İzmir ile Çernivtsi kardeş şehir oldu
Türkiye Cumhuriyeti, Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini her geçen gün bir basamak yukarı taşıyor. Türkiye, Rus saldırıları altındaki Ukrayna ile imzaladığı kardeş şehir anlaşmalarına yenisini ekledi.
İZMİR İLE ÇERNVİTSİ KARDEŞ ŞEHİR OLDU
İzmir, 19 Aralık 2023 tarihinde imzalanan anlaşma neticesinde Ukraynadaki Çernivtsi kentiyle kardeş şehir oldu. Kardeş Şehir Anlaşması'nı İzmir Büyükeşhir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Çernivtsi Belediye Başkanı Roman Kliçuk imzaladı. İmza törenine Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ile Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy katıldı.
RUSYA'NIN BAŞLATTIĞI SALDIRI KAPSAMINDA TÜRKİYE İLE UKRAYNA ARASINDA İMZALANAN İLK ANLAŞMA
Törende konuşan Büyükelçi Bodnar, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı tam ölçekli saldırganlığı sırasında, Ukrayna ve Türk şehirleri arasında imzalanan ilk anlaşmadır. Çernivtsi ve İzmir'in büyük bir işbirliği potansiyeli olduğuna ve bu durumun ülkelerimizdeki diğer şehirlere iyi bir örnek olacağına eminim" dedi.
Başkonsolos Nedilskıy ise "Bu yıl 19 Haziran'da, toplantımızda, böyle bir anlaşmayı imzalama planlarımızı ele aldık ve bugün, 19 Aralık'ta, tam 6 ay sonra, imzalanma törenini gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.
İZMİR'DE TÜRKOLOG AGATANGEL KRIMSKIY ADINA PARK AÇILDI
İmza törenin ardından İzmir'de Kırım Tatarı Türkolog Agatangel Krımskıy adına içinde anıtının da bulunduğu parkın açılışı gerçekleştirildi. Törenin açılış konuşmasında Büyükelçi Bodnar, "Bugün gerçekten tarihi bir gün. Şehirlerimiz arasında bir anlaşma imzalandı ve Ukrayna Parkı açıldı. Yakın gelecekte İzmir'de Ukrayna Fahri Konsolosluğu ve Ukrayna Kültür Merkezi'ni açacağımıza inanıyorum" ifadelerine yer verdi.
Başkonsolos Nedilskıy ise "Bizim için önemli günlerde gideceğiniz yer bu Ukrayna Parkı olsun, 19 Aralık gerçekten Ukrayna İzmir günü olsun" dedi.
TÜRKOLOG AGATANGEL KRIMSKIY KİMDİR?
Babası Kırım Tatarı, annesi Ukraynalı olan Krımskıy, lise öğrenimini Ostroh Lisesinde ve Kıyiv Pavlo Halahan Kolejinde tamamlamış; daha sonra Moskova Lazarev Doğu Dilleri Enstitüsü (1894) ile Moskova Üniversitesi Tarih ve Filoloji Fakültesini (1896) bitirmiştir. 1896-1898 yılları arasında dil öğrenmek ve araştırma yapmak üzere Suriye ve Lübnan’da bulunmuş ve ardından 1900’de Profesör olmuştur. 1898-1918 yıllarında Lazarev Doğu Dilleri Enstitüsü İslam Tarihi Kürsüsünde çalışmış; burada Doğu dilleri (Arapça, Farsça ve Türkçe) ve edebiyatları dersleri vermiştir. Drevnosti Vostoçnıye (Oriental Antiquities) dergisinin editörlüğünü yapmıştır. Çarlık rejiminin dağılmasının ardından Ukrayna’ya dönmüştür. Ukrayna Bilimler Akademisinin kurucuları arasında yer alıp 1918-1941 yıllarında Kıyiv Üniversitesinde çalışmıştır. 1930’lu yıllarda Sovyet Rusyası’nın Türkoloji Repressiyası politikasıyla baskı altına alınmış ve 1941’de Kazakistan’ın Kostanay şehrine sürgün edilmiş ve burada hapse atılmıştır. 1942’de ise hapishanede hayatını kaybetmiştir.