Bulgaristan'ın Türk asimilasyonu projesi kayıt altına alınıyor
Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yürütülen "Kocaeli'de Yaşayan Balkanlar Projesi" kapsamında Kocaeli'ye farklı yıllar içerisinde Balkan ülkelerinden göç etmek zorunda kalmış muhacirlerin hayat hikayeleri dinlendi. Dernek üyeleri, 1972-1973 yıllarında uygulanan asimilasyon politikasına maruz kalan Türkleri de dinleyip kayıt altına almak için Bulgaristan'da çeşitli ziyaretlerde bulunuyor.
ASİMİLASYON POLİTİKASINI KAYIT ALTINA ALIYORLAR
Proje kapsamında Bulgaristan'ın Smolyan kentine bağlı Dospat ilçesinin Barutin köyünde gerçekleşen ziyarette Bulgaristan Türkleri, şahit oldukları olayları hüzünle anlattı. Daha sonra o dönem isim değişikliğine karşı çıkarken yaşamını yitirenler için yapılan anıta karanfil bırakan dernek üyeleri, soydaşları için dua etti.
Ayrıca Gotse Delçev (Nevrekop) kentine bağlı Kornitsa ile Breznitsa köylerini de gezen üyeler, Bulgaristan'ın farklı tarihlerde Türklere uyguladığı asimilasyon politikası sürecinde yapılan baskılarda hayatını kaybedenler için düzenlenen mevlide katıldı. Dinledikleri hayat hikayeleri ve yaşadıkları izlenimleri kayıt altına almaya devam eden üyeler, çıkaracakları dergilerle yaşanılan acıları geleceğe aktarmaya çalışacak.
"PROJE, YAŞANMIŞ HADİSELERDEN DERS ÇIKARMA ÜZERİNE KURGULANDI"
Derneğin Onursal Başkanı Bayram Çolakoğlu, göçün sebeplerinden birisinin de Bulgaristan'daki baskılar olduğunu ifade etti. Soydaşların isimlerinin zorla değiştirilmesinin bunlardan biri olduğuna dikkati çeken Çolakoğlu, o dönemde yaşanan istenmeyen hadiseler olduğunu kaydetti.
Projenin bu ziyaretlerin ardından tamamlanacağını belirten Çolakoğlu, "Yaşanmış hadiselerden ders çıkarma ve ibret almak üzerine kurgulanmış bir proje. Çok bildiğimiz bir gerçeklik var. Tarih tekerrür etmiyor. Ne zaman tekerrür etmiyor? İbret alırsan. İbret almazsan tekerrür ediyor. Bizler de yeni nesle geçmişte yaşanmış sıkıntılı, istenmeyen hadiseleri göstererek diri durmalarını ve buradan ibret almalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu köyler de bu açıdan güzel örnekler. Varlık mücadelesini veren köyler bunlar. İsim değiştirme politikaları karşısında kendi kimliğimiz var." dedi.
"BULGARİSTAN TÜRKLERİ, TÜRKİYE'NİN İYİ OLMASINI KENDİLERİNDEN DAHA FAZLA İSTİYOR"
Bulgaristan Türklerinin, Türkiye'nin varlığını kendilerinin varlığı için de önemsediğini dile getiren Bayram Çolakoğlu, "Bizim iyi olmamızı kendilerinden daha fazla istiyorlar. Bu, önemli bir bakış açısı. Nihayetinde buralar, gönül coğrafyamız, akrabalık bağlarımız olan yerler. Sıradan siyasi sınırların böldüğü yerler değil." değerlendirmesinde bulundu. Bulgaristan'daki Türklerin asimilasyon politikalarını genç nesle yeterince aktaramadıkları düşüncesini gördüklerini belirten Çolakoğlu, "Bu evrensellik başlığı altında insanların tek tipleştirilmeye çalışıldığı bir yüzyıldayız . Evet, herkes eşit, insanlık, kardeşlik gibi cümleler var ama onun altında herkes, hakim güçler, ülkeler, kendi siyasetini izliyor. Bu arada bunu fark edemeyenler de eriyip gidiyor. Bu insanların istediği şey, yaşanmış sıkıntılı durumları unutmayıp ibret alarak güçlü şekilde kendi ayakları üzerinde durabilmek." ifadelerini kullandı.