SON DAKİKA
Hava Durumu

#El Yazması

QHA - Kırım Haber Ajansı - El Yazması haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, El Yazması haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TİKA Osmanlı dönemine ait el yazması eserlere sahip çıkıyor Haber

TİKA Osmanlı dönemine ait el yazması eserlere sahip çıkıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türk tarihine ait yazılı belgeler üzerindeki tespitin üzerine yeni bir çalışmaya imza attı. TİKA'nın koordinatörlüğü, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ve Cezayir İslami İlimler ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi iş birliği içinde Cezayir’in el-Agvat (Laghouat) kentinde Osmanlı dönemine ait bin 500 el yazmasının tespiti, onarımı, tasnifi ve dijital ortama aktarımı konusunda 22 akademisyen ve uzmanın katılımıyla eğitim programı düzenlendi. Program kapsamında İslami İlimler ve Medeniyet Araştırmaları Merkezinde düzenlenen törende eğitime katılan akademisyen, uzman ve merkez çalışanlarına sertifika dağıtıldı. Törene; TİKA Cezayir Koordinatörü Gökçen Kalkan, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Bekir Şahin ve Cezayir İslam ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi Müdürü Ahmet Binsağir katıldı.  "CEZAYİR'DEKİ YAZMA ESERLER FRANSA İŞGALİNDE YOK EDİLDİ" TİKA Cezayir Koordinatörü Kalkan programda konuyla ilgili olarak yaptığı konuşmada, Cezayir'in Fransa işgali sonrasında birçok el yazmasının yok edildiğine dikkat çekti. Bulunan birçok tarihi eserin ise cami, ev ve zaviyelerden çıkarıldığını kaydeden Kalkan, “TİKA tarafından bu proje başlatılınca Cezayir’in birçok şehrinden şahıslar ofisimizle irtibat kurarak kendilerinde de yazma eserler olduğunu haber vermeye başladılar. Proje, Türk-Cezayir ortak tarihine ve ortak kültürel zenginliğine ışık tutacak olan eserlerin gün yüzüne çıkarılması, korunması ve dijital ortama aktarılması yoluyla araştırmacıların dikkatine sunulmasının yanında Cezayir’de yazma eserler hususunda büyük bir farkındalık oluşmasına katkı sağlamıştır” ifadelerini kullandı.  CEZAYİR'DEKİ EL YAZMASI ESERLER İÇİN KÜTÜPHANE OLUŞTURULACAK Öte yandan Cezayir İslam ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi Müdürü Binsağir, projeye destek veren TİKA, Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Muhammet Mücahit Küçükyılmaz ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına teşekkür etti. Bensağir, Cezayir'deki vatandaşların proje sayesinde evlerindeki el yazması eserleri getirdiklerini vurguladı. Bensağir, Cezayir İslam ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde, toplanan eserler için kütüphane oluşturulacağını duyurdu.  Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Şahin ise el-Agvat şehrinin el yazma eserler açısında büyük bir zenginliğe sahip olduğunu ifade etti. Şahin konuşmasında, "Bu eserlerin muhafazası ve araştırmacıların istifadesine sunmak hususunda çok önemli bir aşama katettiğimizei nanıyorum. Proje süresince gördüğüm ilgi, alaka ve samimiyetten dolayı çok mutluyum." dedi. Dijital ortama aktarılan eserlerin katalog olarak basılması konusundaki çalışmalar ise devam ediyor. 

Hoca Ahmet Yesevi'nin el yazması eseri gün yüzüne çıktı Haber

Hoca Ahmet Yesevi'nin el yazması eseri gün yüzüne çıktı

"Divan-ı Hikmet" adlı eseri ile Türk kültür ve tarihine önemli katkılarda bulunan büyük Türk mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi’nin, ABD'de keşfedilen el yazması eseri Kazakistan Ulusal El Yazmaları ve Nadir Kitaplar Merkezi uzmanları tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. 12. YÜZYILA AİT KİTAP Merkezden konuya ilişkin 24 Ocak 2024 tarihinde yapılan açıklamada, ABD'de keşfedilen kitabın Hoca Ahmet Yesevi'ye ait “Risala Mirat el Kulub (Gönlün Aynası)” adlı kitap olduğu bildirildi. 12. yüzyılda Arap harfleriyle Türk dilinde yazılmış olan kitap üç bölümden oluşuyor. Eserde adalet, dürüstlük ve iyilik gibi insani değerler anlatılıyor. "ÖNEMLİ YAZILI VERİLERİN KOPYALARINI TESPİT EDİYORUZ" Ulusal El Yazmaları ve Nadir Kitaplar Merkezi Başuzmanı Almat Absalykov yaptığı açıklamada, “Ulusal El Yazmaları ve Nadir Kitaplar Merkezi, yazılı mirası toplarken çeşitli miras arama yöntemleri kullanıyor. Bunlardan biri, eski el yazmalarının, nadir kitapların ve haritaların elektronik versiyonlarını internette aramaktır. Yabancı internet sitelerinde Kazakistan tarihi ile ilgili önemli yazılı verilerin kopyalarını tespit ediyoruz ve tıpkıbasım kopyalarını çıkarıyoruz” dedi Kazak uzmanlar, Washington'daki ABD Kongre Kütüphanesi'nde bulunan 18. yüzyıla ait el yazmasının nüshasının mevcut orijinalinden ne kadar farklı olduğunu araştırıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.