Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiha, ADF 2025 "Avrupa Güvenliği, Kritik Dönemeçte" panelinde konuştu: Kırım, Ukrayna'dır
Dördüncü Antalya Diplomasi Forumu (ADF-2025), "Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek" temasıyla ikinci gün oturumları ile devam ediyor. 12 Nisan 2025 tarihinde "Avrupa Güvenliği, Kritik Dönemeçte (360)" başlıklı panelde Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha önemli demeçler verdi.
Panelde; Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha'nın yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, Birleşik Krallık Avrupa ve Kuzey Amerikadan Sorumlu Devlet Bakanı Stephen Doughty, Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic Radman, Finlandiya Dış ve Güvenlik Politikası Direktörü Outi Holopainen ve NATO Genel Sekreterinin Siyasi İşler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yardımcı Vekili Javier Colomina konuşma yaptı.
"UKRAYNA GÜVENLİĞİ VE AVRUPA GÜVENLİĞİ BİRBİRİNDEN AYRILAMAZ"
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha, ilk olarak moderatörün Avrupa güvenliği hususundaki sorusuna yanıt verdi. Bakan Sıbiha, Ukrayna'nın tam ateşkesi destekleyip kabul edeli bir ay olduğunu hatırlattı. Bakan Sıbiha, buna rağmen Rusya'nın savaşmaya ve teröre devam ettiğini vurguladı. Rusya'nın ateşkes konuşulduktan sonra bile sivilleri ve altyapı tesislerini vurmayı sürdürdüğünü kaydeden Sıbiha, "Bu saldırılar açık bir şekilde dünyaya kimin barışı kimin ise savaşı istediğini gösteriyor. Ukrayna güvenliği ve Avrupa güvenliğini birbirinden ayrılmaz bir ikili. Bu yüzden de, Ukrayna, Avrupa güvenliğinin geleceğini şekillendiriyor sadece Avrupa'yı değil Transatlantik güvenliğini de. Avrupa güvenliği, Asya, Afrika ve Ortadoğu için de önemli. O yüzden bunlar birbirine bağlantılı konular" açıklamasını yaptı.
Andriy Sıbiha, Rusya'nın uluslararası hukuku hiçe sayan tavrı hakkında ise "Rusya, Helsinki Senedi'nin 10 ilkesini ihlal etmiş durumda. Bu sene, aynı zamanda BM Şartı'nın da 80. yılı. Bunu neden söylüyorum? Çünkü uluslararası hukuk, uluslararası hukuktur. Basit bir beyan, bildirge, söz değildir. Ukrayna, 24 Şubat 2022'de bu uluslararası sistemin artık işlerliğinin olmadığının bir kanıtı oldu. Bu yüzden, bu sistem adil değil ek destek araçlarına, reformlara ihtiyacımız var. BM'nin reforme edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda, insancıl hukukun da, Cenevre Sözleşmesinin de güncellenmesi gerekiyor" dedi.
"DÜNYANIN FARKLI COĞRAFYALARINDA ZALİMANE ŞEYLER OLUYOR"
Bakan Sıbiha, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'da başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıların sona ermesi ve kalıcı, adil bir barışa ulaşılması hususunda ise şöyle konuştu:
"Sadece Ukrayna'da değil dünyanın farklı coğrafyalarında zalimane şeyler oluyor, Suriye'de mesela. Bu nedenle, Cenevre Sözleşmesini güncellememiz gerekiyor. Ukrayna olarak, böyle acı bir savaş deneyimimiz olmasına rağmen biz katkı sağlamaya hazırız. Şimdi barış konusuna gelelim. Ukrayna barış istiyor, biz bu savaşı sonlandırmak istiyoruz. Bu yıl sonlandırmak istiyoruz ama şu da önemli, bunu manipüle etmemek gerekiyor adil ve kapsamlı bir barış istiyoruz. Bu aynı zamanda insana yaraşır bir barış ve onurluluk demek. 'Ukrayna'da savaş nasıl bitecek?' sorusunun cevabı, Avrupa güvenlik mimarisine bağlı. Avrupa'daki her bir ailenin güvenliğine bağlı. Bu yüzden de adil ve kapsayıcı bir barışa ulaşmak temel bir meseledir."
"UKRAYNA, BAĞIMSIZLIĞI VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ PAHASINA OLACAK GİRİŞİMLERİ KABUL ETMEYECEKTİR"
Moderatörün, "Mevcut şartlara bakıldığında, siyasi bir çözüme, ateşkese nasıl ulaşacaksınız? Rusya'nın ve ABD'nin nasıl durduğu belli..." sorusuna Ukrayna Dışişleri Bakanı, "(Ateşkesin) Tarifi, çok belli aslında ABD'den angajman ve liderlik. Rusya tarafının saldırılarının ne pahasına olduğunun bilinmesi ve Ukrayna'nın desteklenmesi gerekiyor" şeklinde yanıt verdi. Bakan Sıbiha ayrıca, "Müttefik tedariği noktasında bağımlı olmamamız gerekiyor. Savunma sanayi kapasitemizi 6 kat artırdık. Ukrayna üyeliği, NATO için sadece gündemde olmamalı" açıklamasını yaptı.
Ukrayna'daki topyekun savaş adil bir şekilde sonlanmazsa eğer bunun bedelini herkesin ödeyeceğini söyleyen Bakan Sıbiha, "Bu savaşı, adil ve kapsayıcı bir barışla sonlandırmazsak, herkesin ödeyeceği bedel çok daha yüksek olacak. Şimdi, Ukrayna halkı bu bedelin en yükseğini Rusya saldırısı nedeniyle ödüyor. Savaşın, bir gününün bize bedeli 220 milyon dolar, Rusya için 1 milyar dolar. Ukrayna, hiçbir zaman bağımsızlığı, egemenliği, güvenliği ve toprak bütünlüğü pahasına olacak girişimleri kabul etmeyecektir" dedi.
"KIRIM UKRAYNA'DIR, BUNUN ALTINI ÇİZMEK İSTİYORUM"
Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiha, konuşmasının bu anında kendisini dinleyenler arasında yer alan Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na dönerek, "Mustafa Bey'i tebrik etmek istiyorum. Kendisi dayanıklılığın, direncin bir göstergesi çünkü Kırım Ukrayna'dır, bunu altını çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı. Bunun üzerine salondakiler ve konuşmacılar Kırımoğlu'nu alkışladı.