Bakü’de Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat Ödülleri ve Uluslararası Oğuz Türkçesi Konferansı
Türkiye'nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 26 Eylül-6 Ekim 1932 tarihleri arasında düzenlenen “Birinci Türk Dil Kurultayı”nın açılış günü olan 26 Eylül’de her yıl “Dil Bayramı” olarak kutlanıyor.
Dil Bayramı’nın 91. yıl dönümünde Türk Dil Kurumu, Türk Devletleri Teşkilatı ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisinin işbirliğinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında kurucu lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Azerbaycan halkının umumi lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yılı anısına 26-27 Eylül 2023 tarihlerinde 2023 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa’nın da bulunduğu Azerbaycan’da “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Şiir) Ödülleri” ve “Uluslararası Oğuz Türkçesi Konferansı” adlarıyla etkinlikler düzenlenecek.
"DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK TÜRK DÜNYASI EDEBİYAT ÖDÜLLERİ"NİN İLKİ VERİLECEK
Türki Dil Kurumunda etkinliğe dair yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Etkinliğimiz, günümüzden doksan yedi yıl önce 26 Şubat 1926 günü Birinci Türkoloji Kurultayı toplantısının tertip edildiği tarihî ve manevi değeri yüksek bir salonda gerçekleştirilecektir.
Etkinlik, Bakü Türk Şehitliği ve Anıtı ile Haydar Aliyev’in Anıt Mezarı’na çelenk sunumu ile başlayacaktır. Ziyaretlerin ardından Haydar Aliyev’in Anıt Mezarı’nda “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Şiir) Ödülleri”nin basın açıklaması okunacaktır. Sonrasında bu yıl ikinci kez verilecek olan “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Şiir) Ödülleri” Azerbaycan’dan Sabir RÜSTEMHANLI, Kazakistan’dan Galym ZHAILYBAY, Kırgızistan’dan Egemberdieva Aida ABDİCAPAROVNA, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Oktay ÖKSÜZOĞLU ve Özbekistan’dan Ulugbek KHAMDAMOV’a takdim edilecektir.
Ödül töreninin ardından Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsa HABİBBEYLİ’nin yönetiminde “Uluslararası Oğuz Türkçesi Konferansı” yapılacaktır. Konferansta Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. Ahmet KARADOĞAN 11-13. Yüzyıl Selçuklu Coğrafyası Türkçenin Durumu, Prof. Dr. Gülden SAĞOL YÜKSEKKAYA ise “Oğuz” ve “Oğul”un Köken Birliği, Azerbaycan Atatürk Merkezi Direktörü Prof. Dr. Nizami CAFEROV Türk Dilləri Ailəsində Oğuz Qrupu Türk Dillərinin Yeri, Azerbaycan Millî İlimler Akademisinden Nesimi Dilçilik Enstitüsü Başdirektörü Prof. Dr. Nadir MEMMEDLİ Azərbaycan’da Oğuz Qrupu Türk Dillərinin TədqiqiƏnənəsi və Qarşıda Duran Vəzifələr adlı bildirileriyle yer alacaktır.