YTB, Kırımoğlu'na Türkiye Mezunları fahri üyeliği unvanı takdim etti
Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bugün Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığını (YTB) ziyaret etti. Ziyaret çerçevesinde Kırımoğlu, YTB Başkanı Abdullah Eren ile görüştü. Görüşmede Eren, Kırımoğlu'na YTB'nin Kırım ve Türk dünyasına yönelik çalışmalarını anlattı. Ardından Eren, YTB'nin katkılarıyla çıkan Kırım ve Türk dünyası kitaplarını Kırımoğlu'na tanıttı.
YTB, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Türkiye Mezunları fahri üyeliği unvanı verdi
???? https://t.co/96wFacEWbm pic.twitter.com/vdF5JRs2vc
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 12, 2023
Aynı zamanda Kırımoğlu, YTB tarafından düzenlenen "Kırım Tatar Halkının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Söyleşisi" programına katıldı. Programa; YTB Başkanı Abdullah Eren, YTB Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, Kırım Ailesinin kurucusu Anife Kurtseitova, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar, Kırmoğlu'nun Danışmanı Şevket Usmanov, YTB personelleri ve YTB desteğiyle Türkiye'de okuyan uluslararası öğrenciler katıldı.
"TÜRK DÜNYASINA GÖNÜL VEREN İSİMLERİN BAŞINDA KIRIMOĞLU GELİYOR"
Söyleşinin açılışını yapan Eren, "Türk dünyasına gönül verenler, Türk dünyasını takip edenler, Türklük davasını dünyanın farklı yerlerinde bir takım sembol isimler bilir. Bu sembol isimlerin başında şüphesiz İsa Yusuf Alptekin, Dr. Sadık Ahmet ve Kırım Tatar Türklerinin saygıdeğer lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu geliyor" dedi.
Açılış konuşmasının ardından Kırımoğlu'nun sürgün, hapis ve mücadele ile geçen özgeçmişi okundu.
KIRIMOĞLU SÖYLEŞİDE SORULARA YANIT VERDİ
İlgiyle takip edilen etkinlikte Kırımoğlu'na vatan Kırım'ın son durumu ve Kırım Tatarları hakkında sorular soruldu. Kırımoğlu'na yöneltilen, "2. Dünya Savaşı'nda soydaşlarımız sürgüne gönderildi. Birçok Türk soylu vatandaş anavatanlarından koparıldı. Bu insanlardan Kırım Tatarları anavatanlarına dönmeyi başardı. Kırım Tatarlarının geri dönüş mücadelesinden biraz bahseder misiniz?" sorusuna, "Halkları birleştiren önemli günler oluyor. Halkımızın kaderi öyle oldu ki Ruslarla mücadelede hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun hep birleştik. Aynı zamanda 18 Mayıs halkımızın mücadele günü. Ukrayna Parlamentosu 2014 yılında 18 Mayıs Sürgün Günü'nü, matem günü ve aynı zamanda Kırım Tatarlarının haklarını savunma günü olarak kabul etti" diyerek Kırım Tatar halkının birbirine tutunduğunu vurguladı.
"TEK AMACIMIZ KIRIM'I İŞGALDEN KURTARMAK"
Kırımoğlu, "Kırım'ın geleceğini nasıl görüyorsunuz? Kırım sorununun çözümünü nasıl görüyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Eğer Kırım Yarımadasını Rus işgalinden kurtaramazsak halkımızın geleceği parlak olmayacak. Öz vatanımıza dönmek için yarım yüzyılı aşkındır mücadele verdik, sonunda vatanımıza döndük. Ama Ruslar 2014'te öyle bir rejim kurdular ki Sovyet rejiminden beterdi. İnsanları kaçırıp öldürmek, hapse atmak, evlerini aramak gibi eylemler düzenliyor. 30 bine yakın vatandaşımız Kırım'ı terk etmek zorunda kaldı. Hala Kırım'dan göç devam ediyor"
Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya topyekun saldırı başlattığını hatırlatan Kırımoğlu, "Tek amacımız Kırım'ı işgalden kurtarmak, ateşkesi kabul etmiyoruz. Topraklarımız serbest olmazsa Putin zaman kazanacak ve güçlenecek. O yüzden sonuna kadar Ukrayna tarafında olacağız" vurgusu yaptı.
KIRIM TATARLARININ STATÜSÜ KONUSU
Kırım Tatarlarının yerli halk statüsü ve Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) statüsü hakkında sorulan soruya Kırımoğlu, halihazırda 3 projenin olduğunu ve savaş başlamadan önce bu projelerden birinin kabul edildiğini söyledi. Kırımoğlu, "Biri Kırım Tatar halkının yerli halk statüsü, ikincisi Kırım Tatarlarının Ukrayna içindeki statüsü kanun projesi, üçüncü ise Kırım Tatarları için gerekli koşullar" şeklinde sıraladı. Kırımoğlu bu hususlardan birinin 2020 senesinde Ukrayna Parlamentosunda kabul edildiğini aktardı.
KTMM'nin statüsünün ise Ukrayna tarafından tanındığını aktaran Kırımoğlu, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın Kırım konusunda tutumunu takdirle karşıladığını belirtti. Kırımoğlu, Zelenskıy'ın "Ukrayna topraklarının her santimine kadar, Kırım dahil işgalden kurtarılana kadar savaşacağız" sözlerini hatırlattı.
KIRIMOĞLU'NDAN GENÇLERE TAVSİYE
Son olarak söyleşide "Bir mücadele lideri olarak, insan hakları savunucusu olarak gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?" sorusuna Kırımoğlu şu ifadelerle yanıt verdi:
"Mücadelemize başladığımız zaman kimsenin arkasına sığınmadık. Büyüklerimiz, 'Sizi hapse atarlar' dediler ama sonra bizimle gurur duymaya başladılar. Gençlerin bu milli hareket nasıl gelişti öğrenmeleri lazım. Doğruları ve yanlışları var, yanlışları tekrarlamamak için bir şeyler yapmak lazım. Halka açık olmak lazım, halkla beraber olmak lazım ki halkın desteğini alasınız"
Söyleşinin ardından YTB Başkanı Abdullah Eren, Kırımoğlu'na "Türkiye Mezunları" fahri üyelik unvanını takdim etti.
Toplu fotoğraf çekiminin ardından Kırımoğlu, "2. Abdülhamid Han'ın Yıldız Fotoğraf Albümlerinde Ankara" isimli fotoğraf sergisini gezdi.