AGİT üyesi 45 ülke, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş suçlarını kınadı
Kuzey Makedonya’nın ev sahipliği yaptığı 30. AGİT Bakanlar Kurulu Toplantısı, 30 Kasım 2023 tarihinde başladı. 1 Aralık'ta gerçekleşen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar Kurulu Toplantısı son oturumunda, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişimi ve saldırıları kapsamında yaşanan insan hakları ihlalleri ve savaş suçları değerlendirildi.
AGİT Bakanlar Kurulu toplantısında, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'da başlattığı savaştaki uluslararası insan hakları ihlalleri, savaş suçları ve insanlığa karşı işlediği suçların soruşturulması ve kovuşturulması gündeme geldi. Bu kapsamda, AGİT üyesi 45 ülke, insan hakları ve temel hak ve hürriyetler temelinde ortak bir bildiri yayımladı.
Bildiride, "Rusya'nın, Belarus'taki Lukaşenko rejimi tarafından desteklenen Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı ve başlattığı savaş, insan hakları ve temel özgürlüklerin, saldırganın ana hedeflerinden biri olduğunu, insan haklarına ve temel özgürlüklere uymasının sağlanmasının gerekli olduğunu hepimize hatırlatmaktadır. Bu, devletler arasında ve kendi içlerinde kalıcı güvenlik ve barışın ön şartıdır" ifadelerine yer verildi.
"SORUMLULAR ADALET ÖNÜNE ÇIKARILMALIDIR"
AGİT üyelerinin yayımladığı bildiride, Rusya'nın Ukrayna'da ortaya koyduğu savaş suçları ve yaşanan ağır insan hakları ihlalleri ifade edildi. Sivillerin hedef alınarak öldürülmesi, yasa dışı gözaltılar, adam kaçırmalar, zorla yerinden edilmeler ve bunun yanı sıra cinsel şiddet de dahil olmak üzere işkence ve diğer kötü muamelelerin uygulanması da bildiride açık bir şekilde kınandı. Yaşanan bu savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kapsamında yapılan açıklamada, "Bu korkunç insan hakları ihlallerini ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerini şiddetle kınıyoruz. Tüm ihlaller, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar gerektiği gibi ve kapsamlı bir şekilde soruşturulmalı. Sorumlular adalet önüne çıkarılmalıdır" denildi.
Bildiriye imza atan ülkeler şu şekilde sıralandı:
"Arnavutluk, Andorra, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Moldova, Monako, Karadağ, Hollanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna ve Danimarka."