Rusya'nın enerji altyapısına yönelik saldırılarına 19 ülkeden kınama
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri ile Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Letonya, Litvanya, Norveç, Hollanda, Güney Kore, Romanya, Slovakya ve İsveç'in dışişleri bakanları, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulunun oturum aralarında G7 Dönem Başkanı İtalya'nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın eş başkanlığında, Ukrayna'nın enerji güvenliğini ele almak üzere bir araya geldi.
"UKRAYNA'YA SARSILMAZ DESTEĞİMİZİ YİNELEMEK İÇİN TOPLANDIK"
Toplantıya ilişkin olarak İtalya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "G7+ Bakanlar Grubu olarak, Rusya'nın, ülkenin enerji altyapısına yönelik acımasız ve adaletsiz saldırıları karşısında Ukrayna'ya sarsılmaz desteğimizi yinelemek için toplandık." ifadesi kullanıldı.
Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları dahilinde toprak bütünlüğünü, bağımsızlığını ve egemenliğini sağlama konusundaki güçlü kararlığın vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
Rusya'nın Ukrayna'nın enerji altyapısına ve şehirlerine yönelik başlattığı füze ve SİHA saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Mart 2024'ten bu yana artan bu saldırılar, Ukrayna'nın enerji güvenliğini ve Ukrayna halkının en sert kış aylarında elektrik, ısınma ve su gibi temel hizmetlere erişimini ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu tür saldırıların, özellikle Moldova Cumhuriyeti'nin enerji güvenliği açısından bölgesel etkilerini vurguluyoruz. Rusya'nın bu saldırı savaşına son vermesi ve verilen zararın bedelini ödemesi gerekiyor.
Açıklamada, Ukrayna'nın enerji altyapısını korumaya dönük Kıyiv'in hava savunma yeteneklerini güçlendirmek de dahil bu konuda yardımı sağlamaya devam etmeye hazır olunduğu bildirildi.
Ayrıca açıklamada, "Rusya'nın, Ukrayna'nın Zaporijjya Nükleer Santrali'ne el koymasını ve kontrol altında tutup asker yığmaya devam etmesini kınıyoruz. Bu enerji güvenliği için tehdit teşkil ediyor." değerlendirmesine yer verildi.
Ukrayna enerji sisteminin kısa ve uzun vadede yeniden inşasının, küresel enerji güvenliğinin ve sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi açısından işlevsel olacağı kaydedilen açıklamada, uluslararası topluma, bu konuda Ukrayna'ya gerekli her türlü yardımı sağlaması çağrısı yapıldı.