SON DAKİKA
Hava Durumu

#Çinli Casus

QHA - Kırım Haber Ajansı - Çinli Casus haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çinli Casus haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

LinkedIn kullananlar dikkat: Çinli casuslar peşinizde olabilir! Haber

LinkedIn kullananlar dikkat: Çinli casuslar peşinizde olabilir!

Çekya'nın ulusal istihbarat teşkilatı olan Güvenlik Bilgi Servisi, Çin’in sahte LinkedIn profilleri aracılığıyla Çek akademisyenleri hedef alarak, Çin lehine olumlu raporlar yazmaya ikna etmeye çalıştığını duyurdu. Olay, Çin’in uluslararası alandaki casusluk faaliyetlerinin yeni bir boyutunu açığa çıkardı. RÜŞVET TEKLİFLERİ VE BORÇLU HİSSETTİRME STRATEJİSİ Çek Güvenlik Bilgi Servisinin 2023 yılı raporuna göre, Çinli istihbarat ajanları, Çek akademisyenlerle bağlantı kurmak için Singapur veya Hong Kong merkezli danışmanlık firmalarının sahte profillerini kullanıyor. Bu yöntemle, akademisyenlerden "maddi ödüller" karşılığında Çin’in siyasi çıkarlarına uygun çalışmalar hazırlamaları isteniyor.  Çin’in taktiği sadece bununla kalmıyor. Çek akademisyenlere devlet destekli etkinliklere katılmaları için finanse edilmiş seyahat teklifleri sunarak, kendilerini "borçlu hissettirmek" ve bağlantı ağı oluşturma hedefleniyor.  Teşkilat raporda, "Çin, Çekya'da Çin aleyhine olumsuz yorumların yapılabileceği etkinlikleri öğrendiğinde, bu etkinliklerin detaylarını elde etmek için sistematik adımlar atıyor. Akademisyenler başta olmak üzere, internet fenomenlerine bile rüşvet teklif ediyor." ifadelerine yer verdi. Bu durum, Çin’in stratejik hedeflerine ulaşmak için ne denli kararlı olduğunu gösteriyor. BENZER TAKTİKLER ABD VE BİRLEŞİK KRALLIK'TA DA KULLANILIYOR Bu tür yöntemler, yalnızca Çekya ile sınırlı değil. ABD Savunma Bakanlığı da geçmişte, Çinli casuslarının sahte profiller aracılığıyla kamu görevlilerini hedef aldığını belirtmişti. Amaç, bu kişileri hassas bilgileri ifşa etmeye ikna etmek. Benzer şekilde, Birleşik Krallık iç istihbarat teşkilatı MI5, 20 binden fazla İngiliz vatandaşının Çinli casuslar tarafından LinkedIn üzerinden iletişime geçirildiğini ve endüstri sırlarını çalmak için hedef alındığını açıklamıştı.

Çin casusu çıkan Vali Yardımcısı, Uygur Soykırımı'nın gündeme gelmesini engellemiş! Haber

Çin casusu çıkan Vali Yardımcısı, Uygur Soykırımı'nın gündeme gelmesini engellemiş!

New York Valisi Kathy Hochul’un eski yardımcısı Linda Sun, 3 Eylül 2024 tarihinde casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. Sun'un, Çin hükûmeti için çalıştığı ve bu süreçte Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı Uygur Soykırımı gibi kritik konular üzerinde etkili olduğu bildirildi. ÇİN KONSOLOSLUĞU İLE GİZLİ GÖRÜŞMELER Linda Sun'un, 2021 yılında New York'taki Çin Konsolosluğu ile sıkı ilişkiler kurduğu ve mevcut Eyalet Başkanı Kathy Hochul ile Çin Konsolosunun bayram günlerinde video konferans görüşmeleri düzenlemesine yardım ettiği bildirildi. Linda Sun'un, bu görüşmelerde politik tartışmalardan kaçınılması yönünde baskı yaptığı öğrenildi. UYGUR SOYKIRIMI'NIN GÜNDEME GELMESİNİ ENGELLEDİ Linda Sun'un, New York eyaletinde Uygur Soykırımı gibi kritik insan hakları konularının gündeme gelmesini engellediği iddanemede yerini aldı. Linda Sun'un, Kathy Hochul'un konuşma metnini hazırlayan bir görevliyle tartışarak, Uygur meselesinin metin içinde yer almamasını sağladığı belirtildi. 15 YIL SONRA GÖREVDEN ALINDI Linda Sun, New York eyaleti hükûmetinde 15 yıl görev yaptıktan sonra, 2023 yılında görevinden ayrılmıştı. Hochul'un ofisindeki yetkililer, görev süresindeki uygunsuz davranışları fark edilerek Sun'un görevden alındığını açıkladı. YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR Linda Sun ve eşi, 3 Eylül'de New York'taki evlerinde tutuklandıktan sonra suçsuz olduklarını iddia etti. Mahkeme, Sun'dan 1.5 milyon dolar, eşinden ise 500 bin dolar kefalet bedeli aldı. Çift, 25 Eylül'de yeniden yargılanacak.

Demokrat maskeli Çinli casus ABD'de yakayı ele verdi! Haber

Demokrat maskeli Çinli casus ABD'de yakayı ele verdi!

ABD'de demokrasi yanlısı bir grubun kurulmasına yardımcı olan akademisyen Şujun Wang'ın, Pekin'in komünist rejimine karşı olduğu açıkça bilinen bir grubun üyeleri hakkında, 2006'dan beri gizli bir şekilde hassas bilgiler topladığı ve bilgileri Çin istihbarat servisine bildirdiği ortaya çıktı. 25 YILA KADAR HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMASI BEKLENİYOR ABD Adet Bakanlığı 7 Ağustos 2024 tarihinde konuyla ilgili yaptığı açıklamada, akademisyenin gizli Çin ajanı olarak hareket etmekten suçlu bulunduğunu duyurdu. Açıklamada yargılama sürecinin ardından jüri, 75 yaşındaki Şujun Wang'ı yabancı bir hükûmetin ajanı olarak hareket etme ve hareket etme komplosu kurma suçlamasıyla dört kez suçlu buldu. Çinli casus Wang'ın gelecek yıl ocak ayında cezası açıklanacak ve 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması bekleniyor. ÇİN'İ ELEŞTİRENLERİN YAZIŞMALARINI ELE GEÇİRDİ ABD Savcılarına göre Şujun Wang, Çin'i eleştiren kişilerin konuşmalarını, toplantılarını ve planlarını anlatan e-postalar elde etti. İddianameye göre Şujun Wang, diğer şifreli mesajlarında, yaklaşan demokrasi yanlısı etkinliklerin ayrıntılarını ve önde gelen Hong Konglu bir muhalif ile ABD’deyken buluşma planlarını iletti. 1994 YILINDAN BU YANA ABD'DE Ayrıca Şujun Wang'ın Çin’de istihbarattan sorumlu Devlet Güvenlik Bakanlığının emriyle 10 yılı aşkın süre boyunca ikili bir hayat yaşadığı belirtildi. Savcı Yardımcısı Ellen Sise, Şujun Wang'ın Çin hükûmetine karşıymış gibi davranarak aslında Çin'e karşı olan insanlarla yakınlaştığını ve bu insanlara ihanet ettiğini ifade etmişti. Şujun Wang, Çin’de bir üniversitede görev aldıktan sonra 1994’te ABD’ye gelmiş ve daha sonra ABD vatandaşı olmuştu

Yargıtay, İstanbul’da yakalanan Çinli casusların cezasını onadı! Haber

Yargıtay, İstanbul’da yakalanan Çinli casusların cezasını onadı!

Çin, yurtdışında Doğu Türkistan bağımsızlığı için mücadele eden kişiler ve kuruluşlar hakkında bilgi toplamaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti devletinde Doğu Türkistan teşkilatları ve Uygur Türkleri hakkında, Çin istihbaratı için bilgi topladığı tespit edilelerek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yakalanan Çinli casusların cezaları Yargıtay 3. Ceza Dairesince onandı. 6 ÇİNLİ CASUSUN CEZALARI ONANDI İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Rui Pan, Abulızı Dılıyaer ve Çiang Çen hakkında siyasal ve askeri casusluk suçundan 12 yıl 6 ay, sanıklar Rongvey Ban, Yijie Ban ve Yusuf Tuna hakkında siyasal veya askeri casusluk suçuna yardım etme suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına ve hak yoksunluklarına karar verdi.  ÇİNLİ CASUSLAR TÜRKİYE'DE İKAMET EDEN UYGUR TÜRKLERİNİ HEDEF ALDI Mahkeme Çinli casuslara verilen ceza hükmünde özetle, sanıklar tarafından Türkiye'de ikamet eden mağdurların hedef alındığını, bu kişiler üzerinden devletin iç veya dış menfaatlerinin tehlikeye atıldığını, gizli yöntemlerle, mağdurların kanunla korunan gizli mahiyetli bilgilerinin temin edildiğini, bu bilgilerin servis edilerek karşılığında maddi menfaat sağlandığını bildirdi. Sanıkların, Türkiye'ye sığınan mağdurların kanunen gizli mahiyetteki bilgilerinin temin edilmesi şeklinde gerçekleşen eylemlerinin, sonrasında yabancı bir devletin İstihbarat Servisine iletilerek devam ettiği, bu kapsamda siyasal veya askeri casusluk suçunun oluştuğu vurgulandı. BAM İSTİNAF BAŞVURUSUNU REDDETTİ İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, sanıklar hakkında İlk Derece Mahkemesince kurulan hükümlere yönelik yapılan istinaf başvurularının esastan reddine karar verdi. ÇİNLİ CASUSLAR UYGUR TÜRKLERİNİ KAÇIRMAYA TEŞEBBÜS ETTİ Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne geldi. Dosyayı inceleyen Daire, kararda, Çin istihbaratı tarafından aranan ve Çin'e götürülmek istenen mağdurlara yönelik kaçırılma girişiminde bulunulduğu, bu kapsamda Türkiye'ye gelen ve illegal olarak pansiyon işletip Çin uyruklu kişilerin barınmasını sağlayan Sanık Rui Pan'ın Çin istihbarat yetkilisinin talimatları doğrultusunda hareket ettiği, Çin istihbaratı ile Türkiye'de örgütlenen oluşum arasında para transferleri gerçekleştirildiği, sanıkların Çin istihbaratının talimatları doğrultusunda keşif çalışmaları yaparak mağdurlar hakkında bilgi temin ettiklerini ve kayıt altına aldıkları, Çin İstihbarat yetkilisinin gönderdiği adreslerde keşif yaparak temin edilen bilgilerin Çin İstihbaratına iletildiği tespitlerine yer verildi. HÜKÜMLERİN ONANMASINA Karar verdi Daire, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin kararına karşı yapılan temyiz başvurusunun incelemesi sonucunda hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek oy birliğiyle temyiz istemlerinin esastan reddi ile hükümlerin onanmasına karar verdi.

Çinli casus,  Ukrayna'da istihbarat toplarken yakalandı! Haber

Çinli casus, Ukrayna'da istihbarat toplarken yakalandı!

Ukrayna'nın liman kenti Odesa'da yaşayan bir Çinli casus, evinin penceresinden Odesa'daki Ukrayna hava savunma sistemlerinin çalışmasını filme aldı ve daha sonra, videoyu YouTube kanalında, atışın yeri ve zamanı, seslerin özellikleri, hedefin vurulma gerekçeleri hakkında yorumlarla birlikte yayımladı. ÇİNLİ CASUS UKRAYNA POİSLERİNCE GÖZALTINA ALINDI Kendini blog yazarı olarak tanıtan Çin vatandaşı Vang Cişiang daha sonra 23 Temmuz ve 14 Ağustos tarihlerinde Ukrayna hava savunma sistemini tekrar filme aldı. Çinlinin kayda aldığı ve internet ortamında paylaştığı videolar sayesinde Ukrayna donanmasının  atış gruplarının yerleri gibi özel bilgiler tespit edilebilir hale geldi. Bunun üzerine, Ukrayna polisi harekete geçerek Çinli casusu gözaltına aldı. "KENDİ YOUTUBE KANALINDA YAYIMLADIĞINI DOĞRULADI" Odesa Prımorskıy Bölge Mahkemesi yakalanan Çinli ile ilgili başlattığı soruşturmayı 29 Kasım 2023 tarihinde açıkladı. Kararda, "Vang Cişiang duruşma esnasında, bombardıman sırasında hava savunma sistemlerinin çalışmasını kaydederek videoya çektiğini ve kayıtları bir Rus da dahil olmak üzere herkes tarafından görülebilecek şekilde kendi YouTube kanalında yayınladığını doğruladı" denildi. ÇİNLİ CASUS 5 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI Sanık Çinli casusun mahkeme öncesi soruşturma aşamasında suçunu itiraf ettiği belirtilen kararda, 1 yıllık deneme süresi ile birlikte 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi. Ayrıca suç aleti olarak kullanılan Canon fotoğraf makinesi ve 8 GB flash belleğe devlet tarafından el konuldu.

Çinli casuslar, Birleşik Krallık'ın devlet sırlarını çaldı! Haber

Çinli casuslar, Birleşik Krallık'ın devlet sırlarını çaldı!

Dünyaca ünlü sosyal medya platformu Linkedin istihbarat çalışmalarında bir çok devletin elini güçlendiriyor. Geçen hafta Çinli bir casusun Linkedin üzerinden sahte hesaplar açıp para karşılığı devlet sırlarını çaldığı bildirildi. The Times of London'ın 25 Ağustos 2023 tarihinde yayımladığı habere göre Çinli bir casus, Linkedin'i kullanarak İngiliz yetkililerinden devlet sırlarını toplamaya çalıştı. Yapılan incelemede Çinli casusun en az beş yıl boyunca Çin Devlet Güvenlik Bakanlığının (MSS) Pekin'deki merkezinde çalıştığı öğrenildi. ÇİNLİ CASUSUN KİMLİĞİ ÖĞRENİLDİ İncelemede Çinli casusun sahte bir gayrimenkul firmasının internet sitelerini kullanarak, Londra'daki prestijli akademik kurumlarla bağlantı kurduğu kaydedildi. Çinli casusun kod adının Robin Zhang olduğu öğrenildi. Zhang'ın bu sahte kimlikler ve kurumsal firmalar aracılığıyla, gizli verilere ve ticari açıdan hassas teknolojiye erişimi olan Birleşik Krallık güvenlik görevlileri, memurlar, akademisyenler ve öğrencilerle bağlantılar kurmayı başardığı da bildirildi. "HER ŞEYİN FARKINDAYIZ" Birleşik Krallık Güvenlik Bakanı Tom Tugendhat yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığının Çin İstihbaratının İngiliz vatandaşlarını hedef almak için Linkedin ve diğer sosyal medya sitelerini kullandığının farkında olduğunu kaydetti. İNGİLİZ BAKANDAN UYARI Bakan Tugendhat, bu girişimin Çinli casusların Linkedin üzerinden insanları hedef almaya çalıştığı ilk girişim olmadığını belirterek, "Dikkatli olması gerekenler sadece kamu çalışanları değil ticari açıdan hassas bilgilere sahip işletmelerin yanı sıra araştırmacılar ve akademisyenler. Bu tehditleri engellemek ve caydırmak için harekete geçiyoruz. İnsanların yabancı casuslar ve diğer kötü niyetli aktörler tarafından kullanılan sahte profillerin ayırt edici özelliklerini anlamalarına yardımcı olacağız" dedi. "ÇİN, DÜNYANIN HER YERİNDEKİ İNSANLARIN BİLGİLERİYLE İLGİLENİYOR" Hong Kong İnsan Hakları İcra Direktörü Zhou Fengsuo konuyla ilgili, kendisinin de sıklıkla Linkedin'de casusluk benzeri faaliyetler için teklif aldığını bildirerek, "Linkedin'de Çinli şahıslardan sıklıkla arkadaşlık istekleri alıyorum. Bu hesaplar kendilerini o kadar ustalıkla saklıyorlar ki; onları gerçek hesaplardan ayırt etmek zordur. Çin'in Linkedin aracılığıyla istihbari bilgi elde etme faaliyetleri yürüttüğü iyi bilinmektedir çünkü Linkedin'de kişisel bilgiler, okullar ve çalışma birimi bulunmaktadır. Dünya çapında birçok sosyal medya Çin tarafından hedef alınmıştır. Çin'in dünyanın her yerindeki insanların bilgileriyle ilgilendiği rapor edilmiştir" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.