Zelenskıy: NATO daveti Ukrayna'nın tüm topraklarını kapsamalı
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), NATO dışında küresel güvenlik garantileri sağlayan başka bir örgütünün bulunmadığını vurgulayarak eğer amacının gerçekten savaşı bitirmekse Ukrayna'nın NATO'ya davet alması gerektiğini ifade etti.
"SAVAŞ DEVAM EDERKEN NATO ÜYESİ OLAMAYACAĞIMIZ BİLİYORUZ"
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 11 Aralık 2024 tarihinde CBN News haber ajansına verdiği röportajda, “Ukrayna'nın Rusya ile yürütülen savaşa NATO'yu dahil etmek istediği yönündeki söylemler doğru değil. Bu yüzden NATO'ya davet istedik ve savaş devam ederken NATO üyesi olamayacağımız biliyoruz. Ancak savaşı gerçekten bitirmek istiyorsak, o zaman Ukrayna davet almalı. Davet, uluslararası kabul görmüş sınırlar dahilinde, Ukrayna topraklarının tamamını kapsamalıdır. Burada tartışılacak bir şey yok. Bu anayasamız ve uluslararası hukuka uygun olandır. Bu nedenle davetin uluslararası kabul görmüş sınırlar içerisinde verilmesi gerekmektedir.” dedi.
NATO dışında küresel güvenlik garantileri sağlayan başka bir örgütün olmadığını vurgulayan Zelenskıy, Ukrayna'nın yaklaşık 20 ikili güvenlik garantisi anlaşması yaptığını, bunların finansal, insani, tıbbi, enerji yardımları, hava savunması, silah desteği ve yaptırım politikalarını içerdiğini hatırlattı. Ancak, sınırların korunmasını sağlayan güvenlik garantisi modelleri arasında şu anda geçerli olanın yalnızca NATO olduğunu ifade etti
Zelensky, NATO'ya davet edilmenin Ukrayna için ilk adım olduğunu, ancak bu adımın NATO üyeliği anlamına gelmediğini söyledi. Ayrıca, bu adımın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Ukrayna'nın NATO'ya katılacağı konusunda net bir mesaj vereceğini belirtti.
Bununla birlikte Zelenskıy, Ukrayna'nın savaş halindeyken NATO'ya katılmasının mümkün olmadığını anladığını ve diğer ülkelerin askerlerini bu savaşa dahil etmek istemediklerini de vurguladı.
UKRAYNA'NIN NATO'YA DAVET EDİLMESİ KONUSUNDA GÖRÜŞLER AYRILDI
Politico'nun haberine göre, Almanya ve ABD, Ukrayna'nın NATO'ya davet edilmesi konusunda en temkinli davranan ülkeler arasında yer alıyor.. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden'in Berlin ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Bu savaşı daha büyük bir felakete dönüştürmemek için NATO'nun savaşın bir tarafı olmaması için her şeyi yapıyoruz." dedi.
Macaristan ve Slovakya ise, genel olarak Kremlin yanlısı politikalar izleyen liderleri nedeniyle bu karara karşı çıkıyor. Belçika, Slovenya ve İspanya gibi bazı ülkeler de ABD ve Almanya'nın arkasına saklanarak Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını istemiyorlar. Ancak, Baltık ülkeleri ve Polonya gibi ülkeler, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına daha sıcak bakıyor. Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna için NATO üyeliği perspektifinin açılmasından yana olduklarını belirtti.
Bununla birlikte, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'nın NATO'ya katılımını tamamen dışlamadığı da ifade ediliyor.