SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ayaz İshaki

QHA - Kırım Haber Ajansı - Ayaz İshaki haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ayaz İshaki haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kazan Tatar edebiyatının ve basın dünyasının öncüsü Ayaz İshakî Haber

Kazan Tatar edebiyatının ve basın dünyasının öncüsü Ayaz İshakî

Kazan Tatar edebiyatının ve basın dünyasının tanınmış isimlerinden, Kazan Tatarlarının aydınlanması ve özgür bir İdil-Ural devletinin kurulmasını savunan Ayaz İshakî, vefatının 70. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anılıyor. Ayaz İshakî, Kazan ilinin Çistay ilçesinin Yevşirme köyünde 23 Şubat 1878’de dünyaya geldi. Öğrencilik döneminde gerçekleşen devrim hareketlerine aktif olarak katıldı. İshakî, büyük Kırım Tatar aydını İsmail Bey Gaspıralı’nın çıkardığı "Tercüman" gazetesini okuyarak fikir dünyasını genişletti. 1897’de Kazan'da yeni açılan Emirhanovlar Medresesi’nde çalışmaya başladı ve öğrencileri aktif katılıma teşvik eden yenilikçi bir eğitim metodu geliştirdi. 1905 yılı devrimini destekledi ve Tatar halkını uyandırmaya çalıştı. BAĞIMSIZ BİR İDİL-URAL DEVLETİ Ayaz İshakî, Çarlık rejimine karşı yazıları ve faaliyetleri nedeniyle sürekli olarak takip edildi ve hapse atıldı. 1907’de Arhangil vilayetine sürgün edildi. Bu dönemde Tatar gençlerinin devrimci hareketlere katılımını anlatan "Tartışma" adlı dramını yazdı. 1913'te genel afla serbest bırakıldı ancak Kazan'da yaşamasına izin verilmedi. Bu yüzden mücadelesine Petersburg'da devam etti ve "İl" gazetesini çıkardı. 1917’de Şubat Devrimi'ni sevinçle karşılayan Ayaz İshakî, Türk halklarının birliği ve millî özerklik için mücadele etti. Ancak, Ekim Devrimi sonrasında Bolşeviklerin baskısı altında milliyetçi düşüncelerini savunmak zorlaştı. Ufa'da Millî Meclis kurulduğunda, İshakî bağımsız bir İdil-Ural devletinin kurulmasını savundu. YAZDIĞI ESERLER, ONUN GENİŞ BİLGİ BİRİKİMİNİ VE ELEŞTİREL BAKIŞ AÇISINI YANSITIYOR 1918'de Paris Sulh Konferansı’na delege olarak gönderilen İshakî, Rusya'ya dönmedi ve sürgün hayatı başladı. Harbin, Paris, Berlin ve Varşova gibi şehirlerde yaşadı. 1939'da Türkiye'ye göç ederek İstanbul’a, ardından Ankara’ya yerleşti. 22 Temmuz 1954’te Ankara’da vefat eden Ayaz İshakî, vasiyeti üzerine İstanbul’daki Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi. Ayaz İshakî’nin yaşamı boyunca yazdığı eserler, onun geniş bilgi birikimini ve eleştirel bakış açısını yansıtmaya, mücadelesi, Tatar halkı ve Türk dünyası için bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Kazan Tatar milli hareketinin öncülerinden Ayaz İshaki Ankara'da anıldı Haber

Kazan Tatar milli hareketinin öncülerinden Ayaz İshaki Ankara'da anıldı

Kazan Tatarı gazeteci, yazar Ayaz İshaki doğumunun 145. yılında Ayaz Tahir Türkistan İdil Ural Vakfında anıldı. 1 Mayıs 2023 Pazartesi günü saat 14.00'te başlayan anma programında, Ayaz Tahir İdil Ural Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tülay Duran, Kazan Tatarı araştırmacı, yazar, çevirmen Roza Kurban ile araştırmacı, yazar Yeldos Toktarbay konuşma yaptı.  AYAZ İSHAKİ VE SÜRGÜN YILLARI Vakıf Başkanı Duran, Ayaz İshaki'nin Sovyet yönetimi tarafından takip edildiğini ve devamlı lokasyon değiştirdiğini ve kızı Saadet Çağatay ile nadiren görüştüklerini söyledi. Duran, Ayaz İshaki'nin Kazan Tatar siyasetçi Sadri Maksudi Arsal, Kazan Tatar siyasetçi, yazar, Türk Dil Kurumu (TDK) Kurucu üyesi Yusuf Akçura, TDK kurucularından Samih Rifat Bey ile İstanbul'da yaşama fırsatı yakaladığını belirtti.  ARAŞTIRMACI YAZAR ROZA KURBAN, AYAZ İSHAKİ'NİN HAYATINI ANLATTI Öte yandan Ayaz İshaki'nin hayatıyla ilgili konuşma yapan araştırmacı, yazar, çevirmen Roza Kurban, İshaki'nin hayatına dair bilgi verdi. İshaki'nin, Kazakistan ve Sibirya topraklarında kaldığını ve 1913 yılında Sovyet Sürgünü'nden döndüğünü anlattı. Ayrıca İshaki'nin Fransa, Polonya, Almanya ve Japonya'da eğitim gördüğünü kaydeden Kurban, İshaki'nin 1939 yılında İstanbul'a döndüğünü, 1954'te ise Ankara'da hayatını kaybettiğini dile getirdi. Kurban, İshaki'nin tüm eserlerini hapishane ve sürgünde yazdığını da vurguladı.

Ayaz İshaki, doğumunun 145. yılında Ankara'da anılacak Haber

Ayaz İshaki, doğumunun 145. yılında Ankara'da anılacak

Ankara'da Ayaz Tahir Türkistan İdil Ural Vakıf tarafından "Doğumunun 145. Yılında Siyasetçi ve Yazar Ayaz İshaki'yi Anma Programı" düzenlenecek. 1 Mayıs 2023 tarihi saat 14.00'de vakıf merkezinde gerçekleşecek olan anma programına; Vakıf Başkanı Tülay Duran, Kazan Tatarı araştırmacı, yazar Roza Kurban, araştırmacı yazar Yeldos Toktarbay katılacak. AYAZ İSHAKİ KİMDİR? Ayaz İshaki, 23 Şubat 1878 yılında Tataristan’ın Yavşirme Köyünde doğdu.  Tataristan’da bulunan Çitay ve Kazan medreselerini okuduktan sonra 1898-1902 yılları arasında Kazan Uçitelskaya Şkola’sında eğitim aldı. 1893 yılında Kazan’da Allam Hazret Medresesi’ne giren Ayaz İshaki, ünlü Gallam Hazret’in öğrencisi oldu. Kazan’da düşüncelerinin gelişmesi için daha geniş bir ortam buldu. İsmail Gaspiralı’nın Kırım’da çıkardığı “Tercüman”, Azerbaycan’da yayımlanan “İginci Köylü” gazeteleri ile İstanbul’da basılan “Malûmat” dergisini izleyen Ayaz İshaki’nin ilk gazetecilik merakı bu yayınlarla başladı. 1905 senesinde Tangçılar grubunun kurucuları arasında yer aldı. Parti Rusya Çarlığı’nın ihtilal yoluyla devrilmesini istiyordu ve bu yönde çalışmalar yapıldı. AYAZ İSHAKİ’NİN 10’DAN FAZLA GAZETE VE DERGİ, 50 YAKIN KİTABI YAYIMLANDI İshaki, ihtilal hareketlerinde bulunması sebebiyle yakalanarak hapse mahkum edildi. Bunun yanında uzun bir süre boyunca Arhangil ve Vologda kentlerinde sürgün hayatı yaşadı. Sürgünden döndüğünde Tatarların yardımları ile “İl” gazetesini kurdu. Fakat ilerleyen zamanlarda gazete Rus yetkililer tarafından kapatıldı. 1934-1938 yıllarında Mançurya, Kore, Japonya, Arabistan ve Finlandiya’ya geziler yaptı ve bu ülkelerde yaşayan Kazanlıların örgütlenmesi için katkıda bulundu. İshaki, Uzakdoğu gezisi sırasında “Millî Bayrak” gazetesini çıkardı. Elli yıllık yazarlık, edebî ve siyasî çalışmaları sırasında l0’dan fazla gazete ve dergi, 50’ye yakın da kitap yayımladı. 76 YAŞINDA HAYATA VEDA ETTİ Ayaz İshaki, 1953 yılında “Amerika Komitesi”nin davetlisi olarak Münih’e gitmiş ve orada yapılan kongrelerde, Rus olmayan halkların haklarını savunmuş. Münih’ten döndükten sonra sağlığı iyice bozulmuş ve 22 Haziran 1954’ tarihinde Ankara’da kızının evinde yaşamını yitirdi. Vasiyeti üzerine İstanbul'da Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verildi. ESERLERİ ROMAN- HİKAYE : Zindan, Tövbekar Hatun, Sünnetçi Balbay, Takkeci kız, Güz, İki Yüzyıldan Sonra İnkıraz, Mulla Bubay, Üyge Taba, Tatarın Kızı, Ulu Muhammed OYUNLARI: Kadın İlk Hayat, İki Aşık, Hayat Yolunda, Dalganın İçinde, Cemiyet, Can Bayeviç, Kıyame ANI: Anı Defteri, Utız Yıllığım ARAŞTIRMA- İNCELEME: Şimal Türklerinin Edebiyat Tarihi ÇEVİRİ: Kazan Tarihi (Hudyakov’dan)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.