Taşeva: Kırım'daki askeri idareler sivil yönetime geçiş aşamasıdır
Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılması sonrasında devlet kurumlarının ve yerel özyönetim organlarının yeniden faaliyete başlamasını sağlayacak yasa tasarısı, Ukrayna Parlamentosuna sunuldu.
Yasa ilk olarak Kırım’da askeri idarelerin kurulmasını öngörüyor. Konuyu değerlendiren Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rus işgalinden kurtarılan Kırım’da askeri idarelerin kurulmasının geçici bir aşama olacağını aktardı.
Taşeva, 13 Ağustos 2024 tarihinde Ukrayna televizyonuna açıklamalarda bulunarak, Rus işgalinden kurtarılan Kırım’da, devlet kurumlarının ve yerel özyönetim organlarının yeniden faaliyete geçmesini ele alan yasa tasarısının Ukrayna Parlamentosuna sunulduğunu açıkladı. Ukrayna Parlamentosunun ilgili yasaya destek vermesinin önemine dikkat çeken Taşeva, “Kırım Parlamentosunun yetkileri durduruldu, dolayısıyla Kırım Parlamentosu seçimlerini gerçekleştiremeyeceğiz. Bu yüzden tek seçenek önce askeri idarelerin oluşturulması ve daha sonra onların askeri-sivil idarelere geçmesidir. Ancak tabii ki, askeri idarelerin çalışmalarını koordine edecek tek bir idari kuruma da ihtiyacımız var. Bu yüzden cumhuriyet düzeyinde bir askeri yönetim kurumu olmalıdır.” dedi.
YARIMADA'DA 10 ASKERİ İDARE KURULACAK
Bununla birlikte Taşeva, işgalin sona ermesinden sonra etkili bir yönetim sistemi oluşturmak amacıyla Kırım’da Ukrayna’daki yeni idare sistemine uygun olarak 10 bölgesel askeri idarenin kurulmasının gerekliliğine de dikkat çekti.
Kırım Temsilcisi, “Ukrayna milletvekillerinin; Bakanlar Kurulu, uzmanlar ve Kırım Temsilciliği tarafından hazırlanan bu yasa tasarısına destek vereceğini umuyorum. Daha sonra ise tüm altyapıyı hazırlabileyeceğiz. Böylece gerekli olduğu anda Ukrayna Cumhurbaşkanı ilgili askeri idareleri oluşturabilecek ve başkanlarını atayabilecektir.” şeklinde konuştu.