Divan Araştırma ve Eğitim Derneğinden "Kırım Tatar Sürgünü" semineri
Kırım Tatarlarının vatan topraklarından sürgün edilişinin 80. yıl dönümü acıyla yad ediliyor. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) eli kanlı lideri Josef Stalin'in emriyle yurdundan koparılan Kırım Tatarları sürgünde hayatını kaybedenleri anıyor. Bu kapsamda 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı, Türkiye'de yaşayan Kırım Tatarları tarafından anma programlarıyla yeniden hatırlatılıyor.
ZAFER KARATAY'DAN "KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ" SEMİNERİ
Divan Araştırma ve Eğitim Derneği; Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Sivil Topumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Sultangazi Belediyesi desteğiyle bugün (16 Mayıs 2024) seminer düzenleyecek. Diplomasi Elçileri Projesi 2 kapsamında Zoom adlı çevrim içi platform üzerinden yapılacak seminerde Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay konuşmacı olarak yer alacak. "Unutma, Hatırla, Acıyı Onurlandır: 80. Yılında Kırım Tatar Sürgünü" başlıklı etkinlik saat 21.00'de başlayacak.
18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI
Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı. Ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgün yıllarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü.
Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Türkistan’da kaldı.
2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.
2019 yılında Letonya ve Litvanya, 2022’de ise Kanada 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdı.
Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce 18 Mayıs 1944 Sürgünü kurbanları Kırım’ın farklı yerleşim yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anılıyordu ancak 2014’ten sonra işgalciler anma etkinliklerini yapılmasını yasakladı.
Ukrayna anakarası başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Kırım Tatarları her yıl 18 Mayıs’ta anma etkinlikleri düzenliyor.