Rus sömürgeciliğinin son bulması, hakların iadesini sağlayacak
Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, 26 Eylül 2024 tarihinde “Ukrayna'nın Dağıstan'ı işgal altındaki bölge olarak tanıması ve ‘Dağıstan'ın Rus işgalinden kurtarılması’ komitesinin kurulması” başlıklı konferans düzenlendi.
Dünya Dağıstan Halkları Kongresi tarafından organize edilen etkinliğe Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Müslümanları Birliği Başkanı Müftü Süleyman Hayrullayev, Dağıstan Halkları Ukrayna Kongresi Başkanı Ahmad Ahmedov, Rusya tarafından köleleştirilen halklarının temsilcileri ve Ukraynalı yetkililer katıldı.
Konferansta konuşan Dağıstan Halkları Ukrayna Kongresi Başkanı Ahmad Ahmedov, Ukrayna’nın Rusya tarafından köleleştirilen halklara yardım etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ukrayna, Rusya Federasyonu'ndan ayrılmaya çalışan çok sayıda halkın bağımsızlığını tanımakla yükümlüdür. Ayrıca Ukrayna bu halklara siyasi temsilcilikler oluşturmaya yardım etmelidir. Ukrayna ordusuna bağlı ilgili halkların temsilcilerinden oluşan birlikler kurulmalıdır.” dedi.
2022 yılında Dağıstan’da Rusya’nın başlattığı askere alma kampanyasına karşı protestoların düzenlediğini hatırlatan Ahmedov, “Rusya Federasyonu çıkan protestoları söndürmeyi başardı ancak bu Kremlin rejimine karşı çıkanları ortadan kaldırıldığı anlama gelmiyor. Dağıstan’da yolsuzluk da artıyor ve ekonomi çökmüş durumda, sistematik olarak insanlar kaçırılıyor, bu yüzden insanlar hep korku içinde yaşıyorlar. Bölgede sık sık elektrikler ve sular kesiliyor. Bütün bunlar Dağıstan'ın kasıtlı olarak bunalımlı bir duruma itildiğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.
Yolsuzluk ve ümitsizliğin gençleri Rus ordusuna katılarak Ukrayna ile savaşa girmeye teşvik ettiğini belirten Ahmedov, yine de Dağıstanlıların çoğunun bu savaşın bir suç olduğunu anladığını belirtti.
"KAFKAS HALKLARI İŞGAL EDİLDİKLERİNİN FARKINA VARMALILAR"
Konferansta konuşan Ukrayna Müslümanları Birliği Başkanı Müftü Süleyman Hayrullayev, “Kardeş Dağıstan halkı ve tüm Kafkas halkları, öncelikle işgal edildiklerinin farkına varmalılar. Çoğu bunun farkında ama bunun çok büyük boyutlara ulaşması gerekiyor. İnsanlar işgal edildiklerini anladıklarında bu onları mücadeleye ve özgürlüğe iter." dedi.
Dağıstan’ın Ukrayna tarafından işgal altındaki bir bölge olarak tanınması girişimini değerlendiren Hayrullayev, bunun Ukrayna'nın düşmanını zayıflatmasına yardımcı olacağını ve aynı zamanda Kafkas halklarına ilham vereceğini kaydederek ilgili girişiminin Ukrayna’da devlet düzeyde destekleneceği konusunda umutlu olduğunu belirtti.
UKRAYNA DAĞISTAN'IN İŞGAL EDİLMİŞ BÖLGE OLARAK TANINMASI KONUSU ÜZERİNDE ÇALIŞACAK
Ukrayna milletvekili Pavlo Frolov ise, dünya toplumunun Dağıstan nüfusunun çoğunun kendi kaderini tayin hakkını desteklediğini ve işgal edildiğini düşündüğünü görmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Rusya topraklarında bunu yapmanın ne kadar zor olduğunu ve ne gibi riskler içerdiğini anlıyorum ama bu önemli.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna milletvekillerinin, Ukrayna'nın Dağıstan'ı işgal edilmiş bir bölge olarak tanıması konusunu inceleyeceğine dair güvence veren Florov, böyle bir kararın yasal düzeyde kabul edilmesi için sağlam bir temelin hazırlanması gerektiğini belirtti. Milletvekili, “Bu konuyu gündeme getireceğiz ve tanıtacağız.” şeklinde konuştu.
"RUSYA HALKLARI ŞİDDET YOLUYLA YÖNETİYOR"
“Rusya Federasyonu'nun uyguladığı sömürgecilik faaliyetlerinin son bulması (dekolonizasyon), Rusya'nın sömürgesi altındaki halklarının haklarının iadesini sağlayacaktır.” diyen Refat Çubarov, dekolonizasyonunun aynı zamanda savaşların tekrarlanmamasının garantisi olacağını belirtti.
KTMM Başkanı, “Bir savaş sonrası adil barıştan bahsettiğimizde, Rusya tarafından sömürülen halklarının kendi topraklarında kendi kaderini tayin etme hakkını göz ardı edemeyiz ve etmemeliyiz. Bu hak hangi biçimlerde, hangi statülerde ya da belki de bağımsız, egemen bir devlet şeklinde olursa olsun ancak bunu, mevcut Rusya sınırları içinde yaşayan halklar belirlemelidir.” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın köleleştirilmiş halkları şiddet yoluyla yönettiğini kaydeden Çubarov, Ukrayna'ya karşı açılan savaşın da onlar üzerinde kontrol sağlamanın bir başka aracı olduğunu söyledi. KTMM Başkanı, "Rusya'nın uyguladığı sömürgecilik faaliyetlerinin son bulması ve Rusya'daki pek çok halkın kendi kaderini tayin hakkı da dahil olmak üzere devredilemez hakları kazanması, Moskova'dan gelebilecek savaş ve saldırıların tekrarlanmamasının garantisi olacaktır." şeklinde konuştu.
Ukrayna Parlamentosunun, Rusya'nın köleleştirilmiş halklarına desteğe dair bir dizi belge kabul ettiğini hatırlatan Çubarov, Ukrayna'nın, Rusya’nın köleleştirilmiş halklarını desteklemek için mümkün olan her şeyi yaptığını belirterek Dağıstan'ın bağımsız bir devlet olma potansiyeline olan güvenini dile getirdi.