SON DAKİKA
Hava Durumu

#Çkp

QHA - Kırım Haber Ajansı - Çkp haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çkp haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bir ÇKP yetkilisi zimmetine ne kadar para geçirebilir? Haber

Bir ÇKP yetkilisi zimmetine ne kadar para geçirebilir?

Çin’de yolsuzluk ve zimmete geçirme vakalarına bir yenisi daha eklendi. Son dönemdeki en büyük skandallardan biri, Çin'in önde gelen enerji şirketi PetroChina Yönetim Kurulu Başkanı Wang Yilin'in zimmetine geçirdiği yüksek meblağlarla gündeme geldi. Wang Yilin’in evine yapılan baskın sırasında, toplamda 900 milyar yuan (yaklaşık 126 milyar dolar) nakit para ve değerli eşya bulundu. PARALARIN TAŞINMASI İÇİN 10 KAMYON ÇALIŞTI Çin'in Disiplin Denetim Komitesi (CCDI) tarafından geçen hafta gerçekleştirilen operasyonun ardından basına yansıyan görüntülerde, Wang Yilin'in evinin bodrumunda bulunan değerli eşyaların ve nakit paranın taşınması için bir hafta boyunca 10 kamyonun kullanıldığı ortaya çıktı. Bu durum, yolsuzlukla mücadele çabalarını sorgulayan birçok kişi tarafından büyük bir skandal olarak değerlendiriliyor. ÇİN'DEKİ RÜŞVET VAKALARI VE İDAM  Çin'de rüşvet ve zimmete geçirme olayları, uzun yıllardır ülkenin ekonomik ve siyasi yapısını derinden etkiliyor. Wang Yilin’in yanı sıra, eski Çin Komünist Partisi (ÇKP) yetkililerinden Bo Xilai ve Zhou Yongkang gibi isimler de büyük çapta rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelmişti. Bo Xilai, 2013 yılında rüşvet ve yolsuzluk suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken; Zhou Yongkang, 2014 yılında yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alınmış ve hapis cezasına mahkum edilmişti. Öte yandan Çin'in devlete ait en büyük varlık yönetim şirketlerinden biri olan Çin Huarong Uluslararası Holding Limitedin eski CEO'su Bai Tianhui'nin "son derece büyük miktarda" rüşvet alma suçlamasıyla çıkarıldığı ilk mahkemede idam cezasına çarptırıldığı bildirilmişti. PetroChina skandalı, Çin’deki yolsuzlukla mücadele çabalarının ne kadar karmaşık ve derin olduğunu da gösteriyor. Bu tür olayların, yalnızca Çin devletinin üst kademelerindeki yetkililerle sınırlı kalmayıp, tüm ülke genelinde büyük etkilere yol açtığı açıkça görülüyor.

Çin, kaybolan iki savunma bakanını yolsuzluktan ihraç etti Haber

Çin, kaybolan iki savunma bakanını yolsuzluktan ihraç etti

Çin'de kayıp devlet görevlileri ihraç edilmeye başladı. Çin'in bir önceki Dışişleri Bakanı Qin Gang'dan sonra bu kez de Çin Ulusal Savunma Bakanlarından Li Şangfu ve Wei Fenghe'nin yolsuzluktan yargılandığı ve Çin Komünist Partisinden (ÇKP) ihraç edilmek üzere askerî savcılığa sevk edildiği öğrenildi. SİYASİ VE ÖRGÜTSEL DİSİPLİNİ İHLAL ETME SUÇU ÇKP Siyasi Bürosu tarafından 27 Haziran 2024 tarihinde konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada iki bakanın yolsuzluk suçlamalarının yanı sıra rüşvet aldığı, başkaları için çıkar sağladığı, siyasi ve örgütsel disiplini ihlal ettiği bildirildi. "Lİ ŞANGFU ASIL GÖREVİNE İHANET ETTİ" Ayrıca, "Partinin ve ordunun kıdemli bir lider kadrosu olarak, Li Şangfu asıl görevine ihanet etti. Parti Merkez Komitesi ve Merkez Askeri Komisyonu'nun güvenine ihanet etti, parti davasına ve ulusal savunmaya büyük zarar verdi" ifadeleri kullanıldı.  SORUŞTURMA SÜRECİNDE OLDUĞU İÇİN GÖZALTINA ALINMIŞTI Li Şangfu en son 29 Ağustos 2023 tarihinde Pekin'de katıldığı Çin-Afrika Forumu'ndan sonra kamuoyu önüne çıkmamıştı. Pekin ise konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmamıştı. Asia Nikkei haber servisinin 12 Eylül 2023 tarihinde aktardığına göre Li Şangfu'nun, görevden alındığı ve soruşturma sürecinde olduğu için gözaltında olduğu kaydedilmişti.

Çin'den Uygur soykırımını anlatan filme karalama kampanyası! Haber

Çin'den Uygur soykırımını anlatan filme karalama kampanyası!

Çin'in Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri başta olmak üzere diğer Türk topluluklarına uygulamakta olduğu Uygur Soykırımı, 21'ci yüzyılda insanlığın yüz karası olarak tarihe geçti. Bu soykırımı dünyaya duyurmak adına atılan her adım ise Çin Komünist Partisi tarafından karalanmak isteniyor. Bunun en son örneği ise Doğu Türkistan'da Çin kamplarına atılan Dr. Gülşen Abbas’ın kaçırılması ve onu arayan kız kardeşi Ruşen Abbas’ın hikayesini anlatan "Kız Kardeşimi Arıyorum" adlı film. Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas’ın Uygur soykırımını dünyaya duyurmak maksadıyla öncülüğünü yaptığı film hakkında, Pekin hükumeti basın toplantısı yaparak filmi temelsiz yalanlarla karalamak istedi. ÇKP, RUŞEN ABBAS'I HEDEF ALDI! 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde yayımlanan film, Abbas’ın ablası Dr. Gülşen Abbas'ın kaçırılmasını anlatıyor. Filmde Ruşen Abbas’ın ablasının izini bulmak için ortaya koyduğu mücadeleler yer alıyor. Uygur Soykırımı mağdurları, tanıkları ve Çin'in resmi hükumeti sözcülerinin de açıklamalarının yer aldığı film, Komünist Partinin hedefi halinde geldi. Pekin hükümeti, sözde özerk bölge temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısını düzenleyerek, "Kız Kardeşimi Arıyorum" filmine dair temelsiz iddialar ortaya attı. Filmin gizli bir anlaşma ile yapıldığı yalanını öne süren komünist rejim yetkilileri, Abbas’ın ablasını arama mücadelesine leke sürmek istedi. Abbas konuyla ilgili “Komünist rejimin bu açıklamayı yapmasını filmin etkisi olarak görüyorum. Masum kız kardeşim bir hapishane hücresinde acı çekiyor ve Çin rejimi onu sahte suçlamalarla şeytanlaştırmaya devam ediyor ancak ÇKP'nin saldırıları, belgeselin gerçeği ifşa etmesiyle tehdit altında olduklarını ve bu nedenle onu itibarsızlaştırma ihtiyacı duyduklarını gösteriyor. İnsanları filmi izlemeye teşvik ediyorum. Gülşen'in hikayesi bir etki yaratmaya devam edecek ve farkındalığı yaymayı asla bırakmayacağız” açıklamasında bulundu. Abbas, Çin rejiminin ablasını sadece kendisinden intikam almak için kaçırdığını belirterek, onun sağlığı ve durumu hakkında açıklama yapılmasını talep etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.