Kırım'da 40 bin kişi zorla Rus ordusuna alındı!
Kırım İnsan Hakları Grubu Başkanı Olga Skripnik, Ukrayna basını FREEDOM’a 18 Haziran 2023 tarihinde verdiği demeçte, Rusya'nın Kırım'ı işgalinden sonra en az 40 bin Kırım sakinini, yasa dışı bir şekilde orduya aldığını bildirdi.
RUSYA İŞGAL ETTİĞİ KIRIM'DA ERKEKLERİ ZORLA ASKERE ALIYOR!
Olga Skripnik, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı işgalinin başlamasından bu yana yasa dışı bir şekilde en az 40 bin kişinin Rus ordusuna alındığını duyurdu. Skripnik, bu şekilde her yıl yaklaşık 6 bin kişinin askere çağrıldığını belirtti.
RUSYA'NIN SUÇLARI, ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNE SUNULDU
Kırım İnsan Hakları Grubu Başkanı, yasa dışı faaliyetlerin belgelendiğini, kanıtların toplandığını ve Uluslararası Ceza Mahkemesine sunulduğunu ifade etti. Skripnik, "Kırım'da bu uygulama 2015 yılında başladı. Ardından vatandaşlarımızın Rus ordusuna ilk çağrısı başladı. Bu bir savaş suçudur. Kurumumuz, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Savcılığı ile birlikte delilleri toplayarak diğer meslektaşlarımızla birlikte Uluslararası Ceza Mahkemesine sunmuştur" dedi.
Olga Skripnik, işgal altındaki Kırım’da yasa dışı şekilde yılda iki kez askere alma kampanyası düzenlendiğini belirtti. Skripnik, "Bu bir sözleşmeli hizmet değil zorunlu askerlik kampanyasıdır. Genel olarak, cezai kovuşturma tehdidi olduğu için bundan kaçmak mümkün değil. Bu yaptırım, para cezasından iki yıl hapis cezasına kadar değişiyor. Dahası, bir kişi cezalandırılsa bile yine de hizmet etmesi sağlanıyor. Aldığımız bilgilere göre yarımadanın işgali sırasında en az 40 bin Kırımlı yasa dışı olarak askere alındı" ifadelerini kullandı.
İŞGALCİLER, ASKERE ÇAĞRILAN KIRIM TATAR SAYISINI SAKLIYOR!
Ayrıca Olga Skripnik, geçen yıldan beri işgalcilerin, askere çağrılan kişi sayısını da saklamaya başladığını söyledi.
Skripnik, Putin'in geçen yıl başlattığı seferberlik ilanı sonrasında işgal altındaki Kırım'da da askere alma çalışmalarının hız kazandığını vurguladı. Skripnik, "Putin'in bu kararnamesi aslında doğası gereği şiddet içeriyor ve zorunlu askerlik yaşının üzerindeki, 60 yaşına kadar olan kişilerin yasa dışı bir şekilde askere alınmasını mümkün kılıyor. Geçen yıl eylül ayında bu kararname nedeniyle çok sayıda Kırımlı, yarımadayı terk etmeye çalışmıştı. Bazıları gidebildi, bazıları gidemedi" dedi.