SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kırgızistan

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kırgızistan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırgızistan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırgızistan'da eğitim reformu: İki yeni bakanlık kuruldu Haber

Kırgızistan'da eğitim reformu: İki yeni bakanlık kuruldu

Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Eğitim ve Bilim Bakanlığının kaldırılarak yerine Eğitim Bakanlığı ile Bilim, Yüksek Öğretim ve Yenilik Bakanlığı adlarında iki bakanlığın kurulmasına ilişkin kararnameyi imzalandı. YENİ BAKANLIKLARIN GÖREV ALANLARI BELİRLENDİ Kararnamede, Eğitim Bakanlığının görevi okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, genel eğitim ve temel mesleki eğitim alanları; Bilim, Yüksek Öğretim ve Yenilik Bakanlığının görevi ise bilimsel, teknik ve yenilikçi faaliyetler, yükseköğretim ve fikri mülkiyet alanları olarak tanımlandı. BAKANLIKLARA ATAMALAR YAPILDI Cumhurbaşkanı Caparov'un imzaladığı bir diğer kararname ile bu bakanlıklara atamalar da yapıldı. Buna göre, Eğitim Bakanlığına 2023 yılından bu yana Eğitim ve Bilim Bakanı olan Dogdurkul Kendirbayeva getirilirken; Bilim, Yüksek Öğretim ve Yenilik Bakanlığına ise Bahtiyar Orozov atandı. Ayrıca daha önce Cumhurbaşkanına bağlı olan Milli Tasdik Komisyonu, Kırgız Cumhuriyeti Bilim, Yüksek Öğrenim ve Yenilikler Bakanlığına bağlı Yüksek Tasdik Komisyonuna dönüştürüldü. Cumhurbaşkanlığı İdaresi Basın Servisinden yapılan açıklamada, "Bu değişiklikler, eğitim, bilim ve inovasyon alanlarındaki etkileşimlerin koordinasyonunu iyileştirmek, genç bilim insanlarını desteklemek ve yönetim verimliliğini artırmak amacıyla hayata geçirildi" ifadeleri yer aldı. TURGUNBEK UULU: ARTIK YENİ TEKNOLOJİLERİN ÇAĞI Öte yandan, Kırgızistan meclisinden güvenoyu alarak görevine başlayan bakanları kabul eden Meclis Başkanı Nurlanbek Turgunbek uulu, Eğitim ve Bilim Bakanlığının iki bakanlığa bölünmesinin sadece bu sektörün gelişimi açısından değil, aynı zamanda ülkenin geleceği açısından da doğru bir karar olduğunu vurguladı. Turgunbek uulu, bakanlara hızlı çalışmaları ve en kısa sürede sonuç göstermeleri çağrısında bulunarak, "Artık yeni teknolojilerin çağı. Üniversiteler ve bilimsel kurumlar, bilimsel keşiflerin ve icatların merkezi olmalı." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Kırgızistan, sosyal politika alanında iş birliğini görüştü Haber

Türkiye ve Kırgızistan, sosyal politika alanında iş birliğini görüştü

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, 6 Mayıs 2025 tarihinde bir araya geldi. Taraflar, görüşmede sosyal politika alanında ikili iş birliğinin güncel konularını ele alındı. Ailelerin desteklenmesi, kadın haklarının korunması, engelli ve yaşlılara yardım sağlanması konularına özel önem verildi. TÜRK DÜNYASINDA ORTAK KÜLTÜRE DİKKAT ÇEKİLDİ Bakan Göktaş, resmî hesabından yaptığı yazılı açıklamada 2025 Aile Yılı kapsamında, ülkeler arasındaki iş birliğini geliştirme imkanlarını ele aldıklarını ve iki ülke arasında imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde oluşturulacak çalışma planlarını değerlendirdiklerini aktardı. Kırgızistan'ın Türkiye açısından önemli bir ortak olduğunu vurgulayan Göktaş, açıklamasında "Türk dünyası ile sahip olduğumuz ortak kültür ve köklü bağlar, aileyi merkeze alan sosyal politikalarımıza güçlü bir zemin sunuyor." ifadeleriyle ortak kültüre ve bağlara dikkat çekti. TARAFLAR TECRÜBE PAYLAŞIMINA AÇIK Kırgız Büyükelçi Kazakbaev ise Kırgızistan'da yürütülen sosyo-ekonomik reformların önemine değinerek Türkiye ile uzman kuruluşlar düzeyinde iş birliğinin genişletilmesine ilgi duyduklarını dile getirdi. Kazakbaev, Kırgız tarafı için öncelikli alanlarda sosyal koruma alanında Türkiye'nin tecrübesini paylaşmak da dahil olmak üzere her alanda iş birliğine hazır olduklarını dile getirdi. Görüşmede, sosyal alanda ikili iş birliğinin daha da derinleştirilmesi yönündeki karşılıklı ilgi teyit edilirken, iki ülkenin ilgili bakanlıkları arasında çalışma grupları kurulması konusunda mutabakata varıldı.

Kırgızistan'da paralı askerlik şüphelileri ev hapsine alındı, Rusya serbest bırakıldıklarını öne sürüyor! Haber

Kırgızistan'da paralı askerlik şüphelileri ev hapsine alındı, Rusya serbest bırakıldıklarını öne sürüyor!

Nisan ayının başlarında Kırgızistan'da dört kişinin Rusya tarafından yürütülen bir paralı asker alımı davasında gözaltına alındığı açıklandı. Kişilerden birinin Oş kentindeki Rus Evi (Rossotrudnichestvo temsilciliği) çalışanı Natalia Sekerina olduğu, diğerinin ise Oş Belediyesi Basın Servisi çalışanı Sergey Lapuşkin olduğu belirtildi. Ayrıca Rus blog yazarı Viktor Vasilyev ve ismi açıklanmayan bir başka kişi de bu davada gözaltına alınmıştı. Şüphelilerin, Kırgızistan Ceza Kanunu'nun diğer devletlerin silahlı çatışmalarında kullanılmak üzere paralı askerlerin işe alınmasıyla ilgili maddeleriyle suçlandığı kaydedilmişti. Öte yandan; Rusya adına Ukrayna savaşına paralı asker topladıkları şüphesiyle gözaltına alınan dört kişinin tutuklu yargılandıkları merkezden serbest bırakıldığı bildirildi. Azatlık Radyosu’nun 28 Nisan 2025 tarihli haberine göre; şüpheliler hakkında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Pervomaisky Bölge Mahkemesi tarafından tutuklama tedbirine hükmedildi. RUSYA SERBEST BIRAKILDIKLARINI İDDİA EDİYOR! Rus propaganda haber servisi TASS, adı geçen dört kişinin serbest bırakıldığını belirtirken; Azatlık Radyosu Kırgızistan Servisi, Oş'taki Rus Evi çalışanı Natalia Sekerina ve baş harfleri S.V.T. olan başka bir şüpheli olmak üzere yalnızca iki şahsın ev hapsine alındığını bildirdi. Davada; Oş Belediyesi çalışanı Sergey Lapuşkin ile kendisini “siyaset bilimci” ve “Afrikacı” olarak tanıtan ve Rus askerî istihbarat teşkilatı GRU ve Rus paralı asker şirketleriyle çalışan Rus vatandaşı Viktor Vasilyev'in tutuklandığı ifade edildi. Daha önce Rus medyası; şüphelilerin, Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi (GKNB) Başkanı Kamçıbek Taşiyev ve Rusya'nın Bişkek Büyükelçisi Sergey Vakunov arasında 25 Nisan tarihinde yapılan bir toplantıdan sonra gözaltı merkezinden ev hapsine geçtiğini iddia etmişti. Kırgızistan'da çok sayıda kişi, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa katıldıkları gerekçesiyle paralı askerlik davasında mahkûm edildi. Onlar biri olan Askar Kubanıçbek uulu, 2023 yılının ocak ayının ortasında gözaltına alındı ve aynı yılın mayıs ayında 10 yıl hapis cezasına çaptırıldı. Ocak 2024'te mahkeme, davayı yeniden inceleyerek; üç yılı denetimli serbestlik olmak üzere yedi yıl hapis cezasına hükmetti ve şahsı serbest bıraktı. Sonrasında mahkumun, Rusya'ya kaçtığı öğrenildi.

Kırgızistan’da memurlara devlet dilini bilme zorunluluğu getiren karar yürürlüğe girdi Haber

Kırgızistan’da memurlara devlet dilini bilme zorunluluğu getiren karar yürürlüğe girdi

Kırgızistan’da devlet memurlarına en az orta düzeyde devlet dilini bilme zorunluluğu getirildi. Kırgızistan Bakanlar Kurulu 21 Nisan 2025 tarihinde, memurlar, belediye çalışanları, devlet ve belediyeye ait kurum, kuruluş ve kuruluşlarda çalışanların, en az orta düzeyde devlet dilini bilme düzeyinin belirlenmesine ilişkin kararı kabul etti. Karar, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Adılbek Kasımaliyev tarafından imzalandı. Verilen karara göre; Kırgızistan Cumhuriyeti Devlet ve Belediye Görevleri Sicilinde kayıtlı devlet ve belediye çalışanları için 2025 yılından itibaren orta düzeyin (B1) altında, 2027 yılından itibaren ise orta düzeyin (B2) üstünde bilgi sahibi olma şartı aranıyor. YABANCI ÇALIŞANLAR İÇİN DE GEÇERLİ 2026 yılından itibaren, devlet ve belediye çalışanları, öğretmenler, bilim insanları ve sağlık personeli en az orta düzeyde (B1), 2028 yılından itibaren ise en az üst orta düzeyde (B2) Kırgızca bilmesi gerekiyor. Bu kuralın, Kırgızistan vatandaşı olmayan kişiler için de geçerli olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Kırgızistan Cumhuriyeti'nde daimî olarak ikamet eden ve Kırgızistan Cumhuriyeti vatandaşı olan etnik azınlıkların 2026 yılından itibaren en az temel seviye (A2), 2028 yılından itibaren ise en az orta seviye (B1) Kırgızca bilmeleri gerekiyor.  İŞVERENLER YENİ DİL ŞARTLARI BELİRLEYEBİLİR Bununla birlikte resmî daireler, iş planlama ve koordinasyonu, danışmanlık, kamuya açık sunumlar, konuşmalar ve resmî yazılı metinlerin hazırlanması ile ilgili olan memur ve çalışanlar için, bu kararda belirlenenlerden daha yüksek düzeyde devlet dili bilme şartı koyma hakkına sahip oldu. Kabul edilen karar, Kırgızistan Anayasası'nın "Kırgız Cumhuriyeti Devlet Dili Hakkında" kanununun bir uygulaması olarak belirtildi.

Kırgızistan doğa restorasyonu için 52 milyon dolarlık proje başlattı Haber

Kırgızistan doğa restorasyonu için 52 milyon dolarlık proje başlattı

Kırgızistan’da doğanın restorasyonu için 52 milyon dolar tahsis edileceği bildirildi. Kırgızistan'da “RESILAND CA+” isimli büyük ölçekli bir çevre projesi başlatıldı. Proje kapsamında ekosistemde yaşanan tahrip ve bozulmaya karşı, doğal afetlerin önlenmesi ve doğanın korunması için 52 milyon dolar tahsis edilecek. Doğal güzellikleri bakımından zengin bir ülke olan Kırgızistan’da, sadece son 12 yılda 900'den fazla sel felaketi meydana geldi ve binlerce insanın can ve mal güvenliği tehdit altına girdi. Bu gibi çevreyi tahrip eden tehditlere yönelik oluşturulan RESILAND CA+ programı, gelecek nesiller için çevre güvenliğini sağlamayı hedefliyor. Ekolojik restorasyonu hedefleyen proje ile Kırgızistan, doğanın korunması adına komşu ülkelerle iş birliğini güçlendirecek. KAPSAMLI PROJE İLE BOZULMUŞ EKOLOJİ RESTORE EDİLECEK Ayrıca proje kapsamında; nüfusun ve altyapının doğal afetlerden korunması, modern teknolojiler kullanılarak buzulların, kar örtüsünün ve sel riskinin izlenmesine yönelik sistemlerin tanıtılması, geleneksel yöntemlerle tarım arazilerini, ağaçları, yolları ve evleri su baskınlarından korumak, yerel vatandaşların katılımıyla orman restorasyonu ve peyzaj yönetiminin iyileştirilmesi, doğal afetlere karşı dayanıklılığı artıran “yeşil”, “gri” ve biyomühendislik (NBS) yaklaşımlarını kullanmak, Dağlık Bölgelerin Kalkınmasına İlişkin Beş Yıllık Eylem Planı çerçevesinde Kırgızistan'ın küresel, bölgesel ve ulusal düzeylerde katılımının güçlendirilmesi, Türkistan ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadele eylemlerini koordine etmek, toprak erozyonuyla mücadele ve ormancılığın geliştirilmesi “Tek Köy-Tek Ürün” (OBOP) programı ile halkın geçim kaynaklarının desteklenmesi, karşılıklı güvenliğin sağlanması amacıyla bölgesel iş birliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor. ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ İLE HAYATA GEÇİYOR Bununla birlikte 2024-2029 yılları arasında uygulanacak olan projenin finansmanı, Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA), PRO-GREEN Vakfı ve Güney Kore-Dünya Bankası Ortaklık Fonu’ndan (KWPF) sağlanacak. Program Oş, Celal-Abad, Narın ve Issık-Göl bölgelerini kapsıyor. Aynı zamanda özellikle taşkın riskinin bulunduğu Kara Derya Nehri havzasına dikkat edilecek. Bu bakımdan koruma tedbirleri sadece Kırgızistan'ın değil aynı zamanda aşağı havzadaki ülkelerin de güvenliğini sağlıyor. Proje çıktıları arasında; 70 bin hektar alan sürdürülebilir yönetime kavuşma, 17 binden fazla insan doğal afetlerden koruma, bölgelerde binlerce yeni iş yaratma ve uluslararası çevre iş birliği yeni bir boyuta taşıma bulunuyor.

ABD, Özbekistan ve Kırgızistan'a sağladığı hibeleri askıya aldı Haber

ABD, Özbekistan ve Kırgızistan'a sağladığı hibeleri askıya aldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hükümet Verimliliği Departmanı (DOGE) ve ABD Dışişleri Bakanlığı, 16 Nisan 2025 tarihinde birtakım ülkelere sağlanan hibeleri askıya aldığını duyurdu. Hibeleri askıya alınan ülkeler arasında Özbekistan ve Kırgızistan da yer alıyor. 215 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE HİBE İPTAL EDİLDİ ABD'nin dış yardımlarla ilgili yaptığı incelemenin sonucunda 215 milyon dolar değerindeki 139 projeyi kapsayan hibeler iptal edildi. Hibesi iptal edilen ülkeler arasında; Tunus, Lübnan, Bulgaristan, Moritanya, Belarus, Brezilya, Moldova, Özbekistan, Birleşik Krallık, Ermenistan, Kırgızistan ve Sri Lanka bulunuyor.  İPTAL EDİLEN PROJELER NELER? ABD'nin Özbekistan için hibe sağladığı projenin, vatandaşların yönetime katılımını artırmak amacı taşıdığı öğrenildi. Söz konusu projeye ise 2,5 milyon dolar tahsis edildiği kaydedildi. Kırgızistan'ı ilgilendiren proje ise "sivil toplumun dayanıklılığını ve uyumunu sağlama" olarak açıklandı. Projeye toplamda 750 bin dolar tahsis edildiği belirtildi. @SecRubio continues to scrutinize @StateDept foreign assistance, today cancelling 139 wasteful grants worth $215M including: - $5.2mm to “Media Diversity” for programs like “Get the Trolls Out!” - “an anti-disinformation program” in the United Kingdom - $2.5mm for “advancing… — Department of Government Efficiency (@DOGE) April 15, 2025

Moskova’da Kırgız göçmenlere polis şiddeti! Haber

Moskova’da Kırgız göçmenlere polis şiddeti!

Moskova'da geçen haftasonu, bir hamamda Rus polisinin ve maskeli kişilerin, Kırgız göçmenlere yönelik şiddet uyguladığına dair görüntüler yayımlandı. Yayımlanan videolarda, polislerin göçmenleri yere yatırarak; ellerini arkalarına bağlayıp bazılarını dövdüğü ve yerde sürüklenmeye zorladığı görüldü. Azatlık Radyosuna konuşan olayın tanıklarından biri, 10 Nisan 2025’te yaşanan bu durumu doğrulayarak; polislerin yaklaşık beş saat boyunca göçmenleri dövüp çeşitli işkencelere maruz bıraktığını belirtti. ❗️ Moskova’da Kırgız göçmenlere polis şiddeti! Moskova’da bir hamamda kaydedilen görüntüler, Rus kolluk kuvvetlerinin göçmenlere yönelik aşırı ve orantısız güç kullanımını bir kez daha gözler önüne serdi. Kırgızistan vatandaşı göçmenler, polis ve maskeli kişilerce saatlerce… pic.twitter.com/pA6XEj2r1t — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 14, 2025 Kazakistan merkezli Ulys Media servisine konuşan görgü tanıklarının aktardığına göre; olayda bir kişinin sakalının yarısı traş ettirildi. Ayrıca bazı kişilerin ceplerinden para alındığı, belgelerinin yırtıldığı ve bazı göçmenlere kolluk kuvvetlerinin işkence uyguladığı öğrenildi. SAHİBİ KIRGIZ OLAN HAMAMA BASKI Rus kolluk kuvvetleri, Moskova'da 10 Nisan 2025 tarihinde sahibi Kırgız bir iş insanı olan hamama baskın düzenleyerek yaklaşık 40 Kırgız göçmeni gözaltına aldı. Bu şahıslar, sonrasında polis karakoluna götürüldü. Birkaç göçmen hakkında ise Rusya'ya giriş ve oturma izni ihlali suçlamasıyla idari soruşturma başlatıldığı bildirildi. KIRGIZİSTAN'DAN GELEN TEPKİLER BÜYÜDÜ Kırgız Milletvekili Canar Akayev, olayla ilgili olarak Rus polisinin şiddetini "barbarca" olarak nitelendirip, yetkilileri sorumlular hakkında cezai işlem yapmaya çağırdı. 14 Nisan 2025 tarihinde yapılan Kırgızistan Parlamentosu (Cogorku Keneş) Sosyal Komitesi toplantısında konuşan Akayev şunları kaydetti: “Rusya'da Kırgızlara karşı tutumu gördünüz mü? Hamamda şoförler, aşçılar vardı, sivil polisler gelip sebepsiz yere onları dövdü, acı biber yediridi, sürünmeye zorladı. Neden? Çünkü bu insanlar ‘onların hoşuna gitmiyormuş’.” Milletvekili Vinera Raimbaçayeva, bu tip olayların sadece Moskova'da değil Rusya'nın diğer şehirlerinde de yaşandığını hatırlatarak, Kırgız vatandaşlarının korunmasıyla ilgili soruların gündeme getirilmesi gerektiğini vurguladı. KIRGIZİSTAN’DAN RUSYA'YA PROTESTO NOTASI Kırgızistan, Moskova'da göçmen işçilere yönelik kötü muamele iddiaları sonrası Rusya'nın Bişkek Büyükelçisi Sergey Vakunov'u Dışişleri Bakanlığına çağırarak nota verdi. Bakanlık, Rus kolluk kuvvetlerinin Kırgız vatandaşlarına karşı haksız güç kullanımı durumunda tedbirler alınmasını talep etti.

Issık Göl çevresine dev ağaçlandırma projesi Haber

Issık Göl çevresine dev ağaçlandırma projesi

Kırgızistan'da Issık Göl'ün çevresine 10 milyondan fazla fidan dikilecek. Kırgız Devlet Haber Ajansı KABAR’ın 8 Nisan 2025 tarihli haberine göre; Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un yeşil ekonomiyi geliştirme ve çevreyi koruma talimatlarının uygulanması kapsamında, Kırgızistan bölgelerinde ilk kez fidan dikimi ve karbondioksit emisyonunun azaltılmasını amaçlayan büyük ölçekli bir proje başlatılıyor. Bu amaçla Kırgızistan Başbakanı Adılbek Kasımaliyev, Birleşik Krallık merkezli iklim finansmanı konusunda uzmanlaşmış, sürdürülebilir kalkınma çözümleri geliştiren ve düşük karbonlu ekonomiye geçişi hedefleyen projeler uygulayan İngiliz şirketi Valor Carbon'un temsilcileriyle bir araya geldi.  180 MİLYON DOLAR HARCANACAK Görüşmede Kasımaliyev, Isık Göl bölgesinde 25 bin hektarlık araziye 10 milyondan fazla fidan dikmek için 180 milyon dolara kadar iklim finansmanı sağlamayı amaçlayan bir projeyi önerdi. Bu bağlamda Başbakan, "Kırgızistan, sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma ilkelerini teşvik etmede ön saflarda yer almaya çalışmaktadır. Cumhurbaşkanı'nın talimatları doğrultusunda, ekonomimizi güçlendiren ve aynı zamanda çevreyi koruyan projelere uluslararası yatırımları aktif olarak çekiyoruz." ifadelerini kullandı. İngiliz Valor Carbon şirketi temsilcileri, bu projenin hayata geçirilmesinin bölgede bu ölçekte ilk girişim olacağını belirtti. Ayrıca projenin; ulaştırma, işletme, ikram, arıcılık ve turizm gibi sektörlerin modern teknolojiler ve sürdürülebilir kalkınma standartları kullanılarak geliştirilmesi için yeni fırsatlar yaratacağı kaydedildi. Taraflar, projenin hızla hayata geçirilmesi ve yeni iş birliği alanlarının belirlenmesi amacıyla yakın diyalogu sürdürme niyetini dile getirdi. Proje, Kırgızistan'ın uluslararası yeşil finansman piyasalarına erişimini sağlayacak karbon kredilerinin oluşturulmasını öngörüyor. 

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.