SON DAKİKA
Hava Durumu

#Askeri Işbirliği

QHA - Kırım Haber Ajansı - Askeri Işbirliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Askeri Işbirliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuzey Kore, Rusya'ya 13 binden fazla silah konteyneri gönderdi Haber

Kuzey Kore, Rusya'ya 13 binden fazla silah konteyneri gönderdi

Kuzey Kore'nin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yasa dışı topyekûn işgal gişiminin başlamasından bu yana Rusya'ya 13 binden fazla silah konteyneri gönderdiği öne sürüldü. Bu konteynerlerin, 6 milyonun üzerinde 152 mm'lik top mermisi taşıdığı iddia ediliyor. İKİ OTORİTER REJİM ARASINDA ASKERİ İŞ BİRLİĞİ DERİNLEŞİYOR Güney Kore'nin iktidardaki İnsan Gücü Partisi Temsilci Kang Dae-sik'e sunulan bir Savunma İstihbarat Ajansı raporuna göre, Kuzey Kore'nin Doğu limanı Najin üzerinden gerçekleştirdiği bu silah sevkiyatları, Ukrayna'daki savaşın patlak vermesinden bu yana dikkatle izleniyor. ASKERİ YARDIMLAR KARŞILIKLI TEKNOLOJİK DESTEKLE TAKAS EDİLİYOR Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin Rusya'ya 122 mm'lik top mermileri, mobil hava savunma füzeleri, tank karşıtı füzeler ve diğer askeri teçhizat gönderdiğinden şüpheleniyor. Bu sevkiyatlar, Kuzey Kore ve Rusya arasındaki askeri bağların güçlendirildiği ve Rusya'nın uzun süreli bir savaş için Kuzey Kore'yi bir silah tedarik üssü olarak kullanma niyetinde olduğunu gösteriyor. Kim Jong-un'un 2023 yılı eylül ayında Rusya'nın bir uzay üssünü ziyaret etmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi, iki ülke arasındaki askeri iş birliğinin somut bir örneği olarak değerlendiriliyor. Kuzey Kore'nin, Rusya'dan özellikle füze ve casus uydu programları konusunda teknolojik destek aldığı belirtiliyor. ABD, KUZEY KORE'Yİ RUSYA'NIN UKRAYNA'DAKİ SAVAŞINDA SUÇLUYOR Pentagon'un bir sözcüsü, Kuzey Kore'yi Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında "suç ortağı" olarak nitelendirerek, Pyongyang'ın Moskova'ya mühimmat ve diğer askerî ekipman sağlamasından duyulan artan endişeleri vurguladı. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı bazı füzelerin Kuzey Kore füzelerine benzer özellikler taşıdığı belirtiliyor.

Danimarka ile Ukrayna arasında askerî iş birliği Haber

Danimarka ile Ukrayna arasında askerî iş birliği

Ukrayna Savunma Temas Grubu'nun Ramstein formatındaki 13 Haziran 2024 tarihli toplantısında Danimarka ile Ukrayna askerî iş birliği konusunda mutabık kaldı. Ukrayna Stratejik Endüstrilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Sergiy Boyev, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve Danimarka Savunma Bakanı Trolls Lund Poulsen, Ukrayna yapımı silahların satın alınmasının finansmanına yönelik bir mekanizma bağlamında mutabakat anlaşmasına imza attı.  DANİMARKA, UKRAYNA YAPIMI SİLAHLARIN TEDARİKİNİN FİNANSMANINA DESTEK OLACAK Konuyla ilgili açıklamada bulunan Danimarka Savunma Bakanı Poulsen, ülkesinin 10 yıl içinde Ukrayna'yı destekleme sözü verdiğini vurguladı. Ukrayna'nın talebine yanıt verdiklerini aktaran Poulsen, "Danimarka-Ukrayna arasındaki savunma iş birliği sayesinde yakın gelecekte Ukrayna'nın savunma sanayisinde yapılacak askerî desteği en önemli yerde daha hızlı ve daha etkili bir şekilde sağlayacağız" dedi. Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, söz konusu anlaşmanın önemine işaret ederek, Ukrayna'da silah üretimine yatırım yapan ilk NATO üyesi ülke olduğunu belirtti. Bakan Umerov, "Bu, Ukrayna savunma sanayisinin uluslararası iş birliğine hazır olduğunun ve en yüksek standartları karşılama kapasitesine sahip olduğunun bir kanıtıdır." ifadesini kullandı.  Ukrayna Stratejik Endüstrilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Boyev ise "Bugün imzalanan belgenin önemi, Ukraynalı silah üreticileri tarafından üretilen silahların tedarikini finanse etmeye yönelik projelerin uygulanmasına yönelik net bir mekanizma kurmuş olmamızdır. Şimdi finansman projelerinin doğrudan uygulanmasına geçiyoruz." diyerek müttefiklerine teşekkür etti.

Rus yanlısı Çin Savunma Bakanı Putin'i ziyaret etti Haber

Rus yanlısı Çin Savunma Bakanı Putin'i ziyaret etti

Rus yanlısı kimliğiyle bilinen Çin Savunma Bakanı Li Şangfu, göreve atandıktan sonra ilk yurt dışı seyahatini Rusya'ya yaptı. Li Şangfu, 16 Nisan 2023'te Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Çinli Bakan, Çin ile Rusya arasındaki askeri işbirliğinin ve ortak hareket kabiliyetinin geliştirilmesi konusunda anlaştı.  RUSYA VE ÇİN ARASINDAKİ ASKERİ BİRLİKTELİK DERİNLEŞİYOR Putin ve Li Şangfu görüşmede, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in Rusya'ya yaptığı son ziyareti için "tarihi öneme sahip" olarak nitelendirdi. Rusya ile Çin arasındaki ilişkileri, askeri olarak daha sıkı güçlendirmeyi hedeflediği bildirildi. Li Şangfu, Putin'e iki ülkenin orduları arasındaki güvenin giderek pekiştirildiğini ve işbirliğinin verimli sonuçlar vermeye şimdiden başladığını belirtti. ÇİN VE RUSYA BÖLGEDE KÜRESEL GÜÇ OLMA PEŞİNDE! Li Şangfu ayrıca, Şi Cinping ve Putin arasındaki fikir birliğine atıfta bulunarak, Çin'in iki ordu arasındaki stratejik iletişimi güçlendirmeye yönelil çalışmalara atıfta bulundu. İki taraflı koordinasyon ve işbirliğini artırarak, bölgesel güvenliği sağlamak için Rusya ile çalışmaya hazır olduğunu vurguladı. RUS YANLISI Lİ ŞANGFU UKRAYNA'YI ES GEÇTİ! Putin ve Li Şangfu arasındaki resmi toplantıda, Ukrayna'dan bahsedilmemesi dikkatlerden kaçmadı. Çin, Rusya'nın Ukrayna'nın anakarasına yönelik başlattığı işgal girişiminde tarafsız kaldı. Rusya'nın işgalini kınamayı veya Rusya'ya askerlerini geri çekmesi için herhangi bir çağrıda bulunmayı da reddetti. Çinli yetkililer, bunun yerine defalarca tüm ülkelerin meşru güvenlik endişelerinin dikkate alınması gerektiğini belirterek konudan uzak durmaya çalıştı. 2018'DEN BERİ ABD YAPTIRIMLARINA MARUZ KALAN ÇİNLİ BAKAN Çin'in askeri modernizasyon hamlesinin kıdemli bir generali olan Li Şangfu, 2018'de Çin ordusunun Teçhizat Geliştirme Departmanına liderlik ederken Rusya'nın devlet kontrolündeki silah ihracatçısı Rosoboronexport ile yaptığı işlemler nedeniyle ABD tarafından yaptırıma tabi tutulmuştu.

Ermenistan ve Yunanistan'dan askeri ortaklık anlaşması! Haber

Ermenistan ve Yunanistan'dan askeri ortaklık anlaşması!

Türkiye'nin doğu ve batı komşuları, bölge jeopolitiğinde Ankara'ya karşı hamlelere devam ediyor. Uzun yıllardır Türkiye karşıtlığında birleşen Ermenistan ve Yunanistan, son olarak 2023 yılında askeri işbirliğini geliştirme kararı aldı. Türkiye'nin bölgesel ve ulusal çıkarlarına karşı ortaklık kuran Ermenistan ve Yunanistan, ikili ilişkilere hız verdi. Ermenistan ve Yunanistan, 2023 yılı boyunca sürecek olan askeri işbirliği planını onayladı. Ermenistan’ın Atina Büyükelçiliği konuya ilişkin yayımladığı duyuruda, iki ülke arasındaki askeri ortaklığa vurgu yaptı. İki ülke arasında yapılan anlaşmaya, Ermenistan Savunma Bakanlığı Savunma Politikası ve Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Levon Ayvazyan ile Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Vasilios Tsami imza attı. İKİ ÜLKE ARASINDA İSTİHBARAT KOORDİNASYONU Ermenistan ve Yunanistan arasında yapılan işbirliğinde, 15'i Yunanistan'da, 6'sı Ermenistan'da düzenlenmesi planlanan 21 tatbikat programı yer aldı. Programda iki ülke arasında operasyonel eğitimde işbirliğinin yanı sıra özel kuvvetlerin ortak eğitimi de mevcut. Ermenistan ve Yunanistan işbirliği kapsamında siber savaş konusunda da ortak tatbikat düzenleyecek. Anlaşma sonucunda hava savunma sistemlerinin kullanımında öğrenilen deneyimin paylaşılması öngörüldü. Hem Ermenisten hem de Yunanistan, askeri istihbarat alanında işbirliğine özel önem verilerek, karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda personelle toplantılar ve müzakereler düzenleyeceklerini bildirdi.  YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI, ERMENİSTAN'I ZİYARET ETMİŞTİ! Türkiye'nin doğu ve batı komşusu olan Yunanistan ve Ermenistan son dönemde ikili ilişkilere hız verdi. Bu kapsamda, iki ülke arasındaki ilişkiler, Eylül 2022'de Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Ermenistan ziyareti ile güçlenmişti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Ermeni mevkidaşı Mirzoyan ile görüştü. Dendias, ortak basın toplantısında Yunanistan'ın Karabağ konusundaki tutumunun değişmediğini ve Ermenistan'ın yanında durduklarının altını çizdi. Yunan Bakan, İki ülke de işbirliğini daha üst düzeye çıkarmayı hedeflediklerini bildirmişti. Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ise Yunan mevkidaşı Dendias'a Ermenistan, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasındaki etkin ortaklığın önemli olduğunu dile getirdi. ERMENİ SUBAYLAR, YUNAN ASKERİ AKADEMİSİNDE EĞİTİM ALIYOR Yunanistan, 21 Eylül 1991'de Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden birisi olmasının yanı sıra Rusya’nın ardından Ermenistan'ın ana askeri ortaklarından biri olarak da bilinmekte. İkili anlaşmalar neticesinde Ermeni subaylar, Yunan askeri akademisine eğitim görüyor. Yunanistan, sözde Ermeni Soykırımı’nı resmi olarak tanıyan ve inkarını suç sayan az sayıda ülkeden birisi. İki ülkede de hem Ermeni hem de Yunan diasporası ciddi şekilde faaliyet gösteriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.