SON DAKİKA
Hava Durumu

#Dünya Uygur Kurultayı

QHA - Kırım Haber Ajansı - Dünya Uygur Kurultayı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dünya Uygur Kurultayı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dünya Uygur Kurultayı, Doğu Türkistan Milli Günü'nü kutlandı Haber

Dünya Uygur Kurultayı, Doğu Türkistan Milli Günü'nü kutlandı

Dünya Uygur Kongresi (DUK), 1933 ve 1944’te kurulan Doğu Türkistan cumhuriyetlerinin kuruluş yıldönümünü iki etkinlikle andı. 9 Kasım 2024 tarihinde Münih Milbertshofen Kültür Merkezi’nde düzenlenen ana etkinlikte Almanya, Avusturya ve İsviçre’den gelen DUK üyeleri, DUK Yürütme Komitesi üyeleri, delegeler ve uluslararası misafirler olmak üzere 150’den fazla katılımcı yer aldı. Toplantıda, Uygur kültürü tanıtıldı. Uygur milli kıyafetleri ile sanat gösterisi yapıldı. TARİHİ VE KÜLTÜREL ANLAM VURGULANDI Kutlamanın ikinci günü, DUK'un Almayna'nın Münih şehrindeki genel merkezinde devam etti. Bu buluşmaya 50’den fazla kişi katıldı. Etkinlikte, Doğu Türkistan cumhuriyetlerinin tarihsel önemi ve Uygur Türklerinin günümüzde karşılaştığı zorlukları vurgulayan sunumlar yapıldı. Doğu Türkistan Milli Günü kutlamaları, Doğu Türkistan'ın bağımsızlık mücadelesinin anısını yaşatırken, katılımcılar arasında anlamlı bir dayanışma ortamı sağladı. 12 KASIM DOĞU TÜRKİSTAN MİLLİ GÜNÜ Bugün Doğu Türkistan'da 1933 ve 1944 yıllarında kurulan iki cumhuriyetin kuruluş yıl dönümü. Diasporadaki Doğu Türkistan Türkleri, 12 Kasım'ı unutturmamak için milli gün olarak kutluyor. Bilindiği üzere, Çin'in baskıcı ve soykırıma varan politikalarından dolayı günümüzde Doğu Türkistan halkı bir varoluş mücadelesi veriyor.

Dünya Uygur Kurultayının yeni yönetimi belirlendi Haber

Dünya Uygur Kurultayının yeni yönetimi belirlendi

Çin'in tüm engelleme girişimlerine rağmen Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 8. Olağan Kongre Toplantısı'nı gerçekleştiren Dünya Uygur Kurultayı (DUK) yeni yönetim kurulunu belirledi. Kurultay, bu sene 24-28 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlediği kongrede yeni yönetim kurulunu duyurdu. Buna göre Kurultayda, Turguncan Alavudun Başkan; Zümretay Erkin, Erkin Ehmedov ve Abdureşit Abdulhamit Başkan Yardımcısı; Ruşen Abbas ise İcra Kurulu Başkanı seçildi.  "BU GÖREV VATANIMIZIN KURTULUŞ MÜCADELESİNDE SON DERECE ÖNEMLİDİR" Özgür Asya Radyosuna (RFA) demeç veren Turguncan Alavudun, Kurultay'ı daha ileri götürmeyi ve daha demokratik hâle getirmeyi hedeflediğini belirttiği konuşmasında, "Bu görevin lâyıkıyla ve titizlikle yerine getirilmesi gerekiyor. Zira bu görev, özgürlük, demokrasi ve insan hakları mücadelemizde, ayrıca vatanımızın kurtuluş mücadelesinde son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.  ZÜMRETAY ERKİN, KURULTAYIN İLK GENÇ KADIN BAŞKAN YARDIMICISI OLDU Kurultayda Başkan Yardımcılığı görevine seçilen Zümretay Erkin yaptığı konuşmada, "DUK’un ilk genç kadın Başkan Yardımcısı olarak ulusuma hizmet etmekten gurur ve onur duyuyorum." dedi. Erkin, toplumda ve siyasette kadınların "duyulmaya" ihtiyacı olduğunu vurguladı.   "ÖZGÜRLÜK İÇİNDE YAŞAYACAĞIMIZ BİR GELECEK İNŞA EDECEĞİZ" Uygur aktivist Ruşen Abbas ise resmî hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri aktardı: Dünya Uygur Kurultayının İcra Başkanı olarak seçilmekten büyük onur duyuyorum. Bu sorumluluğu, halkımıza hizmet etmek gibi derin bir görevle üstleniyorum. Yolculuğumuz, dünyanın henüz tam olarak yüzleşmediği muazzam acılar ve benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kaldı. Uygur diasporasının ölüm tehditlerine ve korkutmalara rağmen bu seçimi gerçekleştirmesi, Dünya Uygur Kongresi'nin ve halkımızın olağanüstü cesaretini ve dayanıklılığını ve Çin rejiminin en çok birleştiğimizde bizden korktuğunu gösteriyor. İlerledikçe, sesimizi yükseltmek ve görmezden gelinemeyecek birleşik bir hareket inşa etmek için cesur ve somut adımlar atmaya kararlıyım. Birlikte, her Uygur'un özgürlük, onur ve kalıcı barış içinde yaşayabileceği bir gelecek inşa edeceğiz. Her üç yılda bir olağan kongre tertip eden Kurultayın toplantısı, Türkiye dâhil olmak üzere 27 ülkeden yaklaşık 176 Uygur delegenin katılımıyla düzenleniyor. Kurultay, söz konusu kongre öncesinde Çin tarafından birçok kez toplantının engellenmesi veya iptal edilmesi girişimlerine maruz kaldığını bildirmişti.

Dünya Uygur Kurultayına Çin'den çirkin taciz Haber

Dünya Uygur Kurultayına Çin'den çirkin taciz

Dünya Uygur Kurultayı (DUK), bu seneki Olağan Kongre Toplantısı'nı 24 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirecek. Çin yönetimi ise söz konusu kongrenin gerçekleşmemesi için bütün yolları deniyor. Kurultay, bu yıl Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da tertip edilecek olan 8. kongre öncesinde, birçok kez toplantının engellenmesi veya iptal edilmesi girişimlerine maruz kaldığını bildirdi.  Kurultay, Şi Cinping idaresindeki Çin'in bu taciz girişimini sert bir şekilde kınadı. Kurultay tarafından yapılan açıklamada, “Bu, açıkça Uygur topluluğunu sindirmek ve seslerini bastırmak amacıyla yapılmış bir tehdittir” denildi. "ÇİN SON TACİZ OLAYLARI BİR ADIM DAHA İLERİYE GİTTİ" DUK Sözcüsü ve Küresel Kampanya Direktörü Zümretay Erkin, Uygur insan hakları savunucusu gruplarının uzun süredir Çin hükûmeti tarafından tacize maruz kaldığını, ancak son dönemdeki taciz olaylarının özellikle yoğun olduğunu ifade etti. Erkin konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Çin, son taciz olaylarında bir adım daha ileriye gitti. Dünya Uygur Kurultayı, hareketimizdeki en önemli organizasyonlardan biri ve Uygur diasporasının bir parçası. Çin yönetimi bunu tamamen yok etmek istiyor” dedi. Erkin ayrıca en ciddi olaylardan birinin, DUK üyesinin e-posta hesabının hacklenmesi olduğunu belirtti. "ÇİN HÜKUMETİ İÇİN BİR TEHDİT OLARAK GÖRÜLÜYOR” 21 Ekim 2024 tarihinde, kimliği belirsiz bilgisayar korsanlarının; kongre temsilcileri, adaylar ve yabancı parlamenterler dahil olmak üzere tüm katılımcılara kongrenin ertelendiğine dair sahte bir e-posta gönderdiği açıklandı. Bir sonraki Başkan Yardımcılığı görevi için aday olan Erkin, “Biz sadece Uygurların insan haklarını savunmakla kalmıyor, aynı zamanda Uygurların kendi kaderini tayin hakkını da savunuyoruz. Bu, Çin hükûmeti için bir tehdit olarak görülüyor” dedi. ÇİN'DEN TÜRKİYE BAŞTA OLMAK ÜZERE DİĞER DEVLET TEMSİLCİLERİNE TEHDİT Erkin ayrıca, Çinli yetkililerinin Avustralya, Almanya, İrlanda ve Türkiye gibi ülkelerdeki temsilcilere de doğrudan baskı yaptığını ifade etti. Çin'in temsilcilerden kongreye katılmamalarını istemekle kalmayıp hâlâ Doğu Türkistan'da yaşayan aileleri ile tehdit edildiğine dikkat çekti. DUK, her 3 yılda bir kongre düzenliyor. Her kongrede, organizasyon liderleri seçiliyor ve Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine karşı stratejik öncelikler belirleniyor.

Dolkun İsa: İşgalci Çin’in yalan propaganda kampanyaları çöküyor Haber

Dolkun İsa: İşgalci Çin’in yalan propaganda kampanyaları çöküyor

Merkezi Almanya'da bulunan DUK Başkanı Dolkun İsa, BM üyesi 51 ülkenin Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yürüttüğü etnik soykırım politikalarını kınayan ve sonlandırılması çağrısında bulunan ortak açıklamasını değerlendirdi. İŞGALCİ ÇİN’İN YALAN PROPAGANDA KAMPANYALARI ÇÖKÜYOR Dolkun İsa, 22 Ekim 2023 tarihinde Özgür Asya Radyosuna (RFA) yaptığı açıklamasında, Birleşik Krallık Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisinin girişimi ile 51 BM üyesi ülkenin Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki  etnik  soykırım politikalarının sona erdirilmesi konusunda öncülük ettiğini belirterek, "Birleşik Krallık BM Temsilcisinin ortak açıklamaya öncülük etmesini  şükranla karşılıyoruz. Ancak bu tür resmi açıklama ve ifadelerin Çin'in hesap verebilirliğini garanti etmediği sürece pek anlam ifade etmediğini de unutmamalıyız. Buna karşılık bu kez BM üyesi daha fazla ülkenin Çin’i Uygur Soykırımı'nı kınamak ve tepki göstermek adına ortak bildiriye imza atmasını memnuniyetle  karşılıyoruz. İşgalci Çin’in gerçeklere tamamen aykırı yalan propaganda kampanyalarının ters etki yarattığını görüyoruz. Bunu ortak açıklamayı imzalayan ülkelerin sayısının artmasından anlayabiliyoruz. Bu da Çin’in yalan kampanyasının başarısız olduğu anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı. TÜRKİYE, ORTAK KARARA İMZA ATMADI Birleşmiş Milletler 3. Komitesi tarafından hazırlanan Çin’in Uygur Soykırımı'nı durdurması için hazırlanan ortak bildiriye; Arnavutluk dışındaki diğer Müslüman ülkelerin imzadan kaçınmasının utanç verici olduğunu vurgulayan İsa, "Birçok Türk ve Müslüman ülkenin, Çin’i kınayan açıklamaya imza atmaması düşündürücü ve bizi hayretler içinde bıraktı. Ayrıca, 2022’de Çin’i kınayan açıklamaya imza atan 50 ülke arasında yer alan Türkiye ve Somali’nin de bu kez imza atmamasını anlamak mümkün değil" dedi. "ÇİN'İN DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ ETNİK TÜRK SOYKIRIMI DEVAM ETMEKTEDİR" Türkiye'nin Gazze'deki katliama sessiz kalmamasını takdirle karşıladıklarını aktaran DUK Başkanı İsa, "Çin’in Doğu Türkistan’daki etnik Türk soykırımı artarak sürmektedir. Türkiye’nin Doğu Türkistan konusundaki bu tutumuna karşılık, Gazze’de sivilleri bombalayan ve katliam yapan İsrail’i kınaması, sert tepki göstermesi ve Gazze halkı ile dayanışması için 3 günlük ulusal yas ilan etmesini minnet ve şükranla karşılıyoruz. Ancak, bu tür farklı uygulamaların aynı zamanda mazlumlar arasında adalet, eşitlik ve hakkaniyete asla uygun olmadığı açıktır. Uygur Türklerinin yegane umut, ilham, teselli ve güç kaynağı olarak kabul ettikleri aziz Türkiye’mizin, Gazzeli mazlumlardan hiçbir farkı olmayan ve soykırım tehdidi altındaki Uygurlara yönelik bu farklı tutumu düşündürücü ve üzüntü verici olmuştur." ifadelerini kullandı.

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa'dan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü mesajı Haber

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa'dan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü mesajı

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, 79. yıldönümünde 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı şehitlerini andı. Dolkun İsa, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı ile ilgili QHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Dünya #Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, #18Mayıs1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı şehitlerini andıhttps://t.co/Z3JPSIupF4 pic.twitter.com/tMvu4cVEok — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 18, 2023 "DOĞU TÜRKİSTAN VE KIRIM HALKI KENDİ BAYRAKLARI ALTINDA KENDİ BAĞIMSIZLIĞINI KORUYACAKLARDIR" Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın 79. yıl dönümünde, Stalin rejiminin zulmüne uğrayarak sürgün yollarında şehit olan Kırım Tatarlarını andı. İsa, “Stalin rejimi, sürgüne gönderilen Kırım Türklerini ata yurdu Kırım’dan sürgün ederek ölüme yolladı. Yüz binlerce Kırımlı soydaşımız hayatını kaybetmişti. 70 sene geçtikten sonra aynı tarih bugün Doğu Türkistan’da tekrar etmektedir. Çin hükumeti, Stalin ve Hitler rejiminin uyguladığı yöntemlerle Doğu Türkistan halkına soykırım uygulamaktadır. Sürgünde hayatını kaybeden Kırım Tatar halkına Allah’tan rahmet diliyorum. Ümidimiz; bu soykırım bitecek, Doğu Türkistan halkı ve Kırım halkı kendi bayrakları altında kendi bağımsızlığını koruyacaklardır” ifadelerini kullandı.

Dünya Uygur Kurultayı, 2023 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi Haber

Dünya Uygur Kurultayı, 2023 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

Dünya Uygur Kurultayı (DUK), insan haklarına katkıları ve Çin hükumetinin Doğu Türkistan'da işlediği Uygur Soykırımı'nı uluslararası kamuoyuna taşıma çabaları dolayısıyla, Kanadalı milletvekilleri ve Norveç Genç Özgürlük Partisi lideri tarafından 2023 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. KANADALI MİLLETVEKİLLERİNDEN DESTEK Dünya Uygur Kurultayına, Nobel Ödülü’ne aday gösteren kişi ve kuruluşların ise, Uluslararası İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı ve Kanada-Uygur Parlamento Dostluğu Eşbaşkanı Kanada Milletvekili Sameer Zuberi, Kanada Milletvekili Alexis Brunelle-Duceppe ve Norveç Liberal Gençlik Partisi lideri Ane Breivik olduğu bildirildi. DUK, ÇİN'İN UYGURLARA YÖNELİK SOYKIRIM POLİTİKASINA KÜRESEL ÖLÇEKTE DİKKAT ÇEKTİ DUK'u aday gösteren Kanadalı Milletvekili Duceppe konuyla ilgili Norveç Nobel Komitesine gönderdiği mektubunda, "Dünya Uygur Kurultayı'nın ana amacı, Uygur halkı için demokrasiyi, insan haklarını ve özgürlüğü teşvik etme, Uygurların kendi kaderini tayin etmelerine yardımcı olmak için barışçıl, şiddet içermeyen ve demokratik yolların kullanılmasını destekliyor" ifadelerini kullandığı belirtildi. Ayrıca DUK'un, Çin hükumetinin, ezici fiziksel, dini, dilsel ve kültürel baskı kampanyası ile Uygurlara yönelik soykırım politikasına küresel ölçekte dikkat çektiği vurgulandı. BM'DEN ÇİN'İN İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEDİĞİ RAPORU Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, geçen yıl Ağustos ayında Çin'in insanlığa karşı suç işlediğini ve bölgede yaygın keyfi gözaltı ve diğer şiddet içeren poltikalarını içeren bir rapor yayımlamıştı. Ayrıca Çin yönetiminin, Uygur kültürünü ortadan kaldırmak ve Uygurları asimile etmek için geniş çaplı uuygulamalar yürüttüğü bildirilmişti. UYGUR SOYKIRIMINI TANIYAN ÜLKELER Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Parlamentosu ve diğer bazı Batılı ülkelerin yasama meclisleri, tahmini 3 milyon Uygur ve diğer Türki topluluklarının keyfi olarak tutuklanması da dahil olmak üzere, Çin'in Doğu Türkistan'da işlemekte olduğu politikaların soykırım ve insanlığa karşı suç olarak tanıdıklarını ilan etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.