SON DAKİKA
Hava Durumu

#Bakü

QHA - Kırım Haber Ajansı - Bakü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bakü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Zaferin 106. yılı: Kafkas İslam Ordusu ile Bakü'nün işgalden kurtuluşu Haber

Zaferin 106. yılı: Kafkas İslam Ordusu ile Bakü'nün işgalden kurtuluşu

İrem Kaya / QHA Ankara Bugün Nuri Paşa komutasında 12 bin kişilik Kafkas İslam Ordusu ile Ermeniler, İngilizler ve Bolşeviklerle mücadele eden Bakü'nün kurtuluşunun yıl dönümü kaydediliyor. 1918 yılında Kars üzerinden Göyçay-Kürdemir yolu üzerinden, düşman askerini alt eden Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül'de Bakü'de güçlü bir savunmayı gösteren şanlı tarih sayfalarına bir zafer daha yazdırmıştı.  ?????????? Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, 106 yıl önce bugün Bakü'yü Bolşevik, İngiliz ve Ermenilerin işgalinden kurtardı ???? Azerbaycan Türkü şair Ahmed Cevad tarafından yazılan, Üzeyir Hacıbeyli'nin bestelediği Çırpınırdın Karadeniz eseri ise ilk kez o kutlu günde okundu pic.twitter.com/6LjATVUqZM — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) 15 Eylül 2024 KAFKAS İSLAM ORDUSU VE BAKÜ'NÜN KURTULUŞU  Sovyetler Birliği ordusu ve Ermeni Devrimci Federasyonu birliklerinin, 30 Mart 1918 tarihinde Bakü'ye saldırmasıyla birlikte Azerbaycan'a karşılık olarak savaş ilanı yaptı. Bu süreçte çok sayıda sivil Azerbaycan Türkü öldürüldü. İngilizler de Azerbaycan'ın söz sahibi olmak arzusu ile Ermenilere destek vererek müttefik oldular. Bu büyük saldırı planı Azerbaycan milli meclisi güçlerinin başa çıkamayacağı kadar büyük bir güç barındırıyordu. Azerbaycan Milli Şurası, 4 Haziran 1918'de Batum'da Osmanlı Devleti ile yaptığı askeri ve siyasi sözleşmenin 4. maddesine dayanarak Osmanlı hükumetinden askeri yardım talebinde bulundu. Bu esnada pek çok cephede düşmanları ile savaşan Osmanlı ordusu Azerbaycan Bakü'ye müstakil bir ordu gönderme gücüne sahip değildi. Ancak Enver Paşa, Azerbaycan Türklerinin yardımına kayıtsız kalamazdı. İnisiyatif alarak kardeşi Nuri Paşa'yı Bakü'ye gitmesi için görevlendirdi. Nuri Paşa; Kars, Ardahan, Iğdır ahalisi ile birlikte oluşan toplam 12 bin Kafkas İslam Ordusu'nu kurdu. Daha sonra Filistin cephesinden destek için 106. ve 107. piyade alayı ve 56. topçu alayı ile Kafkas İslam ordusu güçlendirildi ve teçhizat ayrıldı. Azerbaycan halkının başarısından dolayı Kafkas İslam Ordusunun başını çeken Nuri Paşa, Bakü'nün fatihi olarak anılmaya başlandı. ÇIRPINIRDIN KARADENİZ Nuri Paşa ordusuyla Bakü'ye girerken, sözleri büyük yazarlar ve şair Ahmet Cevad tarafından 1914 yılında yazılan, zaferin kesinleştiği gün Üzeyir Hacıbeyli tarafından bestelenen “Çırpınırdın Karadeniz” , yani Azerbaycan'da bilinen adıyla “Selam Türkün Bayrağına” adlı eser, ilk kez bugün okundudu .

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu bir yıl aradan sonra yeniden açıldı Haber

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu bir yıl aradan sonra yeniden açıldı

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan iş birliğiyle, 30 Ekim 2017'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla açılan hat, ülkenin demir yoluyla dışa açılan ticaret yolu konumunda bulunuyor. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den başlayıp Gürcistan'ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Türkiye'nin Kars iline uzanan demir yolu hattı toplamda 829 kilometrelik bir güzergâha sahip. MAYIS 2023'TEN BU YANA KAPALIYDI BTK demiryolu hattı üzerinden Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin'e yük taşımacılığı gerçekleştirilirken Gürcistan'ın yol bakım çalışmaları talebi nedeniyle BTK hattı Mayıs 2023'te kapatıldı. BTK Demiryolu, Gürcistan'dan geçen kısmının 184 kilometrelik bölümünün onarım, yeniden inşa, modernizasyon ve genişletme çalışmalarının tamamlanmasıyla 20 Mayıs 2024'ten itibaren yeniden yük taşımacılığına açıldı. Azerbaycan'dan hareket eden 20 adet 45 feetlik konteyner ile 632 ton plastik hammaddesi taşıyan ilk tren, saat 04.50'de Kars Tren Garı'na ulaştı. Tren, Kars Garı'nda gümrük muhafaza ekiplerince yapılan incelemenin ardından Kars Lojistik Merkezi'ne alındı. BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU HATTI BTK Demiryolu Hattı ile Türkiye'den Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Rusya ve Çin'e inşaat malzemesi, demir cevheri, manganez, boraks, beyaz eşya, gıda maddesi, temizlik ürünleri, mermer, feldispat, mdf, soya küspesi, yaş sebze ve meyve gönderilirken, Türkiye'ye tahıl, hububat, yem, ceviz, silikon, kağıt, rulo sac, bakır katot, çinko, gübre, kimyasal ürünler ve elektronik eşya taşınıyor. Çin-Türkiye arasında Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı üzerinden yapılan blok konteyner trenlerinde hedef orta vadede yıllık 200 blok trene, uzun vadede ise yılda 1.500 blok trene ulaşmak. Ayrıca, Çin-Türkiye arasındaki toplam seyir süresinin ise 12 günden 10 güne düşürülmesi hedefleniyor. BTK ve Orta Koridor üzerinden gerçekleştirilen taşımalarda önemli bir lojistik merkez oluşturacak olan Kars Lojistik Merkezi ise 2021 yılının mayıs ayında hizmete açılmıştı.

Azerbaycan’da Türk Dünyası Ortak Alfabe konusu tekrar masaya yatırıldı Haber

Azerbaycan’da Türk Dünyası Ortak Alfabe konusu tekrar masaya yatırıldı

Türk Devletleri arasındaki iletişimi güçlendirmek, halk arasındaki etileşim ve sosyalleşmenin önüne açmak uzun süredir üzerinde çalışılan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 2. Toplantısını Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirdi. Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbeyli, Azerbaycan Atatürk Merkezi Başkanı Nizami Caferov, Türk Dil Kurumu (TDT) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) bilim insanları katıldı. ORTAK ALFABEYE GEÇİŞİN BİLİMSEL, KÜLTÜREL VE PRATİK SONUÇLARI Toplantıda, Türk dünyasında ortak alfabe alanında yürütülen çalışmalar ele alındı ve ortak alfabe konusunda eylem planının belirlenmesi müzakere edildi. Ortak terminoloji alanındaki çalışmaların da konuşulduğu toplantıda ayrıca, Latin harflerine dayalı ortak alfabeye geçişin bilimsel, kültürel ve pratik sonuçları değerlendirildi. AKADEMİK YÖNDEN CİDDİ YOL KATELEDİLDİ Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TDK Başkanı Prof. Dr. Mert, Türk dünyasının yazılı iletişime ihtiyacı olduğunu, bunun giderilmesi için de sorumluluk ile hareket ettiklerini, Türk devletlerinin ortak alfabeye geçmek hususunda akademik yönden ciddi yol katettiğini fakat siyasi kararların verilmesinin biraz zaman alabileceğini ve Türk dünyasının ortak alfabeye geçmesi hususunda çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.

Azerbaycan'da Mehmet Akif Ersoy adına Türk Edebiyatı Araştırmaları Merkezi açıldı Haber

Azerbaycan'da Mehmet Akif Ersoy adına Türk Edebiyatı Araştırmaları Merkezi açıldı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde Mehmet Akif Ersoy ve Türk Edebiyatı Araştırmaları Merkezi açıldı. Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) destek ve girişimiyle kurulan merkezin açılışına; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Mehmet Akif Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Ruyan Soydan, Azerbaycan AMİA Başkanı Prof. Dr. İsa Hebibbeyli, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Karakılıç ve çok sayıda akademisyen katıldı. "MEHMET AKİF ERSOY, EDEBİYAT DİLİYLE HALKA İSTİKLALİ ANLATMIŞTIR" Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Hebibbeyli, İstiklal Marşı'nın yazarı Ersoy'un sadece Türkiye için değil aynı zamanda Azerbaycan ve Türk dünyası için de önemli bir şair olduğunu vurguladı. Hebibbeyli, "Mehmet Akif Ersoy, Türkiye'nin istiklal edebiyatının kurucusudur. Mehmet Akif Ersoy, edebiyat diliyle halka istiklali anlatmıştır" ifadelerini kullandı. "TÜRK DÜNYASI EL ELE KOL KOLA KENETLENİP ÇOK ÇALIŞMALI" Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dalgar ise üniversite olarak Mehmet Akif Ersoy'un isminin geçtiği her yerde var olmayı doğal misyon olarak gördüklerini vurguladı. Rektör, Türklerin, Türk dünyasının el ele kol kola kenetlenip çok çalışması, bilgisini ve tecrübesini birbiriyle paylaşması gerektiğini ifade etti. MERKEZDE 500 KİTAP VE ARŞİV MALZEMELERİ BULUNACAK Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Karakılıç ise açılışı yapılan merkezde yaklaşık 500 kitap, belge, arşiv malzemeleri ve Akif'in görsellerinden oluşan seçkin koleksiyonun Azerbaycanlı araştırmacıların hizmetinde olacağını bildirdi. TÜRKİYE VE AZERBAYCAN'IN YÜKSEK SEVİYEDE BİRBİRİNİ TANIMASI SAĞLANACAK Akif'in Türk ve Müslüman dünyasının sorunlarına temel reçeteler sunan realist bir şair olduğunu dile getiren Karakılıç, "Doğumunun 150. yıl dönümünde Mehmet Akif Ersoy ve Türk Edebiyatı Merkezini AMİA'da açmamızın esas sebebi, Türkiye ve Azerbaycan'ın yüksek seviyede birbirini tanıması ve anlaması için yeni bir kanal açmaktır. Mehmet Akif Ersoy ve Türk Edebiyatı Merkezi doğru bir kanal olarak ülkelerimiz arasında kültürel ve akademik seviyede doğru, hakiki analist ve yorumların yapılmasını sağlayacaktır" dedi.

Bakü’de ilk kez SPECA ülkeleri zirvesi gerçekleşti Haber

Bakü’de ilk kez SPECA ülkeleri zirvesi gerçekleşti

Bakü’de ilk kez 1 Aralık tarihinde SPECA (Orta Asya Ekonomileri Özel Programı),  ülkelerinin liderlerinin katıldığı bir zirve düzenlendi. SPECA (Orta Asya Ekonomileri Özel Programı), Afganistan ve Azerbaycan'ın yanı sıra 5 Orta Asya ülkesini ve 2 Birleşmiş Milletler (BM) ajansını bir araya getirdi. Zirve, BM tarafından SPECA Çok Ortaklı Güven Fonu'nun oluşturulmasını destekledi.  SPECA'nın bu yılki başkanı Azerbaycan, bu fona 3.5 milyon dolar sağlayacağını kaydetti. SPECA ülkelerinin liderlerinin katıldığı zirvede kabul edilen Bakü Deklarasyonu, bölgenin geniş ekonomik potansiyelinden ortaklaşa yararlanmaya yönelik güçlü bir siyasi iradeyi amaçlıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, SPECA'ya ilişkin Euronews'e açıklamalarda bulundu. Aliyev, "Bu program Orta Asya ve Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkilere dayanıyor; bugün bu etkileşimin yeni boyutunu görüyoruz. Son iki yıldır Azerbaycan ve tüm Orta Asya ülkeleri arasında ve ayrıca Orta Asya ülkelerinin kendi aralarında etkileşim düzeyi rekor seviyede. Dolayısıyla bu yeni bir gerçeklik ve bundan faydalanmamız gerekiyor. Tüm SPECA ülkeleri ile ilişkilerimiz mükemmel. Şu anda çok sayıda yatırım projemiz var: Azerbaycan Orta Asya'ya, Orta Asya da Azerbaycan'a yatırım yapıyor. Orta Asya için en cazip ulaşım güzergahlarından biri olan Doğu Batı Trans Hazar Rotası gibi projelerimiz var. Karadeniz ve Akdeniz'e ve ardından entegre bağlantı projeleriyle Avrupa'ya bağlanıyor. Siyasi alanda pek çok olumlu dinamik görüyoruz" açıklamasında bulundu.

90'lı yıllarda Azerbaycan’a eğitim için gelen Kırım Tatar öğrenciler neler yaşadı? Haber

90'lı yıllarda Azerbaycan’a eğitim için gelen Kırım Tatar öğrenciler neler yaşadı?

1991 yılında Sovyetler Birliği’nin parçalanmasına az bir süre kala, Türk dünyasında yeni hareketlilik ortaya çıkıyordu. Türkistan’da, Kırım’da, Kazan’da, Azerbaycan’da Türkler özgürlük mücadelesine girişmişlerdi. Bu sebepten birbirlerini daha iyi tanıyabilmek adına öğrenci değişim programları önemli bir etki alanı oldu. Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından bağımsızlık sürecine giren Azerbaycan’da davet edilen Kırım Tatar öğrencilere yardım eden ve yol gösteren Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü Dış İlişkiler Şube Başkanı Ali Şamil, o süreçte yaşananları Kırım Haber Ajansına anlattı. "SOVYETLER BİRLİĞİ'NİN VARLIĞINI SÜRDÜRDÜĞÜ DÖNEMDE YILDIZ DERGİSİ VE LENİN BAYRAĞI GAZETESİNE ABONEYDİM" 1990’lı yıllarda Sovyetler Birliği’nin yıkılış evresinde Türk dünyası ile Azerbaycan arasında önemli temaslar kurulduğunu dile getiren Ali Şamil, sürecin ilerleme biçimini ele aldı. Şamil, Sovyetler Birliği’nin varlığını sürdürdüğü dönemde Nahçıvan’da yaşamasına karşın Özbekistan’da sürgündeki Kırım Tatarları tarafından yayımlanan Yıldız dergisi ve Lenin Bayrağı gazetesine abone olduğunu, arkadaşlarını da buna teşvik ettiğini dile getirdi. Şamil, "Sovyetler Birliği'nin varlığını sürdürdüğü dönemde Yıldız dergisi ve Lenin Bayrağı gazetesine aboneydim" açıklamasını yaptı. TÜRK DÜNYASINDAN ÇOCUKLAR, OKUMALARI İÇİN BAKÜ'YE GETİRİLDİ Şamil, Türk dünyasından öğrencilerin 1988 yılında başlayan milli hareketler sonucunda oluşan talebin sonucu olduğunu dile getirdi. Şamil, “Azerbaycan’da 1988 milli bağımsızlık hareketi başladığında, Türk dünyasıyla ilişkiler gittikçe arttı. Türk halklarından çocukların getirilerek Bakü’de okutulması için hükumete baskı yapılmaya başlandı” dedi.  Şamil sürecin başladığına dikkat çekerek, “O devirde Kırım’dan, Gagavuz’dan, Kazakistan’dan, Uygurlardan çocuklar Bakü’de okumaları için getirildi” ifadelerini kullandı. Türk dünyasından getirilen çocukların yaşadığı süreçte, ilk kez olması nedeniyle yanlışların da olduğunu dile getiren Şamil, gelen çocuklarda eleme yapılamadığını ifade etti. Şamil, “Biz seçim yapamadık. Öyle bir karışık dönemdi… Öğrenci bulmakta zordu. O yüzden kimi bulursak okutmaya getiriyorduk” dedi. O zaman yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle öğrenci okutmanın çok zor olduğuna dikkat çeken Şamil, öğrencilere nasıl burs bağladıklarını anlattı. Şamil, “O zaman zor şartlarda zor geçinsek de o çocuklara burs vermeye çalışıyorduk” ifadelerini kullandı. BAKÜ'YE OKUMAYA GELEN KIRIM TATARLARININ HEPSİ KIRIM'DAN GELMEMİŞTİ Şamil, Bakü’ye eğitim almak için gelen Kırım Tatarı çocukların hepsinin Kırım’dan gelmediğine dikkat çekti. Şamil, “O çocukların hepsi Kırım’dan gelmemişti. Çocukların içinde Kırım’dan gelenler, Özbekistan’dan ve Dağıstan’dan gelenler vardı” dedi. AZERBAYCAN'IN HEDEFİ MİLLİ KADROLAR OLUŞTURMAKTI Şamil, sürgünde doğan Kırım Tatarlarının eğitim ve kültür düzeylerinin kötü olduğunu, onların Azerbaycan’a eğitim için milli bilinç oluşturmak için getirdiklerini ifade etti. Şamil, “Biz onları gelecekte kadro yetiştirmek için getirdik. Onlarda milli şuur uyandırmak istiyorduk. Her sene 18 Mayıs’ta Kırım Tatar Sürgün Gününü anmak için salon tutuyorduk” açıklamasını yaptı. AZERBAYCAN İLE KIRIM'IN TARİH BOYUNCA TEMASI Azerbaycan ile Kırım’ın temasının geçmişe dayandığına dikkat çeken Şamil, 19. Yüzyıla geldiğinde Rus işgalinin önemli bir etken olduğunu ifade etti. Şamil, “Azerbaycan da Kırım da kendini Rus işgalinden kurtarmak ve Rusya’ya karşı direniş göstermek için birlik gerekiyordu” dedi. 20. Yüzyılın başında Odesa’da okuyan Azerbaycan Türkü öğrencilerin ayaklanmasının ardından öğrencilerin Bakü’ye değil Bahçesaray’a gittiklerini dile getirdi. Bahçesaray’a gelen öğreniclerin faaliyetlerine değinen Şamil, “Bahçesaray’a gelen Azerbaycan Türkleri, İsmail Gaspıralı’nın etrafında toplandı” açıklamasını yaptı. Kırım’dan Azerbaycan’a gelen pek çok düşünürün ve öğrencinin olduğunu dile getiren şair, örnek olarak Rıfat Asanov’u işaret etti. Şamil, Kırım’da konservatuvar olmadığı için Azerbaycan’a gelen Asanov’un ilk Bestekarlar Birliği Başkanı olduğunu dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.