En az 112 gazeteci Rusya tarafından esir alındı
Ukrayna’daki basın özgürlüğü ihlalleriyle ilgili son veriler, Rusya'nın Ukrayna’ya karşı savaş başlattığı 2014 yılından bu yana gazeteci ve medya çalışanlarına karşı işlenen 634 suçun kayıtlara geçtiğini ortaya koydu. Bu suçlar arasında fiziksel saldırılar, gazetecilerin öldürülmesi ve Rus askerlerin medya mensuplarına yönelik saldırıları yer alıyor. Ayrıca, verilere göre en az 112 Ukraynalı ve yabancı gazeteci Rusya tarafından esir alındı veya rehin tutuldu.
Ukrayna Kitle İletişim Enstitüsü, Kıyiv’de 4 Kasım 2024 tarihinde, "Rusya, Ukrayna’daki Basın Özgürlüğüne Karşı İşlediği Suçların Hesabını Verecek mi?" başlıklı basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Kitle İletişim Enstitüsü İfade Özgürlüğünü İzleme Dairesi Başkanı Katerına Dyaçuk, gazetecilerin 2014 yılının mart ayında, Rusya’nın Kırım'ı işgal etmeye başlamasıyla esir alınmaya başlandığını aktardı. Katerına Dyaçuk, bazı gazetecilerin saatlerce bazılarının ise aylarca alıkonulduğunu belirtti.
112 GAZETECİ RUSYA TARAFINDAN ESİR ALINDI
Rusya'nın Ukrayna’ya karşı savaş başlattığı 2014 yılından bu yana gazeteci ve medya çalışanlarına karşı işlediği 634 suçun kayıtlara geçtiğini belirten Dyaçuk, bu süre içinde en az 112 yabancı ve Ukraynalı gazetecinin Rusya tarafından esir alındığını veya rehin tutulduğunu kaydetti. Dyaçuk ayrıca, bu süreçte gazetecilerin cinsiyet fark etmeksizin işkencelere ve şiddete uğradığını ifade etti.
GAZETECİLERE KARŞI 107 SAVAŞ SUÇU İŞLENDİ
Ukrayna Başsavcılığı Ceza Hukuku ve Yatırım Koruma Departmanı Başkanı Oleksiy Bonyuk ise, 2022 yılından itibaren gazetecilere yönelik işlenen savaş suçlarını resmî olarak kayda almaya başladıklarını ifade etti. Bonyuk'un verdiği bilgilere göre, Rusya'nın Ukrayna’daki gazetecilere yönelik işlediği savaş suçlarıyla ilgili şu istatistikler kayda geçti:
Gazetecilere karşı işlenen savaş suçlarına dair 107 dava açıldı,
8'i yabancı 57 gazeteci Rus saldırılarında öldürüldü,
25'i yabancı 45 gazeteci Rus saldırılarında yaralandı,
20 gazeteci keyfi olarak tutuklandı veya hürriyetinden alıkonuldu,
1 gazeteci hâlâ Rusya tarafından esir tutuluyor.
KIRIMLI YURTTAŞ GAZETECİLERİN DURUMU KRİTİK
Kitle İletişim Enstitüsü Başkanı Oksana Romanyuk, yaptığı konuşmada 17 Kırımlı gazetecinin Rusya tarafından esir tutulduğuna dikkat çekti. Romançuk, bu gazetecilerin bazılarının sağlık durumunun çok zor olduğunu vurgulayarak siyasi tutsak, yurttaş gazeteci İrına Danılovıç’in Rus hapishanesinde gördüğü işkence nedeniyle geçirdiği felç sonucu işitme kaybı yaşadığını ve ağır sağlık sorunlarıyla mücadele ettiğini aktardı.