SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: İkinci Kırım Platformu Zirvesi, 23 Ağustos'ta düzenlenecek

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: İkinci Kırım Platformu Zirvesi, 23 Ağustos'ta düzenlenecek

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2022 20:43
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2022 20:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: İkinci Kırım Platformu Zirvesi, 23 Ağustos'ta düzenlenecek

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, İkinci Kırım Platformu Zirvesi'nin Ağustos ayında gerçekleşeceğini bildirdi. Bakan Kuleba, zirvenin amacına ilişkin, "Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğunu bir kez daha duyurmak istiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, 3 Temmuz 2022 tarihinde Ukrinform'a verdiği röportajında; tahıl gemisi ve Kırım Platformu Zirvesi'ne değindi. Bakan Kuleba yaptığı açıklamada, savaşın devam etmesine rağmen Ukrayna'nın 23 Ağustos’ta İkinci Kırım Platformu Zirvesi'ni düzenleyeceğini duyurdu.

KULEBA: KIRIM PLATFORMU ZİRVESİ'NDE İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM'IN ÖZGÜRLEŞMESİNE KATKIDA BULUNACAK HER KONU GÖRÜŞÜLECEK

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, 23 Ağustos 2022 tarihinde yapılması planlanan İkinci Kırım Platformu Zirvesi kapsamında, işgal altındaki Kırım'ın özgürleşmesine ve işgal altından kurtarılmasına katkıda bulunacak her konunun görüşüleceğini aktardı. Ukrinform muhabirinin, "Putin özellikle Karadeniz sularını Rusya'nın 'ulusal çıkarlar bölgesi' olarak adlandırdı ve akabinde yeni Denizcilik Doktrini'ni onayladı. Dolayısıyla, Rusya'nın buradaki jeopolitik pozisyonlarını kapsamlı bir şekilde güçlendirme planlarını açıklamış oldu aslında. Bu Ukrayna ve Karadeniz bölgesinin diğer ülkeleri için de bir tehdit olabilir mi" sorusuna Bakan Kuleba, "Yanılmıyorsam Rus dilinin duyulduğu her yerde, Rusların kendilerinin ulusal menfaatlerinin olduğunu söylerlerdi. Belli ki, onların kendi dünyalarında, Karadeniz'deki balıklar da Rusça konuşuyor, bu yüzden elbette korumaları gerekiyor... (gülümseyerek) Rusya güç gösterisi yapıyor. Bu bölge, Rusya'nın ulusal çıkarlarını kapsayan bir alanın olduğu aşikardır. Ordumuz bu bölgede işgalci Rusya'nın kruvazörlerini batırdı. Putin'in onayladığı doktrinin var olup olmadığı bizi durduramadı" şeklinde yanıt verdi.

2. KIRIM PLATFORMU ZİRVESİ, UKRAYNA'DA 23 AĞUSTOS'TA ÇEVİRİMİÇİ OLARAK DÜZENLENECEK

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, "Karadeniz'deki durum Kırım Platformu İkinci Zirvesi'nin konularından biri olacak mı?" sorusuna Bakan Kuleba, "23 Ağustos'ta online olarak gerçekleştirileceğimiz 2. Kırım Platformu Zirvesi diplomatik çabalarımız açısından önem arz etmektedir. Burada işgal altındaki Kırım'ın işgalden kurtarılması hususunda katkı sağlayacak her şeyi ortaya koyacağız ve tartışacağız. Buradan geçen yılki, zirveye katılan tüm Kırım Platformu katılımcılarını ve yeni ortakları 23 Ağustos'ta çevrimiçi katılmaya davet ediyoruz. Hedefimiz, uluslararası hukuku koruma ve küresel barış ve güvenliği koruma meselesidir." diye konuştu.

Antalya'daki tarihi zirve tamamlandı – Turkish Forum 2. KIRIM PLAFORMU ZİRFESİNİN DÜZENLEMEMİZİN İKİ NEDENİ VAR: 1. KIRIM'IN İŞGALDEN KURTARILMASI. 2. KIRIM, UKRAYNANINDIR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, ayrıca 23 Ağustos'ta düzenlenecek etkinliğin gerçekleştirmesinin iki ayrı nedeni olduğuna dikkat çekerek, "Kırım Platformu'nu yapmak, iki nedenden dolayı önemlidir. Birincisi, şu anda her şeyden önce bir savaş içerisindeyiz. Savaş ne kadar sürecek belirsiz. Biz buna göre adım atmayacağız. Biz, dünyaya buradan net bir sinyal göndermek istiyoruz: Durum ne olursa olsun, Kırım'ı işgal altından kurtarma planımıza odaklanacağız. Dolayısıyla şartlara göre, her zaman stratejik düşüneceğiz. Böylelikle işgal altındaki topraklarımızı geri kazanacağımız anı bekleyeceğiz. Kırım Platformu'nun zirvesi tam olarak bunun bir işaretidir. Bu zirvenin önemli ikinci nedeni, Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğu meselesidir. Bu nedenle Kırım'ın Ukrayna olduğunu bir kez daha teyit etmek istiyoruz ve bu konuda ne istediğimizi söylemeye devam edeceğiz. Bu, en temel hedefimizdir" diye konuştu.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.