SON DAKİKA
Hava Durumu

#Dünya Bankası

QHA - Kırım Haber Ajansı - Dünya Bankası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dünya Bankası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dünya Bankasından Ukrayna'ya 750 milyon dolarlık yeni destek paketi Haber

Dünya Bankasından Ukrayna'ya 750 milyon dolarlık yeni destek paketi

İşgalci Rus ordusunun 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırılar devam ederken, dünya Ukrayna'ya destek olmaya devam ediyor. Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal (Denys Shmyhal), 8 Kasım 2024 tarihinde yaptığı bir açıklamada Dünya Bankasının Ukrayna'ya 750 milyon dolarlık yeni bir destek paketi sağlayacağını duyurdu. Başbakan Şmıgal, Ukrayna için ayrılan fonların Avrupa Birliği'ne katılım için gerekli kurumsal reformları desteklemeyi amaçlayan Makul Büyüme Reformları Yoluyla Ukrayna'nın Toparlanmasına Destek (SURGE) projesi kapsamında sağlanacağı ve belirtilen miktarın bir kısmının da Japonya hükûmeti tarafından desteklenen ADVANCE Ukrayna fonundan tahsis edileceğini belirtti.  Şmıgal, paylaşımında "Rusya'nın başlattığı geniş çaplı savaş karşısında Ukrayna'ya verdikleri bu önemli destek için Dünya Bankası liderliğine ve uluslararası ortaklarımıza müteşekkiriz." ifadelerine yer verdi. UKRAYNA VE DÜNYA BANKASI ARASINDA 600 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal (Denys Shmyhal), 4 Kasım 2024 tarihinde yaptığı bir açıklamada; Ukrayna ve Dünya Bankasının “Dirençli, Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Girişimcilik" (RISE) projesi kapsamında yaklaşık 600 milyon dolar değerinde anlaşma imzaladığını duyurdu. ANLAŞMA, UKRAYNA EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİRECEK 2027 yılına kadar devam edecek ve toplam tutarı 1 milyar dolar olan proje; küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesini, iş ortamını iyileştirmeyi, dijitalleşmeyi, yeşil dönüşümü ve yeni pazarlara girişi kolaylaştırmayı amaçlıyor.  Anlaşmanın Ukrayna ekonomisini önemli ölçüde güçlendirmesi planlanıyor. 

Ukrayna ve Dünya Bankası arasında 600 milyon dolarlık anlaşma Haber

Ukrayna ve Dünya Bankası arasında 600 milyon dolarlık anlaşma

Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal (Denys Shmyhal), 4 Kasım 2024 tarihinde yaptığı bir açıklamada; Ukrayna ve Dünya Bankasının “Dirençli, Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Girişimcilik" (RISE) projesi kapsamında yaklaşık 600 milyon dolar değerinde anlaşma imzaladığını duyurdu. ANLAŞMA, UKRAYNA EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİRECEK 2027 yılına kadar devam edecek ve toplam tutarı 1 milyar dolar olan proje; küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesini, iş ortamını iyileştirmeyi, dijitalleşmeyi, yeşil dönüşümü ve yeni pazarlara girişi kolaylaştırmayı amaçlıyor.  Anlaşmanın Ukrayna ekonomisini önemli ölçüde güçlendirmesi planlanıyor.  ŞMIGAL UKRAYNA'YA DEVAM EDEN DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ Şmıgal, açıklamasını "Dünya Bankası Başkanı Ajay Banza, Genel Müdür Anna Bjerde ve Bölge Direktörü Bob Som'a savaşın ortasında Ukrayna'ya verdikleri destek ve sürdürdükleri angajman için minnettarım." ifadeleriyle sonlandırdı. BOB SOM, DÜNYA BANKASININ DOĞU AVRUPA BÖLGE MÜDÜRÜ OLARAK ATANMIŞTI Dünya Bankası, 1 Temmuz'dan itibaren kurumun Ukrayna ve Moldova programlarından sorumlu olan Bob Som'un (Bob Saum), Doğu Avrupa Bölge Müdürü olarak atandığını duyurmuştu. Bob Som, atama ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Rus işgali nedeniyle bu son derece zor dönemde Ukrayna'yı destekleme konusundaki yeni rolümü sabırsızlıkla bekliyorum. Ayrıca, Ukrayna'nın toparlanmasını desteklemek ve gelecekteki gelişiminin temellerini güçlendirmek için tüm ortaklarımızla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Kazakistan, IMF ve Dünya Bankası ile ilişkilerini geliştiriyor Haber

Kazakistan, IMF ve Dünya Bankası ile ilişkilerini geliştiriyor

Kazakistan, IMF ve Dünya Bankası ile iş birliğini artırıyor. Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Nurlan Baybazarov, 1 Ekim 2024 tarihinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi. Baybazarov'un Dünya Bankası Grubu Genel Müdürü ve Mali İşler Sorumlusu Anshula Kant ile yaptığı görüşmede, Kazakistan'ın ekonomik büyüme ve yatırım çekmesine yönelik stratejik planları üzerinde durularak iş birliğine ilişkin perspektifler paylaşıldı. Ayrıca görüşmede ulaştırma, enerji, dijital kalkınma ve sosyal girişimler alanlarında ortak projelerin uygulanması değerlendirildi. Kant, Kazakistan'a ve çevre gündemine uygun, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını hedefleyen projelere uygulanabilecek yeni finansal araçlar ve garantileri sundu. Ayrıca Kant, Dünya Bankasının Kazakistan ile sağlanan ortaklığın, temel stratejik öncelikleri tanımlayacak olan “2026-2030 Ülke Ortaklık Çerçevesi” kapsamında genişletileceğini kaydetti. IMF, KAZAKİSTAN’A GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLAMAYA DEVAM EDECEK Baybazarov ve IMF Kazakistan Temsilciliği Başkanı Nicolas Blancher ise,  “Madde IV İstişareleri” kapsamında bir araya geldi. Taraflar; mevcut ekonomik durum, devam eden reformlar, hükûmetin uzun vadeli ekonomik büyümeyi sağlamaya yönelik önlemleri, fonun ekonomik politika geliştirme ve iş birliği planları için temel alanlara ilişkin önerileri görüştü.   IMF'nin Kazakistan'a gerekli desteği sağlamaya devam edeceğini belirten Blancher, yüzde 6 büyümeye ulaşmak için ekonomide yapısal reformların sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca IMF, petrol üretiminin artmasıyla Kazakistan ekonomisinin 2025 yılında ivme kazanacağını tahmin ediyor. MADDE IV İSTİŞARELERİ NEDİR? “Madde IV İstişareleri” IMF'nin üye ülkelerle ekonomik sağlıklarını ve politikalarını değerlendirmek için gerçekleştirdiği düzenli incelemeleri ifade etmekte. Bu istişareler, IMF'nin Anlaşma Maddeleri'nin IV. Maddesi'nden adını alıyor. Bu madde, IMF'ye uluslararası para sistemini denetleme, üye ülkelerinin ekonomik ve finansal gelişmelerini izleyerek istikrarı teşvik etme yetkisi veriyor.

Dünya Bankasından Kırgızistan'a 7,64 milyon dolar Haber

Dünya Bankasından Kırgızistan'a 7,64 milyon dolar

Kırgızistan'a, Dünya Bankasının bir parçası olan Uluslararası Kalkınma Derneği (UKD) tarafından 7,64 milyon dolar ek finansman sağlanacak. Söz konusu ek kaynak, "Sürdürülebilir Kırsal Su Temini ve Sanitasyon" projesine yönelik olacak. Ek fonlama, Kırgızistan Parlamentosunun (Jogorku Keneş) Tarım Politikası, Su Kaynakları, Çevre ve Bölgesel Gelişim Komitesi tarafından ilk okumada onaylandı. PROJEDE YENİ AŞAMA Başlangıçta 71,2 milyon dolar bütçe ile belirlenen projede, 93 köye içme suyu temini sağlanması hedeflenmişti. Su Kaynakları Hizmeti Direktörü Almazbek Sokeev, 63 köyde çalışmaların tamamlandığını, 11 köyde ise devam ettiğini, diğer köylerde ise proje ve maliyet raporlarının hazırlandığını belirtti. YENİ FONUN KULLANIM ALANLARI Yeni gelen 7,64 milyon dolar, Çuy, Oş ve Issık-Kul bölgelerinde içme suyu ve atık su sistemlerinin inşası ve iyileştirilmesi, sanitasyon şartlarının geliştirilmesi ve yerel arıtma tesislerinin kurulması için kullanılacak. Ayrıca, evlerinde duş kabini kuran hanelere 100 ile 300 dolar arasında teşvikler sağlanacak. UKD'DEN 50 YIL VADELİ SIFIR FAİZLİ KREDİ Bu ek fonlama, UKD tarafından 50 yıl vadeli ve 10 yıl geri ödeme süresiz sıfır faizli kredi olarak sağlanacak. Yasa tasarısının görüşülmesi sırasında, milletvekilleri ile hükûmet yetkilileri arasında bir gizlilik tartışması yaşandı. Milletvekili Alisher Erbaev, belgelerin gizli olduğunu öne sürdü. Hükûmet yetkilileri, projenin müzakereler sırasında gizli olduğunu belirtti. Ancak, milletvekili tasarının görüşülmesini hükûmet gizliliği kaldırana kadar ertelemeyi önerdi. Hükûmet yetkilileri, tasarının acil olarak onaylanması gerektiğini savundu. Uzun süren tartışmaların ardından tasarı, çoğunluk oyuyla ilk okumada kabul edildi.

Dünya Bankası: Ukrayna'nın yeniden inşası için 486 milyar dolar gerekiyor Haber

Dünya Bankası: Ukrayna'nın yeniden inşası için 486 milyar dolar gerekiyor

Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Komisyonu ve Ukrayna tarafından Ukrayna’nın yeniden inşaasına yönelik bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırma sonucunda Dünya Bankası, Ukrayna’nın yeniden inşaası için 486 milyar dolar gerektiğini bildirdi. Dünya Bankası tarafından 15 Şubat’ta açıklanan bilgilere göre araştırmanın tarih  aralığı Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlayan işgalinden 31 Aralık 2023'e kadar olan dönemi kapsıyor.  Araştırmada, binalara ve diğer altyapılara verilen doğrudan fiziksel hasar, vatandaşların yaşamları ve geçim kaynakları üzerindeki etki ile "daha iyisini inşa etmenin" maliyet ölçümü yapıldı. RAPORDA İLK SIRADA KONUT İHTİYACI VAR Rapora göre konut ihtiyacı 80 milyar dolar ile yüzde 17’lik oranla  listenin başında yer aldı. Listenin devamında 74 milyar dolar ile (yüzde 15) ulaşım ve 67.5 milyar dolar ile (yüzde 14) ticaret ve sanayi ihtiyacı olduğu kaydedildi. Donetsk, Harkiv, Luhansk, Zaporijjya, Herson ve Kıyiv gibi bölgelerde savaşın verdiği zararın daha fazla olduğu belirtildi. Dünya Bankası Doğu Avrupa Bölge Direktörü Arup Banerji konuya ilişkin olarak "486 milyar dolar, akıl almaz derecede bir miktar ve elbette ki, gerçek ihtiyaçları yansıtıyor" dedi.  EN ACİL ONARIM İÇİN 15 MİLYAR DOLARA İHTİYAÇ VAR Raporda, Ukrayna'nın 2024 yılında en acil onarım, kurtarma ve yeniden inşa önceliklerini karşılamak için yaklaşık 15 milyar dolara ihtiyacı olduğu ve bunun yaklaşık 5.5 milyar dolarının da devlet bütçesi ve donör desteği yoluyla karşılandığı ifade edildi. BEŞ FİRMADAN DÖRDÜ SAVAŞA RAĞMEN UKRAYNA'DA Ukrayna ekonomisinin savaş karşısında dirençli olduğunu kanıtladığını ve beş firmadan dördünün savaşa rağmen Ukrayna'da faaliyet göstermeye devam ettiğini dile getiren Banerji, "Savaşın çoğumuzun hayal ettiğinden ya da korktuğundan daha uzun süreceği netleştikçe Ukraynalıların kendileri ekonomilerinin büyümesi, özel sektör yatırımlarını çekmek ve vergi gelirleri arttırmak için reformlar yapmak gerektiğini söylüyorlar. Ukrayna, kendi geleceğine çok daha fazla sahip çıkmaya başlıyor" açıklamasını yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.