SON DAKİKA
Hava Durumu

Moldova, Romanya'dan bir milyon anti-radyoaktif ilaç aldı

Ukrayna'daki savaşın nükleer bir felaketi tetikleyebileceği korkusuyla Moldova, Romanya'dan bir milyon anti-radyoaktif hap satın aldığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2022 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2022 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Moldova, Romanya'dan bir milyon anti-radyoaktif ilaç aldı

Ukrayna'daki savaşın nükleer bir felaketi tetikleyebileceği korkusuyla Moldova, Romanya'dan bir milyon anti-radyoaktif hap satın aldığını duyurdu.

Rusya'nın, Ukrayna'da dünya ülkelerine karşı tehdit oluşturmak amacıyla Zaporijjya Nükleer Santrali'ne yönelik hamleleri, Moldova'yı olası bir nükleer faica durumunda yardım için Romanya'dan bir milyonun üzerinde potasyum iyodür hapı almaya sevk etti. Bilindiği gibi işgalci Rus güçleri tesisi işgal etti ve Ukrayna'nın birçok kez bildirdiğine göre içerisinde askeri harekat olması durumunda olası bir nükleer felaketi tetikleyebilecek mühimmat depoladı.

Balkan Insight'ta (BIRN, Balkan Investigative Reporting Network–Balkan Araştırma Raporlama Ağı) 11 Ağustos 2022'de çıkan habere göre Moldova Ulusal Halk Sağlığı Ajansı, Moldova İstisnai Durumlar Komisyonu'nun talimatıyla ülke genelindeki halk sağlığı merkezlerine anti-radyoaktif potasyum iyodur tabletler dağıtıyor. Sağlık Bakanlığı konuya dair, “Şu anda radyolojik bir tehlike yok, halkı sakin olmaya çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

ANTİ-RADYOAKTİF İLAÇLAR, BAKANLARIN GÖRÜŞMESİ SONRASINDA GELDİ

Romanya'nın bağışı, Rumen Sağlık Bakanı Alexandru Rafila ve Moldova Sağlık Bakanı Ala Nemerenco arasındaki görüşmenin sonrasında yapıldı.

Zaporijjya Nükleer Santrali'nde kaza riski, Moldova makamlarını önleyici tedbirler almaya ve vatandaşların bilmesi gereken koruyucu eylemler hakkında halkı bilgilendirmeye yöneltti. Kişinev belediyesinin Tıbbi ve Sosyal Yardım Genel Müdürlüğü, halka çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Tıbbi otoriteler, radyoaktif iyotun tiroid bezi tarafından emilmesini önlemek için potasyum iyodür tabletleri alınmasını öneriyor. Hapların, nükleer bir kaza durumunda ve meydana geldikten sonraki 24 saat içinde sadece 40 yaşın altındaki kişiler tarafından alınması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı, "Bu haplar sadece büyük bir nükleer kazada tavsiye edilir. Hapların önleyici etkisi yok” uyarısında bulundu.

ROMANYA DA NÜKLEER FACİAYA KARŞI 30 MİLYON İYOT HAPI SATIN ALDI

Yetkililer, bölgede olası bir nükleer kaza hakkında halkı bilgilendirmek için hangi kanalların kullanılacağını henüz açıklamadı.

Kişinev Tıbbi ve Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü başkanı Boris Gilca, Balkan Insight'a yaptığı açıklamada, halkın baskısı altında Sağlık Bakanlığı'nın bu tür radyolojik felaket durumlarına hazırlıklı olmadığını anladığını ve Romanya'dan yardım istediğini söyledi. Gilca, “Neyse ki, Romanya yine olumlu yanıt verdi ve hemen bir milyon potasyum iyodür verdi” dedi.

Bu arada Romanya, Ukrayna'daki savaş bağlamında olası bir nükleer kaza korkusuyla nüfusa dağıtılmak üzere 30 milyon iyot hapı satın aldı. Haplar, Romanya Devlet Rezervlerinin karşıladığı yaklaşık 6 milyon avroya mal oldu.

İŞGALCİ RUSYA'NIN TEHLİKELİ ZAPORİJJYA ŞANTAJI: FELAKET, KARADENİZ BÖLGESİNİ VE AVRUPA'YI TEHDİT EDİYOR!

İşgalci Rusya’nın Avrupa’ya ve diğer ülkelere gözdağı amacıyla, Ukrayna’da Zaporijjya Nükleer Santrali’ne yönelik tehlikeli hamleleri, Karadeniz çevresindeki her ülke için tehdit oluşturuyor. Nitekim önceki gün, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, işgalci Rusya’nın Zaporijjya Nükleer Santrali’ne yönelik hamlelerinin, Karadeniz bölgesindeki devletler için tehdit oluşturduğunu ifade etmişti.

Çubarov, Stratejik Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve BlackSeaNews haber sitesinin Baş Editörü Andriy Klimenko’nun gönderisine atıfla, 13 Ağustos 2022’de Facebook hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Rusya’nın Ukrayna’da panik yaratmak ve yeni sığınmacı dalgalarına yol açmak amacıyla, Zaporijjya Nükleer Santrali’ni gözdağı olarak kullandığını belirtmişti:

Çubarov, Türkçe yaptığı paylaşımında şu ifadelerde bulunmuştu:

İŞGALCİ RUSYA, ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ ÜZERİNDEN NE HEDEFLİYOR?

“Zaporijjya Nükleer Santrali’ndeki felaket, Türkiye de dahil olmak üzere Ukrayna’nın komşularını tehdit ediyor. İşte tanınmış Ukraynalı uzmanlardan Andriy Klimenko’nun iddiası:

2 hafta önce, 26 Temmuz 2022 tarihinde, Karadeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü izleme grubu aşağıdaki sonucu yayınlamıştı: ‘Rusya, hem güneyde beklenen Ukrayna saldırısının ‘nükleer caydırıcılığı’, hem de Ukrayna’yı müzakereye zorlamak için AB’nin (Avrupa Birliği) ‘nükleer kışkırtması’ senaryosunu şimdiden başlattı’. Ben hiçbir şekilde meteoroloji uzmanı değilim, ancak eğitim açısından bir mühendisim (ve çok iyi bir mühendisim). Bu nedenle, halka açık hava durumu hizmetlerinin en basit analizi aşağıdakileri gösterir:

1. Zaporijjya bölgesinde (kış mevsimi hariç) hakim rüzgarlar kuzey ve kuzeydoğudur. Kışın, tam tersi olur.

2. Bu yönler farklı irtifalarda tutulur ve artan irtifa ile Rostov-Krasnodar’a doğru açılır (harita 1 – toprak üzerinden 100 m’lik yükseklikten, harita 2 – 5.000 metre’lik yükseklikten, harita 3 – 10.000 m’lik yükseklikten başlayarak).

3. Energodar’dan İstanbul’a uzaklık 830 km’dir. 10 m/s rüzgar hızıyla Energodar’dan gelen toz 23 saat sonra İstanbul’u, 6-7 saat içinde ise Simferopol (Akmescit) şehrini aşacaktır.

Yani, oldukça aptalca bir şantajla uğraşıyoruz. Amaç, Avrupa’yı ateşkes için Ukrayna’ya baskı yapmaya zorlamaktır. Aynı zamanda, paralel olarak ‘baş müzakereci ve arabulucu’ rolüne girmiş olan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a baskı yapmak için… Diğer bir amacı ise, panik yaratmak ve Ukrayna’da yeni mülteci dalgalarına neden olmaktır. Hem Ukraynalı, hem de Ukraynalı olmayan bilim adamlarının, bunun sonraki senaryoları şimdiden modellediğinden eminim. Kesinlikle medyaya söyleyecekleri bir şeyleri vardır.”

ENERGATOM UYARMIŞTI: RUS ORDUSU, ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ’NİN ALTYAPISINI YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom, işgalci Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali civarındaki askeri hareketliliği ve saldırılarının oluşturduğu tehdite dikkat çekmişti. Energoatom tarafından 6 Ağustos 2022’de yapılan açıklamaya göre, işgalci Rus ordusu Zaporijya Nükleer Santrali’nin altyapısını yok etmek ve Ukrayna enerji sisteminden bağlantısını kesmek için bombalıyor.

Energoatom’un yayımladığı açıklamanın tam metni şöyleydi:

ENERGOATOM: RUSYA, UKRAYNA’NIN GÜNEYİNDEKİ ELEKTRİĞİ KESMEYİ AMAÇLIYOR

“Rus ordusu, Zaporijya Nükleer Santrali’nin altyapısını yok etmek ve Ukrayna enerji sisteminden bağlantısını kesmek için bombalıyor. Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki nükleer terör eylemleri ve topçu bombardımanı istasyonun altyapısını yok etmeyi, Ukrayna güç sistemine elektriğin sağlandığı tüm elektrik hatlarına zarar vermeyi ve ülkenin güneyindeki elektriği kesmeyi amaçlıyor. Bu tür eylemler ile Ruslar yeni bir senaryoya geçiş yaptılar. Bu yıkım senaryosunda Zaporijya Nükleer Santrali’nde nükleer ve radyoaktif kaza yaratılacak. Bu nedenle, santralin bombardımanı yüksek olasılıkla devam edecek. Bu senaryo BM (Birleşmiş Milletler), IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu-International Atomic Energy Agency) ve WANO (Dünya Nükleer Operatörler Birliği-World Association of Nuclear Operators) dahil olmak üzere, güvenlik kuruluşlarının koordineli eylemleri ve uluslararası toplumun ordusunu Avrupa’nın en büyük nükleer tesisinden çekmesi ve tamamen silahsızlandırılması için Rusya’ya sürekli baskı yapması ile önlenebilir.”

“SADECE UKRAYNA’DA DEĞİL, TÜM AVRUPA HİSSEDİLECEK OLAN BİR NÜKLEER VE RADYOAKTİF FELAKETE YOL AÇABİLİR”

“Zaporijya Nükleer Santrali’ne Rus işgalinin öncesinde olduğu gibi yeniden barışçıl sivil tesis statüsü sağlanmalıdır. Bu şimdi yapılmazsa, Rusya santrali nükleer teröristler için askeri bir üs haline getirme planını gerçekleştirecektir. Bu durum, şu anda istasyonda bulunan ve Zaporijya Nükleer Santrali’ni Ukrayna enerji sisteminden kesmek için tüm iletişim hatlarına topçu bombardımanını koordine eden Rosatom temsilcilerinin aktif eylemleriyle hızlandırılıyor. Bu plan Zaporijya Nükleer Santrali’nin altyapısının tahrip edilmesine ek olarak, tüm nükleer reaktörler ve tüm güç ünitelerinin nükleer yakıt depolama havuzlarında bulunan ve harcanan nükleer yakıtın soğutulmasını sağlamak için tüm güç ünitelerinin dizel jeneratörlerinin başlatılmasıyla istasyonun elektriğinin tamamen kesilmesi hedefini de içeriyor. İşgalcilerin 1 ve 2 numaralı güç ünitelerinin makine dairelerine silah ve patlayıcılarla donatılmış askeri teçhizat yerleştirmesi durumu daha da zorlaştırıyor. Pratikte bu Avrupa’nın en büyük nükleer santralinin nükleer reaktöre sahip iki güç ünitesinin mayınlanması anlamına gelmektedir. Bu, soğutma havuzu hattına göre Kakhovka su rezervuarının bitişik kıyısı boyunca Zaporijya Nükleer Santrali’nin kıyı şeridinin mayınlanmasına ek olarak yapılıyor. Tüm bunlar yüksek olasılıkla yakında sonuçları sadece Ukrayna’da değil, tüm Avrupa’da hissedilecek olan bir nükleer ve radyoaktif felakete yol açabilir.

Yukarıdakilerin hepsini dikkate alarak, Energoatom bir kez daha BM’yi, IAEA’yı ve tüm dünya toplumunu, Zaporijya Nükleer Santrali’nin kendisini ve Enerhodar şehri de dahil olmak üzere tüm çevresini askerden arındırma ve silahlı Rus birliklerinin geri çekilmesini sağlayacak bir güvenlik misyonu gönderilmesi için mümkün olan tüm önlemleri almaya çağırıyor. Şu an sadece bu Zaporijya Nükleer Santrali’nin güvenliğini garanti edebilir ve küresel bir nükleer ve radyoaktif felaketi önleyebilir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.