy Bölge Mahkemesi, bugün, 20 Şubat 2014’te İnstıtutska Caddesinde 48 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı olayıyla ilgili açılan dava çerçevesinde beş eski "Berkut" görevlisi hakkında verilen kararı açıkladı. Mahkeme duruşmalarına Oleksandr Marıçenko ve Sergiy Tamtuta olmak üzere iki sanık katıldı. Rusya’ya kaçan diğer üç sanık; Oleg Yanişevskıy, Sergiy Zinçenko ve Pavlo Abroskin ise gıyaben yargılandı. Mahkeme kararına göre, Oleg Yanişevskıy müebbet hapis cezasına çarptırıldı ayrıca tüm unvanları elinden alındı. Sergiy Zinçenko ve Pavlo Abroskin de cinayetten suçlu bulunarak 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve onun da tüm unvanları ellerinden alındı. Oleksandr Marıçenko ve Sergiy Tamtuta ise mahkeme tarafından beraat edildi. Hem savunma tarafı hem de savcılık, mahkeme kararına itiraz edeceğini açıkladı. DAVA 2016’DAN BERİ GÖRÜLÜYOR 5 Berkut görevlisi; Oleksandr Marıçenko, Sergiy Tamtuta, Oleg Yanişevskıy, Sergiy Zinçenko ve Pavlo Abroskin’in davaları 2016’da mahkemede görülmeye başladı. Aralık 2019’te Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen tutsak değişimi sırasında sanıklar Rusya’ya iade edildi. 2020 yılının başında Tamtuta ve Mariçenko “masumiyetlerini kanıtlamak için” Ukrayna’ya geri döndü. İlk başta dava sadece onların davaları görüldü. Daha sonra Ukrayna'da gıyabi yargılama yasasının kabul edilmesiyle 5 sanığın davası birleştirildi ve aynı anda görülmeye başlandı. Ukrayna'nın genelinde Onur Devrimi katılımcılarına karşı işlenen 4 bin 700'den fazla suç soruşturulmaya devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.