Ankara'da Cumhuriyet Şöleni coşkusu yaşandı
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Azerbaycan Kültür Derneği organizasyonuyla bugün "Kuruluşunun 100. Yılında Cumhuriyet Şöleni" isimli etkinlik düzenlendi. Ankara MEB Şura Salonu'nda saat 20.00'de başlayan etkinlikte; Kırım Derneği Genel Merkezi Cıyın Ansambli dans ekibi, Azerbaycan Kültür Derneği Sanat Topluluğu, Şef Alper Kurbani ve solistler Feryal Başel Tüzün, Esin Talınlı ve Şenol Talınlı ile koro sanatçıları sahnede boy gösterdi.
Yoğun katılıma sahne olan etkinlikte; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatar Milli Hareketi emektarı Zevcet Kurtömer, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Azerbaycan Kültür Derneği Genel Başkanı Cemil Ünal, Kırım Tatar Millli Meclisi (KTMM) Üyesi, Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Derneği Ballıkpınar Şubesi Kurucusu Rıfat Baybörü ve eşi Mübeccel Baybörü, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, Tuvgan Til Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, Azerbaycan Kültür Derneği Kadın Kolları Başkanı Nesrin Ünal, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel, tarihçi-yazar Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Prof. Dr. Zuhal Yüksel, gazeteci Elmas Kırımlı, Kırım Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şube Başkanı Haluk Yaşayanlar, Eskişehir Kırım Halk Bilim Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneğinin (EKHAD) önceki başkanı Recep Şen, Kırım gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı, Ukrayna Dostluk Derneği Sekreteri Mine İmrak ve çok sayıda dinleyici yer aldı.
"İYİ Kİ TÜRKİYE VAR, İYİ Kİ CUMHURİYET VAR"
Konser programı, Şef Abdullah Alper Kurbani'nin yönetimindeki koronun açılış müziğini icrası ile başladı. Ardından, açılışta konuşan gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybedenleri andı. Şamilkızı'nın, "Acısıyla, sevinciyle, yasıyla, bayrağıyla bu memleket bizim. İyi ki Türkiye var, iyi ki cumhuriyet var" sözleri salondan büyük alkış aldı.
Şamilkızı açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Bizler hayırla şerrin, toyla yasın kardeş olduğu inancına tutunarak hayatta kalmanın yolunu bulan bir coğrafyanın temsilcileriyiz. Bu sene yüzüncü yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi bunun bariz örnekleri ile doludur. Bu gece siz değerli dostlarımızla bir aradayken vermek istediğimiz mesaj da tam olarak budur. Acısıyla, sevinciyle, yasıyla, bayramıyla bu memleket bizim. Ve bizim bugün burada bir araya geliş amacımız bu güzel memleketin, hepimizin memleketinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını kutlamak.
Bu vesileyle bu büyük vatanı bize bahşeden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını, bu güzel ülke için canını kurban eden bütün vatan evlatlarını şükranla, rahmetle, sevgiyle anıyor, Cumhuriyet Şölenimize hoşgeldiniz diyoruz.
Azerbaycan Kültür Derneği ve Kırım Derneği, geçtiğimiz yüzyıl içerisinde Rusya'nın zulmü sonucu Türkiye Cumhuriyeti'ne göç etmek zorunda kalmış muhacirlerin kurduğu iki dernek. Cumhuriyetin 70 yılının tanığı olan iki derneğin de ortak özelliği, hem Türkiye Cumhuriyeti değerlerine hem de kendi kurucularının değerlerine Mehmet Emin Resulzade'nin ve Numan Çelebicihan'ın mirasına, İsmail Gaspıralı'nın aydınlık yoluna aynı oranda, aynı idealistlikle sahip çıkmasıdır.
Bu nedenle iki derneğin birlikte düzenlediği bu şöleni, Kırım'dan, Kafkasya'dan, Balkanlardan, Türkistan'dan, Kerkük'ten, Güney Azerbaycan'dan gelen insanların büyük vatan Türkiye'ye bir bayram tebriği, bir teşekkürü olarak kabul etmenizi rica ediyoruz. İyi ki Türkiye var! İyi ki cumhuriyet var"
ATATÜRK'ÜN SEVDİĞİ ŞARKILAR SESLENDİRİLDİ
Konser programında, ilk olarak Kırım ve Azerbaycan halk şarkıları icra edildi. Ardından, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği türkülere geçildi. Ankara Devlet Opera ve Balesinden sanatçı Şenol Talınlı, "Çalın Davulları" ve "Çökertme" türkülerini seslendirdi.
CIYIN ANSAMBLİ, KIRIM TATAR HALK OYUNLARI İLE BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Sonrasında Kırım Derneği Cıyın Ansambli ve Azerbaycan Kültür Derneği Sanat Topluluğu sahne aldı. Cıyın Ansambli ekibi, geleneksel Kırım Tatar halk oyunları ile izleyenlerin beğenisini topladı. Ayrıca, Cıyın Ansamblı'nın küçükler grubu, Yavluk (mendil) Oyunu ile büyük alkış aldı.
AZERBAYCAN KÜLTÜR DERNEĞİ SANAT TOPLULUĞU SAHNE ALDI
Azerbaycan Kültür Derneği Sanat Topluluğu, Azerbaycan'ın geleneksel halk oyunlarını sahneledi. Ardından, Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu solisti Feryal Başel Tüzün "Mına Selam Aleykum" ile sahne aldı. Tüzün, "Türk dünyasının her yerine dokunmazsak da bir yerden dokunmaya çalıştık. Özellikle Kırım çok önemli" ifadelerini kullandı. Sanatçı Tüzün, birbirinden güzel Kırım türkülerini icra etti.
"Hüzünlü coğrafyamız Kırım'ı her zaman gündemde tutmalıyız" vurgusu yapan Tüzün, "Azerbaycan'ı hüzünlü coğrafyamız olarak anıyorduk, Karabağ diyorduk çok şükür artık buna gerek kalmadı. Darısı Kırım'ın başına olsun" dedi.
"UYGUR TÜRKLERİNİN YANINDA OLAMADIĞIMIZ İÇİN ÖZÜR DİLERİZ"
Programın sunuculuğunu üstlenen Gönül Şamilkızı Çin'in soykırımına uğrayan Doğu Türkistan'ı da unutmadı. Şamilkızı, "Türk dünyasının en az sesi duyulan Doğu Türkistan'a ve Uygur Türklerine selam olsun. Onların yanında olduğumuz ama aslında olamadığımız için özür dileriz" dedi. Solist Tüzün ardından Doğu Türkistan'dan "Altın Döşük" türküsünü seslendirdi.
Gecede, Azerbaycan Kültür Derneği Halk Dansları Topluluğu sanatçısı Reyhan Ünal Çınar "İncelik" dansıyla büyük alkış aldı. Sonrasında, Azerbaycan Kültür Derneği Halk Dansları Topluluğu'nun sahnesi ile programın ilk bölümü kapandı.
TÜM SALON "HOŞ GELİŞLER OLA MUSTAFA KEMAL PAŞA" ŞARKISINI SÖYLEDİ
Gecenin ikinci kısmında solist Esin Talınlı'nın seslendirdiği "Bir Başkadır Benim Memleketim" salondan büyük alkış aldı ve dinleyiciler esere eşlik etti. Program, Cıyın Ansambli'nin "Tım Tım dansı" ile devam etti. Ardından, Şef Alper Kurbani, Azerbaycan'ın geleneksel çalgısı Tar ile solo eserler icra etti. Devamında, Azerbaycan'ın geleneksel "Terekeme" dansı sahnelendi.
Programda son olarak, Azerbaycan Kültür Derneği Sanat Topluluğu tarafından icra edilen "Can Karabağ" eseri söylendi. Cumhuriyet şöleni, tüm salonun "Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa" eserini söylemesi ile sona erdi.