SON DAKİKA
Hava Durumu

#Bağımlılık

QHA - Kırım Haber Ajansı - Bağımlılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bağımlılık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Özbekistan'da Rusya'nın yerini Çin dolduruyor! Haber

Özbekistan'da Rusya'nın yerini Çin dolduruyor!

1991’de bağımsızlığını ilan eden Özbekistan, bağımsızlığının ilk yıllarından itibaren Rusya ile sıkı siyasî, ticarî ve ekonomik ilişkiler kurdu. Ancak, son yıllarda Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak başlattığı topyekûn işgal girişimi ve Batı'nın uyguladığı yaptırımlar, Özbekistan'ın dış ticaretinde yeni bir dönemin başlamasına yol açtı. Bu durumu fırsat bilen Çin, Özbekistan dahil Türkistan'daki ülkelerle olan ilişkilerini hızla geliştirmeye başladı. ÇİN, ÖZBEKİSTAN'IN EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞI OLDU Son yıllarda Özbekistan'ın dış ticaretinde en fazla paya sahip olan ülke Rusya iken, Çin bu durumu değiştirmeyi fırsat bildi. 2015 yılında Rusya'nın Özbekistan’ın dış ticaretindeki payı yüzde 24,5 iken, Çin’in payı yalnızca yüzde 12 olarak kaydedilmişti. Ancak geçen yıl Çin, Özbekistan’ın en büyük ticari ortağı oldu ve dış ticaretteki payını yüzde 21,9’a çıkardı. "SON YILLARDA ÇİN, BU STATÜYÜ DEVRALDI" Ocak-Ağustos 2023 döneminde Özbekistan’ın dış ticaret hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artışla 42 milyar 703 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde Çin, Özbekistan’ın toplam dış ticaretinde yüzde 18,8’lik payla Rusya’nın önünde yer aldı. Ekonomist Zafarbek Yakubov, Rusya’nın geçmişte Özbekistan’ın en önemli ticari ortağı olduğunu belirtirken, "Son yıllarda Çin, bu statüyü devraldı" dedi. TİCARET AÇI GİDEREK ARTIYOR Yakubov, Özbekistan’ın Çin ile olan ticaretindeki açığın da sürekli olarak arttığını vurguladı. 2021’de Çin’in Özbekistan’ın dış ticaretindeki payı yüzde 17,7, 2022’de ise yüzde 17,8 iken, 2023 yılında bu oran ilk defa yüzde 21,9'a yükseldi. Özbekistan ile Çin arasındaki ikili ticaret hacminin son beş yılda yaklaşık üç kat artarak 10 milyar doları geçtiği belirtildi. GELECEKTEKİ YATIRIMLARIN ETKİSİ Çin’in Özbekistan’a yönelik ihracatında en büyük payı yakıt ürünleri, sanayi ve gıda ürünleri oluştururken, Özbekistan’ın ithalatında makine ve ekipman ile kimyasal ürünler ön planda bulunuyor. Yakubov, gelecekte Özbekistan ile Çin arasındaki ticaret hacminin artmaya devam edeceğini ve bu artışta Çin'in yapacağı yatırımların ve vereceği kredilerin etkili olacağını belirtti.  Özbekistan’ın Çin’e olan bağımlılığı, bu gelişmeler ışığında giderek artıyor. Uzmanlar bu süreçte Çin'in Özbekistan'a yönelik artan yatırım ve kredilerin birer borç tuzağı olduğunu ifade ediyor. 

ABD'den Çin bağımlılığına son verecek hamle! Haber

ABD'den Çin bağımlılığına son verecek hamle!

ABD Kongresi, bu hafta Çin ile rekabetin en yoğun olduğu sektörlere odaklanan bir dizi yasa teklifini gündeme taşıyor. Başta biyo-teknoloji, insansız hava araçları (İHA) ve elektrikli otomobiller olmak üzere, çeşitli alanlarda Çin'e yönelik kısıtlamalar öngören teklifler tartışılacak.  ÇİNLİ ŞİRKETLERE BAĞIMLILIĞI AZALTMA HEDEFİ Görüşülecek kanun teklifleri arasında, ABD'nin Çinli biyo-teknoloji şirketlerine bağımlılığını azaltmayı hedefleyen düzenlemeler dikkat çekiyor. Özellikle sağlık ve tarım gibi kritik sektörlerde, Çinli şirketlerin ABD pazarına erişiminin kısıtlanması amaçlanıyor. Ayrıca Çin vatandaşlarının ABD'de tarım arazisi satın almasını engellemeye yönelik önlemler de masada. ABD'nin ulusal güvenliği için risk olarak görülen Çinli DJI şirketinin ürettiği İHA'lara yönelik bir yasa tasarısı da dikkat çekiyor. DJI İHA'larının veri güvenliği endişeleri nedeniyle yasaklanması ve ABD'nin savunma alanında bu araçların kullanımının tamamen durdurulması hedefleniyor.  KONFÜÇYÜS ENSTİTÜLERİ DE GÜNDEMDE Çin kültürünü ve dilini tanıtmayı amaçlayan Konfüçyüs enstitülerinin ABD’deki faaliyetlerine son verilmesi de tartışılan konular arasında. Kongredeki bazı isimler, bu enstitüleri "yumuşak güç aracı" olarak nitelendiriyor ve ABD'de siyasi etkilerini sınırlandırmak istiyor. ÇİN'DEN TEPKİ Çin Büyükelçiliği ise bu yasa tasarılarına sert tepki gösterdi. Büyükelçilik Sözcüsü Liu Pengyu, yasa tasarılarını "yeni McCarthycilik" olarak nitelendirerek, "Bu düzenlemeler, Çin-ABD ilişkilerine ciddi zarar verecek ve ABD’nin çıkarlarına olumsuz yansıyacak" uyarısında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.