SON DAKİKA
Hava Durumu

#Çerkes Dernekleri Federasyonu

QHA - Kırım Haber Ajansı - Çerkes Dernekleri Federasyonu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çerkes Dernekleri Federasyonu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çerkes Dernekleri Federasyonundan 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı için anma mesajı Haber

Çerkes Dernekleri Federasyonundan 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı için anma mesajı

Çerkes Dernekleri Federasyonu, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nda hayatını kaybeden kurbanlar için anma mesajı yayımladı. Sovyet döneminde hükumetin "Tatarsız Kırım” fikrini uygulamaya karar verdiğini, Almanya ile olan savaşı bunun için fırsat bildiğini ve bundan yararlandığını ifade eden federasyon, 1941 sonbaharında tamamı Almanlar tarafından ele geçirilen Kırım’ın savunulmasındaki Sovyet başarısızlıklarının, "Kırım Tatarlarının Almanlar ile işbirliği" yaptığı mitiyle örtülmeye çalışıldığına dikkat çekti. Çerkes Dernekleri Federasyonun anma mesajının tamamı ise şöyle: 16. yüzyılda eski Altın Orda topraklarına göz koyan Rusya, Kazan, Astrakhan, Sibirya Hanlıkları, Nogai Orda’yı bir şekilde ele geçirdi. Kırım Hanlığı’nı ise 18. yüzyılın sonunda ancak işgal edebildi ve yerli halkı kademeli olarak Kırım yarımadasından kovma ya başladı. 1778’de en az 500 bin olan nüfusu (ki bir milyon diyen kaynaklar da var) 1870 yılında 103 bin’e düştü. Çarlığın yıkılması ve Kırım’da Sovyet iktidarının kurulması da durumu değiştirmedi. Aksine, düşmanlıklar, yağmacı müsadereler ve el koymalar, 1921-1923 kıtlığı, kolektifleştirme, baskılar, Rusya ve Ukrayna’dan artan göçmen akını, Kırım Tatar halkının hak mahrumiyetini ağırlaştırdı ve nüfuslarının azalmasına yol açtı. Sovyet döneminde hükümet “Tatarsız Kırım” fikrini uygulamaya karar verdi.  Almanya ile olan savaşı bunun için fırsat bildi ve bundan yararlandı.  1941 sonbaharında tamamı Almanlar tarafından ele geçirilen Kırım’ın savunulmasındaki Sovyet başarısızlıklar, “Kırım Tatarlarının Alman birliği yaptığı” mitiyle örtülmeye çalışıldı. 1944 baharında, Sovyet birlikleri tarafından yeniden işgal edildi. 10 Mayıs’ta Beria, Stalin’e bir karar taslağı sunarak, “Kırım Tatarlarının Sovyet halkına karşı hain eylemleri göz önüne alınarak Sovyetler Birliği’nin dış sınırlarında ikamet ettirilmesinin riskli olduğu” iddiasıyla tüm Tatarların Kırım topraklarından çıkarılmasını önerdi. 11 Mayıs 1944’te, tüm Kırım Tatarlarının Kırım’dan Özbekistan’a sınır dışı edilmesini öngören 5859 sayılı “Kırım Tatarları Hakkında” GKO Kararnamesi imzalandı. 18 Mayıs 1944 sabahı erken saatlerde Kırım Tatarlarını sürmek için başlatılan operasyon, 20 Mayıs günü saat 16.00’da tamamlandı: Kırım Tatarlarıyla dolu 67 kademe yük vagonu doğuya, Orta Asya’ya gönderildi. Operasyonun liderliğini SSCB İçişleri Halk Komiseri Levranti Beria gerçekleştirdi. Bilahare savaştan sonra terhis edilen erkekler ve diğer cumhuriyetlerde yaşayan Kırım Tatarları da sürülenlere eklendi. Araştırmacılara göre, 238.500 Kırım Tatarı tehcir edildi. Sürülen Kırımlılarını pek çoğu yollarda ve vardıkları yerlerde hayatlarını kaybetti. Özgür Kırım Cumhuriyeti’nin bir gün mutlaka kurulacağı inancıyla sürgün yollarında hayatını kaybeden Kırım şehitlerini ve bu yolda zulme uğrayan tüm mazlumları 79. Yıl sonra bir kez daha saygıyla anıyor, Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyoruz.

Murat Özden: Kırım Tatar Sürgününü, Çerkes halkı ve federasyonu olarak unutturmayacağız! Haber

Murat Özden: Kırım Tatar Sürgününü, Çerkes halkı ve federasyonu olarak unutturmayacağız!

Çerkes Dernekleri Federasyonu Kurucu Üyesi ve Maltepe Çerkes Derneği Başkanı Murat Özden, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı şehitlerini andı ve QHA'ya özel açıklama yaptı. "KAHROLSUN SOYKIRIMCI RUSYA, YAŞASIN ÖZGÜRLÜK!" Çerkes Dernekleri Federasyonu Kurucu Üyesi ve Maltepe Çerkes Derneği Başkanı Murat Özden, 79. yılında 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri andı. Rus baskısı nedeniyle Kırım Tatarlarının asırlardır vatanları dışına itildiğini ve şu an tarihin tekrar ettiğini vurgulayan Özden, "Kırım Tatar Sürgününü, Çerkes halkı ve Çerkes dernekleri federasyonu olarak bizler de unutmayacağız ve unutturmayacağız. Kırım Tatar halkının acısını içtenlikle paylaşıyoruz. Kahrolsun soykırımcı Rusya, Yaşasın özgürlük" ifadelerini kullandı.  18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerin büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Çoğunlukla kadınlar, çocuklar, yaşlılar olmak üzere hayvan vagonlarına doldurulan Kırım Tatarları; Orta Asya, Urallar ve Sibirya’ya sürgün edildi. Kırım’dan sürgün edilen 420 bini aşkın Kırım Tatarının yüzde 46’sı sürgün yolunda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Sovyet yönetimi, sürgünden sonra Kırım’da, Kırım Tatarlarının varlığına işaret eden her şeyi ortadan kaldırmaya başladı. Adeta bir kültürel soykırım dalgası başladı. Köy, kasaba, ilçe ve şehirler başta olmak üzere yarımadadaki binden fazla yerleşim yerinin Kırım Tatarca olan adları değiştirildi.  Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı. Ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz Vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgünlük yollarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı. 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya, 2022’de ise Kanada 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.