Ukrayna-Türkiye iş birliği adına kritik görüşme!
Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yuliya Svırıdenko (Svyrydenko), 1 Ağustos 2024 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'ı ziyaret etti.
İstanbul'da heyetlerarası olarak gerçekleşen görüşmede, Ukrayna ile Türkiye arasındaki iş birliğinin ve ticaretin güçlendirilmesi konuları ele alındı.
UKRAYNA-TÜRKİYE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI, TÜM ÜLKELERE FAYDA SAĞLAYACAK
Görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Yuliya Svırıdenko, müzakereleri 2011 yılı aralık ayında başlatılan ve 27 Ocak 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde tamamlanan Ukrayna-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması'na atıfta bulunarak, "Anlaşmanın onaylanmasının tamamlanması, Rusya hariç Karadeniz'e kıyısı olan tüm devletler, tüm ülkeler için karşılıklı fayda sağlayan tek bir ekonomik alanda birleştirecektir." dedi.
Toplatıda ayrıca serbest ticaret anlaşması çerçevesinde Ukrayna'nın yeniden inşası ve AB ile entegrasyonu bağlamında Ukrayna ve Türkiye iş dünyası arasındaki iş birliğinin genişletilmesi konuları da görüşüldü.
"TÜRKİYE, UKRAYNA TAHILININ DİĞER ÜLKELERE TEDARİKİNDE BİR MERKEZ HALİNE GELMİŞTİR"
Görüşmede gıda güvenliği ve Türkiye'nin bu alandaki önemli rolü ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın (Volodimir Zelenski) ortaya koyduğu Barış Formülü'nün gündeme geldiğini kaydeden Svırıdenko, "Türkiye, Dünya Gıda Programı (WFP) ortaklığı aracılığıyla Ukrayna tahılının diğer ülkelere tedarikinde fiili bir merkez haline gelmiştir. Nijerya'ya 25 bin ton ve Sudan'a 15 bin ton olmak üzere Türkiye'den Afrika ülkelerine tahıl yüklü gemiler gönderdik. Diğer önemli konular arasında bölgesel ticaret, seyrüsefer güvenliği ve Karadeniz sularının mayınlardan arındırılması yer aldı." ifadelerini kullandı.
"BU ZORLUĞUN ÜSTESİNDEN GELMEYİ HEDEFLİYORUZ"
Yuliya Svırıdenko, görüşmeye ilişkin olarak yaptığı açıklamada son olarak şu ifadelere yer verdi:
Son olarak, bazı tüzel kişilikler tarafından yapılan suistimallerin iş birliğimizi gölgelemesi nedeniyle yaptırımlara uyum üzerindeki kontrolün arttırılması konusunu ele aldık. Bu zorluğun üstesinden gelmeyi hedefliyoruz.
"KARARLILIĞIMIZI TEYİT ETTİK"
Prof. Dr. Ömer Bolat ise, verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini söylerek, "2023 yılında 7,3 milyar dolara ulaşan karşılıklı dış ticaret hacmimizi, yakında yürürlüğe girecek 'Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması' ile kısa sürede 10 milyar dolar hedefine yükseltme hususundaki kararlılığımızı teyit ettik." açıklamasında bulundu.
"Türkiye ve Ukrayna, iyi komşuluk ve ortak çıkarlar temelinde, iş birliğini güçlendirmeye, karşılıklı ticareti ve yatırımları artırmaya devam edecektir." diyen Bakan Bolat, "Bu doğrultuda bu yılın Ocak ayında İstanbul’da karşılıklı olarak imzaladığımız “Ukrayna'nın Yeniden İnşası için Türkiye-Ukrayna Görev Gücü”nün hayata geçirilmesiyle Türk firmaları aktif olarak yer alacaklardır." dedi.
SERBEST TİCARET ANLAŞMASI
Müzakereleri 2011 yılı Aralık ayında başlatılan ve 27 Ocak 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde tamamlanan Ukrayna-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması, 3 Şubat 2022'de Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal (Denis Shmihal) ve dönemin Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından Kıyiv'de imzalanmıştı. Ukrayna Bakanlar Kurulu, 7 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirdiği oylama ile Ukrayna ve Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'na ilişkin yasa tasarısını onayladı. Söz konusu anlaşma ile iki ülke arasındaki ticaret gelişmiş olacak.