Balkanlardan Türkistan'a bir hürriyet savaşçısı: Şehit Enver Paşa
İttihat ve Terakki Cemiyeti liderlerinden, Osmanlı ordularının kahraman Başkumandan Vekili ve Harbiye Nazırı, Türkistan Türklüğünün özgürlüğü için kendini feda eden Büyük Türk komutanı Enver Paşa, doğum günü vesilesiyle ömrünü vakfettiği Türk milleti tarafından rahmetle anılıyor.
Enver Paşa’nın Makedonya Tikveş dağlarında başlayan hürriyet mücadelesi, başta Osmanlı ordularının Başkumandan Vekili ve Harbiye Nazırı olduğu Çanakkale Zaferi olmak üzere, Birinci Dünya Savaşı ile devam etmiş ve savaş sonrasında geçtiği Türkistan'da özellikle yerel savaşçıları Sovyet Kızıl Ordusu’na karşı örgütlediği Özbek Türklerinden oluşan Basmacı Hareket ile sona ermişti.
Şehit olduğunda 41 yaşında olan Enver Paşa’nın kabri Çegan Tepesi’nde tam 74 yıl Ruslardan gizlenmiş ve 4 Ağustos 1996’da dönemin Türk hükûmetinin çabalarıyla İstanbul’a getirilerek Şişli’deki Abide-i Hürriyet şehitliğine defnedilmişti.
Şehit olduğunda 41 yaşında olan #EnverPaşa’nın kabri, Çegan Tepesi’nde tam 74 yıl Ruslardan gizlenmiş ve 4 Ağustos 1996’da dönemin Türk hükûmetinin çabalarıyla İstanbul’a getirilerek Şişli’deki Abide-i Hürriyet şehitliğine defnedilmişti. pic.twitter.com/1klVIescVW
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) November 23, 2023
CEPHELERDE GEÇEN KISA HAYATINA AŞKI VE SANATI SIĞDIRDI
Kısa ömründe, genç bir Harbiyeli olmasına rağmen Osmanlı Devletinin uğraştığı Balkan çetecileriyle boğuşmuş, harap bir halde cepheden cepheye koşan Mehmetçiği Balkan Savaşları sonrası kısa bir sürede Birinci Cihan Harbine hazırlamış, tüm bu mücadelelerin içinde ressam ve sanatkar kişiliğini sığdırmıştı.
GÖKOĞUZ YURDUNDAN TÜRKİSTAN’A BİR HÜRRİYET MÜCADELESİ
Enver Paşa, 22 Kasım 1881’de İstanbul’da Divanyolu’nda doğdu. Asıl adı olan İsmail Enver’i, soyu Gagauz (Gökoğuz) Türklerine dayanan babası Ahmet Bey koydu. Babası Nafia Nezareti görevlisi Hacı Ahmet Paşa, annesi Ayşe Dilara Hanım'dır. Annesinin ailesi, Kırım'dan İstanbul'a göç etmiştir.
Küçük kardeşi Nuri Paşa da kendisi gibi askerdi. Kamuoyunda “Bakü Fatihi” namıyla tanınan Nuri Paşa, Azerbaycan Türklerinin adına marşlar yazdığı bir isim olarak tarih sayfalarındaki yerini almakta. Yine amcası Halil Kut, Osmanlı Devletinin Hicaz cephesinde İngilizleri hezimete uğrattığı Kut-ül Amare Zaferi’nin mimarı olan bir askerdi.
Balkanlardan #Türkistan'a bir hürriyet savaşçısı: Şehit Enver Paşahttps://t.co/7EbSR6UHbQ pic.twitter.com/c45W5ZPYDQ
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) November 23, 2023
OSMANLI ORDULARINI İDARE EDEN LİDER
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinin en önemli isimlerinden olan Enver Paşa, 3. Ordu ve Kafkas İslam Ordusu komutanlığı yapmıştır. İttihat ve Terakki Cemiyetinin önemli önderleri arasında bulunmuş, 1913’te Bâb-ı Âli Baskını adı verilen askeri darbeyle cemiyetin iktidara gelmesini sağlamış, 1914’te Almanya ile askeri ittifaka öncülük etmiş, savaş yıllarında Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili sıfatıyla askerî politikayı yönetmişti.
TÜRKİSTAN KAHRAMANI
I. Dünya Savaşı’nın yenilgi ile sonuçlanması üzerine, Rusya’da Türk halklarının bir araya getirilmesi amaçlı pek çok mücadelede bulundu. Türkistan’daki Türkleri bağımsızlığa kavuşturmak amacıyla gittiği Türkistan’da, bugünkü Tacikistan’ın Belcivan bölgesindeki Abıderya köyünde karargâhını kurduğu sırada; 4 Ağustos 1922 tarihinde Bolşeviklerin yaptığı baskın sonrasında, bir bayram günü sabahında, göğsünü mitralyözlere hedef ederek şehit edildi.