49 ülkeden Rusya'nın kaçırdığı Ukraynalı çocuklar için ortak bildiri
Birleşmiş Millletler Güvenlik Konseyi, bugün Arria formatında, güya Ukrayna'daki çocukların durumunun ele alındığı bir toplantı yaptı. Nisan ayı itibarıyla savaş suçlusu Rusya'nın BMGK başkanlığına getirilmesi pek çok ülke tarafından tepkiyle karşılandı. Toplantıya, Putin ile beraber Uluslararası Ceza Mahkemesinde hakkında yakalama kararı çıkardığı Rusya Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova'nın katılması ve sözde "çocuk hakları hakkında" sunum yapmasına BMGK üyesi ülkeler sert tepki verdi.
49 ÜLKEDEN UKRAYNALI ÇOCUKLAR İÇİN RUSYA'YA SERT TEPKİ
Bugün, aralarında Ukrayna'nın da yer aldığı 49 ülkeden, Rusya'nın gündemini belirlediği ve Ukrayna'da işlediği savaş suçlarını gölgelemek adına kullandığı BMGK toplantısına cevaben ortak bildiri yayımlandı. Ukraynalı çocukların Rusya'ya zorla gönderilmesi ve Kremlin tarafından kaçırılmasına ilişkin bildiride, 19 bin 500'den fazla Ukraynalı çocuğun bu kapsamda Rus baskısına maruz kaldığı aktarıldı.
"UKRAYNA'DA RUS KUVVETLERİ TARAFINDAN ÇOCUKLARA KARŞI İŞLENEN İHLALLERİ KINIYORUZ"
Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kislıtsa, yayımlanan ortak bildiriyi paylaşarak, "Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'daki eylemlerini, özellikle de Ukraynalı çocukların zorla sürgün edilmesini ve Ukrayna'da Rus kuvvetleri tarafından çocuklara karşı işlenen diğer ağır ihlalleri kesin olarak kınıyoruz. Rusya Federasyonu tarafından yayılan hiçbir dezenformasyon, konunun gerçekliğini inkar edemez ve bireyleri bu suçlardan sorumlu tutmaktan kurtaramaz" açıklamasını yaptı.
49 ÜLKEDEN RUSYA'YA ORTAK KINAMA
Bildiriye imza atan ülkeler:
Andorra, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Gürcistan, Yunanistan, Guatemala, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Güney Kore, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Moldova, Monako, Karadağ, Hollanda Krallığı, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Ukrayna, İngiltere ve ABD.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da savaş suçu işlemesi nedeniyle 17 Mart tarihinde hakkında yakalama kararı çıkardı. UCM Başsavcısı Karim Khan, söz konusu kararın ömür boyu işleyeceğini belirtti. Öte yandan, Kremlin’e yöneltilen suçlar arasında Ukraynalı çocukların Rusya'ya zorla gönderilmesi ve kaçırılması da yer aldı.