SON DAKİKA
Hava Durumu

#Çibörek

QHA - Kırım Haber Ajansı - Çibörek haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çibörek haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

MasterChef'te jüri koltuğuna oturan Kırım Tatarı usta Erol Uluçay, çiböreği anlattı Haber

MasterChef'te jüri koltuğuna oturan Kırım Tatarı usta Erol Uluçay, çiböreği anlattı

Milyonları ekran başına kitleyen "MasterChef Türkiye" yarışmacıları çok sayıda Kırım Tatarının yaşadığı Eskişehir'i ziyaret etti. Eskişehir'in geleneksel yemeklerini mutfaklarında deneyen yarışmacılar, 4 Ekim 2024 tarihli yayında Kırım Tatarlarının meşhur lezzeti çiböreği de es geçmedi. ???? MasterChef'te jüri koltuğuna oturan Kırım Tatarı usta Erol Uluçay, çiböreği anlattı pic.twitter.com/vshR6BNjfR — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) October 6, 2024 KIRIM TATARI USTA EROL ULUÇAY, ÇİBÖREK HAKKINDA BİLGİ VERDİ Kırım Tatarı, Çibörek ustası Erol Uluçay ise cuma akşamı yayınlanan programda mutfak şefleri olan Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu'nun sunduğu programa jüri üyesi olarak katıldı. Eskişehir'de Kırım Çibörekçisi'nin sahibi olan Uluçay, yarışmacılara ve ekran başındaki seyircilere Ukrayna'nın Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Listesi'ne de dahil edilen Kırım Tatarlarının millî yemeği çibörek hakkında bilgi verdi. Çiböreğin ne anlama geldiğini ifade eden Uluçay, çi kelimesinin Kıpçak lehçesinde "enfes, leziz" gibi anlamlar taşıdığını, bu nedenle bahsi geçen nefis böreğe çibörek denildiğini belirtti. Çiböreğin özelliğinden de söz eden Uluçay, "İnsanlar böreğin içinde bol kıyma arıyor. 17 ile 20 saniyede pişen bir aşın (yemeğin) içindeki kıymanın pişmesi kolay değildir. Bu  yüzden dediğiniz gibi 1 kaşık kıyma idealdir. Sulandırılmış kıyma kullandığımız için buharla pişme aşaması müşterinin önüne gelene kadar devam ediyor. Et suyu da hamura ayrı bir lezzet veriyor." açıklamasını yaptı. Ayrıca Uluçay, şeflere program kapsamında her sene çiböreğe yer verdikleri için teşekkür etti.

Kırım Derneği Gebze Şubesinde Safinar Cemil'in katılımıyla Kırım Tatar Millî Bayrak Günü kutlandı Haber

Kırım Derneği Gebze Şubesinde Safinar Cemil'in katılımıyla Kırım Tatar Millî Bayrak Günü kutlandı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi, 30 Haziran 2024 tarihinde çeşitli etkinlikler ve çibörek yapımı ile Kırım Tatar Millî Bayrak Günü'nü kutladı. Etkinliğe; Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Türk dünyasının yaşayan efsanesi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun eşi, Safinar Cemiloğlu Kadın Birliği Başkanı Safinar Cemil, Ukrayna Başkonsolosu Roman Nedilskıy ile eşi Liudmyla Nedilska, Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Hüseyinçelebi, Emel Kırım Vakfı adına Başkan Yardımcısı Nurten Bay ve çok sayıda Kırım Tatarı geniş bir katılım sağladı.  SAFİNAR CEMİL, BU TÜR ETKİNLİKLERİN ÖZGÜR KIRIM'DA KUTLANACAĞINA İNANDIĞINI SÖYLEDİ Saygı duruşu, İstiklâl Marşı ve Kırım Tatar millî marşı Ant Etkenmen'in okunmasıyla başlayan etkinlikte Kırım Derneği Gebze Şube Başkanı Nermin Ekim, Safinar Cemiloğlu Kadın Birliği Başkanı Safinar Cemil, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit konuşma yaptı. Safinar Cemil konuşmasında, Bayrak Günü'nün Rus işgali altındaki Kırım'da yapılamadığına dikkat çekerek, özgür Kırım'da bu tür etkinliklerin gerçekleştirileceğine inandığını söyledi. Ayrıca Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal'in 29 Haziran 2024 tarihinde esir takasıyla serbest bırakıldığını hatırlatan Cemileva, bütün siyasî tutsakların özgürlüğüne kavuşmasının temenni etti. Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit ise Kırım'da acıların ve sıkıntıların yaşandığını ancak Kırım Tatarlarının yılmadan mücadele ettiğini ve buna göğüs gerdiğini ifade etti. Öte yandan Kırım Derneği Gebze Şubesi Nermin Ekim ise sözlerine, Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından 2010 yılında kabul edilen Kırım Tatar Millî Bayrak Günü'nü kutlayarak başladı. Ekim, "Kırım Tatar kimliğininin, adaletinin, özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı duruşun bir sembolü olarak da biliniyor. Bayraklar milletler için çok önemli. Ama yıllarca eziyetler çekmiş, tarihte büyük soykırımlarla karşılaşmış biz Kırım Tatarları için çok daha önemlidir." ifadelerini kullandı.  ETKİNLİK ÇERÇEVESİNDE MİSAFİRLERE ÇİBÖREK İKRAM EDİLDİ Konuşmaların ardından Kıırm Derneği Gebel Merkezi Müzik ve Halk Dansları Topluluğu Cıyın Ansambli üyesi Anife Derman, keman ile Kırım Tatar türkülerini katılımcılara sundu. Programda, misafirlere çibörek ikram edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.