SON DAKİKA
Hava Durumu

#Arfiya Eri

QHA - Kırım Haber Ajansı - Arfiya Eri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Arfiya Eri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Japonya’nın ilk Uygur Türkü milletvekili: Çin’e baskı arttırılmalı Haber

Japonya’nın ilk Uygur Türkü milletvekili: Çin’e baskı arttırılmalı

Japonya’nın ilk Uygur Türkü milletvekili Arfiya Eri, 27 Ekim 2024 tarihinde "Hindustan Times" gazetesine verdiği röportajda, Uygur Türkleri üzerindeki Çin baskılarının 2016 yılından itibaren tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını vurguladı. "BU TÜR VAHŞETLER BAŞKA BİR YERDE GERÇEKLEŞSEYDİ, ULUSLARARASI TOPLUM ÇOK DAHA GÜÇLÜ TEPKİ VERİRDİ" Arfiya Eri, “Uygur insan hakları krizine dair önemli bir ilerleme eksikliği var. 2016 yılından bu yana, kitlesel tutuklamalara dair kanıtlar ortaya çıktı ve bu durum, bölgedeki insan hakları sorunlarının çok daha derinleştiğini gösteriyor.” dedi. Eri, Uygur Türklerinin yasa dışı tutuklamalarla karşılaştığını belirtirken, bölgedeki gelişmiş gözetim tekniklerinin de arttığını ifade ederek, “Yüz tanıma ve telefon görüşmelerinin ve kişisel konuşmaların izlenmesi gibi gelişmiş teknolojiler uygulandı. Durum, ebeveynleri tutuklandığında sayısız çocuğun geride bırakılmasıyla yetimhanelerde artışa yol açtı." diye ekledi. Uygur Türkleri içinde avukatlar, doktorlar ve akademisyenlerin tutuklanmasına dikkat çeken Eri, bu kişilerin zorla çalıştırma suçlarına maruz kaldığını kaydetti. Eri, "Onların hem bölge içinde hem de Çin genelinde fabrikalarda çalışmaya gönderildiği zorunlu çalıştırma suçlarıyla ilgili kanıtlarını keşfettik. Bu kitlesel vahşetler o kadar büyük bir boyuta ulaştı ki, ABD 2 milyondan fazla insanın tutuklandığını ilan etti ve bu sayının daha da fazla olduğu düşünülüyor.” ifadesini kullandı. Uygur Türkleri üzerindeki uygulamaların BM soykırım sözleşmesi çerçevesinde soykırım olarak tanımlandığına dikkat çeken Eri, “Zorla kısırlaştırma ve çocukların ebeveynlerinden alınması gibi eylemler, gerçek zamanlı olarak yaşanıyor. Eğer bu tür vahşetler başka bir yerde gerçekleşseydi, uluslararası toplum çok daha güçlü tepkiler verirdi. “Japonya’nın henüz imzalamadığı BM soykırım sözleşmesi uyarınca, kadınların zorla kısırlaştırılması ve çocukların ebeveynlerinden zorla alınması gibi eylemler soykırım olarak tanımlanıyor ve bu eylemlerin bölgede gerçek zamanlı olarak gerçekleştiğine tanık oluyoruz" dedi. ERİ YENİDEN MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ Arfiya Eri, Japonya Liberal Demokrat Partisinden Temsilciler Meclisine (Diet) tekrar seçilerek görevine devam etme hakkı kazandı. 36 yaşındaki Eri, Japonya parlamentosundaki en genç kadın milletvekili olma unvanını taşıyor. Uygur kökenli olarak, Japon toplumunda daha fazla çeşitlilik ve kapsayıcılık sağlama hedefiyle mücadele ediyor.

Japonya'daki ilk Uygur Milletvekili bu kez Time Dergisi'nde! Haber

Japonya'daki ilk Uygur Milletvekili bu kez Time Dergisi'nde!

Japonya tarihinde ilk kez milletvekilliğe seçilen Uygur Türkü Arfiya Eri, Time Dergisi tarafından “dünya çapında gelecek nesle liderlik edecek 100 kişiden” biri seçildi. Time’ın "En Etkili 100 Kişi Listesi"nde; büyük şirketlerin CEO’ları, küresel çapta çalışan yardım kuruluşlarının yöneticileri, devlet başkanları, oyuncular yer alıyor. DOĞU TÜRKİSTAN ASILLI UYGUR KIZI ARFİYA ERİ  Time’ın dünya çapında gelecek nesle liderlik edecek en etkili genç isimlerden oluşan Time 100 Next listesi ise iş, eğlence, spor, siyaset, bilim, sanat ve başka alanlarda yükselen yıldızlara yer veriyor. Genç isimlerden oluşan listede, Japonya’da bu yıl Nisan ayında milletvekili seçilen Doğu Türkistan asıllı Uygur kızı Arfiya Eri de yer aldı. "ÇOK ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİM" Uygur kızı Arfiya sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yaparak, "Bu listeye dahil edilmem kişisel olarak sadece benim için değil, Japonya'nın en gelişmiş bölgelerinden biri olan ve ülkemiz demokrasisini her zaman ileriye taşımış olan Ichikawa/Urayasu'nun ve Liberal Demokrat Parti'nin uluslararası alanda tanınması için de önemli. Yeniden seçilmek için çok çalışmaya devam edeceğim ve halkımızın rehberliğinin devamını sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı. ARFİYA ERİ, JAPONYA’DA ÇEŞİTLİLİĞİ TEMSİL EDİYOR Time Dergisi, Arfiya Eri’ye ilişkin açıklamasında, "Arfiya Eri’nin Japonya’da temsil ettiği şey için nadir kelimesi yetersiz kalır. Nisan ayında göreve gelen parlamento üyesi, akranlarından keskin bir şekilde ayrılıyor. Japonya’da parlamento veya bakanlık görevlerinin yaklaşık yüzde 90’ı erkekler tarafından gerçekleştiriliyor, yasa koyucuların ortalama yaşı 56 ve yetkililer rutin olarak ülkenin tek ırklı olduğunu iddia ediyor. Ancak 34 yaşındaki Eri, Uygur. Japoncanın yanı sıra İngilizce, Çince, Özbekçe, Türkçe, Uygurca ve Arapçayı değişen derecelerde akıcı bir şekilde konuşabiliyor. Eri, Japonya’da çeşitliliğin temsili haline geldi, ancak ülkeyi yöneten “eski erkekler kulübü”nün onu bir tehdit olarak görmesini istemiyor. İktidardaki muhafazakar Liberal Demokrat Parti içinde yer alan, Başbakan Fumio Kishida’nın birçok görüşünü benimseyen ve Japonya’nın popüler dijital bakanı Taro Kono’nun desteğini alan Eri, ülkenin gerçek çeşitliliğini daha iyi temsil etmek için kendisini bir köprü olarak öne sürdü" ifadelerini kullandı. UYGUR TÜRKÜ ARFİYA ERİ KİMDİR? Eri, Japonya'nın Fukuoka vilayetindeki Kitakyushu şehrine göç eden Doğu Türkistan kökenli bir ailenin kızı. 11 yaşında Japon vatandaşlığını alan Eri'nin babası, Japon hükumeti bursuyla eğitim görmüş bir Uygur Türkü mühendis. Eri, Japonya'nın ünlü üniversitelerinden Georgetown Üniversitesi'nden mezun oldu. Çeşitli devletlerde eğitim gördü ve 7 dil biliyor. Ayrıca Japonya Bankasında ve Birleşmiş Milletler'de memur olarak çalıştı.

Japonya’nın ilk Uygur Türkü Milletvekili: Biz soykırımın kurbanlarıyız Haber

Japonya’nın ilk Uygur Türkü Milletvekili: Biz soykırımın kurbanlarıyız

Geçen ay Japonya tarihinde bir ilk gerçekleşti ve Uygur Türkü Arfiya Eri milletvekili seçildi. Eri, dünyaca ünlü Axios gazetesine verdiği röportaj da, Uygur Türklerinin Çin’de soykırımla karşı karşıya kalsalar bile dünyanın başka devletlerinde yaşayan Uygur Türklerinin siyaset, iş dünyası ve diğer alanlarda başarılı olduklarını dile getirdi. "BAŞARIYI VE GELİŞMEYİ HAK EDİYORUZ" Eri, Uygur diasporasının bir üyesi olarak yaşadığı deneyimlerin, Japon toplumunun çeşitlilik ve kapsayıcılık için çaba göstermesine katkı sağladığını belirtti. Arfiya Eri, “Biz soykırımın kurbanlarıyız. Ancak biz bundan çok daha fazlasıyız. Ayrıca başarıyı ve gelişmeyi hak ediyoruz. Bu çalışmalarım aracılığıyla kanıtlamaya çalıştığım durumdur” ifadelerini kullandı. Eri ayrıca, Japonya Parlamentosunun alt ve üst meclislerinin, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleriyle ilgili endişelerini dile getiren bazı kararlar aldığını anımsattı. Eri, Japonya'daki demokrasi anlayışının Uygur Türklerinin haklarını savunmasında etkili olduğuna değinerek, “Temsil hakkında konuştuğumda, kesinlikle demokrasiyi ciddiye almadığımızda ve temsili ciddiye almadığımızda neleri göreceğimiz konusunda kendi deneyimime atıfta bulunuyorum. Bazı tahminlere göre Japonya’da yaklaşık 2.000 Uygur yaşıyor. Uygurların her gün çektikleri acılara rağmen kutlanacak hayatımız ve başarılarımız olmasını umuyorum.” ifadelerini kullandı. JAPONYA BAŞBAKANINDAN DESTEK Japonya Başbakanı Fumio Kişida seçim döneminde Eri'ye bizzat destek vermişti. Eri ile birlikte seçim bölgelerine giden Kişida, "Eri, hayatı boyunca dünya sahnesinde büyük zorluklara göğüs germeye devam etti. Japonya'nın büyük değişikliklerle karşı karşıya olduğu ve cesurca hareket etmesi gereken bir zamanda Eri gibi insanlara ihtiyaç var. Japonya'nın geleceğini belirleyecek olan seçimde herkesten Arfiya Eri'ye oy vermesini istiyorum!" ifadelerini kullanmıştı.  UYGUR TÜRKÜ ARFİYA ERİ KİMDİR? Eri, Japonya'nın Fukuoka vilayetindeki Kitakyushu şehrine göç eden Doğu Türkistan köklü bir ailenin kızı. 11 yaşında Japon vatandaşlığını alan Eri'nin babası, Japon hükumeti bursuyla eğitim görmüş bir Uygur Türkü mühendis. Eri, Japonya'nın ünlü üniversitelerinden Georgetown Üniversitesi'nden mezun oldu. Çeşitli devletlerde eğitim gördü ve 7 dil biliyor. Ayrıca Japonya Bankasında ve Birleşmiş Milletler'de memur olarak çalıştı.

Uygur Türkü, Japonya'da milletvekili seçildi Haber

Uygur Türkü, Japonya'da milletvekili seçildi

Japonya'nın siyasi tarihinde bir ilk yaşandı. Japonya Danışman Meclisi (Sangiin) seçimlerinde Doğu Türkistan kökenli Uygur Türkü ve Liberal Demokrat Parti (LDP) adayı Arfiya Eri milletvekili seçildi. Japonya'nın iktidar partisi LDP'de en genç aday olarak bilinen 33 yaşındaki Eri, 33 yaşında Doğu Türkistan kökenli ve dün 23 Nisan açıklanan anketlerde Japonya'nın Çiba vilayetinin 5. bölgesini temsil etmek üzere Japon Meclisi'nde görevine başladı. Eri ayrıca 47 binden fazla oy ile seçim bölgesinde 1.sırada yer aldı.    JAPONYA BAŞBAKANINDAN DESTEK Japonya Başbakanı Fumio Kişida seçim döneminde Eri'ye bizzat destek vermişti. Eri ile birlikte seçim bölgelerine giden Kışida, "Eri, hayatı boyunca dünya sahnesinde büyük zorluklara göğüs germeye devam etti. Japonya'nın büyük değişikliklerle karşı karşıya olduğu ve cesurca hareket etmesi gereken bir zamanda Eri gibi insanlara ihtiyaç var. Japonya'nın geleceğini belirleyecek olan seçimde herkesten Arfiya Eri'ye oy vermesini istiyorum!" ifadelerini kullanmıştı.  UYGUR TÜRKÜ ARFİYA ERİ KİMDİR? Eri, Japonya'nın Fukuoka vilayetindeki Kitakyushu şehrine göç eden Doğu Türkistan kökenli bir ailenin kızı. 11 yaşında Japon vatandaşlığını alan Eri'nin babası, Japon hükumeti bursuyla eğitim görmüş bir Uygur Türkü mühendis. Eri, Japonya'nın ünlü üniversitelerinden Georgetown Üniversitesi'nden mezun oldu. Çeşitli devletlerde eğitim gördü ve 7 dil biliyor. Ayrıca Japonya Bankasında ve Birleşmiş Milletler'de memur olarak çalıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.