16 AB ülkesi, savunma harcaması yapmak için mali esneklik talep ediyor
Avrupa Birliği (AB) üyesi 16 ülke, birliğin bütçe sınırlarını aşan savunma yatırımları yapmalarına izin veren bir olağanüstü hal maddesini yürürlüğe koymayı planlıyor.
Avrupa Konseyi, üye ülkelerden 12 tanesinin (Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Estonya, Yunanistan, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya ve Finlandiya) bütçe kesintisine gitmeden ek savunma yatırımları yapmalarına olanak tanıyan bir AB hükmünü aktif hale getirmeyi hedeflediğini kaydetti.
MADDE 4 YILLIK BİR DÖNEMİ KAPSIYOR
Avrupa Konseyi tarafından yapılan bilgilendirmeye göre söz konusu madde, dört yıllık bir dönemi ve gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) en fazla yüzde 1,5'i kadar esnekliği kapsıyor. Üye devletler, maddenin etkinleştirildiği süre boyunca da revize edilmiş ekonomik yönetişim çerçevesinin uygulanmasına bağlı kalmaya devam edecek.
KARAR, AB GÜVENLİĞİNE KATKI SAĞLAYACAK
Aynı zamanda bahsi geçen esnekliğin kullanımının, üye devletlerde millî düzeyde gerekli daha yüksek savunma harcamalarına geçişi kolaylaştırırken borç sürdürülebilirliğini de sağlayacağı kaydedildi. Bu durumun sağlayacağı katkı, Konseyin açıklamasında şu ifadelerle belirtildi:
Avrupa Birliği'nin güvenliğini ve vatandaşlarımızın korunmasını desteklerken, genel savunma hazırlığını güçlendirmeye, stratejik bağımlılıklarını azaltmaya, kritik yetenek açıklarını gidermeye ve buna göre Birlik genelinde Avrupa savunma teknolojik ve endüstriyel tabanını güçlendirmeye önemli ölçüde katkıda bulunacaktır.
BİRLİK İÇERİSİNDE MALİ ESNEKLİK İSTEYEN DE VAR İSTEMEYEN DE
Politico'nun haberine göre Almanya, bu maddeyi kullanmayı planlayan tek büyük AB ekonomisi olarak biliniyor. İtalya veya Fransa gibi bütçeleri gergin olan ülkelerin ise askeri teçhizat tedarik etmek için mali esneklik talep etmediği, bunun yanı sıra Hollanda veya İsveç gibi çok daha sağlıklı kamu maliyesine sahip ülkeler de böyle bir talebi olmadığı kaydediliyor.