SON DAKİKA
Hava Durumu

#Aihm

QHA - Kırım Haber Ajansı - Aihm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aihm haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Batı Trakya Türklerinin sorunları AGİT Toplantısı'na taşındı Haber

Batı Trakya Türklerinin sorunları AGİT Toplantısı'na taşındı

Yunan makamlarınca Batı Trakya'da azınlık haklarına sahip olamayan, dilini ve dinini özgürce yaşayamayan Türkler, sorun yaşamaya devam ediyor. Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) üyesi Kerem Abdurrahimoğlu, Avusturya'nın başkenti Viyana'da 22-23 Nisan 2024 tarihinde düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ek İnsani Boyut Toplantısı'na katıldı. Toplantıda Batı Trakya Türklerinin yaşadığı sorunları dile getiren Abdurrahimoğlu, derneklerde Türk kelimesinin yasaklandığını anımsattı.  YUNANİSTAN TÜRK DERNEKLERİN FAALİYETLERİNE İZİN VERMİYOR! Söz konusu dernekleri örnek gösteren Abdurrahimoğlu, toplantı esnasında 40 yıl önce Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB), İskeçe Türk Birliği (İTB) ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’nin (BTTÖB) Yunan makamlarınca kapatıldığını hatırlattı. Abdurrahimoğlu Yunanistan tarafından aynı gerekçe gösterilerek, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği'nin kayıt başvurularının reddedildiğini duyurdu. Ayrıca Abdurrahimoğlu, Yunanistan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 16 yıl önce aldığı kararları uygulamadığını ifade etti.  Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonunu (ABTTF) temsilen toplantıya katılan Engin Soyyılmaz da Yunanistan'ın Türk kimliğini reddederek dernekleri baskı altında bıraktığını ve yıldırma politikası güttüğünü vurguladı. Yunanistan'ın hukukun üstünlüğünü reddettiğininin altını çizen Soyyılmaz, Yunanistan'ı AİHM kararlarını uygulamaya çağırdı. 

AİHM’den Rusya’ya Gürcistan şoku: Yüklü miktarda tazminat ödeyecek! Haber

AİHM’den Rusya’ya Gürcistan şoku: Yüklü miktarda tazminat ödeyecek!

Fransa'nın Strazburg şehrinde bulunan AİHM, Rusya'nın Gürcistan'a karşı 2008'de başlattığı işgal girişiminde Güney Osetya Savaşı ile ilgili 2009 yılında Rusya'ya karşı açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, Gürcistan'ı haklı bularak Rusya ile ilgili yeni kararını açıkladı. RUSYA'YA YÜKLÜ MİKTARDA TAZMİNAT  Açıklanan kararda, Güney Osetya ve tampon bölgedeki sivil ölümler ve çatışmalar sırasındaki yüzlerce ölümün yeterince araştırılmamış olması, en az 23 bin Gürcistan vatandaşının Güney Osetya ve Abhazya'daki evlerine dönüşünün engellenmesi gibi farklı gerekçelerle, Rusya'nın Gürcistan'a 129 milyon avrodan fazla manevi tazminat ödemesine hükmedildi.  AA'nın dün aktardığı habere göre mahkeme, tazminatın 3 ay içinde ödenmesini kararlaştırdı. GÜNEY OSETYA SAVAŞI Gürcistan ordusu ile Rusya'nın desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992-1993'te 13 ay boyunca savaş gerçekleşmişti. Rusya ile Gürcistan arasında 2008'de Güney Osetya Savaşı olarak bilinen çatışmalar çıkmış, savaşın ardından Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgelerindeki ayrılıkçılar, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. İKİ ÜLKE ARASINDA DİPLOMATİK İLİŞKİLER DURDU Rusya, 2008'de bu iki bölgenin sözde bağımsızlığını tanımıştı. Gürcistan ise buna karşılık olarak Rusya ile diplomatik ilişkileri kesmişti. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kesilmesi sonrası arabuluculuk rolünü İsviçre üstlenmişti. RUS ASKERLERİ İŞKENCEYE GÖZ YUMDU  AİHM, 2008'deki Güney Osetya Savaşı sırasında Rusya'nın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin birkaç maddesini ihlal etmekle suçladığı karara ilişkin açıklamayı 21 Ocak 2021'de yayımlamıştı. Mahkemenin elindeki delillere göre Güney Osetya güçlerince Gürcü savaş esirlerine yönelik işkence ile çeşitli suçların işlendiği ve Rus güçlerinin bunu engellemediğinin ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, "Her ne kadar Rus güçlerinin doğrudan katılımı her durumda açıkça gösterilmese de savaş esirlerinin Rusya'nın yetki alanına girmesi ile Rusya'nın da söz konusu esirlerle ilgili sorumlu olduğunu gösteriyordu. Rus kuvvetleri sahada olmasına rağmen bu tür muameleye (işkence) karşı önlem almadı" ifadeleri kullanılmıştı.  Söz konusu kararda AİHM, Rusya'yı, Güney Osetya'daki etnik Gürcülerin güvenlik, özel ve aile hayatı ile mülkiyetini koruma, eğitim hakları ve hareket özgürlüğü ile ilgili uluslararası ilkeleri ihlal etmekle de suçlamıştı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.