Vefatının 100. yılında “Büyük Mürşit Ziya Gökalp’i Anma” programı düzenlendi
Yeni Ufuk dergisi, Türkçülük düşüncesinin fikir babası, toplum bilimci, fikir insanı Ziya Gökalp’in vefatının yüzüncü yıl dönümünde anlamlı ve geniş kapsamlı bir anma programına imza attı.
Ziya Gökalp’i anma etkinlikleri kapsamında, 25 Ekim 2024 tarihinde ilk olarak saat 14.00’te Gökalp mezarı başında anıldı. Anma programı İstanbul Türk Ocakları ve Yeni Ufuk dergisi iş birliğiyle yapıldı. Gökalp’in torunları ve Türkiye’nin dört bir tarafından gelen Türk milliyetçileri programa katılım sağladı.
Ardından Dr. Ali Güler’in kaleme aldığı ve Ziya Gökalp’in vefatının yüzüncü yılı münasebetiyle yeniden neşredilen “Cumhuriyet’e Ruh Veren Adam Ziya Gökalp” kitabı okuyucusuyla buluştu. Fatih Vefa’da bulunan Töre-Devlet Kitabevi’nde saat 16.00’da kitabın imza töreni gerçekleşti.
“Büyük Mürşit Ziya Gökalp’i Anma Programı” ise Fatih Kültür Sanat Merkezi’nde saat 20.00’de başladı. Program kapsamında “Büyük Mürşit Ziya Gökalp” belgeseli galası, Ziya Gökalp konulu kısa film ve Ziya Gökalp şiirleri beste yarışmalarının ödül töreni yapıldı. Programda, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay ile Kırım Tatarlarının kültür, millî hareket ve tarihi üzerinde onlarca belgesel filme imza atan yönetmen Neşe Sarısoy Karatay da yer aldı.
“BÜYÜK MÜRŞİT ZİYA GÖKALP” BELGESELİ İLK GÖSTERİMİNİ YAPTI
Yeni Ufuk dergisi tarafından hazırlanan ve yönetmenliğini Berkan Sözer’in üstlendiği “Büyük Mürşit Ziya Gökalp” belgeseli ilk gösterimini yaptı. Belgeselde, Gökalp’in zorluklarla dolu hayat hikayesi ve Türk düşüncesini derinden etkileyen fikirleri mercek altına alındı. “Büyük Mürşit Ziya Gökalp” belgeseli, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirildi.
Danışmanlığını Prof. Dr. İskender Öksüz ve Prof. Dr. Vahit Türk’ün yaptığı belgesel uzman anlatımları, arşiv ve güncel görüntülerden oluşuyor.
KISA FİLM YARIŞMASINDA ÖDÜLLER SAHİBİNİ BULDU
Yıl içerisinde duyurusu yapılıp jüri süreci tamamlanan Ziya Gökalp konulu kısa film yarışmasının ödül töreni ve gösterimi yapıldı. Filmlerin yönetmenlerine ödülleri takdim edildi. Jüri yaptığı değerlendirmede birinciliğe layık bir film bulamadı.
YÖNETMEN NEŞE SARISOY KARATAY JÜRİ OLARAK YER ALDI
Yönetmenliğini Soner Demirci’nin yaptığı “Ziya Gökalp Malta’dan Millete Doğru” isimli kısa film ikinci oldu. Yarışmanın jürileri arasında Kırım Tatarlarının kültür, millî hareket ve tarihi üzerinde onlarca belgesel filme imza atan yönetmen Neşe Sarısoy Karatay vardı. Karatay, Demirci’ye ödülünü takdim etti.
Yarışmanın üçüncüsü ise yönetmen Gökalp Yamen’in “Çınaraltı” isimli filmi oldu. Yamen’e üçüncülük ödülü, Doç. Dr. Mesut Aytekin tarafından verildi.
GÖKALP’İN DİZELERİ BESTELENDİ
Yeni Ufuk dergisi Ziya Gökalp’ın şiirlerini yeniden ön plana çıkarmak ve bu şiirleri Türk müziğine kazandırmak için bu yılın başında “Ziya Gökalp Şiirleri Beste Yarışması”nı duyurmuştu. Yarışmanın tamamlanmasının ardından dereceye giren bestekârlara ödülleri takdim edildi. Beste yarışmasında; birinci “Asker Duası” bestesiyle Savaş Özkök, ikinci “Çobanla Bülbül” çalışmasıyla Macit Güneş, üçüncü “Ergenekon Destanı” eseriyle Ufuk Kamış oldu.
Ufuk Kamış, Ziya Gökalp Şiirleri Beste Yarışması’nda “Ergenekon Destanı” çalışmasıyla üçüncü oldu pic.twitter.com/M5bxHS42BF
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) October 26, 2024
“Söz Odur ki Türk Yurdunu Bir Eyler” bestesiyle Cavit Ersoy, Jüri özel ödülüne layık görüldü.
Ayrıca bestekârlar, besteledikleri Ziya Gökalp şiirlerini programda söyleyerek katılımcılara renkli ve coşku dolu anlar yaşattı.