SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Dünya Bankası

QHA - Kırım Haber Ajansı - Dünya Bankası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dünya Bankası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna'nın yeniden inşasının maliyeti belli oldu Haber

Ukrayna'nın yeniden inşasının maliyeti belli oldu

Dünya Bankası, Ukrayna Bakanlar Kurulu, Avrupa Komisyonu ve Birleşmiş Milletler tarafından 25 Şubat 2025 tarihine yayımlanan Rusya'nın saldırganlığı sonucu ortaya çıkan kayıp ve ihtiyaçların değerlendirilmesine ilişkin rapora (RDNA4) göre; Ukrayna'nın önümüzdeki on yıldaki toparlanma ihtiyacının 524 milyar doları bulması bekleniyor. Konu ile ilgili sosyal medya üzerinden açıklama yapan Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıhal, “Yeni veriler, önceki tahminin 38 milyar dolar daha üstünde. Bu devasa rakamlar, yeniden inşa sürecinin küresel çapta bir proje haline gelmesi gerektiğini gösteriyor." dedi. RDNA4 raporu, 24 Şubat 2022 ile 31 Aralık 2024 arasında yaşanan tahribatı kapsıyor. Mevcut değerlendirmeye göre, Ukrayna'daki konutların yüzde 13'ü hasar gördü ya da yıkıldı, bu da 2,5 milyondan fazla hane halkını etkiledi. Enerji sektöründeki hasar, önceki RDNA3 raporunda belirtilen oranla karşılaştırıldığında yüzde 70 arttı. Avrupa Birliği (AB) Genişleme Komiseri Marta Kos, "Değerlendirme, Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği olağanüstü zararları vurguluyor. AB, Ukrayna'nın yeniden inşasını destekliyor, özel yatırımları daha fazla harekete geçiriyor ve ülkenin AB pazarına daha derin şekilde entegrasyonuna yardımcı oluyor. Bu, Ukrayna'nın yeniden inşasının teminatı olacak ve hem Ukrayna hem de Avrupa iş dünyası için yeni fırsatlar yaratacaktır" açıklamasında bulundu. Konut sektörüne ayrılan rakam ise yeniden inşa ve onarım ihtiyacı en yüksek olduğu için toplam uzun vadeli ihtiyaçlar içinde yaklaşık 84 milyar doları oluşturuyor. Bunu, ulaşım sektörü (yaklaşık 78 milyar dolar), enerji ve madencilik sektörleri (yaklaşık 68 milyar dolar), ticaret ve sanayi (64 milyar dolardan fazla) ve tarım (55 milyar dolardan fazla) takip ediyor. Raporda, tüm sektörlerde sadece enkaz temizleme ve yönetimi için gereken maliyetin yaklaşık 13 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.

Dünya Bankasından Türkiye'ye ek deprem desteği Haber

Dünya Bankasından Türkiye'ye ek deprem desteği

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, İstanbul'da 16 Ocak 2025 tarihinde düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Humberto Lopez, Türkiye'de deprem bölgesine şu ana kadar sağlanmış olan 3 milyar dolarlık kaynağın yanı sıra bu yıl için 1 milyar dolarlık ek kaynak daha ayırdıklarını açıkladı. TÜRKİYE'YE İLAVE DEPREM DESTEĞİ Lopez, Dünya Bankası ve IFC'nin tüm dünyada aynı şehirlerde beraber çalıştığını ancak Türkiye'de durumun farklı olduğunu, Dünya Bankasının Ankara, IFC'nin ise İstanbul merkezli çalıştığını anımsattı. Ülkesel bazda stratejik çerçeve içerisinde programlar düzenlediklerini, bu programların büyümenin desteklenmesi ve hızlandırılmasına yönelik olduğunu kaydeden Lopez, ülkelerde toplumu büyümenin bir parçası yapmayı ve büyümeden faydalandırarak dayanaklılığı artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Lopez, Türkiye'de kamu ve özel sektör iş birliğiyle proje ve çalışmaları yaptıklarını aktararak, ülkede son zamanlarda verimliğin artması yönünde projelere ağırlık verdiklerini belirtti. Türkiye'de deprem bölgesinde altyapı, sağlık, su dağıtım sistemi, sağlık yapıları, hastanelerle ilgili çalışma, projeler yaptıklarına ve yapacaklarına işaret eden Lopez, depremde etkilenen özel sektör şirketlerinin olduğunu, IFC'nin sağladığı destekle deprem bölgesinde nakite ihtiyacı olan firmalara nakit sağlanabilmesi konusundaki çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi. Lopez, deprem bölgesinde sanayi kuruluşları, firmalarına yönelik çalışmaların yanı sıra tarıma ve hayvancılık ile ilgili projelerin de önemli olduğunu belirterek, bölgede şu ana kadar sağlanmış 3 milyar dolarlık kaynağın yanı sıra bu sene için 1 milyar dolarlık bir kaynak daha ayırdıklarını, bununla beraber toplamda 4 milyar dolarlık bir kaynağın sağlanmış olacağını kaydetti. "TÜRKİYE BİR REFERANS NOKTASI" IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer de Türkiye'nin Dünya Bankası Grubu içinde çalıştıkları önemli bir ülke olduğunu ifade ederek, Türkiye ve bölgedeki kalkınma bankalarıyla yakından çalıştıklarını belirtti. Türkiye'de ne olduğunu yakından takip ettiklerini vurgulayan Schloemer, "Türkiye bir referans noktası. Türkiye'deki başarılı uygulamaları nasıl bir sıçrama tahtası olabileceğine ve dünyada başka ülke üzerinde nasıl hayata geçirileceğine dair düşünüyoruz. Türkiye'yi başka ülkeler de takip ediyor bu anlamda." şeklinde konuştu. Schloemer, Türkiye'de deprem bölgesindeki çalışmalara da değinerek, bölgedeki özel sektörün faaliyetlerini desteklemeye devam ettiklerini, toparlanmalarına yardımcı olduklarını dile getirerek, "Özel sektöre odaklanıyoruz ama nihayetinde amaç burada ekonominin durmaması, prodüktivitenin, üretimin durmaması, istihdamın devam etmesi, insanların işsiz kalmaması." ifadelerini kullandı.

Dünya Bankasından Ukrayna'ya 750 milyon dolarlık yeni destek paketi Haber

Dünya Bankasından Ukrayna'ya 750 milyon dolarlık yeni destek paketi

İşgalci Rus ordusunun 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırılar devam ederken, dünya Ukrayna'ya destek olmaya devam ediyor. Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal (Denys Shmyhal), 8 Kasım 2024 tarihinde yaptığı bir açıklamada Dünya Bankasının Ukrayna'ya 750 milyon dolarlık yeni bir destek paketi sağlayacağını duyurdu. Başbakan Şmıgal, Ukrayna için ayrılan fonların Avrupa Birliği'ne katılım için gerekli kurumsal reformları desteklemeyi amaçlayan Makul Büyüme Reformları Yoluyla Ukrayna'nın Toparlanmasına Destek (SURGE) projesi kapsamında sağlanacağı ve belirtilen miktarın bir kısmının da Japonya hükûmeti tarafından desteklenen ADVANCE Ukrayna fonundan tahsis edileceğini belirtti.  Şmıgal, paylaşımında "Rusya'nın başlattığı geniş çaplı savaş karşısında Ukrayna'ya verdikleri bu önemli destek için Dünya Bankası liderliğine ve uluslararası ortaklarımıza müteşekkiriz." ifadelerine yer verdi. UKRAYNA VE DÜNYA BANKASI ARASINDA 600 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal (Denys Shmyhal), 4 Kasım 2024 tarihinde yaptığı bir açıklamada; Ukrayna ve Dünya Bankasının “Dirençli, Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Girişimcilik" (RISE) projesi kapsamında yaklaşık 600 milyon dolar değerinde anlaşma imzaladığını duyurdu. ANLAŞMA, UKRAYNA EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİRECEK 2027 yılına kadar devam edecek ve toplam tutarı 1 milyar dolar olan proje; küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesini, iş ortamını iyileştirmeyi, dijitalleşmeyi, yeşil dönüşümü ve yeni pazarlara girişi kolaylaştırmayı amaçlıyor.  Anlaşmanın Ukrayna ekonomisini önemli ölçüde güçlendirmesi planlanıyor. 

Ukrayna ve Dünya Bankası arasında 600 milyon dolarlık anlaşma Haber

Ukrayna ve Dünya Bankası arasında 600 milyon dolarlık anlaşma

Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal (Denys Shmyhal), 4 Kasım 2024 tarihinde yaptığı bir açıklamada; Ukrayna ve Dünya Bankasının “Dirençli, Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Girişimcilik" (RISE) projesi kapsamında yaklaşık 600 milyon dolar değerinde anlaşma imzaladığını duyurdu. ANLAŞMA, UKRAYNA EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİRECEK 2027 yılına kadar devam edecek ve toplam tutarı 1 milyar dolar olan proje; küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesini, iş ortamını iyileştirmeyi, dijitalleşmeyi, yeşil dönüşümü ve yeni pazarlara girişi kolaylaştırmayı amaçlıyor.  Anlaşmanın Ukrayna ekonomisini önemli ölçüde güçlendirmesi planlanıyor.  ŞMIGAL UKRAYNA'YA DEVAM EDEN DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ Şmıgal, açıklamasını "Dünya Bankası Başkanı Ajay Banza, Genel Müdür Anna Bjerde ve Bölge Direktörü Bob Som'a savaşın ortasında Ukrayna'ya verdikleri destek ve sürdürdükleri angajman için minnettarım." ifadeleriyle sonlandırdı. BOB SOM, DÜNYA BANKASININ DOĞU AVRUPA BÖLGE MÜDÜRÜ OLARAK ATANMIŞTI Dünya Bankası, 1 Temmuz'dan itibaren kurumun Ukrayna ve Moldova programlarından sorumlu olan Bob Som'un (Bob Saum), Doğu Avrupa Bölge Müdürü olarak atandığını duyurmuştu. Bob Som, atama ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Rus işgali nedeniyle bu son derece zor dönemde Ukrayna'yı destekleme konusundaki yeni rolümü sabırsızlıkla bekliyorum. Ayrıca, Ukrayna'nın toparlanmasını desteklemek ve gelecekteki gelişiminin temellerini güçlendirmek için tüm ortaklarımızla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Kazakistan, IMF ve Dünya Bankası ile ilişkilerini geliştiriyor Haber

Kazakistan, IMF ve Dünya Bankası ile ilişkilerini geliştiriyor

Kazakistan, IMF ve Dünya Bankası ile iş birliğini artırıyor. Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Nurlan Baybazarov, 1 Ekim 2024 tarihinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi. Baybazarov'un Dünya Bankası Grubu Genel Müdürü ve Mali İşler Sorumlusu Anshula Kant ile yaptığı görüşmede, Kazakistan'ın ekonomik büyüme ve yatırım çekmesine yönelik stratejik planları üzerinde durularak iş birliğine ilişkin perspektifler paylaşıldı. Ayrıca görüşmede ulaştırma, enerji, dijital kalkınma ve sosyal girişimler alanlarında ortak projelerin uygulanması değerlendirildi. Kant, Kazakistan'a ve çevre gündemine uygun, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını hedefleyen projelere uygulanabilecek yeni finansal araçlar ve garantileri sundu. Ayrıca Kant, Dünya Bankasının Kazakistan ile sağlanan ortaklığın, temel stratejik öncelikleri tanımlayacak olan “2026-2030 Ülke Ortaklık Çerçevesi” kapsamında genişletileceğini kaydetti. IMF, KAZAKİSTAN’A GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLAMAYA DEVAM EDECEK Baybazarov ve IMF Kazakistan Temsilciliği Başkanı Nicolas Blancher ise,  “Madde IV İstişareleri” kapsamında bir araya geldi. Taraflar; mevcut ekonomik durum, devam eden reformlar, hükûmetin uzun vadeli ekonomik büyümeyi sağlamaya yönelik önlemleri, fonun ekonomik politika geliştirme ve iş birliği planları için temel alanlara ilişkin önerileri görüştü.   IMF'nin Kazakistan'a gerekli desteği sağlamaya devam edeceğini belirten Blancher, yüzde 6 büyümeye ulaşmak için ekonomide yapısal reformların sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca IMF, petrol üretiminin artmasıyla Kazakistan ekonomisinin 2025 yılında ivme kazanacağını tahmin ediyor. MADDE IV İSTİŞARELERİ NEDİR? “Madde IV İstişareleri” IMF'nin üye ülkelerle ekonomik sağlıklarını ve politikalarını değerlendirmek için gerçekleştirdiği düzenli incelemeleri ifade etmekte. Bu istişareler, IMF'nin Anlaşma Maddeleri'nin IV. Maddesi'nden adını alıyor. Bu madde, IMF'ye uluslararası para sistemini denetleme, üye ülkelerinin ekonomik ve finansal gelişmelerini izleyerek istikrarı teşvik etme yetkisi veriyor.

Dünya Bankasından Kırgızistan'a 7,64 milyon dolar Haber

Dünya Bankasından Kırgızistan'a 7,64 milyon dolar

Kırgızistan'a, Dünya Bankasının bir parçası olan Uluslararası Kalkınma Derneği (UKD) tarafından 7,64 milyon dolar ek finansman sağlanacak. Söz konusu ek kaynak, "Sürdürülebilir Kırsal Su Temini ve Sanitasyon" projesine yönelik olacak. Ek fonlama, Kırgızistan Parlamentosunun (Jogorku Keneş) Tarım Politikası, Su Kaynakları, Çevre ve Bölgesel Gelişim Komitesi tarafından ilk okumada onaylandı. PROJEDE YENİ AŞAMA Başlangıçta 71,2 milyon dolar bütçe ile belirlenen projede, 93 köye içme suyu temini sağlanması hedeflenmişti. Su Kaynakları Hizmeti Direktörü Almazbek Sokeev, 63 köyde çalışmaların tamamlandığını, 11 köyde ise devam ettiğini, diğer köylerde ise proje ve maliyet raporlarının hazırlandığını belirtti. YENİ FONUN KULLANIM ALANLARI Yeni gelen 7,64 milyon dolar, Çuy, Oş ve Issık-Kul bölgelerinde içme suyu ve atık su sistemlerinin inşası ve iyileştirilmesi, sanitasyon şartlarının geliştirilmesi ve yerel arıtma tesislerinin kurulması için kullanılacak. Ayrıca, evlerinde duş kabini kuran hanelere 100 ile 300 dolar arasında teşvikler sağlanacak. UKD'DEN 50 YIL VADELİ SIFIR FAİZLİ KREDİ Bu ek fonlama, UKD tarafından 50 yıl vadeli ve 10 yıl geri ödeme süresiz sıfır faizli kredi olarak sağlanacak. Yasa tasarısının görüşülmesi sırasında, milletvekilleri ile hükûmet yetkilileri arasında bir gizlilik tartışması yaşandı. Milletvekili Alisher Erbaev, belgelerin gizli olduğunu öne sürdü. Hükûmet yetkilileri, projenin müzakereler sırasında gizli olduğunu belirtti. Ancak, milletvekili tasarının görüşülmesini hükûmet gizliliği kaldırana kadar ertelemeyi önerdi. Hükûmet yetkilileri, tasarının acil olarak onaylanması gerektiğini savundu. Uzun süren tartışmaların ardından tasarı, çoğunluk oyuyla ilk okumada kabul edildi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.