SON DAKİKA
Hava Durumu

#Bm Insan Hakları Konseyi

QHA - Kırım Haber Ajansı - Bm Insan Hakları Konseyi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bm Insan Hakları Konseyi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı soykırım BM'de konuşuldu! Haber

Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı soykırım BM'de konuşuldu!

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 56. Olağan Oturumunda CAP Liberte de Conscience, Uygur Hareketi ve Uygur Araştırmaları Merkezi tarafından tertip edilen bir etkinlikte insan hakları aktivistleri Çin'in Doğu Türkistan'daki soykımırına dikkat çekti. ÇİN'İN SOYKIRIM POLİTİKASI ARTTI İnsan hakları aktivistleri, sivil toplum örgütü (STK) temsilciler ve akademisyenler, Şi Cinping yönetimindeki Çin'in Doğu Türkistan topraklarında başta Uygur Türkleri olmak üzere Türk ve Müslüman halklara uyguladığı baskı politikasının arttığını dile getirdi.  DOĞU TÜRKİSTAN'IN TARİHÎ YAPILARI YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR! Uygur Araştırmaları Merkezi Başkanı Abdulhakim İdris, 2014 yılından bu yana işgalci Çin'in Uygur ve Kazak Türklerini toplama kamplarına kapattığını, Doğu Türkistan'da ise tarihî yapıları, camileri ve kültürel zenginlikleri yok etmeyi amaçladığını vurgulayarak, Çin'in bu eylemlerini kınadı. İdris, "Çin Komünist Parti (ÇKP) rejimi 2017’de İslam’ı Çinlileştirme kapsamında ortadan kaldırılması gereken bir akıl hastalığı olarak nitelendirdi. Uygur gelenekleri Çin normlarına uymaya zorlanıyor ve İslamî unsurlar mimarilerinden siliniyor" dedi. Uygur Hareketinin kurucusu ve İcra Direktörü Ruşen Abbas ise Çin'in sözde terörle mücadele kapsamında soykırım uyguladığının altını çizdi. Abbas, "1949 yılında ÇKP topraklarımızı ele geçirdi, zengin kaynaklara ve stratejik öneme sahip halkımıza baskı yapmaya başladı. Halkım ÇKP’nin terörle mücadele adı altında yürüttüğü soykırım politikalarına katlandı." ifadelerini kullandı.   ABD'DEN DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ SOYKIRIMIN DURDULMASI İÇİN ÇAĞRI Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri’nin BM İnsan Hakları Konseyi Büyükelçisi Michele Taylor, "ABD, sürekli olarak Çin'in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine son vermesi çağrısında bulunmuştur." diyerek keyfî olarak gözaltına alınan kişilerin derhâl serbest bırakılması, insan hakları ihllalerine son verilmesi gerektiğini vurguladı. Taylor bu eylemlerin uluslararası alanda suç teşkil ettiğini belirterek güçlü bir kınamada bulundu.  Taylor konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Çin'i Doğu Türkistan’da keyfî olarak gözaltına alınan tüm bireyleri serbest bırakmaya, hem yurt içinde hem de yurt dışında taciz, gözetim ve tehditleri durdurmaya, kültür, dil, din veya inanç temelli ayrımcılığa son vermeye ve zorla asimilasyon politikalarını kaldırmaya çağırıyoruz. Ayrıca, Doğu Türkistan’da zorla çalıştırma, zorla evlendirme, doğum kontrolü, kısırlaştırma, kürtaj ve aileleri ayırma politikalarına son verilmesini talep ediyoruz.”

İnsan haklarını hiçe sayan Çin, 6. kez BM İnsan Hakları Konseyi üyesi oldu Haber

İnsan haklarını hiçe sayan Çin, 6. kez BM İnsan Hakları Konseyi üyesi oldu

Doğu Türkistan topraklarında senelerdir işkence, baskı ve soykırım poltikası yürüten, 2017 yılından itibaren kitlesel gözaltı merkezi olarak bilinen toplama kamplarında yaklaşık 3 milyona yakın insana soykırım uygulayan Çin yönetimi, BM İnsan Hakları Konseyine altıncı defa üye seçildi. SOYKIRIMCI ÇİN 6 KEZ SEÇİLDİ Birleşmiş Milletlerin 10 Ekim 2023 tarihinde düzenlediği BM Genel Kurulu'nun 78. oturumunda, 15 yeni BM İnsan Hakları Konseyi üyesi seçildi. Yeni üyeler arasında Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uyguladığı soykırım politikası ile bilinen Çin de yer aldı. Böylece, BM'de insan haklarının hiçe sayıldığı bir ülke olan Çin, konseye en çok seçilen ülkelerden biri haline geldi. Çin, daha önce de 2006-2012, 2014-2016, 2017-2019 ve 2021-2023 yıllarında BM İnsan Hakları Konseyi üyesi olarak seçilmişti. DOĞU TÜRKİSTAN'DA BİR SOYKIRIM YAŞANIYOR! Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da topyekûn bir halk, asimilasyona ve soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor.  Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı olmaktadır. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise Çin Komünist Partisi, kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, milyonlarca insanı yasa dışı bir şekilde alıkoyuyor. Çin hükumeti, toplama kamplarında ve ceza kamplarında insanlık dışı şartlarda tutulan Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri dünya kamuoyundan gizliyor. ÇİN TOPLAMA KAMPLARI Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri başta olmak üzere diğer Türk halklarından milyonlarca kişi suçsuz yere toplama kamplarına alınmaktadır. Halen bu baskı tüm şiddetiyle devam etmektedir. Tanıkların ifadelerine göre tutuklular, işkenceya uğruyor, sağlıksız şartlarda ellerinde kelepçe, ayaklarında zincirle yaşıyor. Kampta tutulanlara, ne olduğu belirsiz ilaçlar ve iğneler veriliyor. İnsanlar, burada tırnak çekme, kamçı, elektrik gibi işkencelere maruz kalıyor, kadınlar toplu tecavüze uğruyor. Milyonlarca genç, Doğu Türkistan’daki çalışma kamplarında veya Çin’deki fabrikalarda zorunlu köle işçi olarak çalıştırılıyor. Doğu Türkistan’da bir çoğu toplama ve çalışma kamplarına gönderildikten sonra geride kalanlar da siyasi propaganda ezberlemeye, kamu hizmeti adıyla ücretsiz çalışmaya zorlanıyorlar. Kamplarda, kadınlar kısırlaştırılıyor, hamilelere zorla kürtaj yaptırılıyor ve genç kadınlar da Çinlilerle evliliğe mecbur ediliyor. Ailelerinden koparılan 1 milyona yakın çocuk, çocuk toplama kamplarında asimile ediliyor. Çince konuşmaya, Çince yaşamaya, Çinliler gibi beslenmeye zorlanıyorlar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.