Türkmenler, Suriye'deki zaferin ayrılmaz bir parçasıdır
Selahaddin Kaşgarlı / QHA Ankara
Suriye’de 61 yıllık Baas Partisinin oluşturduğu zulüm rejiminin çöküşü, ülkenin dört bir yanında özgürlük naralarıyla kutlanıyor. Tarihi anların yaşandığı Suriye'de Türkmen birlikleri, özellikle Halep, Lazkiye, Şam ve Münbiç bölgelerinin rejimden ve terör örgütü PKK/YPG'den temizlenmesinde büyük rol oynadı.
Elbeyli Türkmen Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Zekeriya Nahsen, Kırım Haber Ajansına Suriye'de yaşanan gelişmeleri ve ülkedeki dönüşüm sürecini anlattı.
“TÜRKMENLER ZAFERİN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR”
Nahsen, açıklamasında Suriye'de rejimin devrilmesinin ardında yatan büyük mücadeleye dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
Bugün, Suriye’nin özgürlük ve onur destanını kutluyoruz. Beşşar Esed rejimi, halkımızın kararlılığı ve kahramanların fedakârlıkları sayesinde tarihin karanlıklarına gömüldü. Bu zaferde Suriye Türkmenleri olarak ayrı bir yere sahibiz ve Türkmenler zaferin ayırılmaz bir parçasıdır. Kadim geleneklerimiz ve ortak değerlerimizle modern, demokratik ve çoğulcu bir Suriye’yi inşa etme sözü veriyoruz.
"ZALİMLERE KARŞI DİRENEN HALKIMIZIN ESERİ"
Suriye Milli Ordusu'na bağlı Türkmen birliklerinin rejime karşı verdiği mücadele, özellikle Halep, İdlib, Rakka ve Münbiç gibi kritik şehirlerin kurtarılmasında belirleyici oldu. Nahsen, Türkmen askerlerinin direnişi ve azminin sadece askeri başarılara değil aynı zamanda halkın moralini yükseltmek ve birleştirici bir rol oynamakla da öne çıktığını vurguladı. Türkmen dernek başkanı, “Zaferimiz, zalimlere karşı direnen halkımızın eseridir. Şehitlerimizin kanıyla yazılan bu destan, özgürlük ve adalet arayan herkes için bir umut olmuştur" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NE MİNNETTARIZ
Öte yandan, Suriye Milli Ordusu ve bağlı güçlerin rejimi devirmesi kapsamında bölge dinamiklerine de değinen Nahsen, "İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a da şükretmez. Türkiye, halkımızın yanında durarak bu devrimin başarıya ulaşmasında çok büyük bir rol oynamıştır. Türk halkına ve devletine minnettarlığımız sonsuzdur" açıklamasını yaptı.
“YENİ BİR SURİYE’NİN TEMELLERİNİ ATIYORUZ”
Suriye'de yeni bir umudun doğduğunu kaydeden Türkmen dernek başkanı Zekeriya Nahsen şöyle konuştu:
“Bugünden itibaren yeni bir Suriye'nin temellerini atıyoruz. Zafer yalnızca Allah’tandır. Bugün, Türkmenlerin haykırışları zaferle taçlandı. Şimdi görevimiz, kamu yararı ve adalet temelleri üzerine kurulu, birleşmiş ve gururlu bir Suriye’yi inşa etmektir. Yaşasın Türkmeneli ve onurlu Suriye!”
SURİYE'DE 61 YILLIK BAAS REJİMİ ÇÖKTÜ
Suriye'de 1963'ten bu yana iktidarda olan Baas Partisi, 8 Aralık 2024 tarihi itibarıyla tarihe karıştı. Suriye devlet televizyonu, Rus yanlısı ve savaş suçlusu Beşşar Esed'in devrildiğini ve hapisteki tüm tutsakların serbest kaldığını ifade etti.
Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım'da Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı. 30 Kasım'da Halep'in merkezinin büyük bölümünü rejim güçlerinden alan rejim karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı. Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama kent merkezini rejim güçlerinden almıştı.
Suriye halkı, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Hafız Esed'in heykellerini tek tek yıkıyor! pic.twitter.com/zKAZeZ7MIN
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 8, 2024
Rejim karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başlamıştı. Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde 6 Aralık'ta operasyon başlatan askeri muhalifler, çatışmaların ardından il merkezini rejim güçlerinden geri almıştı. Suriye Milli Ordusu'nun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi, terörden kurtarılmıştı.
Esed rejimi güçleriyle 27 Kasım'dan bu yana çatışan Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) başını çektiği rejim karşıtı gruplar, Humus'un dış mahallelerinden Sanayi ve Kusur'a girmelerinin ardından iç kesimlere doğru ilerlemeyi sürdürdü. Gruplar, Humus'taki Meşrefe, Kefernan, Tulul Humur, Zeytune, İzeddin ve Aydun köylerini de rejim güçlerinden aldı. Ardından Şam'a yürüyen muhalifler, başkentte idareyi ele aldı. Esed'in sarayı, Başbakanlık ve bakanlıklar da dahil olmak üzere muhalifler tüm kurumlarda hakimiyet kurdu.