SON DAKİKA
Hava Durumu

#Çi̇n

QHA - Kırım Haber Ajansı - Çi̇n haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çi̇n haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dünyaca ünlü çip üreticisi, Çin şirketlerine satışları durduruyor! Haber

Dünyaca ünlü çip üreticisi, Çin şirketlerine satışları durduruyor!

ABD'nin Çin'e yönelik ileri teknoloji ve yarı iletken ürünlere ilişkin yaptırımları devam ediyor. Bu kapsamda; Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Çinli müşterilerine gelişmiş yapay zeka çipleri üretmeyi durdurma kararı aldı. Bu adım, ABD hükumetinin açıkladığı yeni yaptırım paketi çerçevesinde alındı. ÇİN’E YAPAY ZEKA ÇİPLERİ GÖNDERİLMEYECEK TSMC, 11 Kasım 2024 tarihinden itibaren Çinli firmalar için 7 nanometre veya daha gelişmiş çip üretimini sonlandıracak. Bu çipler, yapay zeka işlemcileri ve grafik işlem birimlerinde (GPU) kullanılıyor. ABD, bu ürünlerin Çin'e satışını ciddi şekilde sınırlayarak; ulusal güvenlik endişelerini öne sürüyor. TSMC'nin bu kararı ile ABD hükumeti, özellikle Huawei'nin yapay zeka (AI) araştırmalarını engellemeyi amaçlıyor. TARTIŞMALI KURUM HUAWEİ TSMC, dünyanın en büyük çip üreticisi ve küresel çip pazarında oldukça önemli bir rol oynuyor. ABD hükumetinin yeni ihracat kısıtlamaları, Çin'in çip ihtiyacına darbe oluyor. Geçen yıl TSMC, Huawei'nin geliştirdiği Ascend 910B yapay zeka çiplerinde, kendi ürettiği bazı bileşenlerin yer aldığını fark etmiş ve durumu ABD hükumetine bildirmişti. Bu durum, ABD'nin yaptırımlarını tetiklemişti. Bu yönüyle Huawei, ABD'nin teknoloji savaşının en büyük hedeflerinden biri. ABD, Huawei'nin gelişmiş yapay zeka çiplerine ulaşmasını engellemeyi hedefliyor. Bunun için tüm tedarik zincirine, özellikle de çip üreticilerine yeni yaptırım politikaları uyguluyor. ABD'nin yeni yasakları, bu tür çiplerin sadece resmi onayla Çin'e gönderilmesine izin verecek. TSMC’NİN YASAKLARA UYUMU VE DİĞER ŞİRKETLERİN DURUMU TSMC, ABD’nin ihracat kısıtlamalarına uymak için, Çinli müşterilerine bu yasakları duyurdu ve üretimlerini durdurdu. Benzer şekilde, geçen yıl da, Nvidia ve AMD gibi diğer büyük çip üreticileri de benzer şekilde Çin’e ileri düzey yapay zeka çipi satışını kısıtlamıştı. 

Asya'da Çin'e karşı “NATO” benzeri ittifak çağrısı Haber

Asya'da Çin'e karşı “NATO” benzeri ittifak çağrısı

ABD’nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel, Çin’in ekonomik baskılarına karşı “NATO benzeri” bir ticaret ve savunma ittifakı kurulması gerektiğini vurguladı. Büyükelçi Emanuel, basın servisi The Wall Street Journal’da (WSJ) geçen hafta yayımlanan makalesinde, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Hint-Pasifik bölgesindeki çok taraflı güvenlik ortaklıklarını güçlendirmeye yönelik etkili yaklaşımına dikkat çekti. Ayrıca, ekonomik önlemlerle Çin’in baskılarına karşı ortak bir duruş sergilenebileceğini belirtti. JAPONYA’DAN STRATEJİK ADIM: ASYA NATO’SU! Japonya Başbakanı İşiba Şigeru da Asya’da bir NATO benzeri ittifak kurulması çağrısında bulundu. Başbakan İşiba, Çin, Rusya ve Kuzey Kore’den gelen güvenlik tehditlerine karşı koymak için ABD-Japonya ittifakının merkezinde yer aldığı bir “Asya NATO’su” oluşturulmasını önerdi. ÇİN’İN EKONOMİK BASKISI ALTINDA BİRLEŞME ZAMANI İşiba, bu ittifakın güçlendirilmesi için Avustralya, Kanada, Filipinler, Hindistan, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve Güney Kore ile iş birliğinin artırılmasını gerektiğini belirtti. Emanuel, bu yeni ittifakın etkili olabilmesi için NATO'nun kolektif savunma maddesine benzer bir yapının gerekliliğine dikkat çekti. Özellikle, Avustralya’nın Çin’in yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kaldığı dönemde müttefiklerinin yardımıyla ekonomik bağımlılığını azalttığını hatırlatarak, dayanışmanın önemini vurguladı. Çin’e karşı güçlü bir duruş sergilemek için bu tür ittifakların kurulması, bölgedeki güvenlik dinamiklerini değiştirebilir.

Türkiye’nin Çin ile dış ticaretinde dengesizlik devam ediyor Haber

Türkiye’nin Çin ile dış ticaretinde dengesizlik devam ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ocak ve temmuz ayı dış ticaret verileri, Türkiye’nin Çin ile dış ticaretinde önemli dengesizlikleri ortaya koydu. Ocak - Temmuz ayında Çin’in Türkiye’ye ithalatı, toplam ithalatın büyük bir kısmını oluştururken, Türkiye’nin Çin’e ihracatı oldukça düşük seviyelerde kaldı. ÇİN’DEN TÜRKİYE'YE İTHALAT ÜZERİNDEKİ BASKI Ocak - Temmuz ayında Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalat 4 milyar 155 milyon dolar olarak hesaplandı. Bu rakam, Türkiye’nin toplam ithalatının yüzde 13,9'unu oluşturdu. Çin, Türkiye'nin en büyük ithalat kaynağı olmaya devam ederken, Türkiye’nin Çin’e yönelik ihracatı bu durumu dengelemekte yetersiz kaldı. TÜRKİYE’NİN ÇİN’E İHRACATI DÜŞÜK SEVİYEDE Türkiye’nin Çin’e yaptığı ihracat, Ocak - Temmuz 2024’te sadece 307 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, Türkiye’nin toplam ihracatının yalnızca yüzde 1,4’ünü temsil ediyor. Türkiye’nin Çin ile olan ticaretinde ihracatın bu kadar düşük olması, ticaret açığının büyümesine neden oluyor. TİCARET AÇIĞINDAKİ ARTIŞ Çin ile ticaret dengesizliği, Türkiye’nin dış ticaret açığının artmasına yol açıyor. Ocak - Temmuz ayında Türkiye’nin Çin ile ticaret açığı 3 milyar 848 milyon dolar olarak hesaplandı. Bu durum, Türkiye’nin ticaret açığının önemli bir kısmını oluşturarak, toplam dış ticaret açığını olumsuz etkiledi. GENEL DIŞ TİCARET VERİLERİ VE ÇİN’İN ROLÜ Genel dış ticaret verilerine göre, Türkiye’nin toplam ihracatı Ocak - Temmuz ayında 22 milyar 510 milyon dolara çıkarken, ithalatı 29 milyar 805 milyon dolara düştü. Bu veriler doğrultusunda Türkiye’nin dış ticaret açığı 7 milyar 295 milyon dolara geriledi. Ancak, Çin ile olan ticaret açığındaki yüksek rakam, bu olumlu gelişmeleri gölgede bırakıyor. OCAK - TEMMUZ DÖNEMİ İSTATİSTİKLERİ Ocak - Temmuz 2024 döneminde Türkiye’nin Çin ile olan ticaret açığı toplamda 17 milyar 305 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin Çin’e ihracatı bu dönemde 1 milyar 741 milyon dolar olurken, Çin’den ithalatı 19 milyar 46 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu durum, Türkiye’nin Çin ile olan ticaretinde önemli bir dengesizlik olduğunu gösteriyor. Uzmanlar Türkiye’nin Çin ile olan dış ticaret dengesizliğinde, ekonomik stratejilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye’nin Çin’e yönelik ihracatını artırarak bu dengesizliği azaltması ve dış ticaret açığını daha sürdürülebilir bir seviyeye çekmesi, uzun vadeli ekonomik hedefler açısından büyük önem taşıyor.

Doğu Türkistanlılar Çin liderini Fransa'da protesto etti Haber

Doğu Türkistanlılar Çin liderini Fransa'da protesto etti

Fransa'da yaşayan Doğu Türkistanlılar 5 Mayıs 2024 tarihinde, Fransa'nın Başkente Paris'e gelen ve iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 60. yıl dönümünü kutlamak üzere resmi ziyarette bulunan Çin lideri Şi Cinping'i protesto etti. ÇİN'İN İŞLEDİĞİ SOYKIRIM SUÇLARI  Şi Cinping 5 yıl aradan sonra Avrupa'da yeni arayış için Fransa, Sırbistan ve Macaristan'a ziyaret gerçekleştiriyor. Bunun üzerine Doğu Türkistanlılar ve Tibetliler, Paris'teki Place de la Madeleine'de ırk ayrımcılığı, İslam karşıtlığı, sömürgecilik, tecavüz ve kitlesel kısırlaştırma, çevresel yıkım, ırk, din, kültür ve ekonomik soykırım politikarı ve toplama kampları gibi konularda Çin rejimini kınayan posterlerle bir protesto düzenledi. Protestoya Çin'in toplama kampında 1 buçuk yıl işkence gören kamp şahidi Gülbahar Celilova'da katıldı.  DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ GERÇEKLER Tamamen Çin'in kontrolü ve izin verdiği yerleri ziyaret eden Avustralya'nın dünyaca ünlü televizyon kanalı ABC ekibi, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yıllar süren acımasız baskısının ardından Doğu Türkistan'ı bir turizm noktasına dönüştürmeye çalıştığını aktarmıştı. ABC'nin 30 Eylül 2023 tarihinde yayımladığı özel raporunda, Çin'in baskıları neticesinde Doğu Türkistan'ın dünyadan izole edildiği bildirilmişti. Şi Cinping'in 2014 tarihinde Doğu Türkistan'a yaptığı ziyaretinde verdiği sözde terörizme karşı "sert saldırı" emrinden bu yana Doğu Türkistan'daki baskıların belgelendiği vurgulanmıştı. DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM YAŞANIYOR! Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da bir halk topyekûn soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ÇİN'İN TOPLAMA KAMPLARI Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri başta olmak üzere diğer Türk halklarından milyonlarca kişi, suçsuz yere toplama kamplarına alınmaktadır. Halen bu baskı tüm şiddetiyle devam etmektedir. Tanıkların ifadelerine göre tutuklular, işkenceye uğruyor, sağlıksız şartlarda ellerinde kelepçe, ayaklarında zincirlerle yaşıyor. Kampta tutulanlara, içeriği belirsiz ilaçlar ve iğneler veriliyor. İnsanlar, burada tırnak çekme, kamçı, elektrik gibi işkencelere maruz kalıyor, kadınlar toplu tecavüze uğruyor.

Uygur Türkü kadınlar Çinlilerle zorla evlendiriliyor! Haber

Uygur Türkü kadınlar Çinlilerle zorla evlendiriliyor!

Washington merkezli Uygur İnsan Hakları Projesi (UHRP), Çin'in Uygur Türkü kadınları Çinlilerle zorla evlendirmeye çalıştığını, Han Çinlisi erkeklere evlilik için para verdiğini ve tehdit ettiğini tespit etti. UHRP'nin konuyla ilgili yayımladığı raporunda, işgal altındaki Doğu Türkistan'da Çin'in atadığı yerel makamların bölgedeki Uygur Türkü kadınları Han Çinlisi erkeklerle evliliğe zorladığı, mali teşvikler ve şantaj kullandığı bildirildi. Raporun, resmi belgelerden, sosyal medya paylaşımlarından ve yurt dışında yaşayan Uygur Türkleriyle yapılan röportajlardan oluşturulduğu kaydedildi. HAN ÇİNLİSİ ERKEKLERE PARA YARDIMI Çin hükûmet yetkililerinin, Uygur Türkü kadınlar ile evlenmek isteyen Han erkeklerine ev, iş, tıbbi koruma ve nakdi ödüller verdiği bildirildi. Ayrıca Uygur Türkü kadınların Han Çinlisi erkeklerle evlenmeyi reddetmesi halinde kendilerinin veya ailelerinin toplama kamplarına alınacakları konusunda tehdit edildikleri de belirtildi. Raporda konuyla ilgili örnek olarak Çin'in yerel basınında servis edilen, Aksu vilayetinin Kalasa köyünden yetkililerin köyün "Ulusal Birlik, Tek Aile" kampanyası kapsamında evlendirilen iki Uygur Türkü ve Han Çinlisi karışık çifte 40 bin yuan yaklaşık 5 bin 450 avro verdikleri bildirildi. Benzer şekilde, resmi belgelere göre Kaşgar antik kentinde de "etnik evlilik ödülleri" kapsamında Han Çinlisi erkekler için yılda 20 bin yuan yaklaşık 2 bin 720 avro ayırdığı belirtildi. "UYGUR TÜRKÜ KADINLAR REDDEDECEK DURUMDA DEĞİL" Ayrıca rapora ropörtaj veren yurtdışındaki bir Uygur Türkü kadının, komşularının toplama kamplarına alınmalarından korktukları için 18 yaşındaki kızlarını bir Han Çinlisiyle evlendirmek zorunda kaldıklarını söylediği aktarıldı. Uygur Türkü kadının, "Bir Uygur Türkü kadını, kendisiyle evlenmek istediğini ifade eden bir Han Çinlisi erkeği reddedecek durumda değil" ifadelerini kullandığı bildirildi. ÇİN İÇİN GÜÇLÜ SİLAH Avustralya'daki La Trobe Üniversitesinde Çin siyaseti ve toplumu konusunda araştırma yapan Prof. James Leibold, Çin'in uzun süredir etnik gruplar arası evlilik örneklerini sosyal uyum ve ulusal entegrasyon için bir tür güçlü silah olarak gördüğünü ifade ettiği belirtildi. UYGUR SOYKIRIMI Çin'in, zorla evliliklerin yanı sıra Doğu Türkistan genelinde zorla kısırlaştırma, işkence ve toplu gözaltı kampları inşa ettiği biliniyor. BM, bu yılın başlarında Çin'in bölgede insanlığa karşı suçlar işlemiş olduğunu ispatlayan bir rapor yayımlamıştı. Ayrıca ABD dahil bir çok Batılı ülke, Çin yönetiminin Uygur Türklerine uyguladığı eylemleri soykırım olarak tanımıştı. Çin yönetimi ise söz konusu fillerin araştırılmasını isteyen uluslararası insan hakları gözlemci heyetlerin Doğu Türkistan'a girmesine izin vermiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.